Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2008 06:21 - С Вили Казасян си отиде епоха в българската музика. ПОСЛЕДНО СБОГОМ, МАЕСТРО!
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 5463 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 16.07.2008 07:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

На 73-годишна възраст ни напусна в събота маестро Вили Казасян. Човек със запомнящо се чувство за хумор, с личностен почерк и ярък талант. Над 35 години Вили Казасян е диригент и ръководител на Биг Бенда на Българското национално радио. Поколения ще помнят конкурса “Тромбата на Вили”, атмосферата на “Златният Орфей” и възхода на редица негови открития на талантливи гласове за родната естрада. С Вили Казасян си отива епоха в българското естрадно изкуство, категорични са специалистите. 
image
Той е роден на 8 декември 1934 г. в София. Завършил е ВМЕИ - София, днешния Технически университет. Учил е задочно в Теоретико-композиторския факултет на Българската държавна консерватория. Дебютът му като музикант и композитор е още през 50-те години, като пианист в прочутия, хвален и забраняван Джаз на младите. Започва да свири на пиано в оркестъра на Сатиричния театър и по това време основава комбо състава “Студио 5”. Казасян постоянно издирва млади солисти, за да им даде шанс. Така на сцената пред публика тогава за първи път излизат Йорданка Христова, Богдана Карадочева и много др.
През 1960 г. е сформиран Естрадният оркестър на БНР, където Казасян е пианист и после, близо 40 години - диригент. Голям е приносът му за първите стъпки за развитието на фестивала “Златният Орфей” на Слънчев бряг и конкурса за естрадни песни “Мелодия на годината”.
През годините маестрото организира вокални състави, които стават изключително популярни: дамския квартет “До ре ми фа”, квинтета “Студио В”. Казасян, който искаше да го запомнят като Арменчето, е автор на десетки песни и инструментални пиеси. Освен за тв сериал “Неочаквана ваканция” (1981), откъдето помним песента “Детство мое”, той е автор на музика и за филмите “Малкият Содом”, “Тази хубава зряла възраст”, “Ян Бибиян”, Горещи следи” и др.
image
image

Носител е на много награди, сред които “Сирак Скитник” (2005) за цялостен принос към БНР; “Златна лира”, с която го удостоява СМТД.
image

image

image
Лили Иванова каза за БГНЕС: "Съжаляваме всички. В такъв момент е много трудно човек да събере мислите си - когато загуби някого. Затова е трудно да се изказват някакви мнения."

"Мисля, че кончината на Вили Казасян е загуба за всеки българин, защото той е близък на всеки човек в България. Той е направил много за радио София.

Ние всички ще го помним като диригент на всички издания на фестивала "Златният Орфей". Това е главната му заслуга, според мен, допълни певицата.

Богдана Карадочева сподели за Вили Казасян: "Отиде си една епоха. Това е най-възпитаният човек, когото съм познавала. Аристократ.

Той беше най-лоялният, най-прекрасният, благодарение на когото аз съм аз. Винаги съм му благодарила, и сега пак му благодаря", каза още певицата.

Много ми е мъчно за него - страхотен човек, светлина. Вили го няма и за мене това е най-важното - една епоха, един свят си отиде", допълни Богдана Карадочева.

"Вили не правеше никому злини, на него му правеха. Това каза за БГНЕС по повод кончината на Вили Казасян диригентът на детския радиохор на Българското национално радио акад. Христо Недялков.

Според него за радиото е било голяма загуба, когато преди десетина години диригентът на Биг Бенда е бил пенсиониран. "Вили напусна радиото не с най-добри чувства.

Такъв човек пенсионира ли се, боже", попита Недялков. "Сега го загубваме окончателно", каза още той. Диригентът заяви, че Вили Казасян е най-добрият специалист у нас в областта на забавната музика - и като композитор, и като диригент.

"Бяхме дълги години колеги в Радио София. Правили сме заедно продукции и на мен ми е много мъчно за него. Да не говорим за лъчезарния му характер, за интелекта му.

Вили беше един от най-добрите ми приятели - почтен колега, разкошен човек, много талантлив", допълни Христо Недялков.


image

image

image

image

Опелото ще бъде днес от 11 ч. в черквата “Свети Седмочисленици” в София.

image

ПОСЛЕДНО СБОГОМ, МАЕСТРО!
Отиде си един истински професионалист, фин музикант и човек с богата душевност!
Това, което остави след себе си за тези много години отдаденост на класиката, джаза и поп-рок културата, ще бъде пример за следващите поколения и стремеж за идеалите им.
Ти беше един безспорен професионалист и невероятен човек с младежки дух и изключително чувство за хумор!
Чрез своята музика той ще остане завинаги жив в сърцата на милиони българи! 
ПОЧИВАЙ В МИР!


Кратка визитка на маестро Вили Казасян. Диригент на фестивала "Златния Орфей" / "Золотой Орфей" / "Golden Orpheus".







Два живота-Леа Иванова и Еди Казасян

Би трябвало да имам два живота,
повторно аз да се родя.
Тогава успяла бих по ноти
единия от тях да подредя.

Единият живот миниатюрен,
а другият с голям обем.
В единия да се пилея щуро,
а в другия да се сбера съвсем.

В единия да се затворя в клетка,
а в другия да скитам по света.
Единият живот за моя сметка,
а другият за сметка на смъртта.

Единият за бляскави паради,
а другият за всеки божи ден.
Единият да висне върху клади,
а другият - с наслади всеки ден.

Би трябвало да имам два живота.... 
  image
Музикалният свят се прости с големия Вили Казасян 


image

Министърът на културата Стефан Данаилов бе един от стотиците опечалени на поклонението. Снимка Диана Милева

image

Дъщерята на маестрото - джаз певицата Хилда Казасян, не криеше сълзи. Снимка Диана Милева

България се прости вчера с Вили Казасян - един от най-големите ни музиканти и композитори, популярен диригент и безспорен символ на цяло едно поколение артисти. На 12 юли маестрото издъхна на 73-годишна възраст след тежко боледуване.
Градинката пред столичния храм „Свети Седмочисленици” се оказа тясна за стотиците колеги и почитатели, дошли да се поклонят пред паметта на незабравимия творец. Музиканти, артисти, популярни лица от родната сцена не криеха мъката си от факта, че изкуството ни осиротява без една от най-харизматичните си личности. Вили Казасян с неуморната си енергия се оказа свързан с почти всички значими проекти, реализирани на българската музикална сцена. Затова сред опечалените бяха и колегите му от БНР, където над 35 години ръководеше прословутия Биг бенд, и звездите на нашата естрада, за които е написал и аранжирал стотици песни, и колегите от "Музикаутор", където като председател на дружеството Вили Казасян професионално отстояваше разбирането за изключителната роля на автора и се бореше за защита на правата му. Не липсваха и колегите от последното жури, което музиканта оглави - на популярното телевизионно предаване „Мюзик айдъл. Това бе и последният тест за силите на един остроумен и светъл човек, известен с невероятното си чувство за хумор и непоправима виталност. Но освен колеги, всички тези хора се оказаха и близки приятели. А тях именно веселият арменец определяше като своето най-голямо богатство. Министърът на културата Стефан Данаилов, директорът на националната опера Пламен Карталов, артистите Тодор Колев и Светослав Пеев, изпълнителите Мария Илиева, Нели Рангелова, Кирил Маричков, рапърът Спенс, Енчев, Деница от „Мюзик Айдъл”, Петя Буюклиева, Данчо Караджов, Богдана Карадочева, музикантите Ивайло Крайчовски и Фънки, продуцентът Магърдич Халваджиян, магът Астор, политикът Жорж Ганчев чинно се наредиха на опашката пред храма, за да положат цвете пред тленните останки на непрежалимия си колега и приятел.
„Всичко хубаво в мен е арменско, останалото - българско”, в типичния си стил бе заявил преди време маестрото в едно от многобройните интервюта за българската преса. Публиката го обичаше, а колегите се прекланяха пред него не само заради таланта, но и заради лекотата, с която общуваше. Смехът, признаваше Казасян, го е спасявал многократно от простотията, на която бе свидетел в последните години и болезнено преживяваше. ”Самоиронията на този брилянтен музикант наистина бе впечатляваща”, сподели магът Астор. Загубих един от най-добрите си приятели, тъжно отбеляза илюзионистът. Певицата Богдана Карадочева изплака: „За мен той бе всичко. Отиде си един истински аристократ, най-интелигентният и свестен човек, когото познавах. В България за съжаление вече няма да е същото. Музиката ни загуби много”. Щурецът Кирил Маричков също сведе глава в знак на признателност пред паметта на маестрото. „Има хора, които, след като си отидат от света, оставят страшна празнина”, промълви композиторът.





Тагове:   музика,   отиде,   Казасян,   маестро,


Гласувай:
0



1. furiika - Поклон пред паметта му...
14.07.2008 07:05
Поклон пред паметта му...
цитирай
2. elfieta - Поклон ...
14.07.2008 08:40
Поклон ...
цитирай
3. cornflower - Поклон
14.07.2008 09:27
пред паметта на един голям музикант и човек!
цитирай
4. yuliya2006 - СБОГОМ МАЕСТРО, БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ ЩЕ ...
14.07.2008 10:36
СБОГОМ МАЕСТРО, БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ ЩЕ ТЕ ОБИЧА!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
5. lion1234 - След кончината...
14.07.2008 10:55
на този невероятен талант, в българския джаз остана да зее огромна яма!
Поклон пред светлата му памет!
цитирай
6. jones - Аз ще го запомня...
14.07.2008 10:59
... с две неща: елегантният му маниер на дирижиране и оригиналното му чувство за хумор.
Мисля си, че ако беше от американските арменци - Вили щеше да е световно извесетен - не просто композитор или диригент, а шоумен.
цитирай
7. mmmmmmmmm - Поклон пред
14.07.2008 13:03
талната,големия професионлист и човека В.Казасян!
цитирай
8. bovari - Достоен мъж.Достоен живот.
14.07.2008 13:04
Истински аристократ.
Поклон пред светлата му памет.
цитирай
9. iseto - :(
14.07.2008 19:51
Поклон пред паметта на един добър човек, който не е живял напразно и нека завинаги го запомним усмихнат и с увство за хумор!
цитирай
10. avangardi - Благодаря ви приятели,
15.07.2008 06:37
че запалихте по свещичка и казахте топла дума за един творец, който ще остане в сърцата ни жив спомен завинаги със своя талант, култура, творчество и човешка доброта!
Поклон пред паметта ти и почивай в мир, Маестро Вили Казасян!
цитирай
11. iliada1 - Приятели
15.07.2008 07:39
загубата за всички нас -обичащите българската естрадна песен и хубавата музика е голамя , но той е човек който остави светла диря и живя
така ,че делото му да се помни !Той ще продължи да живее ,чрез творбите си !
Светла му памет!
цитирай
12. tota - Поклон!
16.07.2008 20:39
Почивай в мир маестро!!! Не може да бъдеш забравен - дирята, която остави е много голяма!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304308
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031