Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2008 05:52 - 2 август-Годишнина от Илинденско-Преображенското въстание
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3333 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 03.08.2008 08:52


2 август-Годишнина от Илинденско-Преображенското въстание


image1330 - След тежкото поражение на българската войска от Сърбия и смъртта на Михаил III Шишман, на българския престол се възкача жена - сръбкинята Анна Неда, първа съпруга на загиналия цар и сестра на сръбския крал. Анна Неда е сръбска принцеса от рода на Неманичите и българска царица, първа съпруга на цар Михаил III Шишман Асен (1323-1330). Тя е майка на българския цар Иван Стефан.

image1813 – Почива Софроний Врачански, български свещенослужител Свети Софроний Врачански (известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, по-късно Врачански владика), е роден (както сам посочва в „Житието“) през 1739 в Котел в семейството на търговец на добитък. Учи в килийно училище в родния си град по славянски и гръцки черковни книги. Работи като абаджия, но се забелязва стремежът му към духовни занимания. През 1762 е ръкоположен за духовник. Работи като учител и книжовник в Котел. Съдбовна се оказва срещата му със Св. Паисий Хилендарски през 1765 г. в Котел. Отец Паисий му показва „История славяноболгарская“, от която той прави първия препис, известен като Софрониев препис.

image1887 - Немският принц Фердинанд I Сакскобургготски е коронован във Велико Търново за княз на българите.Фердинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мари Сакскобургготски , е княз на България от 7 юли 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България и цар на България от 22 септември 1908 г. до абдикирането му на 3 октомври 1918 г.

image1891 - На Бузлуджа е създадена Българската социалдемократическа партия (БСДП) Българската работническа социалдемократическа партия (БРСДП) е българска политическа партия. Тя е създадена през 1891 посредством обединението на Българската социалдемократическа партия на Димитър Благоев и Българския социалдемократически съюз, начело с Янко Сакъзов. Дотогава двете организации съществуват независимо една от друга и изповядват различни възгледи за развитието на социалистическото движение в България.

image1897 - Подписана е конвенция между България и Франция за изграждане на военноморския ни флот.Военноморските сили са вид Въоръжени сили за водене на бойни действия по вода и отбрана на бреговата ивица. ВМС на големите морски държави се състоят от обединенията на различни морски сили..
image1903 - В Османската империя избухва Илинденско-Преображенското въстание организирано от Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация и местните българи. Илинденско-Преображенското въстание е масово народно въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация, връхна точка в националноосвободителното движение на Македония и Одринско. По своя характер и задачи то е продължение на българската националнодемократична революция от време на Възраждането.
image1911 – Почива Апостол войвода, български революционер (* 1869) Апостол Петков Терзиев, известен като Апостол войвода, Постол войвода или Ениджевардарското слънце е български хайдутин и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.


image1921 - Междусъюзническата контролна комисия връчва ултиматума на българското правителство за разформиране на въоръжените сили. Българска армия е името, с което са известни въоръжените сили на Княжество България , Царство България ,, Народна република България и Република България .

image1974 - България установява дипломатически отношения с Венецуела и Тайланд. Терминът се отнася най-вече до международната дипломация, тоест за междудържавните отношения, с които се договарят осигуряването на мира, културен, търговски и стопански обмен и разрешаването на конфликти.
image1988 - В 17 ч и 29 мин при излитане от София за Варна катастрофира самолет Як-40 на БГА Балкан; загиват 27 и са ранени 10 пътници.

imageПравославна църква - Илинден (стар стил), в почит на Свети Пророк Илия (на стенописа)

image2008 - Музикален конкурс за песен "Бургас и морето" Летен театър, БургасНационален музикален конкурс за песен "Бургас и морето" - продължава до 3 август. Проявата се организира от Община Бургас и е под патронажа на кмета на града Димитър Николов. 26-годишното издание на фестивала е с нов регламент, жури и награден фонд. Конкурсът ще е само в една категория - за най-хубава песен, която ще бъде избрана едновременно от жури и с гласуване на публиката.

image2008 - Национален събор на БСП на връх Бузлуджа Началото на националния митинг-концерт ще бъде на 2-ри август 2008 г. (събота), от 10.00 ч., в местността „Историческа поляна”. От 10.30 до 11.00 ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на Барелефа на основоположниците на партията и на Паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд. В 11.15 ч. ще бъдат връчени първите електронни членски карти на новоприети млади членове на БСП. Успоредно от 10.00 до 11.30 часа стартира и първата част на художествената програма с водещи Николай Априлов и Рада Георгиева и участието на Веселин Маринов, квартет „Славей”, Любка Рондова и др.

Бузлуджа 2008

imageСкъпи приятели,
другарки и другари

Честит празник!

В днешния ден, когато отново се събираме под историческия връх Бузлуджа, трябва да протегнем ръце към поколенията социалисти и да придадем нов съвременен смисъл на традицията. Традиция, която съхраняваме и пазим през годините, която ни помага да се чувстваме по-свободни, по-солидарни и по-справедливи.
Тези дни казах, че обществото ни страда от дефицит на справедливост и затова ще положа всички усилия да накарам всеки български гражданин да почувства справедливостта в ежедневието си. Защото БСП е единствената партия, която може да наложи в обществото еднакви стандарти за всеки, независимо от неговата позиция. Ние сме тези, които могат да възстановят равновесието в обществото. Ние сме тези, които ще търсят възмездие за всеки ощетил обществения интерес. Не трябва да има милост за тези, които са се облагодетелствали на гърба на гражданите, за тези, които прекрачват законите.
Под Бузлуджа трябва да заявим своята солидарност и да кажем на всички, чийто труд все още се експлоатира - ще ви защитим! Ще продължим да наказваме с цялата строгост на закона работодателите, които спекулират и крият доходи. Ще използваме закона и срещу онези, които ви принуждават да работите в лоши условия, защото достойните условия за труд са елемент от модернизацията на страната и част от социалната справедливост. На възрастните поколения ще кажа - вие сте нашата мъдрост, грижим се да живеете достойно и спокойно. По време на нашето управление получихте най-значителното увеличение на пенсиите си. Никога през последните 20 години не е имало такова увеличение. Но и това не ни задоволява - БСП има грижата да продължи да увеличава доходите ви и да направи старините ви спокойни. А за тези от вас, които се чувстват силни и активни, ще създадем условия, за да предават знанията и уменията си на младите.
В БСП расте нова смяна, която вече с хъс и темперамент активно работи и отстоява по нов начин социалистическите ценности. Младите социалисти освежават погледа ни с нови идеи, с нов подход. С тяхната непримиримост и жар можем да дадем повече свобода и възможност на гражданите да участват с нас в мисията за по-справедливо общество.
Още веднъж, честит празник!

Бургаските социалисти подариха на БСП звезда "Бузлуджа 1891" image

 

Фотограф: Георги Кожухаров [Дневник]

image

 

Фотограф: Георги Кожухаров [Дневник]

Предишна снимка 1 2Следваща снимка
от Биляна Борисова 02 август, 17:50

 Бургаските социалисти посветиха на БСП звездата "Бузлуджа 1891". Сертификатът беше връчен днес на лидера на партията и премиер Сергей Станишев от шефа на бургаските социалисти Димитър Стоянов на традиционния национален събор на левицата на Бузлуджа.

Стоянов посочи, че когато на 2 август 1891 г. в историческата местност се събират първите социалисти в България, за да основават Българската социалдемократическа партия, на небосклона над тях е била една звезда. Бургаските социалисти я регистрирали в Международния звезден каталог "Космос - Земя" към руския Институт за космически изследвания и управление на спътниците "Галицино - 2". Намира се в съзвездието "Колар" и е от шеста звездна величина, тоест видима е с невъоръжено око, каза Стоянов.

Наименовахме я "Бузлуджа 1891" в чест на БСП, на основоположниците на социалистическата идея в България и на техните последователи. Желанието ни е тя да символизира светлината, която води през годините БСП, като й намери пътя към себе си и към сърцата на хората. Поднасяме я в дар, защото знаем, че в бурното море звездите са най-верният пътеводител, каза шефът на БСП-Бургас.

На Бузлуджа БСП отчете от началото на годината и 3000 нови членове, от които 1200 на възраст до 35 години. Днес бяха раздадени и новите електронни партийни членски книжки на 117 млади социалисти. Лидерът Станишев връчи книжката на 18-годишния ученик от София Борислав Вълков, който преди дни се върна с медал от международната олимпиада по математика в Испания.

В историческата местност дойде и коалиционният партньор на БСП в левицата - Георги Анастасов, председател на партия "Български социалдемократи". "Ще продължим да строим и няма да даваме на бандитите и на мутрите властта", каза той. Да се подготвим за победа след една година на изборите, за да продължи социалната политика на нашето ляво правителство, да изградим нова европейска социалдемократическа България, призова Анастасов.

Според организаторите в националния събор "Бузлуджа 2008" тази година са участвали около 50 хил. членове и симпатизанти, дошли от цялата страна с 1700 автобуса и 1000 автомобила.

Станишев иска втори мандат

Боряна Йотова

 

Няма да се поддаваме на натиск от популисти и атакисти, заяви премиерът


image
Сергей Станишев раздаваше автографи като рок звезда на Бузлуджа
ФОТО БОРЯНА ЙОТОВА БУЗЛУДЖА

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев поиска втори управленски мандат. 
От връх Бузлуджа той призова за това членовете и симпатизантите на столетницата, за да могат червените да реализират идеите си.
На  поляната под върха вчера се бяха събрали над петдесет хиляди души от цялата страна, които скандираха заедно с лидера си: "Победа". "Запомнете, БСП е партия, която спазва своите предизборни обещания", заяви от върха Станишев. Той подчерта, че неговата партия никога не падала на колене.
Станишев цитира и думите, които му е предала Велислава Дърева от своята майка: "Ако не беше трудно, нямаше да се падне на нас." 

"Няма да ви подведем. Няма да се предадем под никакъв натиск на популисти, на стари физиономии от десницата, на атакисти и неофашисти и няма да се откажем", заяви още Станишев. Той каза още, че имало партии и политици, които се опитвали да разиграват сценариите от 1996-1997 г., но БСП няма да им позволи да го направят не заради себе си, а заради хората. "Представям си със сърцето си как изглежда България след пет години - още по-модерна и с по-добра инфраструктура, с по-високи доходи. Страна, която харчи парите на данъкоплатците по ясен и отчетлив начин", обясни лидерът на БСП и поиска от съпартийците си мощна подкрепа след една година на парламентарните избори.

На днешния ден - 02.08.1923 година е роден и моят любим и незабравим, мил и сърдечен,  всеотдаен и любящ баща - Илия Танев Искров.  Почива на 08.09.1988 година. Мир на праха ти. Обичаме те и те помним, мили татко!
image


Тагове:   август,


Гласувай:
0



1. tota - 2 август-Годишнина от Илинденско-Преображенското въстание
02.08.2008 09:54
Благодаря ти за историческия календар!! Носи в себе си красивия спомен за твоя баща!! Хубав ден!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8340697
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95894
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930