Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2008 06:14 - Брюксел, виж си задния двор. Германия и Франция имат най-голяма изгода от проблеми в новите членки на ЕС. Европа се разгневи на БГ политиците
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1154 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.07.2008 09:13


Брюксел, виж си задния двор. Германия и Франция имат най-голяма изгода от проблеми в новите членки на ЕС. Европа се разгневи на БГ политиците

Комисарите са на крачка да запалят фитила на евроскептицизма
Дълбоко наказателно ужилване е приготвил Брюксел за София. Толково дълбоко, че чак е прецедент в историята на Европейския съюз. Не че не си го заслужaваме - заради сенчестата икономика, вездесъщата корупция, мърлявата съдебна система. Те, както ни казват от Брюксел, "от години пречат на ефективната борба срещу престъпността". 

Но нека Брюксел не се заблуждава. Тези недъзи не са български патент. Да, у нас няма вкарани в затвора министри. 

И ние всеки ден се самобичуваме за това 

Но перфектни ли са нещата в европейския двор? Дали всичко е прекрасно - без престъпления, без злоупотреби и корупция? Ще кажете - риторичен въпрос. Да, но рядко се задава. А примерите за злоупотреби и източване на пари в самия ЕС са много. Залисани в собствените си неволи да затегнем колана, да стиснем зъби и да изпълним поредните нареждания, забравяме да попитаме ЕС: А при вас как са нещата? Преди дни дойде най-пресният пример. От слънчева Италия. Оказа се, че каро мафиозо също прекрасно се е ориентирал в обстановката и вече си е създал собствен клан, който има един едниствен бизнес - точене на пари от еврофондовете. А пипалата му стигат много нависоко - чак в Рим. Никой обаче не чу Еврокомисията да реже милиарди на Берлускони. Смее ли?!

После. Бюджетът на ЕС годишно възлиза на около 140 млрд. евро. Къде изчезват тези суми? Отговорът идва от британския евродепутат Даниел Ханан. Многократно счетоводно отчитане на едни и същи неща. Казано на български - стъкмистика. И още - несъответствия между това, което се вижда на сателитните фотографии, и субсидиите за селското стопанство, криминални съглашения между общините и измами в някои държави. Самите одитори, наети от Брюксел, са категорични - почти 20% от бюджета на общността не се управляват надеждно. И каква е реакцията на бюрократите?
Колективно цъкане с език

Мнозина дори си спомнят, че в средата на 90-те години ежегодният доклад на бюджета се приемаше с гняв, особено във Великобритания и скандинавските държави. Но в хода на годините корупцията в Брюксел се възприема като естествен ход на нещата. А тук вече говорим за наистина големи суми. Не махленски обири. 

Ами позабравеният случай с еврокомисарката Едит Кресон? Бившата френска премиерка направи показно по източване на пари и уреждане на свои хора на добри постове. Тя назначи личния си зъболекар за свой съветник със заплата 150 000 евро. Аферата разкри през 1998 г. одиторът на ЕС холандецът Пол ван Буитенен. Резултатът? Цялата еврокомисия си подаде оставка. Но! Заради разкритията си Ван Буитенен бе отстранен от работа и оставен на половин заплата от председателя на ЕК Жак Сантер. В същото време нито един от комисарите, които бяха обвинени в сериозни престъпления, не прекара нито един ден в затвора. Те получиха възможност да си подадат оставката при пълна заплата, която днес възлиза на 203 000 евро годишно, и са освободени от данъци. Самата Кресон години по-късно беше оправдана от белгийското правосъдие заради липса на доказателства. 

Следващата комисия на Романо Проди се зарече да ликвидира корупцията. През 2002 г. лично вицепрезидент Нийл Кинок уволни главната счетоводителка на ЕК - испанката Марта Андреасен, която разкри, че гигантските злоупотреби в ЕК продължават и са заложени в самата счетоводна система на ЕК. Тя изчисли, че измамите възлизат на около 5% от бюджета й. Тоест всяка година потъват общо към 5 млрд. евро написа тогава в. "Дейли Телеграф". И това е само на повърхността. 

Към всичко това има и още един детайл. Германия и Франция имат най-голяма изгода от проблеми в новите членки на ЕС. Двете държави платиха най-големи суми за разширението и в момента орязването на пари за малките в съюза им оправя тотото пред избирателите. Неслучайно само преди ден ЕК си намали бюджета с 3%, защото ние, на изток, не сме знаели как да усвояваме еврофондовете.  

Разбира се, много е лесно да кажем: Крадецът вика дръжте крадеца. Да си затворим очите за критиките на Брюксел. И да продължим по старата българска схема: ние ги лъжем, че работим срещу корупцията, те ни лъжат, че ще ни плащат от фондовете. Така със сигурност ще се превърнем в черната овца на ЕС. Затова кабинетът трябва да отговори на очакванията. Но не толкова да докаже нещо на Брюксел, колкото да покаже на българите, че работи и мачка корупцията, злоупотребите с власт, бандите. Защото иначе ефектът от докладите на ЕС е хистерия в държавата и махленска свада между гладните за власт. Документът вече се превърна в средство за разчистване на сметки. Никой не чете какво пише в него, защо ни критикуват. Но всеки го размахва като плашило и удря противника. БСП скочи на президента, Бойко организира народно въстание, царските хора плашат с бойкот на коалицията, опозицията сваля Първанов. Но властта би трябвало да знае, че да се пали фитилът на евроскептицизма у нас, е най-опасното нещо. И да го припомня на Брюксел. Защото докато ЕС търкаля държавите от Източна Европа като аспиринчета, за да решава големите проблеми в Съюза, може да предизвика криза на Изток.
                                                                         Славчо Пухов
 

Европа се разгневи на БГ политиците Безочливи крадци и бездействащи магистрати провалят страната
Докладът на ОЛАФ за България и този на Еврокомисията са съвсем различни по характер и равнище, макар че помежду им има и връзка. Първият е работен документ на службата на ЕС за борба срещу измамите, а ЕК ще излезе с още два доклада за България - експертен (за предприсъединителните фондове) и политически - за напредъка на страната по шестте показателя, изброени през февруари. 

Докладът за еврофондовете ще се гледа на последното заседание на Еврокомисията преди лятната ваканция, а политическият доклад ще съдържа само информационна бележка по същата тема. Различни източници вече потвърдиха, че в доклада ще има масивна критика срещу размаха на престъпността и корупцията, а комисията ще потвърди досега наложените санкции, тоест - спиране на около 500 милиона евро от предприсъединителните фондове. 

Тъй като ЕК се опасява, че европейски пари и занапред могат да се насочват към подземния свят в България или "поне" да се усвояват по нечист начин, в политическия доклад навярно ще фигурира и заплахата за лишаване от бъдещи помощи - най-вече по структурните фондове. (До 2013 г. България очаква общо около 11 милиарда евро от Брюксел.)

Иначе на България няма да бъде наложена предпазна клауза в областта на правосъдието, която и без това от доста време насам вече се смята за книжен тигър. 

За свой лош късмет обаче част от българските представители месеци наред доста непредпазливо огласяваха увереността си, че клаузата на практика е беззъба, а това никак не се хареса в Брюксел. В Берлемон се говори, че преди няколко месеца българският постоянен представител в ЕС също не сдържал гнева си заради прекомерните (според София) критики, а такива реакции не се забравят лесно. 

Нищо чудно оценките за провала на София в борбата срещу корупцията и престъпността да са били допълнително изострени тъкмо като наказателно "ужилване". "Не може да имате корупция и престъпност и да получавате европейски пари" - това гласи посланието на Еврокомисията към България.
Скандалът в пътния фонд, а сега и изводите на ОЛАФ са тежко бреме за българското правителство - още повече че европейските партньори не виждат достатъчно решителна реакция на правоприлагащите органи. Както обобщава германският "Виртшафтсвохе": "В България скритите обвързаности, сенчестата икономика и състоянието на съдебната система вече от години пречат на ефективната борба срещу престъпността, тъй че страната в момента се смята за най-големия проблем на Еврокомисията." 

А според агенция Ройтерс, която цитира анонимен български представител, с просто око се вижда, че няма вкарани в затвора или поне в съда. 

Дори доброжелателите на България в Брюксел, чийто брой непрекъснато намалява, повтарят неофициално, че на страната ще й помогне поне един жест на отчетлива политическа воля, каквато беше демонстрирана навремето с отстраняването на Румен Овчаров.

Какво следва от всичко това? Добрата новина гласи, че България си остава пълноправен член на ЕС. Лошата е, че заради неколцина безочливи крадци, заради бездейни магистрати и заради трайно замижали политици много европейски милиони няма да достигнат до крайния получател в България, който спешно се нуждае от тях. 

  • Румъния злорадо потрива ръце
  • Евродепутати също пишат доклади
  • 15 страни от ЕС на съд за пране на пари 
                                                                                                                    standart



  • Гласувай:
    0



    1. slavuncho - Благодаря за този постинг!
    19.07.2008 09:11
    Дано повече хора го прочетат и да им светне някаква, та дори и безцветна, лампичка...
    Трябва ли непрекъснато да потвърждаваме на практика народните мъдрости, а в случая: защо само покрай казана на българите в ада няма пазачи...
    цитирай
    Търсене

    За този блог
    Автор: avangardi
    Категория: Изкуство
    Прочетен: 8279310
    Постинги: 1977
    Коментари: 10400
    Гласове: 95539
    Архив
    Календар
    «  Март, 2024  
    ПВСЧПСН
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031