Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2008 12:26 - Здравейте, празнолюбци! С настъпването на Новата 2009 година!
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2132 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 28.12.2008 08:40


Какво е празникът? 
Знаем ли откъде идва тази дума и какво всъщност се крие зад нея?
Древните книги пазят спомена за това как са празнували предците ни. Нуждата да почиват от тежката работа родила празниците
"Думата празник произлиза от прилагателното празен, свободен ден, ден специален за празнуване", обясни проф. Искра Христова-Шомова. 
Всяко човешко общество изпитва потребност от празници, от колективно празнуване, при което индивидът се разтваря в ликуването на колектива. Всеки човек има нужда от празници и ликуване. Св. Климент Охридски, който често употребява думата празнолюбци - `любители на празници`. Старобългарският писател говори за празници на духа, когато човек се отърсва от дребнавите грижи на делничното си битие и се издига духовно към общуване с Бога. Привидно различни, празниците в различните общества и култури имат много общо. Всички празници са свързани с ритуални действия и със специално пространство за празнуване. Във всички празници участват сакрални и ритуални текстове. Сакрален може да стане всеки текст, ако бъде подложен на сакрализация. Ритуалните текстове, напротив, възникват именно като ритуални. Те се отличават с това, че съдържат множество цитати от сакралния текст и по този начин са изградени от два вида текст. Това ги прави немонолитни, защото двата вида текст в тях са с различна аксиологична стойност, а също и защото цитатите от сакралния текст се повтарят в множество други творби и по този начин текстовете се пресичат, те губят своята единственост и често изглеждат съставени от други по-малки текстчета.
В древността хората са празнували заедно, за тях са били непознати индивидуални празници като днешните рождени и именни дни. Най-голямото събитие в живота на човека била неговата сватба. Свети Климент Охридски често употребява дума празнолюбци

"Така той нарича вярващите. той казва, празнолюбци дойде време да се съберем в храма, за да празнуваме и ликуваме".
В наши дни хората обаче имат свое разбиране за празника и празнуването.
Празникът всъщност е не само да седнеш на маса. Той е духовно преживяване, начин да се разтвориш в общото празнуване и ликуване.
"Истинското празнуване е привилегия на вярващия човек. Човек, който не е вярващ, не може повярва в празника и да участва пълноценно. Така че щастливи са вярващите хора за това, че могат да имат истински празници", коментира проф. Искра Христова. 
бтв

За посрещане на Новата година съм ви подготвила 
тук>НОВОГОДИШЕН СПЕЦИАЛИТЕТ - УСМИВКА ,
тук>изтегли своето късметче от баницата
с който може да черпите през всеки един ден от годината приятели и близки!!

Използвам с този постинг да благодаря на всички приятели и читатели, които ми изпратиха топли и сърдечни пожелания за Рождество Христово и Нова година. 
Коледни чудеса се случиха:
"Zaradi takiva nekoltsina kato Vas, mi se vrasta i zhivee v Balgaria. Ste pobedim zaedno s Bozhia pomost i bezverieto, i poshlostta, i grubiya praktizizam. Nali?"
"И все пак ще споделя, че празничното настроение завладя и мен и реших да опитам да се държа малко по-благородно дори и с хора на които ми е трудно да простя. Благодаря ти."
Празникът за мен е много духовно преживяване, а събирането на масата с моето семейство пред обредната трапеза, беше като сакрално изживяване. Тези пожелания, с които поздравих приятелите - поздравих и своето семейство. Докато месих хляба и свивах сърмичките, се молех за здраве и усмивки на лицата на моите близки и приятели.  

Бъдете здрави и усмихнати през всеки един ден от Новата година! 

С настъпването на Новата 2009 година!

Благодаря ви мои мили приятели, за топлите и сърдечни пожелания.

        Радвам се, че отново сте до мен, отново ме сгрявате с усмивка и топла дума!

Вдигам тост за това че сме живи, че сме тук. Ще използвам нещо с което поздравих и iliada

        Нека сиянието на тези празници озари вашите сърца и ви донесе здраве, любов и сили за бъдните дни. Весели празници на всички българи по света! Пожелавам ви една година, изпълнена с много положителни емоции, с много любов и много здраве. Бъдете обградени само от истински хора, които ви ценят, обичат и уважават такива каквито сте. Бъдете себе си и се развивайте! В забързания и динамичен живот, едва ли е тайна за някого, че празникът Рождество Христово или така наречената още Коледа е един дълго очакван лъч топлина и светлина, който ни връща неизменните човешки ценности и ни прави по-добри, по мъдри, по близки и по-отговорни. На всички българи, пожелавам здраве, лично щастие, професионални успехи и много спечелени битки! Нека на този ден не търсим разликите между нас. А да открием общото! И нека не определяме кой е истински и кой е фалшив. Времето ще покаже и накрая, в най-важен и критичен момент ще останат само истинските!
     Нека Новата 2009 година дари всички с много здраве, защото то е най-ценното, с удовлетворение от свършените добри дела, защото то носи най-чиста радост и с безкористна обич, защото тя дава сили за преодоляване и най-тежките препятствия! Бъдете здрави и честити и вие - идейните хора покрай, които никога не е скучно и винаги има с какво да те заинтригуват. Наздраве приятели!


      Благодаря ви и вдигам тост във ваша чест
- нека сте живи и здрави и нека щастието да е винаги на рамото ви, а силата нека бъде с вас завинаги! Защото добрите другари правят живота интересен и заради тях си заслужава да се живее.
НАЗДРАВЕ!

 image

  

Весили Коледни и Новогодишни празници!

От сърце ти благодаря за чудесните благопожелания!Приеми и от мен пожелания за здраве,много радост и успехи през Новата 2009 година!Весели коледни празници!Прегръщам те сърдечно!Ружа

Изпратено: 24.12 07:57 От: condor46

 Весeли Коледни и Новогодишни празници!

Весели празници на теб и твоето семейство!
Много вълшебни мигове през Коледната и Новогодишна нощ!
Нова година - Нов късмет!:)

Изпратено: 24.12 10:15 От: furiika

 Авангарди - Благодаря ти от сърце за прекрасните и сърдечни пожелания!

Много Светлина, Хармония и Радост да изпълват Теб и сърцата на близките ти - Бъди Щастлива и изпълнена с Любов и Красота - Нека през Новата Година пред Теб се отворят Нови Хоризонти от Вдъхновение, които да помогнат на Мечтите ти да те носят на крилете си към Истината, Любовта и Свободата!
Нека Всеки твой Миг Бъде Изпълнен с Вълшебство и Радост - и Нека Любовта на Христос Бъде в Сърцето ти и Да те Благославя!
Благодаря ти още веднъж от сърце за прекрасните и искрени пожелания!
Бъди Щастлива!

Изпратено: 24.12 10:25 От: vencislavomtatsat

 Весeли Коледни и Новогодишни празници!

дори незнаеш как топлиш душата ми...благодаря ти,
просто си едно невероятно съкровище тук...нека твоите пожелания за мен са и за теб!

Изпратено: 24.12 10:30 От: kosara2008

 Благодаря ти, Илка! Ти си една ...

Благодаря ти, Илка!
Ти си една прекрасна душа и заслужаваш целия богослов небесен, с всички блага човешки!
Бъди здрава, обичана, обичаща и изпълнена с хармонични усещания и преживявания през Новата!
Прегръдки!
Весела Коледа!

Изпратено: 24.12 11:02 От: temenuga

 Весeли Коледни и Новогодишни празници!

Благодаря ти за пожеланията, Илка! Мир и любов за теб и твоите близки!

Изпратено: 24.12 11:10 От: henzelski

 Весeли Коледни и Новогодишни празници!

Иле, благодаря за пожеланията. Желая на теб и твоето семейство, близки и приятели, преди всичко много здраве, радост, късмет, успешна и добра Нова 2009 година.
Весело посрещане на Коледните и Новогодишните празници. С обич: Нина

Изпратено: 24.12 11:24 От: ninaantonova

 Весeли Коледни и Новогодишни празници!

Благодаря, боец Авангарди! С най-искрени пожелания за всичко най-добро!:)))

Изпратено: 24.12 14:18 От: vmir

 Весели Празници мила Авангарди !

Желая Ти всичко най хубаво !

Изпратено: 24.12 14:08 От: kuracpalac

 Благодаря ти...

за прекрасните пожелания, аван! Честито Рождество Христово! Нека през Новата 2009г. се сбъднат всички твои мечти! Мир и любов, здраве и берекет на теб и на семейството ти!

Изпратено: 24.12 15:17 От: lion1234

 Сърдечно благодаря!

Весели Коледни и Новогодишни празници!
Много здраве, щастие, благополучие, топлина, уют и любов!

Изпратено: 24.12 15:56 От: hera

 Благодаря от сърце! Нека вс...

Благодаря от сърце! Нека всичките добрини се върнат към теб и да ти донесат щастие!
Весели и топли празници!

Изпратено: 24.12 16:00 От: cecka1504

 Благодаря ти, Илка, за пожеланията!

Пожеланията от добър човек се сбъдват... и аз казвам ДАНО!
Днес занесох лакомства и дрехи от дъщеря ми Радостина на децата от дом за сираци "Детелина".
Видях радостта в очите им,...но могат ли дрехите и бонбоните да заменят ласката и любовта, която им липсва.......Аз ти желая всичко, от което имаш нужда! От цялото си сърце ти го желая, защото ти си добра и мила!С обич: Юлия

Изпратено: 24.12 16:13 От: feq

 Весeли Коледни и Новогодишни празници!

Щастливо Рождество и Нова 2009 година!

Изпратено: 24.12 16:16 От: skribezium

 Весели празници и на теб!
С най-хубави пожелания! :)

Изпратено: 24.12 17:00 От: slavuncho

 blagodarq ot cqlota si du6a!!!

iska mi se i az da mojeh taka hubavo da pi6a kato vas,za da moga da izrazq vsi4ki 4uvstva i emocii.pojelavam vi nai-mnogo zdrave,za6toto to e nai-vajnoto,mnogo povodi za radost i usmivki,mnogo kasmet i prosperitet!veseli praznici:)

Изпратено: 24.12 16:26 От: vihra13

 :))) Благодаря ти! Желая ти преди всичко здраве, много щастие, любов, усмивки, слънчеви мисли, мечти, приятели и всичко най-най-добро!:))Приказно красива, весела и щастлива Коледа!:)))

Изпратено: 24.12 16:33 От: melsun

 Благодаря! Благодаря! Весели празници и на теб, а след празниците много щастие и творчески успехи!!!Новата 2009 година да бъде преломна към доброто за човечеството.

Изпратено: 24.12 16:49 От: begetron426

 :) Благодаря! Весела Коледа и щастливо начало на Новата 2009 година. Нека празниците да донесат много здраве, щастие, късмет и да напълни твоя дом с добри хора, които те обичат. И нека през новата година да се случват само хубави неща с теб, семейството ти и всички, които обичаш и те обичат!

Изпратено: 24.12 17:04 От: iseto

 :) Мерси, подобно и на теб и всчко най-, най-, най-хубаво не само по празниците но и през цялата 2009 година!

Изпратено: 24.12 17:16 От: karavelov

 Мила Иле, Много ме трогна, наистина, и просто ме остави без думи...Какво повече да ти пожелая и аз, освен това, което ми пожелаваш, да се върне многократно и при теб и при твоите близки хора! Весела Коледа и щастлива Нова година, приятелко! Бъди благословена!

Изпратено: 24.12 17:24 От: diamant1965

 Весели празници и на Вас! Нека тези дни донесат още повече светлина в дома и душата Ви. Желая много здраве, щастие и късмет през новата година.
Поздрави,Тодор Райков

Изпратено: 24.12 17:57 От: raykov

 :) Благодаря Ви за сърдечните пожелания .На Вас също пожелавам весело посрещане на Коледните празници .честито Рождество Христово .

Изпратено: 24.12 18:18 От: wanksta

 Много благодаря - да ти се връща десетократно :-)

Изпратено: 24.12 18:31 От: jesusbg

 Желая на теб и семейството ти най-прекрасната и щастлива Коледа! Нека ви дари сплотеност, любов и доверие на теб лично и любимите хора!Здраве, сполука и късмет през идващите дни!
Пожеланията ти са прекрасни и много ме зарадваха - благодаря ти много и от сърце!

Изпратено: 24.12 18:43 От: dadide

 Благодаря Ви за вниманието. Вза... Благодаря Ви за вниманието. Взаимно Ви честитя всеспасителния празник на Христовото Рождество и вседушевно пожелавам всяко добро през настъпващата Нова година на Божията благост!

Изпратено: 24.12 19:42 От: kliment

 Весели празници! Нека всички тези прекрасни пожелания да ви се върнат по сто! :)

Изпратено: 24.12 20:07 От: tsvetkakoketka

 Весeли Коледни и Новогодишни празници!

Сърдечно Ви благодаря! Желая на Вас и на семейството Ви здраве и всичко най-добро в живота. Нека Божията благодат бъде винаги с Вас.Честито Рождество Христово!

Изпратено: 24.12 20:12 От: georgiev

 Весeли Коледни и Новогодишни празници!

Благодаря ти,мила!!!Нека и в твоя дом има много празници,много радост и любов!!!)

Изпратено: 24.12 20:26 От: an200

 Весeли Коледни и Новогодишни празници!

благодаря за прекрасните пожелания...весели празници и от мен...много късмет радости и благодат...:)))

Изпратено: 24.12 22:44 От: letisi

 Благодаря за пожеланието!С най-искрени чувства Ви пожелавам същото на вас и на вашето семейство. Весели празници.

Изпратено: 24.12 23:54 От: rosidi

Честита Коледа
Нека да съумеем да запазим
магията на коледната нощ
през цялата година,
за да бъдем по-добри,
да се обичаме повече
и да имаме силата
да сътворяваме
по едно малко чудо всеки ден –
една усмивка, едно добро дело,
един топъл жест.
Бъдете живи, здрави
и истински щастливи!
Изпратено: 25.12 02:36 От: kleopatrasv 
Весeли Коледни и Новогодишни празници! Kolko ste mil chovek!
Zaradi takiva nekoltsina kato Vas, mi se vrasta i zhivee v Balgaria. Ste pobedim zaedno s Bozhia pomost i bezverieto, i poshlostta, i grubiya praktizizam. Nali?S mnogo obich, Vasha Eien
Изпратено: 25.12 03:53 От: eien 
Честито рождество!~ Благодаря за пожеланията! Да ти се връщат!
Нека са светли и топли дните! Здраве,късмет,радост и добри приятели!
Весела Коледа! 
Изпратено: 25.12 09:35 От: martiniki 
Благодаря ти, Илка! Нека Божието благословение да не напуска твоя дом! Желая ти всичко най-хубаво и много здраве!Честито Рождество Христово!
Изпратено: 25.12 09:42 От: ikoni 
Честито Родество! благодаря за пожеланието :)))
нека Бог е с теб и близките ти!
Изпратено: 25.12 10:42 От: dressy 
Благодаря много за всички те пожелания и нека те се връщат при вас по две.
Изпратено: 25.12 10:45 От: marin33 
:) Весела Коледа и щастливо посрещане на новата 2009 година!
Изпратено: 25.12 12:29 От: rossi01 
Честито Рождество Христово! 
Пожелавам ти здраве, късмет и успех през Новата година!
Весели празници!
Изпратено: 25.12 09:55 От: slavuncho 
Много благодарности!!! Мила госпожо Искрова! Много Ви благодаря за прекрасните благопожелания!!! Желая Ви с тройна сила същите прекрасни неща! 
Изпратено: 25.12 17:28 От: duhovnost 
Да сте живи и здрави - Вие и хората на които държите !
Изпратено: 25.12 18:20 От: teodordetchev 
http://www.jinglebell.hit.bg/
Изпратено: 25.12 20:11 От: qbylkovcvqt 
Скъпа Илче, Дано Небесата са добри над нас и нека все така работим, за да могат небесата да са по-близо до нас:) Нека здравето, любовта и човешката топлота не напускат твоя дом! Нека бъде мир и хармония поне в нашите сърца, за да можем да го раздаваме - на порции и полека:) - на измъчените и жадуващи топлота хора наоколо ни! С цялата ми любов -Боди
Изпратено: 25.12 22:52 От: svoboda64 
Амин! Нека тези красиви пожелания намерят пътя към дома и семейството ти,мила Илка!:)
Нека стократно умножени съпътстват дните ви!:)
С много обич и уважение - Марияна:)
Изпратено: 25.12 23:22 От: mmmmmmmmm 
Mnogo blagodarya za sardechnite pojelaniya! Veseli praznici i ot men!
Изпратено: 25.12 23:43 От: jones 
Щастлива Коледа!:) Честито Рождество! Много светлина и благодат и за вашият дом! Нека Новата година е пълна и честита за вас! Здраве, обич, късмет, хармония и успешни реализации в светли и високи начинания ви желая от сърце! Бог да ви благослови и с вас да е !
Щастливи и весели празници!
Изпратено: 26.12 00:58 От: indi 
:)) Благодаря ти! Желая и на теб всичко прекрасно...
Изпратено: 26.12 12:47 От: desislava71 
KOLEDNO POJELANIE KOGATO 4A6ITE DOPRAT SAS SVOQ ZVAN I KOLEDATA E DO6LA OTVAN ZA TEB DA PEQT HILQDI LUNI I BADAT NAI -6TASTLIVITE TI DNI.EDNA ZVEZDA V NEBETO DA IZGREE I TVOITO IME PTICITE DA PEQT 4ESTITA KOLEDA TI AZ JELAQ ,DA BADE6 JI VA ,ZDRAVA,VINAGI JELANA.
Изпратено: 26.12 14:06 От: agroflo 
Честита Коледа! Щастлива и усмихната Нова година!Мила Иле,Много здраве,много здраве и много здраве!Във всички аспекти!Целувам те - твоя Надя
Изпратено: 26.12 22:28 От: nadagr 
Весели празници и за вас! Нека новата година ви донесе много здраве,обич и късмет!Нека повече вяра озарява сърцата ни!
Изпратено: 26.12 22:35 От: silviang 
zdr s poklon blagodarq 
Изпратено: 01:16 От: gabar4eto 
Здравей! Благодаря за милите пожелания! На теб също желая много щастливи дни през новата година! Много здраве за теб и твоите приятели!!!
Изпратено: 27.12 01:55 От: mikii 
Честита Коледа и... Весели празници
Изпратено: 27.12 13:55 От: ivoso 
Мила Илка... :))) Много ти благодаря... :)))
Честито Рождество Христово и на теб!!!
Нека Господ отговори на всяка твоя молитва,бликаща от дълбините на сърцето ти, според Неговата воля-защото Той знае-кое е най-доброто за всички нас... и иска да ни го даде..!!!
Бъди благословена във всичко... и всичко,което вършиш да благоуспява - Амин!
Щастливо посрещане на Новата -2009 година!!! :)))Прегръдки от мен... :)))***
Изпратено: 27.12 14:06 От: doka
Весeли Коледни и Новогодишни празници! Благодаря!Бъди благословена!
Изпратено: 27.12 15:42 От: drona 
ДА Е ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! ДА Е ЧЕСТИТА ,МИРНА И ЩАСТЛИВА НАСТЪПВАЩАТА 2009 ГОДИНА!МИЛА ИЛКА ЖЕЛАЯ НА ТЕБ И ТВОИТЕ БЛИЗКИ ЕДНА БЛАГОСЛОВЕНА ГОДИНА!Изпратено: 27.12 22:12 От: iliada



Тагове:   новата,   настъпването,


Гласувай:
0



1. krotalka - Една от мъдростите на свекърва ми беше,
27.12.2008 15:03
Не чакай празник, за да празнуваш, прави си сам празници!
Иначе тълкуванието на думата ми хареса!
Като сме безделници(да се разбира без делници), да не сме без празници!

Весели празници и на теб Илче!
цитирай
2. avangardi - Таня, празника е край нас с добрите хора, добрите приятели.
27.12.2008 15:19
Всички вие ми направихте един невероятен празник.
Честита ти Коледа и Честит Имен Ден,Танечка, живот и здраве ти желая на теб и цялото ти семейство!
цитирай
3. compassion - Весело посрещане на новата година, Илка!
29.12.2008 11:09
Пожелавам ти да продължаваш усъвършенстването си! Всичко необходимо е в твоята богата душа. Пожелавам ти да разпръскваш обич и доброта в света! Всичко необходимо е в любящото ти сърце.
Пожелавам ти да постигнеш нови върхове в творческата си работа! Всичко необходимо е в светлия ти разум.
С други думи казано: Пожелавам ти да бъдеш себе си без страх, но пълна с вяра!
Поздрав, Руми
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307384
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031