Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2008 07:01 - Ангелогласният италианският тенор Андреа Бочели в понеделник навърши 50
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4174 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 24.09.2008 07:19


image Бочели чете 7 дни Библията Любовта на 26-годишната Вероника окрили незрящия тенор, който вече дори рисува
image
С Вероника Барти Боговете нямат възраст. Но не и техните пратеници на земята. Италианският тенор с ангелски глас Андреа Бочели в понеделник навърши 50. Певецът реши да отбележи половинвековния си юбилей днес в Неапол с концерт, на който ще представи новия си албум Incanto ("Магия"). Ще звучат класически изпълнения. На сцената Бочели ще пее дори в дует с Вероника Барти, жената на живота му.
На 5 октомври Бочели ще участва и в маратона за прочит на Библията. Той ще продължи 7 дни и 6 нощи и ще бъде в Рим в Базиликата на Светия кръст от Ерусалим. Събитието ще се излъчва нонстоп по РАИ. Бочели ще бъде единственият певец, който ще участва в събитието, посветено на Библията. Нищо чудно, че светите отци са спрели избора си точно на него. Идолът на милиони фенове по света е извоювал доверието. За него Селин Дион казва: "Ако Господ можеше да пее, той щеше да звучи като Бочели." Гласът му не оставя безразлични дори и неизкушените от операта хора, защото умее да направи певческото изкуство достъпно за всички. Той е вдъхновение. Легионите от верни почитатели не могат да се наситят на музиката му и нетърпеливо поглъщат всеки следващ албум, изпълнен с магическото излъчване на слепия певец. Сред тях бе дори и покойният вече папа Йоан-Павел II. През 2000 г. Бочели събра в продукция вечните арии на Надеждата и Вярата. И Ватикана обяви едно от парчетата му Sacred Arias
за химн на хилядолетието


Музикалната и сценична кариера на Ангелогласния е низ от случайности. Само че за разлика от Пепеляшка тенорът е докоснат не от вълшебната пръчица на някоя фея, а от силата на характера, способен да постигне своето призвание.
50-годишният артист е от Тоскана. Музиката за него е страст, която го преследва от най-ранна възраст, когато е покорен от операта. През детските си години Бочели имитира своите кумири - великите италиански тенори Бениамино Джили, Марио дел Монако и Франко Корели, като заучава цели арии с надеждата някой ден да изпълнява големите героични и трагични роли по световните оперни сцени. Талантът му е подкрепен и от класическото му образование за флейта и пиано. Въпреки прекрасните си вокални природни дадености той късно започва да обработва гласа си. Към това го подтиква трагично събитие в живота му. Андреа е на 12, когато ослепява. Още като бебе той има проблеми с очите, но лекарите крепят зрението му. Момчето все пак успява да види красотата на зримия свят. Пълната тъмнина за него настъпва след една игра на футбол, когато
топката го удря жестоко в главата
Първоначално родителите му се отнасят скептично към желанието му да пее. Те държат синът им да има по-солидна професия и Андреа решава да удовлетвори амбицията им за кариера в областта на правото. След като завършва Университета в Пиза, младежът практикува известно време като юрист. Страстите и копнежът по музиката обаче си остават в него - вечер свири в пиано-баровете в Пиза, а през деня ходи на уроци по музика. Бочели все пак стига до извода, че не правото ще осмисли живота му. Едва тогава той решава да се заеме сериозно с пеенето. Качествата, които показва, не след дълго му осигуряват място в майсторския клас на неговия идол Франко Корели. И, слава Богу, защото светът щеше да загуби феноменален певец за сметка на преуспяващ адвокат. Не е ясно дали ако беше послушал докрай родителите си, Бочели щеше да постигне същата слава и успехи както с музиката. Сега обаче е ясно едно - с успешните си албуми, разбили десетки класации, с мегатурнетата зад гърба си, с наградите "Грами" и с грандиозен успех на оперната сцена във "Веселата вдовица", "Макбет" и "Вертер", Андреа Бочели ще остане в световната история. Уникалният му глас е забелязан и през 1993 г. подписва договор да запише албум. Големият "бум" обаче идва, когато се явява на фестивала на популярната италианска песен в Сан Ремо, където предизвиква фурор. Оттук нататък жъне успех след успех в кариерата си. Продава
над 50 милиона копия от албумите си. Пее със Сара Брайтмън, Селин Дион, Тучия Фочиле, Дзукеро, Марая Кери, "Дийп пърпъл" и непрежалимия Лучано Павароти. Славата му надхвърли дори тази на великото трио тенори Павароти - Доминго - Карерас.
Определят Бочели като изключително затворена, интровертна личност. Но и свръхчувствителна. През 2003 година Бочели преживя болезнена раздяла със съпругата си Енрика Ченцати. От десетгодишния им брак се раждат две момчета - Амос и Матео, които Андреа лудо обича, и продължава да използва всеки свободен миг, за да бъде с тях. Бившата му съпруга е 13 години по-малка от него. Певецът обаче я оставя, макар и след дълги колебания заради още по-младата Вероника Барти, разликата му с която е 24. Връзката с Вероника го окриля. Бочели различава само силуети на слънчевата светлина, но се спуска със ски по снежните писти. Една от страстите му са животните. Обича кучетата. Въпреки слепотата си язди от време на време и рисува.
Определяният като певец №1 в света не е фанатично набожен, но изповядва: "Вярвам, че в свят, изпълнен с конфликти, сензации и етническа нетърпимост, класическата музика може да бъде спасителният лек, който да ни даде вяра в доброто бъдеще за нас и децата ни."
Людмила Първанова

Andrea Bocelli

imageBocelli

Год: 2006

imageAmore

Год: 2006

imageAndrea

Год: 2004

imageTosca

Год: 2003

imageThe Homecoming

Год: 2002

imageSentimento

Год: 2002

imageRequiem

Год: 2001

imageCieli Di Toscana

Год: 2001

imageLa Boheme

Год: 2000

imageVerdi

Год: 2000

imageStatue Of Liberty Concert

Год: 2000

imageSueno (in Spanish)

Год: 1999

imageSogno

Год: 1999

imageSacred Arias

Год: 1999

imageAria, The Opera Album

Год: 1998

imageA Night In Tuscany

Год: 1997

imageRomanza

Год: 1996

imageBocelli

Год: 1995

imageViaggio Italiano

Год: 1995

imageIl Mare Calmo Della Sera

Год: 1994




Гласувай:
1



1. iliada - Невероятен глас!
24.09.2008 13:45
Удоволствие е на се слуша !Обичам да го слушам!Малко големичък е станал и той ,но както казваш Илка - боговете нямат възраст ,а той е несъмнено такъв!
Благодаря ти !
цитирай
2. anastasiia - Мноооого ми е любим...
24.09.2008 20:12
Музиката му, гласът му, песните му ми въздействат невероятно силно...
50 години - прекрасна възраст бих казала... Годините му отиват!...
Благодаря ти за хубавия пост!...:)
цитирай
3. avangardi - iliada, наистина е невероятен глас.
25.09.2008 16:04
От години го обожавам и слушам с най-голяма наслада. Независимо, че съдбата го е лишила от зрение, той вижда невероятно повече от останалите хора. С неговия глас се чувствам също като в рая.
И аз си мислих, че е по млад (доказателство за това, че изкуството не остарява, както и хората подвластни на него). Оказа се почти мой набор.
Както казваш - боговете и ангелите нямат възраст.
И аз ти благодаря скъпа iliada!!!



цитирай
4. avangardi - anastasiia, наистина е прекрасна възраст - 50,
25.09.2008 16:08
стига човек да умее да я оценя и носи по достойнство.
На всеки му отиват годините, защото опита и мъдростта правят хората по-одухотворени.
А Бочели ще е винаги млад - нали Бог е докоснал сърцето му.
Благодаря ти мила anastasiia!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306555
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031