Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2008 06:41 - Они ме лъжат, че ми плащат, я па ги лъжем, че им работим. Готвач за 260 лв.? Те такова животно нЕма.
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2083 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 16.07.2008 06:43


Готвач за 260 лв.? Те такова животно нЕма СИЛВИЯ Николова image ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ Они ме лъжат, че ми плащат, я па ги лъжем, че им работим, шегувахме се в годините на соца с безгрижността на хора, съзнаващи, че от нас нищо не зависи. Не зависеше свободният избор на профeсия. За някои специалности, като международни отношения например, се изискваха куп препоръки от благонадеждни партийни кадри. Заплатата не зависеше от умението и от трудолюбието,  а от гъвкавия гръбнак, от ентусиазма на ръкопляскаш на манифестации и, разбира се, пак от партийното членство.    
От тогава минаха двайсетина години, манталитетът се промени. Надлъгването обаче остана. Този път обаче не лъжем работодателя. А "сдружени" работодатели и работници лъжат държавата. Или поне така си мислят. Защото като теглим калема, комай излиза, че лъжем самите си.
Поголовно млади хора в страната работят без трудови договори. А не малко от тези, които ги имат, се оказва, че превиват гръб по десет, а и повече часове в денонощието за … 260 лева.  Поне това показаха масираните проверки на Главната инспекция по труда тези дни, в които лично се включи и социалният министър Емилия Масларова. Последваха проверки на документите, сравняване на вписаните в справките цифри с декларирани доходи в данъчните декларации - все врътки, от които на всеки почтен и плащаш налозите си гражданин биха настръхнали косите.
След проверките през последните два дни по строителни обекти, пицарии, барове и предприятия обаче косите на малцина настръхнаха. Смразиха се само няколко работодатели, сред които и един строителен предприемач, чийто обект беше затворен за неопределено време, но на останалите, в общи линии, им е все едно. Защото просто не ги засяга. В най-лошия случай, фирмаджията, засечен, че е взел в пицарията си малолетни сервитьорки, ще отнесе максимум 1500 лева глоба. Никой обаче не може да докаже колко плаща той в действителност на главния си готвач, който по трудов договор получава цифром и словом 260 лева. Възнаграждението на такъв специалист е от 2500 лева нагоре. Ако не вярвате, отворете, който и да е сайт с обяви за работа. Повече от ясно е, че никой в тази търсена професия не получава толкова, колкото обявява в справката пред инспекторите на ГИТ. И не само в тази професия. Колкото до глобата, работодателят отнапреж я е избил със «спестеното» от данъчните.
Порочната практика да се подписва договор за едни пари,  а да се получават неколкократно повече, не е от вчера. И няма да бъде прекратена и утре, нито вдругиден, въпреки масираните проверки на министър Масларова.
Една от причините е генетично заложеното ни желание да лъжем държавата, респективно себе си.  Защото всяко недекларирано левче сега, в годините за пенсия, ще ни се струва милионче.      
Другата, по-значителна причина е дефектното ни законодателство. С изменение на няколко закона се очаква глобите за нелоялни работодатели да скочат десет пъти - мярка похвална, макар и закъсняла. Не се предвиждат глоби обаче за хората, склонили да работят в сивия сектор. И в сега действащото законодателство, и в подготвяните промени, не са разписани санкции за работници и служители, които се наемат да заработват без трудов договор или да получават по-голямата част от договорената сума на ръка.
Затова преди министър Масларова да поеме по поредните обекти за проверка, не е зле да помисли как да бъде променени, та макар и със санкции, мисленето и на работниците. 

monitor

Инспектори тарашат кръчми за невръстни бармани и сервитьори Масларова стана нощен шериф Глобиха дискотеките "Планет" и "Марсилия" с 6 бона
image
Социалният министър Емилия Масларова в дискотоалет и нейният заместник Лазар Лазаров щурмуваха нощните заведения с отряд инспектори
ФОТО МТСП Вечерната проверка е проведена. Личният състав е налице, с изключение на персонала без трудов договор. Така изглеждаше снощи около 23 ч ситуацията в две столични заведения - "Планет" и "Марсилия", след проверката на социалния министър Емилия Масларова.
Тя обяви мобилизация на всички ресурси, за да излови лоши работодатели и младежи без договори в разгара на летния сезон. Военният щаб на проверителите, сред които зам. социалният министър Лазар Лазаров и хрътки от Главна инспекция по труда, набеляза първата си мишена още в 21 часа снощи. Пред социалното министерство групата десантчици се събра, за да набележи първи "жертви" на проверките, които тръгнаха по нощните кръчми и магазинчета още преди месец.
"Раничко е за отворени дискотеки, така че кажете вие къде искате да проверяваме", обръща се министърът към събралите се щурмоваци. В разгара на лятната вечер най-препълненото заведение е лъскавият "Планет" до храма "Св. Александър Невски". Там по закон клиентелата е елитна - от бизнесмени през депутати до фолкдиви и футболисти. Тази вечер обаче визитата е от първа класа - на крака пристига истински министър. Масларова е облечена като за вечерно парти - деловият костюм от дневната проверка на строителния обект, направена по-рано, е сменен с лежерни дънки и бебешкосиня блузка с емблема с цвете. Фриволното облекло обаче не отнема и грам от строгостта на проверката, тъй като Масларова връхлита като хала в заведението и веднага изисква договорите на работещия персонал.
В "Планет" клиентите реагират спокойно - даже шефът на бюджетната комисия в Столична община Орлин Алексиев спокойно продължава да сръбва питието си. Въпреки разгара на летния сезон заведението се пука по шевовете както всеки друг ден. Посетителите продължават да се забавляват, без да са притеснени. През това време обаче зад кулисите кипи трескава разправия - управителката на заведението Петя Николова се връща с наръч папки с договорите на работещите. "Двама души не са регистрирани на трудов договор, а ги виждаме да работят", размахват пръст инспекторите. Провинените сред 17-те служители в бара са две девойки, които работят като сервитьорки в заведението. "Поне са пълнолетни децата", въздишат проверяващите. Според управата момичетата нямат договори, тъй като са "на изпитателен срок". Инспекторите обаче са категорични - за липса на трудов документ работодателят ще трябва да "кихне" от 1000 до 1500 лева на служител. В случая провинението е далеч по-тежко, тъй като момичетата работят нощем. Осигурени са на 250 лева, но вероятно печелят и допълнително, обясняват проверителите.
Инспекторите освен документи за договор изискват още куп бумаги - планове за евакуация, инструкции за безопасност, точна бройка и задължения на персонала.
"Тук приключихме, нека се преместим в друг район - как ви се струва "Студентски град", предлага агитката на министъра. Внезапната инспекция продължава в бар "Марсилия" - едно от най-тачените заведения в младежкото гето. Там обаче проверяващите също намират това, за което са дошли - барманът и готвачът работят без трудови договори. "Не са регистрирани документи за трудово-правни отношения на двама от общо девет служители", записват чинно инспекторите и тръсват поредната глоба. Тя отново ще е 1500 лева за всеки от двамата младежи без документи.
"Реално това не е краят на проверката, тъй като всеки работодател и всеки от служителите ще бъде проверен в НАП. Скоро очакваме след приемането на новите правомощия на ГИТ договорите от данъчните да пристигат и при нас, но дотогава ще чакаме съдействие от там", обясняват проверяващите.
Преброяването на жертвите на мобилизацията приключва с резултат - 4:0 за социалното министерство. "Хайките няма да бъдат само в столичните заведения, вече от месец започнахме внезапните проверки и по морето", обясни за "Стандарт" шефът на ГИТ Гълъб Донев. И отново напомни - тези, които работят без трудов договор, са виновни наравно с работодателите си. Дали обаче младежите, които не си знаят правата, също ще отнесат санкция, ще се реши впоследствие, когато всички документи от заведенията ни се предадат, обясниха от инспекцията.
Надя Панкова

standart


Тагове:   МЕ,   нема,   готвач,   Они,


Гласувай:
0



1. monna - МНОГО АКТУАЛНО!
16.07.2008 08:18
Защото ние обичаме да обсъждаме правата си (Ах, колко сме онеправдани!), а задълженията ни са много, не само към държавата. Всъщност това надлъгване започна да става ежедневие и тук е трагедията, защото сме овчедушни , безразлични, апатични и не ни се реагира, защото може да ни се развали пейзажа на живота, а тъкмо сме го нарисували не лошо..
Голям хаос! За съжаление и аз съм апатична и безразлична, защото немам нерви , да споря с никого, нито да давам акъл - всеки да се спасява..
цитирай
2. avangardi - 2. Надлъгването продължава вече 20 години на прехода.
16.07.2008 19:00
Нека има наказание за тези работодатели, които не сключват трудови договори. Не съм съгласна, че младежите не си знаят правата. Който е тръгнал да върши нещо, първо проверява как е по закон. Пре д съда не знам не важи. Желанието на сегашните млади работещи е да получават повече пари в ръката - за държавата ако може да няма. Всеки разсъждава, дали ще стигна до пенсия, че да давам на държавата. Млад съм, здрав съм. Сега на момента ми трябват парите.
Това е порочна практика, узаконена от работодателя.
После като се случи нещо лошо - казваме, че държавата е виновна и нехае.
В случая е виновна дотолкова, че е сложила за професии минимални осигурителни прагове, с мотивация - да излезе сивия сектор наяве.
Мижи, та да те лъжем.
Узаконяват неравностойното положение за работещите и работодателите - всичките да могат да кръшкат. Но да помислим на кого се накривява шапката - само на работещите и пенсионерите.
Не може само приблизително 10-17% от работещото население реално да си плаща дължимото към държавата и да храни всички пенсионери, да има за безплатно обучение и безплатно здравеопазване.
Ако работник откаже да подпише трудов договор, в който заплатата да е реално вземаната със съответните удръжки - просто да не си намери работа.
Да бъдат затворени всички некоректни работодатели, които надлъгват държавата с трудови договори на минимална заплата и осигуровка върху нея, както и ако наемат без трудов договор. Мининмума е предписание, че 100 лв може да дава, но на 200 да осигурява, което никъде го няма. Цените на стоките и услугите не са се понижили от тези трикове-гимнастики. Искат всичко да е чиста печалба за тях, като правят дъмпинг и нелоялна конкуренция в браншовете.
Как ще бъде изчислена в този случай средната работна заплата като основа за пенсии и реални доходи.
Всички се лъжем по между си, но си мислим, че ние сме надхидтрили държавата от която искаме да ни бъде майка кърмилница в социалната сфера.
Права си Монна, всички си знаем правата, но "не си знаем задълженията", защото не ни оттърва да го знаем, но сами се заблуждаваме.

цитирай
3. avangardi - Глобяват с 30 000 лв. за несключен договор
17.07.2008 07:39
10 пъти скачат санкциите за нередовни работодатели, ще наказват и работници

Аида Паникян



До 30 хил. лв. при повторно нарушение ще е глобата за работадетел, неспазил трудовото законодателство или безопасните и здравословни условия на труд. Ако му е за пръв път, глобата ще варира от 10 до 15 хил. лв. Досега санкциите бяха съответно до 5 хил. лв. - при първо нарушение, до 10 хил. лв. - при повторно. Десет пъти се увеличава глобата за работодатели, нарушили разпоредбите на трудовите договори - досега бяха между 1000 и 1500 лева, с измененията в закона стават 15 000 лева. Работник, който не е спазил безопасните и здравословни условия на труд, ще бъде санкциониран със 100 до 500 лв. при първо нарушение и до 1000 лв. - при повторно. В момента санкциите варират от 20 до 500 лева. Промените са залегнали в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет на вчерашното заседание на кабинета. Това съобщи на специална пресконференция министърката на труда и социалната политика Емилия Масларова. На пресконференцията бе и премиерът Сергей Станишев.
"Правителството води последователна политика за осигуряване не само на по-добър бизнес климат, за което говорят увеличените чуждестранни инвестиции, но и за въвеждане на по-строги правила по отношение подобряване на работната среда, на възнагражденията на хората, както и осигуряване на трудовите и социалните им права", каза премиерът. Според него безработицата, която вече е 5,5%, не е толкова голяма проблем, колкото спазването на трудовите и социалните права на хората. Големият проблем според социалната министърка и премиера остава осигуряването на работниците върху минимална работна заплата и плащането "в плик" на останалите пари.
Близо 87,5% от хората одобряват многократното увеличаване на глобите за работодатели при констатирани нарушения на социалните и трудовите права на работниците, показват резултатите от проучване на НЦИОМ в периода 8-10 юли сред 826 души на възраст между 16 и 63 г. Над 64% очакват по-малко хора да бъдат наемани на работа без трудов договор, а 24,7% са скептично настроени. Според 62,8% по-строгите наказателни мерки ще подобрят условията на труд, а 60,8% от анкетираните смятат, че новите правила рязко ще намалят възможностите на работодателите да наемат неправомерно непълнолетни на работа. Над половината от анкетираните смятат също, че новите санкции ще намалят заплащането на труда "на черно" - без да се внасят дължимите осигуровки върху вазнагражденията, неправомерното полагане на извънреден труд. Като цяло хората от столицата и големите градове приветстват новите санкции, но хората от малките населени места, които се боят да не загубят доходите си, смятат, че биха останали без работа и пари, ако контролните органи спират работата на предприятията нарушители на трудовите и социалните им права.
--------------------------
Глоби без обжалване за калпави работодатели
Силвия Николова

Снимка: Христо Танев
Работници от провинцията спят по строежите в София, за да пестят пари за наем.
Фишове за глоби без право на обжалване, както процедира КАТ при неправилно паркиране, ще отнасят занапред работодателите за дребни провинения. Така ще се процедира, когато става дума за глоби до 100 лв. Това е едно от завишените правомощия на служителите на Главната инспекция по труда, които се подготвят в момента, съобщи социалният министър Емилия Масларова. Те могат да им изискват и личните документи. За да не изтича информация кога, къде и кой ще бъде проверяван, мобилни групи от проверяващи ще пътува от един в друг град .
Десет пъти по-високи глоби за нарушители на трудово-правното законодателство предвиждат изменения в Кодекса на труда. Санкциите за нарушения на правилата за осигуряване на здравословни и опасни условия на труд, каквато например е работата на строеж без каска, за работника сега е до 250 лв. за първо нарушения, а за повторно нарушение до 500 лв. Занапред гологлавият кофражист ще отнася глоба до 500 лв. при първо и до 1000 лв. при повторно нарушение. Работодателят му, който подлежи на санкция до 5000 лв. сега при първо нарушение и до 10 000 лв. при повторно, занапред ще плаща до 15 000 лв. за първо и до 30 000 лв. за повторно нарушение.
Вчера премиерът Сергей Станишев и министър Емилия Масларова стартираха кампанията "Защитавай трудовите си права".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8350010
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930