Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2008 07:40 - И ЗАМИРИСА на г-н Бойко Борисов - Договори за 1,6 млн. лв. по САПАРД са били одобрени. Ферхойген хвали властта, хока опозицията.
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2010 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 28.08.2008 07:51


 Има предпоставки за спадащо доверие в основния кандидат за властта - г-н Бойко Борисов. Ако ГЕРБ не се напомпат до изборите с протести, стачки и създаване на хаос и напрежение в държавата, резултатите за партията може да се окажат разочароващи.

Млекопроизводителите си искат субсидиите, иначе стачкуват безсрочно
  imageСнимки Антон Чалъков   сряда, 27 август 2008

София

Поредният сблъсък между фермери и полиция стана днес пред сградата на МС. Около 13.30 ч. полицейски кордон изтласка протестиращите на разстояние от сградите на Партийния дом и МС. При бутането един полицай е бил ранен, съобщи агенция Фокус.

По същото време в зданията на властта е еврокомисарят Гюнтер Ферхойген, който провежда срещи с премиера Сергей Станишев, президента Георги Първанов, вицепремиера Меглена Плугчиева и финансовия министър Пламен Орешарски.
Фермерите пак се бутат между шамарите

С разрешение на Столичната община протестът на животновъдите, който днес е подкрепен и от Съюза на птицевъдите, е до 15.00 ч., но те ще го обявят за безсрочен, каза пред "Стандарт" Пени Ботева, зам.-председател на съюза на млекопроизводителите.

Фермерите се заканиха да опънат палатки пред служебния вход на Министерски съвет.

АСН


Протестиращите блокираха “Дондуков” без разрешение


Група фермери отново се опитаха да се превърнат в мъченици и сами да се набутат между полицейските шамари. Протестът на млекарите вчера за пореден път се превърна в спектакъл. "Нека ни бият, по-добре да умрем тук, отколкото да се мъчим без пари", нареждаха хората на професионалния бунтар Андриан Цаконски. Протестът им срещу липсата на държавни пари за земеделие беше насрочен от 12 до 15 часа пред Министерския съвет. Протестиращите стопани блокираха булевард "Дондуков", въпреки че нямаха разрешение за това. Полицията се опита да ги избута, за да освободи движението. При сблъсъка обаче няколко души паднаха на земята. "Смачкаха ни, едно от момчетата е със счупени ребра", крещяха фермери от първа линия на пътната блокада. Оказа се обаче, че няма хора със счупени ребра, а само един човек е получил охлузвания, защото е загубил равновесие и е паднал, докато полицията е избутвала протестиращите от шосето.
Тъпаните и хората пред Президентството събраха очите на случайните минувачи. Какво става, чудеха се хората. Елате да видите, президентът се жени, отговориха им протестиращите фермери.
Няма да престанем с протестите, докато не получим всички обещани пари, заканиха се протестиращите. Досега са ни изплатени само субсидиите за март, заяви зам.-шефът на асоциацията на млекарите Пени Ботева. Въпреки обещанията на двама земеделски министри и споразуменията, които подписвахме с Нихат Кабил и Валери Цветанов, офисите на разплащателните агенции отказват да приемат документите за помощите, допълни тя. Не вярваме на обещания, искаме пари, заявиха фермерите. Те ще продължат да блокират шосета и магистрали, докато държавата не изплати всички пари за качествено мляко.
Катерина Иванова 
Отприщиха 1,6 млн. лева по САПАРД
Договори за 1,6 млн. лв. по САПАРД са били одобрени само преди дни, съобщи шефът на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев. Сумите са за проекти на 11 общини, обясни той. Исканите обратно 3 млн. лв. от 3 фирми, злоупотребили по предприсъединителната програма, ще бъдат разпределени към изрядните кандидати, каза Кънчев.
Над 1197 са кандидатите за финансиране по двете европейски мерки за развитие на селските райони. Одобрените са 194 на стойност 140 071 820 лв. От началото на септември ще стартират други две мерки - за подобряване на инфраструктурата в населените места и подобряване на услугите за населението.
Виржиния  Георгиева
Ферхойген хвали властта, хока опозицията
image
Бъдете оптимисти и не се превръщайте в евроскептици, призова еврокомисарят Гюнтер Ферхойген вицепремиера Меглена Плугчиева
Фото Антон Чалъков СОФИЯ. Лично съм обезпокоен от опасността българите да се превърнат в евроскептици въпреки силния си оптимизъм. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген след срещите си с премиера Сергей Станишев и родни министри. Гостът посочи, че България е една от страните, които най-много се радват на членството си в Европейския съюз и са дали много жертви, за да постигнат днешния си успех.
"Въпреки че всяка анкета ви сочи като една от най-оптимистично настроените страни членки, се безпокоя за вашия имидж. Лошите новини за България наистина ще поведат настроенията на гражданите спираловидно надолу и може да се стигне до скептицизъм", предупреди Ферхойген. Според еврокомисаря опозицията у нас "вдига прекалено много шум" и му е направило лошо впечатление поведението на протестиращите пред "Дондуков" 2. "Музиката на Рихард Вагнер и специално "Валкириите" е странно послание към немския народ, което ни връща към много неприятни спомени", намръщи се Ферхойген.
Еврокомисарят омита да смекчи тона от доклада на ЕК преди месец. "Тъй като за други страни не се подготвят подобни доклади, това не означава, че там няма подобни проблеми. Ако се направят мониторинги, може да видим много изненади", успокои кабинета Ферхойген.
Надя Панкова


Тагове:   млн,   опозицията,   одобрени,


Гласувай:
0



1. kalbotobg - ...
28.08.2008 08:10
Ферхойген е политик, фермерите ни хранят. Селското стопанство е пренебрегвано системно откак разкатаха кооперациите, министерския съвет не е невинен обаче по-никакъв начин, просто продължи възприетата линия да не се прави нищо. Относно облика на България наскоро четах един постинг с който съм напълно съгласен. Преди да се грижиме как ни виждат навън е редно да се погрижим за това как изглеждаме в собствените си очи.
цитирай
2. avangardi - Игра на бунтове
29.08.2008 07:20

Ръкопашни хватки под носа на премиера не решават проблема с млякото

Мартин Карбовски

Няма държави с читава демокрация и в нея да няма всеки ден някаква битка с органите на реда. Така работи демокрацията и това никога няма да разберат българите, живели през социализма. У нас обаче битката с органите на реда има доста стратегически, технически и идеологически проблеми.
У нас борбата за демокрация представлява една весела игра между селяни и полиция, която се нарича бутаница. Гражданското неподчинение е сведено до опита да влезеш някъде, а полицията вече се е специализирала в това да не пускат някого да не влезе някъде. От това нито борба произтича, нито произтича демокрация. Преди 12 години бутаницата беше пред парламента и от това произтече една доста лоша демокрация, защото беше политическа бутаница. Днес имаме малко напредък - борим се за реални и дребни малки права - едни 20 стотинки на литър мляко. Но бутаницата няма да ви свърши работа, момчета.
Тези редове са само опит за малко интелигентна помощ при провеждането на протестите на земеделци и млекари. Не може бутаницата да продължава. А и да продължи, дори и да пробиете полицейския кордон - какво следва?! Сигурно ще се качите на третия етаж в Министерския съвет и ще почнете да бутате Сергей Станишев. Дори и да го набиете, това не решава проблема с млякото.
Първият проблем на бутащите се млекари е техният брой. Всяка власт
се плаши от много на брой мълчаливи и културни хора на един малък площад. Площадите в България са малки и лесно се докарва, че митингът е много голям. Но 200 човека, които имат проблеми с млякото, не изглеждат сериозно. Децата у нас, които имат проблеми с млякото, са повече от вас. Оправданията, че повечето земеделци нямат пари да пътуват до столицата, не е много сериозно. Признайте си, че по отношение на броя недоволни имате проблем с локаута, който правят огромният ви брой колеги. Това е локаут не просто защото са лоши хора, а защото са скептици, балкански скептици.
Другият основен проблем на бутащите се за демокрация хора у нас е липсата на слоган. Слоган не е лозунг или рекламно изречение, както си мислят снобите и земеделците у нас. Това е думата за "боен вик" при келтите (справка Андре Мороа, История на Британия). Никой няма да постигне нищо с няколко ритника по полицията. Но ако милионите хора пред телевизорите разберат за какво се борят млекарите, тогава победата им е сигурна, дори да са малко на брой (поне 1000). Днес слоганът, доколкото разбираме, ние, интересуващите се от бутаницата, звучи някак странно. Примерно слоганът "25 стотинки повече!" изглежда някак странно на хората, които не се бутат пред прозореца на Станишев.
Третият проблем в случая е проблемът на огледалото. Всеки протестиращ трябва да е милостив към журналистите и да предлага ясна визия за това как, с кого и защо протестира. Но оставете ни нас, българските журналисти. Представете си каква картинка вади Ройтерс за случая с вчерашната бутаница. Шейсет здравеняци, прегърнати от стотина униформени - това дори да е битка за демокрация и граждански права е доста смешно и фарсово като визия. Както и надписът - български млекари протестират пред правителството заради ниските изкупни цени на млякото. Сигурно протестират, казват чужденците, но защо прегърнати с полицията и защо с тъмни очила, и защо с рога и кръстове едновременно, и
защо просто не пресекат улицата и не почукат на вратата и защо за 20 стотинки, а не за повече?
Имаше и попадения в някои от действията на млекарите, примерно плакатът "За вас благата, за нас лайната!" - ето нещо смислено и вярно.
Да ви подсказваме ли още - примерно преди месеци хиляди европейски рибари протестираха пред Еврокомисията, изсипвайки риба на асфалта. Никой от тях не се оплака, че няма кой да му плати пътя до Брюксел - а имаше италианци, англичани, португалци и гърци. Боят с полицията беше сериозен, там полицията бие с машини и сълзотворен газ - както във всяка сериозна демокрация. Тук се плашим - и полицията не смее да замахне, и протестиращите не искат да си навличат неприятности и затова става като в бокса - прегръдка от взаимен страх. А те нещата са измислени - едно време, през 1980-а, по време на полските вълнения у нас се възмущаваха, че поляците протестирали, като изсипвали млякото си по улицата. Нещо такова ви трябва, но не очаквайте медиите да ви поощряват. Има книги за гражданското неподчинение, дайте ги поне на децата си да ги прочетат. Тия дни се навършиха 45 г. от речта на Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта". И ние имаме мечта - бутаницата, наречена демокрация в България, малко да се очовечи и дебалканизира.
цитирай
3. kalbotobg - В една устроена демокрация... :)
29.08.2008 08:19
В една истинска демокрация няма да има стачки,стачките идват когато не те чуват.
Не жиждам оправдание да внасяме от чужбина храна която която има възможност да се произвежда в България още повеч в светлината на растящия външен дълг. Стачниците не са паркетни кавалери, но са хора които искат да вършат работа и немогат заради хора които не ходят по-стачки , но пък умират от мързел и които живеят на гърба на хора като тези които стачкуват. Съгласен съм че при всяка стачка се намират партии гонещи интересите си за да се възползват. Селското стопанство обаче е разсипано и в това не виждам нищо което да носи мир и спокойствие.
цитирай
4. avangardi - Ако ти споделя, какво съм видяла
29.08.2008 11:39
няма да се прибера жива в къщи. Мутренски и злоупотребили със средствата по програмите хора подстрекават и останалите добросъвестни фермери.
Не гледат ли, не четат ли, че парите ще им бъдат дадени. Но трябва да гарантират сведенията и качеството, за което са подали документи.

Има хора, които са усвоили пари за лозови насаждения, но не са насадили лозови пръчки, а черничеви. "Момче, това не са лозови пръчки, а черничеви!" казва бабата.
"Сади, сади, бабо, това е нов сорт лоза!?"

На фермерите е необходимо субсидия за глава добитък, а не за мера.
Колко ниви бяха злоумишлено присвоени със свой човек в архивите???

За това - не стачкувай, а докажи правотата си!!!

цитирай
5. kalbotobg - ....
29.08.2008 12:48
Тези хора които описа знам че ги има само че и това е пак повод за стачка защото се мешат с хора дето работят, а другите крадците ако бяха в затвора нямаше да спрат парите на стопаните и човека вместо на стачка щеше да е отишъл да бачка. Съгласен съм с тебе, но щом се е стигнало да се правят стачки да вкарат крадците в затвора така да бъде, може пък да приберат тези дето са за затвора и да махнат запора на кредитите. Не се сърди, ако някои вместо политика вършеха работа полицаите нямаше да се блъскат с хората. За доказването на правотата също съм съгласен само че в тази държава никой отдавна не слуша гражданите и.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304169
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95670
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031