Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2008 09:38 - IN MEMORIAM - Боговете го обичаха
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2530 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 16.09.2008 09:42


Археологът Георги Китов даде на България открития за много милиони, но взе за себе си само топлината на приятелите

Велиана Христова

imageОтиде си ей така, направо от терена на разкопките. Нямаше как да го направи другояче, понеже там беше целият му живот. Всеки археолог си има емблематично място, неговото е Старосел. Нарече сам себе си "могилар" и в тази дума вмести всичките свои 37 археологически години от първото получено разрешение за разкопки край Луковит и първата открита гробница в стрелчанската Жаба могила до последните си находки край Старосел отпреди два дни. Години, преминали в проучване на над 450 тракийски могили по нашите земи и превърнали Георги Китов в най-известния български археолог, следван жадно от медиите, особено в последните години.
Че Георги Китов има нюх за тракийските старини, е малко да се каже. Проникването в тайните на поредния подмогилен градеж при него е като неудържим порив и многобройните му точни "попадения" винаги са изглеждали като неизменно съпътстващ го късмет. А може би древните траки и техните богове просто си го бяха харесали и му поднасяха щедро своето наследие? Как иначе смогна да открие този задъхан низ от древни храмове - в района на Казанлък, който сам нерече Долината на тракийските царе, край Шипка, Шейново, Ясеново и Крън, култовия комплекс край Старосел, тракийската обсерватория в Старо Железаре, прекрасната гробница със стенописите край хасковското Александрово? Да не говорим за богатия комплекс от златни и сребърни съдове и златния венец от гробницата в Голямата косматка, двете златни маски от Светицата при Шипка и Тополчане при Сливен и, разбира се, уникалната за България бронзова скулптурна глава пред гробницата на Севт III в Голямата косматка. Китов не се отличаваше с цветущо здраве в последните години, но това не се усети от никого извън приятелските му среди. Той работеше на терена по много часове на ден в пек и дъжд редом с всички останали. И като мнозина археолози, заедно със своята спътница в живота и професията Диана Димитрова, отглеждаха по разкопките дъщеря си Ирина от невръстната й възраст.

image 24 май 2007 г. със семейството

Златото винаги привлича публиката много повече от "неитересните" находки, които са безценни за учения и за самата наука, затова интересът беше все към това какво поредно съкровище може да се очаква от Китов. Някои дори подхвърляха, че сензациите са плод на надпревара за слава. А всъщност Китов сам не е парадирал с това, което открива, в последните години той буквално бе преследван от медиите и дори често се дразнеше от папарашкото присъствие около него.

image С маската от Светицата

Така или иначе, удачната абревиатура ТЕМП на Траколожката експедиция за могилни проучвания вече е добре позната на българите и се свързва с името на Китов дори повече от Националния археологически институт и музей при БАН, в който той работи близо 40 години. И където след 1992 г. оглавяваше дълги години общото събрание на учените. На него изобщо не му е присъщо да парадира с направеното или да се хвали. Напротив. Когато през 2005 г. бе отличен с наградата на академията "За заслуги към БАН", за това почти никой не разбра. А би могъл да се хвали, защото всичко е постигнал сам, без удобни широки гърбове. Личност.

image С Валерия Фол в Сливенско

Ако се замислим какво извърши Георги Китов със своя нелек археологически труд през тези десетилетия, не може да не кажем, че той всъщност очерта една поредица от тракийски архитектурни подмогилни градежи, които заедно със свидетелствата за култовите обреди, извършвани в тях в древността, даде в най-голяма степен материалните доказателства за теорията на орфизма като философска система от вярвания на траките, която бе обоснована от проф. Александър Фол. Не така известни са научните статии и книги на Георги Китов, които са над 200 - върху историята, археологията и религията на траките. В тях той обосновава достатъчно интересни тези като например, че Панагюрското съкровище е изработено в Тракия и богатите украси по съдовете илюстрират специфичните религиозни възгледи на древните траки - съществено различаващи се от тези на техните съседи елините. Някои колеги на Китов може да оспорват негови хипотези (науката в крайна сметка е дейност, която живее чрез професионални спорове), но той даде нови и аргументирани идеи. Според Китов например в последното хилядолетие преди Христа траките са имали поне 20 аристократични династии, които са дали около 1200 самостоятелни владетели.

image С Рашо Рашев в Тополчане

Докато журналистите упорито величаеха археолога с името Индиана Джоунс (което той определено не харесваше), приятелите го нарекоха Кита и вместиха в това прозвище цялата привидно скрита топлина, пронизваща отношенията му с хората, на които знаеше, че винаги може да разчита. А той често имаше нужда някой да го подкрепи, защото при цялата си обществена известност Георги Китов е нееднозначно приеман в собствените му професионални среди. Всеизвестни са упреците към него, че копае не само на ръка, но и с техника - багери или фадроми. В интерес на истината, в един момент аз също се колебаех между "за" и "против" машините. Докато не станах свидетел на работата с тях на терена при Голямата косматка. Багеристът бе така добре обучен от Китов и Диана Димитрова, че демонстрира докосване до кибритена кутийка с огромните "зъби" на машината, без да я събори дори. Оттогава не мисля, че машините ще разрушат гробница, ако тя се намира под могилата, чиято периферия се разчиства с багер.

image Посреща президента край Шипка

Има хора, които така са устроени, че не се колебаят да застанат срещу общоприетите правила, ако са убедени в позицията си. Кита е от тях. Като прибавим и това, че той е човек с активна позиция; че не премълчава удобно и няма навика да робува на правилото "шефът знае най-добре", може да си обясним донякъде защо Георги Китов не е бил никога "любимец" на началствата. Чепат човек, несговорчив, казват някои за него. Може и така да е, но все пак е важно за какво трябва да се "сговаря" човек. През 2003 г. например Кита никак не искаше да се сговаря с властта, която бе оставила уникалните стенописи в гробницата при Александрово с години да гният и да се лющят без консервация. Тогава ДУМА поведе заедно с него истинска битка за спасяване на безценния паметник. И това съвсем не е единичен случай. Китов въставаше категорично и публично срещу тоталното безпаричие, с което държавата убиваше археологията допреди 5-6 години, и срещу немарата за опазването на културното наследство.

image В НАИМ с Даниела Агре (вдясно) и авторката от ДУМА

Преди ден, в неделя, дори в късния следобед нищо не предвещаваше трагедията. Въпреки дъжда Кита продължаваше разкопките на гроба на тракийски аристократ воин на територията на винарната "Старосел". И по телефона обясни, че чака геодезическа снимка на района, за да се види как са разположени един спрямо друг тракийските обекти около Старосел. И че сондажите в Голямата косматка при Шипка не са потвърдили идеите на геофизици за наличието на други градежи в могилата редом с гробницата на Севт III.
Малко след това дойде зашеметяващата вест. Не е истина! Затова продължавам да говоря за него в сегашно време. Във вярванията на траките, с които той обвърза живота си, смъртта е само преминаване в ново състояние Отвъд.

16.09.2008





Тагове:   memoriam,   обичаха,


Гласувай:
0



1. nadagr - Отиде си една голяма личност!
16.09.2008 09:50
Поклон пред паметта му!
цитирай
2. glarus - Beshe
16.09.2008 10:58
trakiec po ducha!
Bechna mu pamet!
цитирай
3. yuliya2006 - ЕДИН ГОЛЯМ БЪЛГАРИН НИ НАПУСНА! ...
16.09.2008 15:02
ЕДИН ГОЛЯМ БЪЛГАРИН НИ НАПУСНА! ЕДИН ОТ ОНЕЗИ СИЛНИТЕ КАТО ЗАХАРИ СТОЯНОВ, КАТО НИКОЛАЙ ХАЙТОВ, КОЙТО НИ КАРАХА ДА ОБИЧАМЕ БЪЛГАРИЯ, ДА Я ОТКРИВАМЕ
И ОНЕЗИ ДРЕБНИ ДУШИ, КОЙТО ОТ ЗАВИСТ НА ТЕХНАТА ХАРИЗМА БЕСНЕЕХА И ХРАЧЕХА ЕДНА ГОЛЯМА УСМИВКА
ТЕ СА ИСТИНСКИТЕ, ТЕ СА ВЕЧНИТЕ , ТЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ВЕЛИКА!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. eien - Прекрасен Човек!
16.09.2008 15:57
Мир на праха му!
цитирай
5. iliada - Неговото име се свързва
18.09.2008 09:27
с новия подем в развитието на българската архиология !Неговият нюх и знания ,хъс и родолюбие допринесоха много за да се заговори за страната ни !Беше достоен българин !
Мир на праха му !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305256
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031