Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2008 07:35 - Шпионски софтуер ще ни следи в интернет
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
0



ЕС налага филтри за материали с нарушени авторски права

Христо Блажев

Задължителен софтуер, контролиращ интернет трафика, ще трябва да се инсталира на всеки компютър в ЕС. Това ще се случи, ако днес Европейският парламент одобри серия от промени в областта на телекомуникациите. В пакета са включени и мерки, насочени към защитата на авторските права и противодействие на тероризма в интернет. Част от тях обаче предизвикаха сериозни спорове и обвинения в обслужване интересите на големите компании.

Най-ожесточена съпротива среща предложението за софтуера, наречен Deep packet inspection, който ще "филтрира" целия трафик, следейки за материали с нарушени авторски права. При наличие на такива софтуерът ще възпрепятства обмяната им, освен това ще уведомява местния интернет доставчик, който може да спре достъпа на абоната до мрежата. Според Богомил Шопов, участник в проекта за защита на правата в цифровия свят "Електронна граница", този софтуер ще застраши сигурността на информацията на фирми, учреждения, банки, корпорации, правителства и т.н.

Богомил Шопов смята, че подобна програма ще насърчи отново записа и разпространението на пиратско съдържание при офлайн режим на компютъра, когато тя ще е безсилна да кореспондира със сървъра си. Освен това ще бъде практически невъзможно да се разбере каква информация предава тази програма, защото тя е със затворен код, недостъпен за потребителя. Това на практика устройва държавните служби за сигурност, които настояват за все по-широк достъп до информация за поведението на всеки потребител в мрежата, дори и в реално време.

Част от промените засяга забавянето на peer-to-peer трафика, който е в основата на свръхпопулярните торенти и програмата за комуникация Skype. Този трафик щял да се следи от споменатия вече шпионски софтуер, за да "се предотврати нарушаването на авторски права". Освен това сътрудничеството между доставчиците на интернет и издателите на съдържание ще бъде засилено изкуствено, за да може при филтрацията на трафика доставчикът да може да разбере това съдържание законно ли е, или не.

Множество неправителствени организации се възпротивиха на готвените промени и развиха широка протестна дейност срещу тях. Някои евродепутати като Катрин Тротман и Малкълм Харбър в свои доклади в края на миналата седмица предложиха спорните точки да бъдат променени и дори премахнати.

ПОЗИЦИЯ
Ги Боно, френски евродепутат от ПЕС, коментира предстоящите промени в интервю, поместено на официалната страница на Европарламента: "В момента сме изправени пред задачата да намерим баланса между възможностите за достъп до културни дейности и материали, културното разнообразие и подходящите компенсации за притежателите на авторски права, а не да превръщаме милиони потребители в престъпници." Възможността потребител да бъде автоматично наказан със спиране на достъпа му до мрежата без съдебно решение е неправомерно според него. Французинът цитира данни, според които нелегалният файлов обмен се практикува едва от 13% от населението. Решението, смята Ги Боно, е във финансови компенсации, които ще се плащат от интернет потребителите.



Тагове:   софтуер,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8348528
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930