Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2008 06:05 - Вандали изкормили жестоко първата гробница в Странджа
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4736 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 30.06.2008 06:35


Вандали изкормили жестоко първата гробница в Странджа

Екипът на Даниела Агре откри за пръв път в района тракийско подмогилно съоръжение, Царево ще го възстановява за туристи

Велиана Христова

imageСнимки Даниела Агре

imageЖестока вандалщина и огромни разрушения е заварил екипът на археоложката от НАИМ-БАН Даниела Агре на обект край с. Бродилово, община Царево. Разбит е бил зидан гроб от края на IV в. пр. Хр. и намиращата се във втора могила до него тракийска гробница е била буквално изтърбушена, разказа Агре. Иманярите са направили шахта, дълбока 6 м, с разклонения, дървени подпори и стъпала, а най-голямата могила в съседство е била буквално пренесена с булдозер, чиито следи още личали, когато пристигнали археолозите.
Стените на гробницата са разрушени, задната е разбита, вероятно мародерите са мислели, че помещенията продължават навътре в могилата, разказа археоложката. Подът и в гроба, и в камерата е разкопан. Според нея по тежките поражения може да се съди, че иманярската група не е намерила нищо и затова е продължила неистово да изтърбушва камъните и земята. Плаках, като видях какво са направили, призна Агре. По сигнал от селото полицията е пристигнала на обекта, но до момента така и не е установила извършителите. Полицаите дори не знаели какво е паметник на културата.
imageРазкопките са аварийни. В района на Странджа за пръв път се открива гробница, обясни Агре. По това, което е останало от градежа, тя установява, че гробницата е била с полуцилиндричен свод - много сложна архитектура, каквато има например в царската гробница в Свещари до гр. Исперих. Аналози на такъв тип строеж има в Македония, в мала Азия, най-близките две подобни гробници са в Къркларели (Лозенград) в Турция, има в Одесос (Варна), в Сборяново и една в Ловешко. Досега в Югоизточна България обаче не са откривани. Зиданият гроб е голям - дълъг 2,5 м и широк един метър, изграден е от дялани варовикови блокове, съединени с железни скоби, които са били полети с олово. Намерените на мястото останки от амфори и друга керамика показват, че гробът е правен в елинистичната епоха, в края на IV в. пр.Хр.
Гробницата е изключително интересна. Най-вероятно двете съоръжения са правени по едно и също време - последната четвърт на IV в. пр.Хр. - около 320-300 г. пр.Хр., еднакво са градени, с еднаква техника за обработка на камъка, който е изсечен много майсторски. Гробната камера е била красива, с бели стени от много чист варовиков камък. Гробницата е изградена в предварително издигната могила, като част от насипа е бил иззет, обяснява Даниела Агре, съдейки по много ясните за нея различия в профила. Въпреки разрушенията археолозите са установили подробности за начина на изграждане, което за тяхната наука е изключително важно.
По останките можем да съдим, че гробницата дълго е била отворена, може би е била направена от династа приживе, смята Агре. При такава гробница е очевидно, че тя е принадлежала на много богат династ или парадинаст, който е вледеел целия рудодобив в Странджа над плавателната в древността Велека. В гробницата обаче са прониквали вандали още в древността.image
Предстоят интердисциплинни изследвания на обекта, като ще бъдат привлечени и геолози, съобщи Агре. Възможно е част от гробницата да бъде възстановена и експонирана за посетители, казва тя. Огромна помощ и с много сърце е оказал кметът на Бродилово, както и община Царево. По думите й не се случва често община да гласува веднага средства за консервация и реставрация на новоразкрит обект, за да може той да бъде включен в дестинациите за туристи. За проучването оказва финансова помощ и холандската фондация "Хоризонти". В разкопките са участвали директорът на музея в Елхово Христо Христов и специалистите от изграждащия се в момента музей в Царево. В града през септември ще бъде направена изложба с миналогодишните златни находки от Синеморец.

 30.06.2008

image

Златен пръстен с изображение на двуглав орел, принадлежал на висш сановник, и две златни монети (византийски перпери) от ХII в. век са сред находките от разкопките на църквата "Св. Иван Рилски" във Велико Търново. Археологът ст.н.с. Николай Овчаров ги показа вчера пред журналисти в София. 

Уникална тракийска гробница проучват край село Бродилово 

Автор Марина Костова   
22 June 2008

image

Ранна тракийска гробница в могила край с. Бродилово проучва екип на археоложката Даниела Агре. Разкопките в местността  Св. Богородица край селото продължават вече седмица. Гробницата е тип сводеста с полуцилиндричен свод и е единствената тракийска гробница в Странджа.
В съседство до нея в по-малка могила е открит иззидан гроб.
Двете могили бяха разкопани от иманяри преди два месеца, които с набиване на шишове са откривали къде точно да копаят. С шишове са пробили и пода на гробницата, за да се уверят, че няма и друго помещение.

image Влиятелен династ,‭ ‬контролирал добива на медна руда в Странджа,‭ ‬е единият от погребаните

Според Даниела Агре гробницата е от ІV век пр. н.е. и е нечувано скъпо за времето си съоръжение. Най-вероятно е принадлежала на богат и влиятелен династ, контролирал добиването на медна руда в Странджа.
 „Без всякакво съмнение е, че тук е имало и династичен дом. Надяваме се да го открием. Ако успеем, ще е много интересно. Навярно това е бил най-големият и най-богатият династичен дом. Рудата се е пренасяла по този път, а този, който е контролирал пътя, всъщност е придобил голямо богатство”, споделя археологът Деян Дичев, който е в екипа на Даниела Агре.
Самата гробница има две гробни съоръжения, погребани са двама много богати аристократи. Археолозите допускат в околността да има и друго съоръжение. Това са от най-богатите гробове от този период, гробницата също. В България има 10-12 подобни гробове. Деян Дичев сподели още, че по самия градеж на богатото гробно съоръжение си личи, че става дума за влиятелен династ. Такива гробници безспорно са били построявани за владетели на големи територии, които са обожествявани и почитани като херои. Изграждането им много често е било съпровождано с ритуали. Пред гробницата са носели и преливали вино. Обичаят е такъв, че съдът, с който се носи дар на мъртвия, не се връща, затова и съдовете са били трошени и оставяни в гробницата.
 Днес археолозите откриват площадки с пръснати по тях фрагменти от керамика. Цели съдове вероятно е имало в гробното съоръжение, но иманярите са го ограбили. От същия период и подобни са гробните съоръжения от Свещарските могили.
Археологът смята, че по всяка вероятност първоначално е била направена могилата, после част от насипа е отнет. Варовиковите блокове са обработвани на място и после са наслагвани. Стените на гробницата са изработени съвършено, използван е стил, характерен за гръцкото строителство. Гробницата е била отваряна за известно време още в древността и камъните на част от нея са извадени. Най-често отнемането на камъни от едно гробно съоръжение е ставало, за да се преместят в друго гробно съоръжение. Предполага се, че 50-60 години по-късно династичният дом е преместен някъде към Синеморец. Археолозите се надяват да проучат и други могили, за да видят дали няма и по-късен период.


СТРАНДЖА - В ПРОСТРАНСТВОТО И ВРЕМЕТО
Пътуване второ: 02-16.08.2003

Любомир Цонев

image

Фиг. 22: Прочутата златна колесница - тракийска обица, която Д. Агре намери в могилата до Синеморец (3-2 в. пр.Хр.)



 

ТАЙНСТВЕНАТА ГРОБНИЦА В СТРАНДЖА ПЛАНИНА 17 август 2007, 08:07       image МИСТЕРИИ Двадесет и четири години след загадъчната смърт на Людмила хора от най-близкото й обкръжение свързват кончината й с мистерията на некропол в Странджа от времето на египетските пирамиди

Спецовете, посветени в строго секретното ровичкане в местността Мишкова нива, се броят на пръстите на едната ръка. Това са племенницата на Ванга Красимира Стоянова, археологът Иля Прокопов, който по-късно става директор на Националния исторически музей, енциклопедистът Цеко Етрополски и шофьорът Иван Николов. Екипът е бил оглавен от съветника на Людмила Кръстю Мутафчиев, дипломат в Лондон и ексшеф на служба “Културно наследство” към ЦК на БКП.
Преди смъртта си протежето на Татовата щерка призна, че е получил данни за тайнствената гробница в Странджа от тибетските лами. Това станало в индийския град Кулу чрез семейство Рьорих. Когато се връща в София, Мутафчиев уведомява височайшата си покровителка за “откровението” на монасите.
Племенницата на Ванга Красимира Стоянова има друга версия за мистерията. Тя споделя, че именно леля й “видяла” мястото на “пирамидата” - в района на кльона край Малко Търново, на метри от река Резовска. После Ванга споменала, че не става въпрос за имане, а за важна информация за цялото човечество, която обхваща 4000 години назад и напред във времето. Посланията се намирали във вътрешната страна на саркофаг от черен гранит и били написани на непознат език. Кивотът е скрит от хора, дошли по вода от Египет, които после са били избити, за да се крие тайната.
ИМА ГРОБ НА ЖЕНА, КОЯТО ДЪРЖИ ЖЕЗЪЛ
Бившият шеф на “Културно наследство” също предприема бърза консултация с Ванга по настояване на “дамата с тюрбана”. На питането му кой е погребан в скалното мегалитно съоръжение великата гадателка отговорила след кратък размисъл:
“Има гроб на жена, която държи жезъл от извънземна материя!”
Мутафчиев открехна, че освен пророчеството на ламите от Кулу и на нашенската Касандра е ползвал и секретни военни топографски карти. След доста безсънни нощи отбелязал три обекта. И за да се убеди кой от трите мегалита има предвид прорицателката от Рупите, заминал за Малко Търново през март 1981 г.
Археологът на експедицията Иля Прокопов си спомня, че разкопките протичат в условия на тотална секретност. “Беше ни казано: “Дори и от службите да ви викат, нищо не знаете. По нареждане на Людмила и толкоз. Те да се оправят”.
На 5 май 1981 г. доверените спецове на Татовата щерка стават свидетели на странно знамение. Видението било толкова смайващо, твърди племенницата на Ванга, че “търсачите на изгубения кивот” си помислили, че са превъртели. На скалната стена пред тях като на екран се откроили образите на двама беловласи фараони. От тях струяла неземна светлина. Единият им заприличал на библейския Мойсей. Когато дошли на себе си, вече били сигурни, че на това място е пъпът на света.
Според Кръстю Мутафчиев и днес невидими енергийни щитове охраняват гробницата на египетската царица Бастет. В случай на посегателство от нечисти ръце се задвижват тайни механизми от времената на фараоните. Обектът се охранява от неразличими с човешко око сили, които предизвикват смут, страх и… смърт.
ПРОКЛЯТИЯ ПАЗЯТ СЪКРОВИЩАТА
За да бъдат преодолени те, както и проклятията, свързани с това място, където са се пролели потоци невинна кръв, трябва да се извършват определени ритуали в определени години, съответстващи на космически цикли, убеден е бившият съветник на Людмила.
Първа жертва на прокобата стават войничетата, копали мистериозното съоръжение, което приличало едно към едно на тунела в Царичина. Те изхвърлили към повърхността тонове пръст, но не можели да работят повече от 15 минути.

image Ни в клин, ни в ръкав младите и здрави момчета получавали парези на крайниците, а бялото на очите им посинявало.
През фаталната 1981-ва се случват още много кобни неща. Групата се връща в столицата, за да анализира находките, но точно преди да замине отново, дъщерята на Първия внезапно умира.
След кончината й екипът остава без покровител. За да могат да продължат разкопките, Красимира Стоянова се обръща за съдействие към тогавашния министър на минералните ресурси инж. Стамен Стаменов. Той им обещава хора и техника, за да стигнат до “кивота със скрижалите”. На 26 август групата отново е в Малко Търново. Едва слезли от колата, към тях се затичал кметът на градеца: “Инж. Стаменов е починал”.
Иля Прокопов споменава, че е чул трагична история за търговец, чийто син умира в затвора заради съкровището на Сакар. А преди смъртта на Людмила бившият шеф на служба “Културно наследство” сънувал страшен сън: от тялото му се вдига пара, а над него се вие орел.
ГОСПОД ИМ ПРАТИЛ ЗНАК ДА СПРАТ С РАЗКОПКИТЕ
Той го приел като знак да спрат работата, ако искат да останат живи. (Хората от експедицията, открила гробницата на Тутанкамон, също разказвали, че сънували огромен орел над главите си, а после се разболявали от странна болест).
През същата година архитектът, разучил и трасирал терена за разкопките, катастрофира и няколко месеца е между живота и смъртта.
Инженер от София пък, който обиколил като турист Странджа, бил предупреден от граничарите да не се застоява много-много в района. “Който много се рови тук, умира!”, казали му те.
Специално за “Врачка” Мутафчиев сензационно разкри, че проклятието на саркофага погубило и най-близкия му приятел - режисьора Стефан Харитонов, съпруг на известната актриса от Народния театър Жоржета Чакърова. Човекът на Людмила го поканил да заснеме първия филм за загадъчното погребално съоръжение, без да подозира, че обрича приятеля си на мъчителна смърт. През 1995 г. Харитонов вдига температура 41 градуса, започва да бълнува и изпада в безсъзнание. Официалната диагноза е инсулт, но Кръстю Мутафчиев е категоричен, че режисьорът е станал жертва на “фараонската болест”.
Мистериозното заболяване покоси преди година и самия него.
Секретният обект чак до 10 ноември бил охраняван от спецвойски. Около него била вдигната и “жива ограда” от силно отровни пепелянки, отглеждани от узбеки, регистрирали фирми по 56-о постановление, в крайбрежната ивица от Созопол до Ахтопол. И ако някой имал неблагоразумието да се опита да се провре през “съскащия” плет, влечугите веднага пускали в действие смъртоносния си език.
ДУХОВЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТРОВЯТ ЖИВОТА НИ
Духове на траки били причината за наводненията и бедствията в Пловдивско и Пазарджишко, твърди самоукият археолог от село Брани поле Петър Филипов. Чрез изобретена от самия него “система” той можел да намира древни зидове и предмети на дълбочина 20 м под земята. Благодарение на умението си открил, че по времето на траките Пловдив е бил свързан с Марково и Гълъбово посредством тайни подземни галерии. Те минавали под Марица, която пък по това време имала два успоредни ръкава. Когато през 251 г. готите нападнали Тримонциум, населението му тръгнало да се спасява през въпросните коридори. Лошата вентилация на съоръженията обаче обрекла на задушаване хиляди жители. Костите им още са там, твърди чешитът.
- Странни неща се случвали и с археолозите, ръшкали най-голямото тракийско светилище у нас - в местността Палеокастро на 2 км южно от Поморие. Изкопните работи стартират още през далечната 1959 г., но поради внезапната смърт на хора от екипа спират за дълъг период от време. Култовото съоръжение е ограбено още в древността, после е “доизчистено” от иманяри. Днес там се мъдрят само три пукнати грънци. Обектът е отворен за посещения едва наскоро. Говори се, че пазачите полудявали или се пропивали. Затова общината гледа да цани за летния сезон, когато има туристи, предимно студенти, непосветени в мрачната тайна на светилището.


Тагове:   гробница,   Странджа,


Гласувай:
1



1. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
01.11.2009 21:52
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПЛАНИНИ"
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306503
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031