Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2008 05:56 - България чества значимо събитие от новата си история - 100 години независима България. Честит празник, българи!
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 5663 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 21.09.2008 06:16


image Неподправен патриотизъм лъха от официалния сайт на кампанията >nezavisimost.eu

България чества значимо събитие от новата си история - 100 години независима България

 На 22 септември 1908 г. страната ни обявява своята независимост.

Обявяването на независимостта на България става възможно едва 30 години след Руско-турската война от 1877-78 г. След Освобождението на България през 1878 г. и след Съединението на Княжество България с Източна Румелия официалният статут на страната е "васална на Османската империя".

Събития в началото на ХХ век създават благоприятна възможност за решителни мерки за обявяване на независимостта на България. Великите сили имат по-наложителни дела за решаване - решението на Австро-Унгария да наруши Берлинския договор, анексирайки провинциите Босна и Херцеговина, поражда се спор за Мароко между Франция и Германия, а през лятото на 1908 г. е извършен младотурски реформистки преврат.
image
На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново, княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава - символичен акт, символизиращ продължението на Второто българско царство.

След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.
image
Провъзгласяването на България за независима страна е голям успех и признание за българската дипломация. България се превръща от васално княжество в царство България, а князът вече се титулува цар.

image


Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин участва във Вашингтон в тържественото честване на 100-годишнината от Независимостта на Българиял съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. Събитието се състоя в Библиотеката на Конгреса на САЩ.

В своето слово министър Калфин се спря на богатата 13- вековна история на България, една от най-старите държави в Европа, запазила своето име от създаването си до днес. Провъзгласяването на Независимостта, чиято 100-годишнина честваме на 22 септември т.г., е ключово събитие в новата ни история. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

“Нашите предци избират подходящия исторически момент и с удивителна смелост и настойчивост успяват с дипломатически и държавнически такт да поправят една историческа несправедливост. Провъзгласяването на независимостта не е само декларативен акт, а възможност да се осъществи свободата в пълния й обем; това е начало на дълъг и труден период за укрепване на суверенитета”-каза в словото си Ивайло Калфин. Той подчерта смелия акт на българите от онова време, който “продължава да ни вдъхновява и учи на патриотизъм и дипломация. 
Той ни напомня, че свободата и независимостта не са даденост, а цели, към които ние следва да се стремим и упорито да работим за благото на всички онеправдани”. 

100 години от обявяването на независимостта на България

Руско-турската война от 1877-78 година донася дългоочакваното от българския народ Освобождение от петвековната османска власт. Окончателният статут на новата българска държава обаче е определен от Берлинския конгрес на Великите сили, който разпокъсва земите на българите. В Северна България е сформирано васалното на Турция Княжество България, на юг от Стара планина – автономната област Източна Румелия, а обширни части от населените с българи земи в Тракия и Македония са оставени под пряката власт на султана. Така борбата за национално обединение и независимост се превръща в основна цел на младата българска държава през първите десетилетия на съществуването й. Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември 1885 г. е първата стъпка в тази посока. Следващата, а именно обявяването на пълна независимост от Османската империя, трябва да изчака до 1908 г.


Кои са обществените сили и интереси, които подтикват българското правителство за втори път да дръзне да наруши установеното от Великите сили положение на българската държава? На първо място това са най-широките слоеве на обществото. Нека не забравяме, че обявяването на независимостта на България е естественият завършек на борбата на много поколения българи за придобиване на своя държава. Стремежът към национална независимост, който до Освобождението е присъщ на най-будната част от народа, на просветените и прогресивни негови представители, след въвеждането на всеобщото и безплатно начално образование след 1878 г. достига до съзнанието на всеки гражданин. Още от първия ден на училищната скамейка всеки българин е възпитан с мисълта за националната независимост като висша ценност. Идеите на водачите на българската революция - Левски, Каравелов, Ботев, вече са се превърнали в държавна идеология, а образите им се намират във всяка класна стая. Така че 30 години след Руско-турската освободителна война мнозинството от народа е готово да се обедини около делото на независимостта, дори с цената на трудности.
Има и други важни мотиви за нейното обявяване. Васалната зависимост на България от Османската империя практически слабо ограничава политическата й самостоятелност, но има икономически последици, които далеч не са само на думи. Става въпрос за неравноправните икономически договори на Турция с европейските сили, които ограничават правото й да налага високи мита на вносните промишлени стоки. Тези договорености се разпростират и върху васалното Българско княжество. Същевременно в началото на XX век страната преживява бурно развитие на промишлеността и все по-влиятелните индустриалци в България настояват за премахването на неравностойното положение и за държавна протекция на промишленото производство като в другите европейски страни.
Нека не забравяме и друг един фактор. В началото на XX век в България войската става все по-силен елемент в политическия живот. Отделят се значителни средства за организацията и въоръжението на войската, която се превръща в символ на държавността и в извор на национално самочувствие, но и все по-настойчиво изисква място при вземането на политически решения. Не на последно място е и обстоятелството, че голяма част от кадровите военни, както и от политиците, идват от среди в останалите под османска власт български земи в Македония и Тракия и тласкат политиката на държавата към разрешаването на проблема за националното обединение радикално, с военни средства. За това обаче е необходим държавен суверенитет.
И накрая идва монархът – Фердинанд, със сигурност най-честолюбивият владетел в новата българска история. Той мечтае да използва избора си на българския трон, за да придобие равностойно място сред коронованите си европейски роднини. Тази амбиция ще струва по-късно скъпо на българския народ, но в този момент, през 1908 г., тя съвпада с желанията на всички слоеве на обществото – патриотичното мнозинство, младия промишлен капитал, останалите под османска власт българи и войската.

В каква обстановка България се решава да провъзгласи своята независимост?
Проблемите са много. На първо място това е суверенитетът на Османската империя, която е засегната от действията на българското правителство и съществуват опасения, че ще защити правата си със сила. Това е едновременно най-сериозната, но и най-малко вероятната опасност. България вече от 30 години е извън реалната власт на империята, непрекъснато разтърсвана от вътрешни борби, които правителството е безсилно да овладее. Повече въпросителни предизвиква позицията на Великите сили, които формално още защитават статуквото, установено от Виенския конгрес през XIX век. Но и за тях рамката на Виенския конгрес вече е куха черупка, оформят се основните оси на бъдещите военни съюзи, които ще се противопоставят шест години по-късно в кошмарен конфликт - Първата световна война. Надвисналата война в Европа носи със себе си прагматизъм, който обезсмисля теоретичните права на империите. Немаловажна е и ролята на общественото мнение в европейските страни, което прави трудно за правителствата им да отстояват интересите на Османската империя, възприемана като чужда на европейската цивилизация сила.

Особено активна роля за обявяването на независимостта изиграва българското правителство начело с Александър Малинов, който след преврата в Турция през юли 1908 imageзапочва да убеждава княз Фердинанд, че е настъпил удобният момент. Същевременно българските представители във Виена и Петербург сондират заинтересованите Велики сили. В хода на дипломатическото лавиране връх вземат привържениците на решителните действия и на 22 септември в старата столица Търново с тържествена церемония в историческата средновековна църква “Св. четиридесет мъченици” е провъзгласена независимостта на България. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава, а княз Фердинанд приема титлата “цар на българите”. Новината е приета с възторг от българите в страната, а също и в останалите под османска власт Македония и Южна Тракия, които с надежда виждат в това действие стъпка към обединението на всички български земи.
Като цяло очакванията, че провъзгласяването на независимостта няма да срещне организиран отпор, се сбъдват. На следния ден след българската независимост Австро-Унгария, вероятно координирано с България, анексира Босна и Херцеговина, а на по-следния Гърция присъединява Крит. Статуквото е непоправимо нарушено и въпреки формалния протест на Високата Порта започват преговори за узаконяване на положението. Разногласията между България и Турция скоро остават предимно финансови, а именно компенсирането на загубите от все още изплащания данък за Източна Румелия и от завземането на железопътните линии в областта. В крайна сметка спорът е уреден с посредничеството на Русия, която се съгласява да компенсира Турция с опрощаване на нейния дълг. Така през пролетта на 1909 г. всички Велики сили признават независимостта на Българското царство. България се нарежда като равноправна държава сред суверенните европейски страни. Провъзгласяването на независимостта бележи връхната точка на един непрестанен политически, икономически и културен напредък в продължение на 30 години след Освобождението. Делото за създаването на независима българска държава най-накрая е завършено окончателно и през следващите неспокойни години България ще употреби независимостта си във войни за национално обединение, в които колелото на историята ще се завърти, а възходящото развитие на страната ще бъде пречупено. 
http://www.bnr.bg/

Честит празник, българи! Гласувай:
0
01. iliada - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !
21.09.2008 07:18
Честит празник и на теб Илка !
Учудвам се как успяваш винаги да си на висота , винаги подготвена за всяко събитие у нас и света!
Ако имаше повече хора като теб в страната ни ,тя щеше да бъде неузнаваема!
За сега да се радваме на събитието -100 години независимост което си е г значима годишнина за нас българите и нашата държава и да помислим как да и помогнем да стане освен независима и силна страна,защото само силната страна може да остане такава!
цитирай
2. feq - Честит празник и от мен!
21.09.2008 10:36
Да има повече родолюбиви българи, като тези:

http://feq.blog.bg/viewpost.php?id=236143
цитирай
3. skribezium - avangardi,
21.09.2008 12:39
Честит празник! Да ни е честита 100 годишнината от обявяване на Независимостта на нашето Отечество!
Днес и утре нека да си припомним тази голяма и велика дата от историята на държавата ни. И да отдадем заслуженото на народа ни и неговите водачи преди 100 години.
Честит празник на всички!
цитирай
4. tota - Честит празник и на теб!!
22.09.2008 11:27
Да съхраним и пренесем през времето българския дух!!! На многая лета - независима България!! Поздрави за постинга.
цитирай
5. avangardi - iliada, feq, skribezium, tota и всички българи,
22.09.2008 12:24
честит Ви празник.
Дано да имаме вярата в потенциала на нацията ни, силата, стремежа и куража да съжраним българския дух през вековете. Сега ние участваме в изграждането на една нова държава, която ще завещаем на децата си. Каквото направим за тях, така и ще ни благославят.
Честит празник на всички!
цитирай
6. анонимен - balgariq
12.05.2010 21:04
България nad vdicko
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 6227600
Постинги: 1845
Коментари: 9955
Гласове: 77467
Архив
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031