Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2008 08:02 - Лоши хора прогониха бялата лястовица
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2835 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 04.07.2008 08:13


Според поверието, бяла лястовица се ражда веднъж на 100 години, предаде БНТ. Специалисти твърдят, че феноменът албинос съществува в природата, но при птиците се среща много рядко. Затова, хората вярват, че бялата лястовица ще им донесе щастие и късмет. Птичето се излюпи в Стражица, лоши хора разрушиха гнездото му Иван Първанов image Снимки: Авторът

Бялата лястовица в гнездото си ден преди да изчезне.

"Бог ни прати бялата лястовица, за да ни спаси тя от земетресенията и наводненията. Ала ние я прокудихме. Сега ни очакват само беди и нещастия. Земята ще ни накаже за това, което сторихме" - нарежда Теменужка, прислужница в училището "Ангел Каралийчев" в Стражица.
Птичето на  надеждата
Преди две седмици в гнездо на прозореца на кабинета по география в школото се излюпила бяла лястовица. Птичето на надеждата пръв забелязал училищният елтехник Стефан Георгиев.
"Една сутрин бях на приказка в кабинета на фелдшера Райчо на първия етаж. Изведнъж видях на жицата отвън едно бяло птиче. Като се взрях по-внимателно, познах, че е лястовица. Бяла лястовица! Досега за нея бях чел само в разказа на Йордан Йовков, но винаги съм си мислел, че това е писателска измислица. Обаче ето ­ птичето стоеше само на няколко метра от мен. Показах го на доктора. Като го видя, и той се облещи и не можа да повярва. Проследихме лястовичката и видяхме, че гнездото є е на един от прозорците на втория етаж. През целия ден хората от училището идваха да го гледат и да му се дивят. През следващите дни ни стана навик. Всяка сутрин, преди да влезем в школото, минавахме покрай гнездото да видим птиченцето и да му се порадваме", разказва електротехникът.
Той признава, че когато за пръв път видял бялата лястовица, си пожелал да бъде здрав, да има много късмет и в Стражица никога повече да няма земетресения. image

Това е мястото, където допреди няколко дни е било гнездото на бялата лястовица.


Бялата лястовица предизвикала истински фурор в Стражица. От общината направили цял видеоклип за нея. През следващите дни в града започнали да се стичат хора не само от съседните села, но и от Горна Оряховица, Велико Търново и дори от Попово и Търговище. Те идвали тук, за да зърнат птицата на надеждата. Тя да ги излекува и да им донесе щастие и сбъдване на мечтите. Птичката обаче не се показвала на всеки.
"Тя като че ли разбираше кой за какво иска да я види. На някои се показваше, а от други се криеше. Веднъж се изгуби за цели три дни. Помислих, че някой котарак или сокол я е изял. След това обаче отново се появи. В началото останалите лястовици избягваха бялата си посестрима. После обаче свикнаха с нея и я приеха. Даже един мъжки започна да я ухажва. Заедно стояха на жицата и си чуруликаха. След това внезапно литваха нанякъде, после пак се връщаха. Те птиците са като хората. Имат си собствен език, изпитват чувства и емоции. Влюбват се и страдат, когато загубят половинката си. Между хората и птиците има много общи неща. Обаче за разлика от нас, хората, пернатите никога няма да тръгнат да си правят мръсно една на друга", философства шофьорът на училището Байчо Николов.
Разрушеното  гнездо
Радостта на стражичани обаче продължила малко повече от две седмици. В неделя (29 юни) вечерта две прислужнички от училището били последните, които видели бялото птиче. На следващата сутрин гнездото било съборено, а лястовичката изчезнала. На земята имало пръснати парчета счупени стъклени бутилки, части от разрушеното гнездо и едно счупено яйце. Гнездото е на такова място, че не може да бъде достигнато от земята с дълъг прът.
Хората от Стражица да убедени, че някой нарочно е съборил гнездото, докато се е опитвал да улови птичето. До него е стигнал по олука, а оттам бавно е допълзял до ламарината под прозореца на кабинета по география. image

Елтехникът Стефан Георгиев показва мястото, където била кацнала птицата на надеждата.


"Който е взел и прокудил птиченцето, хаир да не види! Нещастие ще му донесе тази кражба. Какво му е направило горкото птиченце! Птичка в клетка не стои. Тя ще залинее и ще умре. Ама и тоя, който я е пленил, и той бял ден няма да види" - пали се прислужницата Теменужка. Мнението є споделя и актрисата Звезделина Станчева. Тя обаче вижда и още една причина за появата на бялата лястовица в Стражица.
Бялата лястовица ще спаси Стражица
"Стражица е един от силните енергийни центрове в България. Но тук хората са обезверени и са се оставили да ги носи течението на живота. Затова Господ им изпраща земетресенията - да се опомнят и да се отърсят от тази вцепененост. Бялата лястовица е послание за жителите на Стражица, което те трябва правилно да разчетат. Стражица ще се спаси, когато хората тук станат истински свободни по дух и повярват в себе си. Лястовицата не е открадната. тя си отиде, защото є разрушиха и отнеха дома. Тя е дълбоко наранена и никога повече няма да се върне тук", обяснява Звезделина.
На въпроса защо тогава в Япония има толкова много земетресения, актрисата отговаря, без да се замисли: " Защото те загубиха човешкия си облик. станаха механични роботи, без чувства и емоции. Живеят така, както работят ­ като на конвейер."
Въпреки сполетялото ги нещастие обаче жителите на Стражица вярват, че бялата лястовица отново ще се върне и ще спаси града от природните бедствия и катаклизми. Някои в града дори предлагат емблемата на града да се промени и в нея да бъде включена и птицата на надеждата. image

Останките от събореното гнездо върху перваза на училищния прозорец.



Тагове:   лястовица,


Гласувай:
0



1. slavuncho - Колко бели лястовици отлетяха?!
04.07.2008 10:19
Разрушихме гнездата им...
цитирай
2. roksolana - ...
04.07.2008 10:21
Злото се е почувствало наистина застрашено...
цитирай
3. yuliya2006 - Ава, нима тези хора който са го на...
04.07.2008 10:33
Ава, нима тези хора който са го направили не са онези от Содом, безверни, зли и бездушни?
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. eien - Не съм съгласна:
04.07.2008 15:46
На въпроса защо тогава в Япония има толкова много земетресения, актрисата отговаря, без да се замисли: " Защото те загубиха човешкия си облик. станаха механични роботи, без чувства и емоции. Живеят така, както работят ­ като на конвейер."

В Япония срещнах много повече човечност, съпричастност, внимание, приятелство, обич и симпатия, отколкото в Родината ми.
цитирай
5. karavelov - Идиоти!!! Големи глупаци имало на ...
04.07.2008 16:35
Идиоти!!! Големи глупаци имало на тоя свят! Бесен съм!
цитирай
6. анонимен - Ужас
12.07.2008 15:35
Дойде пратеника, известяващ хората за голямо благо, биде с камъни замерян, дома му разрушиха и семейството избиха а него оковаха и в клетка сложиха. Какво по зло от това да похитиш бялата лястовици и недай си Боже да я погубиш. Нишо добро не чака не само Стражица но ни нашия народ. Вече не зачитаме стария обичай, убиваме свещените щъркели и лястовици, не спазваме нищо от това кото нащите прадеди славяните и траките са спазвали хиляди години на ред. България опустява и се циганизира, скоро за нас ще четат само в книгите по история. бялата лястовица беше знак на надеждата, но........... ебахме й мамата. Няма вече милост, загубени сме..............
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306376
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031