Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2008 06:46 - Идва ли "дясна гилотина" за пенсионерите?1,5 млрд. лева отиват за пенсии в Сребърния фонд, парламент и кабинет харчат още толкова
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2031 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 29.08.2008 06:50


Идва ли "дясна гилотина" за пенсионерите?

След 2005 година доходите на възрастните започват да нарастват средно 2 пъти по-рязко, отколкото преди това

Христо Горанов
пенсионер (бивш учител по математика)

image

Има ли днес в България пенсионер, който да е доволен от размера на пенсията си? Не вярвам. И да бяха два пъти по-високи, ей така, ако бяхме уловили златната рибка - пак нямаше да стигат парите. Не го казвам, защото съм сърдит. Разбирам от числа и се опитвам да разсъждавам не като старец, а като нормален човек.
Аз отдавна не вярвам на обещания, а на факти. Фактите в най-чистия си вид са числа. Нека да погледнем какви са били нивата на пенсиите през последните 10 години.

Какво виждаме тук? Какво е безспорното?

image

В периода 1998-2005 година пенсиите нарастват с по 5-10 лева средно за година. Какви са били възможностите на държавата? Не зная. Виждам цифрите.
След 2005 година обаче пенсиите започват да нарастват средно 2 пъти по-рязко, отколкото преди това, като увеличението от година на година става все по-голямо. Аз не вярвам на политиците. Но на математиката - да.
Политолозите обясняват, че "десните" са загрижени за бизнеса - намаляват данъци, осигуровки и т.н., а "левите" - са по-загрижени за пенсионерите, инвалидите, младежите, майките. Кой е "ляв" и кой "десен" в България?
Не разбирам много от бизнес. Но зная, че ако онова, което се случи с увеличението на пенсиите след 2005 година беше започнало по-рано - през 2000 г., през 1997, а защо не през 1993-94 година - то тогава ние можеше и да не сме богати като германските си колеги, но поне щяхме да сме като чехите или поляците. Не сме алчни, това щеше да ни бъде достатъчно. Ако всяко правителство беше удвоявало пенсиите за своя мандат (слава Богу, че правителствата си изкарват мандатите), тогава днес пенсиите щяха да бъдат много, много по-високи. Това е сигурно.
Тук е по-важен другият въпрос. Никой човек на години няма да вземе важно решение, без да помисли за утрешния ден. Каква ще е ползата да се увеличат пенсиите многократно, ако това срине финансовата система, и да вземаме например пенсии по 2000 лева, но с тях да можем да си купим онова, което днес струва 50 лева?! Да, валутен борд има и той трябва да се зачита, финансовата дисциплина, всичко това е важно за пенсионерите точно толкова, колкото е важно за бизнеса. Никой няма интерес от финансов хаос и колкото си по-беден, колкото си по-слаб икономически - всъщност толкова си по-застрашен. Ако имаш бизнес - може и да намериш начин да се оправиш, без да гладува семейството ти. Ако имаш доход само от пенсия - няма къде да избягаш от инфлацията...
Нека не се сърдим прекалено на правителството след 1997 година. Та тогава България нямаше герб (държавен), нямаше валутен резерв, нямаше елементарен ред!... 4 години след това имаше относителен ред, но на каква цена? Кой понесе най-тежкия удар? Пенсионерите. Все едно, те нямаше да гласуват никога за Костов. Тогава защо да не ги принесе в жертва? Цинично, но вярно.
Вече е 2008 година.

20 години се учим да разбираме света

в който попаднахме. Всеки си гледа интереса. И в политиката е така. И трябва да е така. Нека да е честно! Ето, да вземем НДСВ. В тази иначе странна партия има лидери, които не ми харесват, има и някои, които са ми симпатични. Но по-важното е, че наскоро четох някъде, че те са се опитали да се определят - "ние сме партията на...". Ако си спомням правилно, те искат да представляват т.нар. "юпита", младите професионалисти, финансисти, хора с поне средни доходи, с имущество... Значи - ясно, партия на поне средно заможните, на "средната класа" или нещо такова. Ако някой иска да се коалира - да заповяда.
Искам да съм сигурен, когато инвестирам чрез гласа си в някоя партия, че тя ще прави онова, което е изгодно за мен, и освен това няма да прави глупости. Като гледам диаграмата горе, макар и незадоволително (а можеше ли повече?), едва през последните 4 години нещо мърда нагоре в нивата на пенсиите. Дали ще се увеличат с 5 или с 20 лева средногодишно, за мен е от значение. Защото това са или 60, или 240 лева. Тези пари за мен имат значение. Ако някой има "Бентли" или скъпа яхта, няма да ме разбере. Но за мен 20 лева за месеца са важни.
Не желая да слушам левичарски обещания, които ще обещават пари "на всички", "на калпак". Аз искам да има ред, да има справедливост и държавата да раздава оскъдните си средства разумно. Искам онзи, който е работил повече, да получи повече. Не искам онзи, който 35-40 години е работил здраво, да получава колкото някой, който цял живот е "лапал мухите", имаше такива и при социализма, има ги и сега.

image

Разбирам, че днешните времена са вълчи, и всеки трябва да защитава интересите си. Ако ме питат дали искам да увеличат осигуровките на работещите, на младите, на собствените ми деца - честно, не искам. И не защото не разбирам, че така ще се съберат повече пари за мен и за връстниците ми. Но какво се оказа? Има излишък, който е над 10% от бюджета за годината, а ако прибавим НОИ и здравната каса, сигурно е над 15%! Значи увеличенията на пенсиите, които се правят през последните 1-2 години, и които очаквам да станат още по-големи, не застрашиха валутния борд - значи са възможни! Питам се - а не са ли били възможни и преди? Може би някой не е очаквал да получи гласове от пенсионерите и е нехаел, че с по 30-40 евро не може да се оживее. Гледам днес как отново се правят коалиции (ГЕРБ и ДСБ) и Костов май се гласи да се връща във властта... Уважавам го, но той със сигурност не защитава моите интереси, нещо повече, хора като него, крайно "десните", упорито се опитат да унищожат физически пенсионерите. Друго обяснение нямам за пенсионната им политика.

А каква е грижата за най-бедните?

image

Нека видим т.нар. "минимални пенсии". Тук виждаме, че кривата през последните 3-4 години нараства още по-рязко. Не искам да говоря за минималните заплати, за социалните помощи - там логиката е по-различна, но графиките "на нарастване" ще са същите.
Аз имам прагматичен интерес (има разлика между егоистичния и прагматичния интерес!). Да получавам висока пенсия, но това да не застрашава младите, децата ми, и да не води до инфлация. Т.е. държавата да ми даде максимума, който може. Не искам да слушам клишета - "пътища или пенсии - изберете сами". Очевидно не това е изборът. Аз съм убеден, че пенсиите можеше да започнат да се увеличават и по-рано, но по политически причини не е направено - "нека накажем пенсионерите, те няма да гласуват за нас...". Честно казано, предпочитам предизборно да ми увеличат пенсията, отколкото да ми я намалят предизборно...
Искам всеки, който обещава в бъдеще каквото и да е, да излезе с таблици и цифри и да каже - през следващите години аз обещавам това и това, толкова и толкова за пенсионерите, толкова и толкова за инвалидите... Ако не го направи - или не разбира за какво става дума, или е измамник (и разбира), но лъже. ИСКАМ ЦИФРИ!!!
Просто е. Ако в България работеха нормални закони - днес при изтичането на 1 000 000 живи умни българи щяха да се върнат веднага най-малкото 10 милиарда долара. Не говоря за парите от гурбет. Ако някой е учил в наш университет, той е разходвал пари от държавата. Ако обаче той носи отговорност за това, просто казано, ако е теглил студентски заем (като в Америка) - може да отиде да работи в Германия или Канада, но все едно, парите, с които е учил, ще са на банката, и той като работи там, ще си връща лесно заема. И България вместо да обеднява двойно - един път заради липса на хора (без цена), втори път заради неразумния харч за неговото образование - щеше да спести пари повече, отколкото е външният й дълг!! Но нито Костов, нито Симеон приеха закон за студентското кредитиране! Защо ние да обучаваме инженери за богатите страни, толкова ли сме богати?!
Българските пенсионери не са "сърдити старчета"! Ние имаме деца, внуци. Искам дъщеря ми да има социални придобивки все едно е във Франция или Дания. Има ли ги? Има ги! Ама ние сме България, имаме комплекси, не можем да сме като "големите". За някои неща сме успели, отпуските за майчинство са големи, съизмерими. Ние, възрастните, не се вълнуваме само от своя интерес. Не че не го разбираме.

Но как живеят младите е също толкова важно за нас

Ако някой ми даде пример за по-адекватна политика в подкрепа на майчинството от тази на последното ("ляво"?) правителство - да заповяда. Ама не стигат детските. Е, не стигат. Държавата ли е правила децата? Държавата ли трябва да им купува храна и памперси? Моля ви се! В чист вид държавата да поръчва, да отглежда и да плаща за деца е политика на Третия Райх, а аз видях как мои съученици бяха разстреляни от германците! Не е работа на държавата да прави деца, например арийци, и да плаща всичко за тяхното отглеждане! Това е работа на родителите, свободна воля. Ако някой прави деца без да мисли - е, нека не го вкарваме в лагер, но пък и да не му плащаме за невежеството!
Важното е едно: при Костов и при царя пенсиите пълзяха като куца костенурка нагоре. След 2005 година се раздвижиха. Ако някой вярва, че при "нова политика", с нови чудодейни спасители "десните" ще ни пожалят, той е много глупав. В коя държава пенсионерите гласуват срещу себе си?!
Нека всеки, който може да чете, да чете цифрите. "Десните" дават къшеи. Трохи. При тях пенсиите са обидна, оскърбителна социална помощ.
Дали за 4 г. пенсиите се качиха рязко? Е, значи онези планират да намалеят рязко. Аз вярвам не на политиците, а на цифрите. Между пенсия от 300 лева и пенсия от 60 лева, аз избирам 300... А може би повече?...

* Заглавието е на редакцията

29.08.2008

Властта дели 6 млрд.

image 1,5 млрд. лева отиват за пенсии в Сребърния фонд, парламент и кабинет харчат още толкова

СОФИЯ. Милиард и половина лева от излишъка ще изхарчи властта до края на годината. Съветът на коалицията ще реши на 5 септември как и за какво да се дадат парите.
Общо около 6 млрд. лв. в повече ще бъдат събрани до края на година, изчислиха хората на Пламен Орешарски. Властта няма право да пипа половината от сумата. 1,5 млрд. лева ще бъдат пратени директно в Сребърния фонд, а останалите още толкова пари - разпределени за инфраструктурни проекти, пенсии и други социални дейности. 300 млн. лв. от тези пари ще бъдат изразходвани от правителството без санкция на парламента.
Според данните на приходната администрация най-сериозен е ръстът на преизпълнение на събираемостта от корпоративен данък. В хазната са влезли малко над
1/3 повече пари от фирмите спрямо същия период на миналата година. С 20% пък е увеличението на събраните суми от данък върху доходите. Това е резултат от изсветляване на заплатите заради понижаването на данъците, смятат експертите на кабинета.
Управляващите се отказали да вадят акцизите от агенция "Митници". Това би било прекалено голямо сътресение за администрацията, коментираха от мнозинството.
Боряна Йотова


Тагове:   още,   кабинет,   парламент,   фонд,   отиват,   млрд,


Гласувай:
0



1. iliada1 - avangardi!!
29.08.2008 07:52
Кой каквото и да говори и каквито сметки да прави /които все ще са криви / не вярвам ,че има бъдеще за бългрските пенсионери скоро -най- неоправданите хора в България за сега !
цитирай
2. avangardi - iliada1,
29.08.2008 11:31
Аз вярвам. Вярвам, че и българските пенсионери и българската младеж ще имат едно по-хубаво бъдеще и това бъдеще скоро ще бъде настояще.
Силно трябва да вярваме и добре да преценяме действията си, когато се заиграваме с политиката.
Вярвам в добрите замисли и действия на сегашното правителство. Усетих го лично като работещ пенсионер.
Очаквам и промени в здравната политика, за да няма геноцид на българското население.
Всички замисли са хубави, но на ниски места се осъществяват от хора, а на хората нищо човешко не им е чуждо, най-вече лакомията.
Корупцията и недобросъвестността идва много силна и в ниските етажи - всеки те гледа в ръцете.
Това е необходимо да се промени.
Поздрави за теб, с много обич - Илка

цитирай
3. kalbotobg - ...
30.08.2008 06:12
Avangardi думата излишък е неправилна. И аз четох статията тези пари са на народа и той има нужда от тях. Факта , че при тази липса на пари крадливите политици си самоподаряват " излишакът" при положение увеличението н външния ни дълг и народът седи и се пули не води до положителни мисли,поне за тези дето не са успели да окрадът държавата.
цитирай
4. avangardi - 72 млрд. лв. се очаква да достигне брутният
30.08.2008 07:31
вътрешен продукт в България през 2009 г. Към момента той е към 65 млрд. лв. Това каза вчера министърът на финансите Пламен Орешарски по време на срещата на министри с двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа", организирана от БСП. Министър Орешарски посочи, че отново най-висок ръст в БВП се очаква да има в сферите на образованието и здравеопазването. "ДДС ще остане 20%, прогнозирам известно успокояване на инфлацията, която ще бъде едноцифрена", каза още финансовият министър. Той прогнозира още, че и тази година ще бъдат повишени максималните осигурителни прагове. Разпределението на осигурителната вноска ще бъде по договорената на срещата на управляващите в Банско формула 8-10-12, допълни Орешарски.
Министър Орешарски обобщи, че политиката на кабинета, заложена в бюджет 2009, ще бъде насочена приоритетно към възрастните и младите българи. Финансовият министър не пропусна да подчертае, че се планират и мерки за изсветляване на икономиката. Според него в България и догодина ще се запази темпото на висок икономически растеж, а ипотечната криза в САЩ няма да окаже драматично влияние върху българската икономика.
Средства от бюджетния излишък да бъдат използвани за изготвянето на електронна здравна карта, така че за всеки български гражданин да се знае кога е прегледан, какво му е изписано и как се е лекувал. Това е било искането на двата синдиката по време на срещата им с ръководството на БСП и министри, каза президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Повишаването на здравната вноска ще се отрази благоприятно на системата на здравеопазването, обясни още Тренчев. Синдикатите се обявиха против проектопредложението "Първанова-Цонев" за демонополитизацията на касата.
Трябва рязко да се увеличи минималната работна заплата, каза още Константин Тренчев. Това според него би осветлило сивата икономика, както и би туширало ефекта от плоския данък. Минималната работна заплата, за която настояват синдикатите, е в размер на 400 лв. Като цяло синдикатите смятат, че трябва да се засилят акцентите в сферата на здравеопазването и образованието.
цитирай
5. iliada - Много си права -дано се променят ...
03.09.2008 11:01
Много си права -дано се променят нещата,ама аз вече се обезверих!
Усмихнат ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8328988
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95875
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930