Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2009 19:13 - Краля на “Ледена епоха 2008” - Максим Стависки получи 30 месеца затвор
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2228 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 05.01.2009 19:43


2 на 1 пратиха Стависки в затвора. Защитата: Ще обжалваме! 05.01.2009 16:13 imageСнимка: Булфото

"При всички случаи ще се обжалва днешното решение пред Върховния касационен съд. Срокът за обжалване е 15-дневен". Така адвокатът на Максим Стависки коментира решението на бургаските апелативни съдии за  ефективната присъда над фигуриста.

Георги Кожухаров сподели още, че "обществото, в което живеем, не е наясно с някои казуси относно исканата ефективна присъда.

За никого няма да е от полза, ако Стависки влезе в затвора, защото оттам не може да помага на семействата на Петър Петров и на Мануела Горсова", категоричен бе юристът.

Според защитника на световния шампион, "най-разумно би било решението за условна присъда".

Адвокатът изказа своето категорично мнение, че общественият интерес влияе на процеса.

"Последните думи на Стависки са, че иска да работи, за да плати кръвнината", допълни Кожухаров.

Междувременно стана ясно, че именно председателят на съдийския състав по делото "Стависки" Георги Кошничаров е подписал присъдата на фигуриста с особено мнение, докато другите двама магистрати са сложили подписите си под 2,5 години затвор при първоначален лек режим на изтърпяване.

"Изцяло заставам зад условната присъда и съм категорично против увеличаването на гражданските искове", каза Кошничаров.

По думите му "изолацията на Стависки от обществото не е най-разумно и подходящо".

Стависки влиза в затвора image

© Камен Влахов

 

news.bg

Състав на Бургаския апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна.

Сред връщането на делото от Върховния касационен съд за ново разглеждане днес излезе новото решение на апелативните бургаски магистрати.

Тричленният състав е постановил, че размерът на присъдата остава същият - 2 години и половина, като Стависки ще лежи в затвора при първоначален лек режим.
(Вж най-отдолу мотивите на съда)

Осъдителното решение е "минало на косъм" с 2:1 гласа, като единият глас "за" - на председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров, е подписан с особено мнение. (Вж мотивите за особеното мнение)

Адвокатът на Стависки:
Ще обжалваме. Няма просто да си стегнем куфарите и да тръгнем към затвора
                     Още...

Размерите на гражданските искове срещу Максим Стависки също са променени. Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров, Стависки ще трябва да плати по 120 000 на всеки едни от родителите.

Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв., съдът постанови 150 000 лева.

Днешното решение на Бургаския апелативен съд може да бъде обжалвано пред Върховен касационен съд.

Припомняме условната присъда на Стависки бе обжалвана от адвокатите на бащата на пострадалата Мануела - Красимир Горсов.

Самият Горсов, който тези дни се завърна от Израел, където в момента Мануела се лекува, заяви, че е доволен от присъдата.
Той подчерта обаче, че за него е най-важно здравето на дъщеря му и ако трябва да избира между това Стависки да помогне за лечението й или да влезе в затвора, би избрал първото.

Свързахме се в Израел и с Диана Горсова - майката на Мануела, която лаконично коментира новината:
"Разбрах за решението на съда, както и това, че то може да се обжалва. Според мен две години и половина са малко за това, което Стависки направи.
Но аз в момента се интересувам единствено от Мануела, от нейното възстановяване и лечение. Стависки не ме интересува."

В мотивите си Апелативният съд сочи
че не споделя изводите на първата инстанция (Окръжния съд), с които е наложена условната присъда.

А именно - че подсъдимия е личност с положителни характеристични черти, не е извършвал противообществени и противоправни прояви, самокритичен е към извършеното, с изрядно процесуално поведение в хода на цялото наказателно производство.
Изложил е аргументи, че така определеното му наказание, макар с изпитателен срок от пет години, ще въздейства в достатъчна степен възпитателно и предупредително и върху останалите членове на обществото - с оглед на генералната превенция.

Според апелативните съдии Окръжният съд е дал изключителен приоритет на личностните качества на дееца т.е. на "индивидуалната превенция".

Апелативният съд обаче намира, че се касае за тежко престъпление с тежък вредоносен резултат, както и това, че Максим Стависки е бил рекламно лице на националната кампания против шофирането след употреба на алкохол и въпреки това е управлявал МПС след употреба на алкохол.

Максим Стависки получи 30 месеца затвор

от Лора Стаматис | korespondenti@dnevnik.bg [355 прочитания]
днес, 16:32  
image



[Дневник]

var GALCNT = 1; StoryGalInit(); Бургаският апелативен съд промени условната присъда на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки и постанови, че той трябва излежи в затвора две години и половина за катастрофата през 2007 г.

Освен това магистратите увеличиха значително размера на обезщетенията, които спортистът ще трябва да плати на семейството на починалия при катастрофата Петър Петров и на изпадналата в кома Мануела Горсова. Стависки беше осъден плати по 120 хил. лв. на всеки от родителите на Петров вместо досегашната компенсация от общо 180 хил. лв. Сумата за Мануела Горсова скочи от 80 хил. лв. на 150 хил. лв. Решението е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав Георги Кошничаров. "Ако Стависки бъде изолиран от обществото за по-продължителен период от време, генерална превенция едва ли ще бъде постигната", заяви той. Съдията обясни, че не е съгласен и с увеличения размер на обезщетенията. Адвокатите на Стависки Явор Нотев и Росен Кожухаров заявиха, че ще обжалват решението. "Обезщетенията бяха увеличени до размери, каквито нашата съдебна практика не познава. Тук е и конфликтът в решението - от една страна, Стависки трябва да плати огромни суми, а от друга, това трябва да стане, докато е в затвора", каза Нотев. Той заяви, че ако магистратите са се повлияли от общественото мнение, ще е много обидно за съда.

Делото срещу Стависки веднъж мина през трите инстанции и по указания на Върховния касационен съд беше преразгледано от апелативните магистрати в Бургас. Досега присъдите на фигуриста за тежката катастрофа от август 2007 г. бяха условни. Следващото обжалване ще е последното по случая. Максим Стависки получи ефективна присъда   от Дневник [8229 прочитания]
днес, 10:49 image



Фотограф: Юлия Лазарова

var GALCNT = 1; StoryGalInit(); Бургаският апелативен съд е постановил ефективна присъда за Максим Стависки, което значи че той ще трябва да влезе в затвора за две години и половина. Това съобщи агенция "Фокус". Преразглеждането на решението става след връщането на делото от Върховния касационен съд. Предишната присъда беше за същия срок, но условна.

Съдът е променил и размера на обезщетението, което Стависки трябва да плати. Вместо по 90 хил. лв на всеки от родителите на загиналия Петър Петров, той ще трябва да плати по 120 хил. лв. Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. От 80 хил. лв. те са вече 150 хил. лв.

Делото "Стависки" отново започва

Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на Максим Стависки

Максим Стависки вече е обвиняем

Стависки получи същото обвинение и при повече алкохол

Максим и Албена: За нас няма бъдеще, живеем само в настоящето



През август 2007 г. световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки предизвика тежка катастрофа, при която загина 23 годишния Петър Петров, а 18 годишната Мануела Горсова остана в кома почти година и все още се възстановява. Пробата за алкохол на Стависки тогава отчете над 1.1 промила.

Осъдителното решение е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров. "Генералната превенция едва ли ще бъде постигната, ако осъденият  бъде изолиран от обществото за по-продължителен период от време – в случая 2 години и 6 месеца лишаване от свобода", каза Кошничаров. Съдията допълни, че не е съгласен и с увеличения размер на присъдените граждански искове, тъй като те са неоценими.

Единият от адвокатите на Максим Стависки- Росен Кожухаров коментира за Агенция "Фокус", че категорично не е съгласен с решението на Бургаския апелативен съд и ще го обжалват. Той допълни още, че е разочарован от новата присъда.

Статията е допълнена с коментара на съдия Кошничаров в 14.12 ч. Делото "Стависки" image

На 5 август 2007 г. жесток пътен инцидент стъписа обществото ни за пореден път. На пътя Приморско-Бургас загива 23-годишен младеж, 18-годишно момиче изпада в дълбока кома. Катастрофата е причинена от двукратния световен шампион Максим Стависки – обаятелното лице на кампанията “Ако си пил – слез, искам да стигна жив”. Драмата на жертвите край Ропотамо и стремглавият срив на Стависки поставиха на изпитание както обществената съвест, така и репутацията на прокуратурата.

Делото image

Според Наказателния кодекс от 3 до 10 години затвор застрашават шофьор, който с алкохол в кръвта над 1,2 промила е предизвикал пътно-транспортно произшествие, при което е загинал човек. Максим Стависки бе едно от лицата на кампанията: "Ако си пил - слез, искам да стигна жив".  Кръвната проба на Стависки, взета след катастрофата, установява наличие на 1,18 промила алкохол в кръвта.


Десет дни след трагичния инцидент все още не са готови автотехническите експертизи на джипа на Стависки и на автомобила на загиналия; няма и повдигнато обвинение. Наблюдаващият прокурор Огнян Стоянов излиза в едномесечен отпуск и обявява, че резултатите по делото ще бъдат огласени след неговото завръщане. Междувременно 18-годишната Мануела Горсова, с тежка мозъчно-черепна травма, продължава да е в кома и на командно дишане.

image       image

В първото си интервю след катастрофата, публикувано във в. “24 часа” на 18 август, партньорката на Максим Стависки на леда и в живота Албена Денкова заявява: “Трудно ми беше да следя как се тълкува всичко около трагичния инцидент. Откровено казано, сега решението ни да мълчим е вече не само емоционално, но и напълно съзнателно и няма да го нарушим, преди да чуем официално експертизата и заключенията, каквото и да гласят те.”

imageНа 4 септември 2007 г. Окръжната прокуратура в Бургас повдига обвинения срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки по член 343 от НК за предизвикване на пътно-транспортно произшествие по непредпазливост с причиняване на смърт на един човек и тежка телесна повреда на втори. Само за месец по делото за катастрофата се сменят трима обвинители. Първо наблюдаващ прокурор е Огнян Стоянов. Седмица след това той излиза в отпуск, а случая поема заместник- окръжният прокурор Светлозар Костов. Впоследствие той е командирован в чужбина и за наблюдаващ прокурор е назначен Иван Станев. Той и дознателката Христина Дамянова изготвят обвинителния акт. До 4 години затвор грозят Максим Стависки. Той е с мярка за неотклонение под гаранция от 2000 лева. Двама са неговите защитници – адвокат Росен Кожухаров от Бургас и Явор Нотев от Софийската адвокатска колегия.

"Разследването срещу Стависки ще бъде приключено в срок и той ще бъде изправен пред съда", заявява главният прокурор Борис Велчев по повод честата смяна на прокурори по делото срещу Стависки. Той призовава за пореден път към изработване на нов Наказателен кодекс, според който виновниците за катастрофи, причинили смъртта на хора, да бъдат наказвани не условно, а с ефективни присъди.

Преди да бъде повдигнато обвинение, адвокатите на Стависки искат да се вземе предвид фактът, че той е оказал помощ на пострадалите, което е уважено от прокуратурата. В НК обаче няма точка, която да касае случай на причинена смърт, при условие че е оказана помощ. Заради това повдигналият обвинението прокурор Иван Станев решава, че то позволява налагането на условна присъда.

На 21 септември заместник-главният прокурор Камен Ситнилски обявява, че Бургаската прокуратура е сбъркала обвинението срещу Максим Стависки. Заради сгрешена буква от НК, допусната от наблюдаващия прокурора и дознателя, световният шампион по фигурно пързаляне е обвинен само за тежка телесна повреда, но не и за причиняване на смърт. Наблюдаващият прокурор Иван Станев получава дисциплинарно наказание "забележка" заради грешната правна квалификация в обвинението.

imageГлавният прокурор Борис Велчев коментира грешката на бургаския прокурор по случая “Стависки”: “В прокуратурата има дефицит на мъжество…има инстинкт да крием колегите, да не позоволяваме да носят негативни последици, но този инстинкт води до анонимност на прокуратурата”.  /виж видео/


От своя страна олимпийските шампиони Наталия Линичук и Генадий Карпоносов, треньори на Албена и Максим, в специално писмо изразяват мнението си пред българската общественост: “Максим вече получи най-тежкото наказание.”

На 26 септември 2007 г. Бургаската окръжна прокуратура връчва на Максим Стависки коригирания обвинителен акт за причинена катастрофа. Стависки вече е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на едно лице и нанасяне на тежка телесна повреда на друго след употреба на алкохол - по чл. 343, ал. 4 от НК, който предвижда от 3 до 10 г. затвор. /виж видео/

На 5 октомври парламентът отхвърля спорна поправка в Наказателния кодекс, внесена от Йордан Мирчев от НДСВ, предвиждаща завишаване на допустимата граница алкохол в кръвта от 1,2 на 1,5 промила, над която се налага затвор. Поправката неофициално е наречена "Стависки”.

На 18 октомври Албена Денкова и Максим Стависки дават първата си пресконференция след катастрофата, причинена от Стависки на 5 август. "Обичам екстремните неща, както и да карам с висока скорост и в този момент не съобразих, че карам толкова бързо. Така стана инцидентът, за което много съжалявам и ще понеса всяко наказание, което ми наложат", обявява Стависки. "Не търся оправдание. Търся разбиране, а може би и съвет. Как щяхте да реагирате вие, ако ваш близък се окаже на моето място?... Чак сега разбирам колко сме били щастливи преди катастрофата. Сега вече сме на дъното.", споделя още световният шампион. Според него се усеща тенденциозно отношение към него в прокуратурата. /виж видео/

На 23 октомври Максим Стависки за втори път внася молба в Бургаската окръжна прокуратура за споразумение за сключване на извънсъдебно производство с максимално допустимата условна присъда 3 г. с 5-годишен изпитателен срок и 3 г. лишаване от свидетелство за правоуправление. Световният шампион декларира, че ще изтърпи наложеното му наказание, но настоява да не се стига до открит съдебен процес. Ден по-късно прокуратурата в Бургас отхвърля за пореден път иска на Стависки. Същия ден Висшият съдебен съвет потвърждава дисциплинарното наказание "забележка" на бургаския прокурор Иван Станев. Главният прокурор Борис Велчев заявява, че прокуратурата не се е опитвала да оневини Максим Стависки нито да го поставя в по-тежко положение от всеки друг български гражданин. Според Велчев е нормално Стависки да смята, че прокуратурата го обвинява тенденциозно. Близките на пострадалите също са против споразумението. Според прокурорските материали кръвната проба на Максим показва 1.29 промила алкохол в кръвта му, а автотехническата експертиза отчита, че при катастрофата той е карал със 110 км/ч при ограничение на скоростта 60 км/ч.

На 26 октомври Бургаската окръжна прокуратура обявява, че Стависки се е сдобил с нов свидетел, който е съгласен да даде показания в негова полза. Очевидец твърди, че колата, с която се сблъска джипът на Максим, се е движела с несъобразена скорост. Процесът се очаква да влезе в съда до месец.

Междувременно 18-годишната Мануела продължава да се бори за живота си в дълбока кома. Близките на загиналия Петър Петров от Сливен възнамеряват да предявят граждански иск към Стависки в размер на над 100 000 лева. В интервю по Дарик радио Дженка Георгиева, майка на починалия Петър, заявява: "Максим Стависки отне живота на сина ми, за мен неговото име е убиец. Каквито и да са обстоятелствата, за мен той остава такъв."

На 20 ноември 2007 г. Бургаската окръжна прокуратура внася в съда обвинителния акт срещу Маским Стависки. Той е обвинен за шофиране след употреба на алкохол, причиняване на катастрофа и смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго. Предвиденото наказание по закон за това престъпление е от 3 до 10 г. лишаване от свобода.

На 28 ноември 2007 г. състоянието на Мануела Горсова се подобрява и тя е преместена от реанимацията на Военна болница в отделението по неврохирургия. Момичето вече е на собствено дишане, но още не е в пълно съзнание. "Няма вече опасност за живота й”, обявява ген. Стоян Тонев, началник на ВМА.

На 10 януари 2008 г. Бургаският окръжен съд отлага за 30 януари делото срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски. Ход на делото срещу Максим не е даден. Бащата на Мануела Горсова иска тя да бъде представлявана от особен представител и настоява за 2 милиона лева обезщетение. Съдът отхвърля иска Мануела да бъде представлявана от особен представител с мотив, че според законите на страната фактически Мануела е физически недееспособна, но не и юридически, т.е. не е невменяема и нейните родители могат да посочат адвокат, който да я представлява.Отхвърлен е и искът за два милиона лева. Мануела не е допусната като частен обвинител, тъй като в момента не е законно представлявана в съда. Съдебният състав отхвърля и молбата на брата на загиналия Петър Петров, Валентин, да бъде конституиран като граждански ищец и частен обвинител както и неговия предявен граждански иск за неимуществени вреди в размер на 5 хиляди лева. Мотивът е, че Валентин е пострадал в катастрофата и има лека телесна травма, което не е предмет на това обвинението. На съдебното заседание присъстват Максим Стависки и неговите защитници - адвокатите Явор Нотев и Росен Кожухаров. Максим е придружаван и от партньорката си Албена Денкова.

 

На 28 януари 2008 г. наблюдаващият прокурор по делото Светлозар Костов е сменен. Причината е, че съдебното заседание, насрочено за 30 януари, съвпада с друго дело - срещу Димитър Желязков-Очите, по което той също е обвинител. Заради физическата невъзможност да присъства и в двете зали едновременно, в процеса срещу Стависки встъпва прокурор Ангел Георгиев.

 

На 30 януари 2008 г. Бургаският окръжен съд осъжда Максим Стависки на две години и половина условно, като излежаването на присъдата се отлага с петгодишен изпитателен срок. Световният шампион е лишен от правото да управлява МПС в продължение на 4 години, считано от датата но катастрофата. На родителите на загиналия Петър Петров Стависки трябва да плати по 90 000 лева, заедно с лихвите от момента на произнасяне на присъдата до окончателното им изплащане. Те трябва да получат от Стависки и по 4815 лв. за имуществени вреди. Искът им за обезщетение от половин милион лева е отхвърлен. Съдът не одобрява и иска на родителите на Мануела Горсова за 2 000 000 000 лева. На нея Стависки е осъден да плати 80 000 лв., както и разходите по делото в размер на 3000 лв. Световният шампион трябва да плати и държавна такса от 10 400 лв. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Бургас. Защитниците на Стависки са Явор Нотев и Росен Кожухаров. Адвокат на Мануела Горсова е Христо Христов.
 

На 8 февруари новият прокурор по делото Ангел Георгиев внася протест срещу присъдата в Апелативния съд в Бургас. Той настоява наказанието на Стависки да е ефективно, а не условно. Прокурорът мотивира обжалването с изявление, че повечето дела от такъв характер се решават с ефективна присъда.

image7 април 2008 г. На заседание на Апелативния съд в Бургас прокуратурата оспорва решението на окръжните съдии и иска ефективна присъда за Стависки, както и завишаване размера на обезщетенията. По време на заседанието Максим Стависки получава правото си на последна дума. Той отново заявява, че съжалява за случилото се и че уважава съда и неговото решение. Той обяснява, че се е интересувал дали може да заплати лечението на Горсова във Военномедицинска академия, но е получил отговор това не е възможно. Световният шампион заявява готовност веднага да заплати отреденото му от съда обезщетение за Горсова и е поръчал на своите адвокати да кажат това на нейния баща. /виж видео/    На 7 май 2008 г. Бургаският апелативният съд потвърдждава условната присъда на окръжния съд от 30-ти януари тази година. В мотивите си съдиите пишат, че са взети предвид високата степен на обществена опасност на деянието и настъпилият резултат, както и повече от два пъти над допустимата концентрация на алкохол в кръвта на Стависки. От друга страна са отчетени и липсата на данни за противообществени и престъпни прояви, изрядното процесуално поведение, искреното разкаяние и чистосърдечните самопризнания, както и осъзнатото чувство за вина на подсъдимия. Апелативните магистрати посочват още, че осъдителната присъда и последиците от условното осъждане на Стависки ще се окажат сами по себе си достатъчни за неговата лична превенция. Присъдата е обжалвана пред Върховния касационен съд.

На 27 октомври 2008 г. Върховният касационен съд връща делото срещу Максим Стависки за ново разглеждане в Бургаския апелативен съд. Мотивите на магистратите са, че апелативната инстанция не е изложила достатъчно съображения за наказанието, нито го е мотивирала, в решението й липсва яснота относно протеста на прокуратурата, която поиска ефективна присъда за Стависки. "При решаване въпроса за условна присъда съдът трябва да има предвид не само личните качества на подсъдимия, но и конкретната обществена опасност на престъплението", посочва в мотивите си ВКС. /виж видео/

imageНа 1 декември 2008 г. се провежда заседание на Бургаския апелативен съд, където делото е върнато от Върховния касационен съд. Защитата на пострадалата Мануела Горсова и на загиналия Петър Петров при катастрофата искат ефективно излежаване на присъдата, а не условно, както бе постановено за шампиона по фигурно пързаляне, както и увеличение на обезщетенията. Съдия Георги Кошничаров обявява, че съдът ще се произнесе в едномесечен срок.  /виж видео/


Тагове:   месеца,   Максим,


Гласувай:
0



1. avangardi - Особеното мнение за присъдата на Стависки
05.01.2009 19:19
Васил Костов

Председателят на съдебния състав на Бургаския апелативен съд Георги Кошничаров оповести мотивите си за особеното мнение при подписването на решението на съда, с което наказанието на Максим Стависки се изменя от условно в ефективно и се увеличава размерът на гражданските искове.
Според Кошничаров присъдата на Бургаския окръжен съд преди няколко месеца е законосъобразна и наказанието не би трябвало да се променя.

Съдия Кошничаров смята, че доводите за „явна несправедливост" на наложеното наказание, поддържано от частните обвинители, е неоснователно.

Принципът на справедливостта изисква наказателната отговорност да съответства на тежестта на престъплението и личността на дееца.
Непосредствената цел на наказанието е да въздейства върху престъпника и върху останалите членове на обществото, коментира още съдия Кошничаров.

Според него наложената условна присъда на Стависки не е прецедент в съдебната практика.

„При подобна фактическа обстановка и правна квалификация в редица свои решения Върховният касационен съд е изразявал подобно становище", коментира Кошничаров.

Според него с изолирането на подсъдимия от обществото и влизането му в затвора за един по-продължителен период няма да бъдат постигнати целите на генерална превенция.

Според Кошничаров неоснователни са и възраженията в жалбите на гражданските ищтци за по-висок размер на обезщетенията.

Според съдия Георги Кошничаров ВКС би трябвало да потвърди присъдата на Окръжния съд и да върне, както условното наказание, така и стария размер на наложените глоби.

Това са причините той да подпише с особено мнение решението на Апелативния съд и на своите колеги Светла Цонева и Димтър Димитров.

цитирай
2. yuliya2006 - АВА, А ЗАЩО ЛИ НА МЕН МИ ПРИЛИЧА НА ...
05.01.2009 19:23
АВА, А ЗАЩО ЛИ НА МЕН МИ ПРИЛИЧА НА ИЗНУДВАНЕ И ПАРЛАМА ЗА ЧЕСНОСТ В ЕДНА ПРИЗНАТА В СВЕТА НАЙ-КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА


цитирай
3. rummi - присъдата твърдо трябва да е условна,
05.01.2009 19:24
това мисля аз. по много причини.
цитирай
4. avangardi - Джул, ето материал върху който да се разсъждава:
05.01.2009 19:29
ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НАКАЗАНИЕТО
http://www.pravo.pass.as/e107_plugins/content/content.php?content.287

ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НАКАЗАНИЕТО
І.Основното правило за определяне на наказанието е уредено в чл.54,ал.1.Посочените в цитираната разпоредба изисквания са дадени кумулативно,като чрез тяхното формулиране законът изисква,но и съз-дава възможност конкретното наказание да се определя при отчитане на всички индивидуални особености на извършеното престъппление.
Изисквания:
1.Съдът да се съобрази наказанието с пределите,предвидени в закона за извършеното престъпление.Това общо правило означава,че видът и размерът на наказанието са посочени в санкцията на съответна-та норма от Особенат част,в чиято диспозиция е очертано извършеното престъпление.
а.Съдът няма право да определя наказание,по-тежко от макси-мално предвиденото.
б.Съдът има право да наложи наказание,по-леко от минимално предвиденото,при определени от закона хипотези/чл.55 и 58/.
2.Съдът да се ръководи от разпоредбите на общата част на НК.
3.Съдът да отчита степента на обществена опасност на конк-ретното деяние.То,макар и да е престъпление от даден вид,винаги ув-режда или застрашава в различна степен обществените отношения,непос- редствен обект на посегателство.Поради това е необходимо да се установи дали то само е застрашило обекта или го е увредило и в каква степен е станало това.
4.Съдът да вземе предвид степента на обществена опасност и на дееца.Но при тази преценка съдът трябва да отчита само тези негови отрицателни възгледи или черти на характера,които са се проявили чрез конкретното престъпление.
5.Съдът трябва да вземе предвид и подбудите на дееца за извъ-ршване на деянието.Той следва да прецени общественото значение на целите,които преследва деецът.
6.Съдът трябва да отчете и всички установени по делото отег-чаващи и смекчаващи вината обстоятелства.Съществена обща осо-беност на тези два вида обстотялства е,че те въздействат върху психи-чните процеси,които водят до формиране на вината и се проявяват преди или по време на осъществяване на престъпното деяние.Наред с то-ва е необходимо те да не са отразени в състава,защото разпоредбата на чл.56 изрично изключва тези от тях,които са взети предвид от закона при определяне на съответното престъпление.
Смекчаващите или отегчаващите вината обстоятелства се отнасят само до формиране на това психично отношение.Те са разновидност на обстоятелствата,коит о смегчават или съответно отегчават наказателната отговорност и които могат да не са свързани с формирането на вината.Преценката дали дадено обстотялство е смекчаващо или отег-чаващо се прави от съда.
а.Смекчаващите вината обстоятелства са факти от действително- стта,които не са предвидени в закона,но са от естество да улеснят форми-рането на вината,защото благоприятстват протичането на психичните процеси,които водят до вземане на решение за осъществяване на опреде-лено поведение.
Съдебната практика приема възприема като смекчаващи вината об-стоятелства поведението на пострадалия,което е допринесло за извършва-не на престъплението или за настъпване на последиците; възстановяване-то на щетите от престъплението,когат о това не е предвидено като приви-лигироващо обстоятелство в закона;малката стойност на причинените вреди.
б.Отегчаващите вината обстоятелства са факти от действително- стта,които не са предвидени в закона и които обективно пречат на фор-мирането на вината,защото са от естество да препятстват вземането на решение за извършване на деянието,като въпреки това тяхно въздейс-твие субектът е решил да го осъществи.
В практиката като отегчаващи вината обстоятелства се въприемат пияното състояние на дееца;голямата стойност на причинените вреди;ха-рактерът на допуснатите нарушения на определени правила;големият брой на извършениет деяния;големият брой предходни осъждания.
Но отказът на подсъдимия да се признае за виновен е форма на уп-ражняване правото му на защита и поради това не може да бъде отегча-ващо вината обстоятелство.
в.Наказателноправното значение на смегчаващите и отегчаващите вината обстоятелства и посочево в чл.54,ал.2,според която първите обуславят налагане на по-леко наказание,а вторите-на по-тежко.
В практиката се приема,че при наличието и на двата вида обсто-ятелства е възможно те да се уравновесят и тогава съдът следва да се придържа към останалите правила за определяне на наказанието.
7.Разгледаните критерии са единствените законосъобразни опорни точки на съда при определяне на наказанието.Той няма право да преценява други обстоятелства.
ІІ.Определяне на наказанието при изключителни или многобро-йни смекчаващи вината обстоятелстваВъзможно е дадено престъпно деяние от определен вид,в неговото конкретно проявление,да се отклони съществено от това,което е имал предвид законодателят при предвиждане на наказанието за посегател-ствата от този вид.Това отклонение може да бъде свързано с необичайно висока обществена опасност или обратно-тази на конкретното деяние да бъде твърде ниска в сравнение с обикновената за престъпленията от съо-тветния вид.
Когато смекчаващите обстоятелства характеризират деянието като такова със значинелно по-ниска степен на обществена опасност в срав-нение с тази,която е имал предвид законодателят,предви ждайки наказа-нието за съответнот престъпление,неговот о налагане и в най-ниския пре-дел би било едно ненужно репресиране на виновния.Като е отчел това и следвайки идеята за използване на минимум наказателна принуда в бор-бата с престъпността,нашият наказателан закон урежда специално тази хипотеза в чл.55.Цитираната разпоредба се прилага по отношение на всички видове престъпления.Тя предвижда три възможности за тези случаи:определяне наказанието под най-ниския предел;замяна на предви-деното наказание с по-леко по вид или неналагане от съда на по-лекото наказание,което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.
Основание за използването на посочените възможности е на-личието на изключителни или многобройни смекчаващи вината об-стоятелства.1.Под изключително смекчаващо вината обстоятелство следва да се разбира такова,което е оказало много и необичайно силно въздей-стиве при вземане на решението за извършване на деянието.Съдебната практика приема,че макар и в закона да е употребено множествено чис-ло,за приложението на чл.55 е достатъчно и наличието само на едно изключително по своя характер смекчаващо вината обстоятелство.
2.Многобройно смекчаващи вината обстоятелства ще има,кога-то те са повече от обичайния брой и които също оказват много сил-но влияние при вземане на решението за осъществяване на деянието. Всяко от тях,взето само за себе си,няма изключчителен характер,но имен-но защото са много като количество,те в съвкупност значително намаля-ват обществената опасност на престъплението.
3.Наличието на изключително или на многобройни смекчаващи вмината обстоятелства не е достатъчно,за де се приложи чл.55.Необ-ходимо е още съдът да констатира,че и най- лекото,предвидено в за-кона наказание,е несъразмерно тежко.Без такава констатация прило-жението на чл.55 ще е противозаконно.Но тя трябва да бъде обоснована именно от наличието на посочените обстоятелства.
4.Наказателноправните последици при констатиране на несъответ-ствие между извършеното престъпление и предвиденото наказание са по-сочени в закона като възможност да бъдат приложени от съда.Но в практиката се приема,че присъдата ще бъде явно несправедлива,ако съ-дът не използва тази възможност при наличието на кумулативната даде-ност на посочените обстоятелства и констатацията относно несъразмер-ната тежест на предвиденото наказание.
Когато са предвидени алтернативно различни видове наказания, чл.55 може да се приложи само по отношение на най-лекото от тях.
а.На първо място съдът може да наложи наказание под най-нис-кия предел.
б.Втората възможност е наказанието,предвиде но в Особената част на НК да бъде заменено с по-леко по вид.
в.Когато законът предвижда заедно с лишаването от свобода задъл-жително да се наложи и още едно,по-леко наказание,и неговото налагане се окаже несъразмерно тежко поради наличието на изключителни или многобройни смекчаващи вината обстоятелства,съдът може да не нало-жи това по-леко наказание.

Присъдата на Максим Стависки
http://drugi.blog.bg/viewpost.php?id=260730

Избраха Максим Стависки за крал в Русия
http://avangardi.blog.bg/viewpost.php?id=272917

murder
1. (предумишлено) убийство; ~ in the first degree амер. убийство без смекчаващи вината обстоятелства; ~ in the second degree амер. убийство със смекчаващи вината обстоятелства; ~ trial съдебен процес за убийство; ~ with roberry убийство с грабеж; calculated ~ преднамерено, тежко убийство; capital ~ убийство, наказуемо със смърт; first-degree ~ тежко убийство, убийство от първа степен; gang ~ групово тежко убийство; judicial ~ съдебна грешка, юридическо убийство; multiple ~ тежко убийство на няколко лица; non-capital ~ тежко убийство, ненаказуемо със смърт; on a charge of ~ по обвинение в убийство; premeditated ~ предумишлено убийство; rape and ~ сексуално убийство; torso ~ убийство и разчленяване на трупа; torture ~ убийство в резултат или по време на мъчения;
2. извършвам (предумишлено) убийство; to commit ~ извършвам убийство
http://www.lawsbg.com/dictionary/letters/115-m.html
цитирай
5. yuliya2006 - АВА, ТОВА Е МОЯТА ПОДКРЕПА ЗА МАКСИМ ...
05.01.2009 19:57
АВА, ТОВА Е МОЯТА ПОДКРЕПА ЗА МАКСИМ В РУСКИЯ САЙТ А НА ДРУГОТО БАСТА...

ЗАЩОТО ТОЙ ЩЕ ПЛАТИ, НО НЕ НА ОНЕЗИ СМЕШНИЦИ А НА БОЛНОТО МОМИЧЕ И НА РОДИТЕЛИТЕ НА ЗАГИНАЛОТО МОМЧЕ

http://www.playcast.ru/?module=view&card=772796&code=a3c3a99f48bde87a198ca3a199aad9c4336f205f
цитирай
6. анонимен - Mamma , mia !
05.01.2009 21:20
От коя година са тези закони неадекватни ? Не само ,че мерише на изнудване от страна на прокуратурата , ами Е !
Много ми е интересно дали другите подсъдими отнели живота на още 1000 бЪЛГАРИ за 2008 г ще плащат същите кръвнини и ще лежът в затворите ?
И защо нищо не се казва за алкохола на жертвите ?
Ставийски е представен едва ли не ,като сам участник в катастрофата .Умрелият си е умрел ,но какво сочат кръвните му проби ?
Интересно ми е ,защото и аз в момента съм в подобно дело в бивша руска Литва .Лятото един пиян мужик с велосипед се вряза в караваната ми.
Беше мъртво пиян ,но промилите му се отчетоха при аутопсията му. Разбирам Ставийски повече от всички ви .Всяка нощ и аз се моля Бог да прости жертвата ... А и от литовска страна го заосукваха и ме заподканяха да се ръса здраво пред следствие и близки ,за да не се стига до дело ! Какво да ги правиш и корумпирани бетер нашите ,дето се правят на съдии и съдиики и скубат Максим !
Поздрави за постинга ! Максим е жертва и дойна крава за българското правосъдие и жертвите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307412
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031