Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 06:54 - Каменен пищов не гърми Едно каменно дете с пистолет в ръка
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1261 Коментари: 2 Гласове:
0



Габровци още преди 2 г. щели да махнат статуята на партизанчето Братът на Палаузов иска паметника му Ако е до вкъщи, ще го пазя от вандалите, обяснява той


image
Адриан Новаков иска преустройство на градинката
ФОТО Авторът От няколко дни паметник на едно момче буни духовете в Габрово. След като 300 местни жители поискаха в подписка монументът на Митко Палаузов да бъде преместен от градинката край училище "Неофит Рилски", общинарите трескаво търсят по-закътано място, където да поставят статуята на най-малкия партизанин у нас.
Засега основната алтернатива е паметникът да бъде издигнат до родната му къща.
"Желанието ни да бъде направен ремонт на градинката, където е паметникът, не е ново. То се коментира още по време на кампанията за последните местни избори. Бяха ни дадени обещания, че паркчето ще бъде облагородено. Тогава се появи и идеята за преместване на паметника", обяснява младият габровски скулптор Адриан Новаков. Той е член на инициативния комитет, събрал подписка с искане за преместване на паметника на детето герой.
През есента на миналата година около 300 габровци от квартала подкрепили идеята и подписката била внесена в кметството, твърди майсторът на длетото. "Не ми се иска проблемът да бъде политизиран, а нещата да бъдат казани по-човешки. Нашите съграждани не желаят при тази вълна от детска агресия един паметник на дете с пистолет в ръка да се намира на това място. От друга страна, статуята организира архитектурната среда и в нейно присъствие градинката не може да бъде променена", обяснява Новаков. Според него никой не желае да заличава част от историята на България или да се пренаписват страници от нея. "Аз предлагам да се направи барелеф, който да стои на фасадата на школото "Неофит Рилски" и да упоменава, че тук е учил Митко Палаузов. А неговият паметник да бъде поставен на по-подходящо място. Може да се направи алея, на която да бъдат изложени всички съхранени монументи от времето на соцарта. Тя ще бъде специално предназначена за тях и почитателите им ще могат пълноценно да им се наслаждават. Така вече е направено в Унгария и ние можем да ползваме този опит", заяви още скулпторът.
Паметникът на детето герой от антифашистката съпротива Митко Палаузов е създаден и монтиран до училище "Неофит Рилски" в Габрово през 60-те години на миналия век. Негови автори са скулпторът Ива Хаджиева и някогашният дългогодишен кмет на Габрово арх. Карл Кандулков. При избирането на място за неговото разполагане тогавашните управници са се водили от факта, че най-малкият партизанин е бил възпитаник на школото в съседство на градската градинка. По време на социализма в самото училище класната стая на Митко е ползвана за нуждите на пионерската организация. По-късно в нея е обучавана най-добрата паралелка, а най-добрият ученик се ползвал от привилегията да седи на чина на детето партизанин. Традицията е преустановена малко преди промените у нас през 1989 г. Днес на пръсти се броят учениците в ОУ "Неофит Рилски", които знаят кой е Митко Палаузов. Повечето от тях минават покрай неговия паметник и почти не го забелязват, тъй като са свикнали с него. Директорката на училището Мая Колева не вижда защо монументът да влияе зле на възпитанието на подрастващите. "Смятам, че решението за неговото преместване трябва да се вземе след преценка на архитекти, скулптори и допитване до жителите на Габрово", коментира тя. До вчера подписката с искане за преместване на паметника все още не беше стигнала до кабинета на габровския кмет Томислав Дончев. От администрацията припомниха, че през 2007 г. вече е пускана една подписка на 145 души. В нея се настоявало също за преместване на паметника на Митко Палаузов и поставяне на неговото място на статуя на Неофит Рилски, който е патрон на училището. Тогава желанието на групата габровци не е удовлетворено, защото е сметнато, че да се мести монументът на Неофит Рилски е нецелесъобразно. В момента бюстът на просветния деец е поставен в началото на улицата, носеща неговото име. "Преместването на паметника на Митко Палаузов е възможно, но след като определим подходящо за целта място. Категорично съм против да се мисли за неговото унищожаване. Той трябва да бъде запазен, достъпен и да бъде съхранена неговата историческа стойност", коментира кметът на Габрово Томислав Дончев. Той допълни, че се водят разговори с брата на детето герой, който също се казва Митко Палаузов, за възможността паметникът да бъде преместен до родната къща на най-малкия партизанин у нас.
Братът Митко също е близо до тази идея. "По принцип нямам нищо против. Ако действително по-голямата част от жителите на Габрово е решила, че той грози, не е на мястото си и е някакъв комунистически символ, който смущава децата и гражданите, нека да бъде преместен. Нямам нищо против, но искам да знам как стоят нещата. Искам да видя тази подписка. Не мога да се съглася, че такава промяна може да се прави по желание на десетина души. Ако се налага, ще взема паметника и сам ще го поставя до къщата музей, където му е мястото. По-добре той наистина да бъде там, за да мога да го пазя от вандалски посегателства", заяви пред "Стандарт" братът на детето герой Митко Палаузов.
Петър Симеонов

Хваща гората на 13 години
Митко Трифонов Палаузов е роден на 8 ноември 1930 г. в севлиевското село Шумата. Неговите родители са бедни работници. По-късно цялото семейство напуска родното село и се премества в Севлиево, а след това в Габрово. В българския Манчестър те попадат в пролетарска среда, където са силни позициите на комунисти и ремсисти. Едва 10-11-годишен Митко Палаузов става свидетел на нелегални сбирки и срещи на комунисти и ремсисти в дома му. След като баща му става партизанин, заедно с майка си той е арестуван и измъчван в ареста на габровската полиция. Въпреки изтезанията майка и син не предават своите съмишленици. След освобождението си от ареста те стават членове на габровско-севлиевския партизански отряд. Митко Палаузов участва в няколко партизански акции по габровските села, където декламирал стихове на Христо Смирненски пред събраните на мегдана селяни, твърдят негови съвременници. Последните дни на Митко Палаузов преминават в землянка в местността Осеникова поляна в Габровския балкан, където се укриват болни и ранени партизани. На 1 април 1944 г. след предателство жандармерия обгражда землянката и зверски избива скритите в нея антифашисти, сред които са Митко и Ганка Палаузови. След 9 септември 1944 г. костите на най-малкия партизанин и неговата майка са положени в костницата на площад "Възраждане" пред кметството в Габрово. Каменен пищов не гърми
Константин Събчев
Едно каменно дете с пистолет в ръка отново разпали позадрямалата напоследък война на паметниците. Става въпроса за статуята на Митко Палаузов в Габрово.
Какви са аргументите на противниците на паметника? Пистолетът в ръката на невръстния партизанин предизвиквал подсъзнателно нагласи към употреба на оръжие от децата и освобождавал потисканата агресивност и склонност към насилие.
Тази формулировка сигурно кара Зигмунд Фройд да потрива самодоволно ръце в отвъдното. Защото по тази логика трябва да разрушим и доста наши военни паметници, изобразяващи българския боец в свиреп вид и с пушка в ръце.
Добре че белгийците например не споделят подобни теории на подсъзнателното. Иначе отдавна да са изхвърлили статуята на Пикльото в Брюксел - да не започнат децата им да извършват същото физиологично действие в шадраваните.
Всъщност, ако трябва да говорим за насаждане на нагласи у подрастващите към употреба на оръжие, от тв каналите и в интернет клубовете всяка секунда се изстрелват повече патрони, отколкото за една седмица в ивицата Газа. Ужасно е, когато във войните се замесват и деца. Още по-ужасно е, когато тези войни са граждански, какъвто е случаят с Митко Палаузов. Но все едно, никой не може да промени историята. А и каменните пищови не убиват. 

http://paper.standartnews.com/



Гласувай:
0



1. tota - Ще кажа само ..
14.01.2009 09:15
вечното отрицание ..едни след други ..
цитирай
2. анонимен - Защо?
28.05.2012 11:07
Всяка европейска държава отдава почит на загиналите срещу фашизма. Всяка!!! Защо ние, които твърдим, че споделяме европейските ценности, СЕ ОТРИЧАМЕ ОТ НАШИТЕ АНТИФАШИСТИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8340594
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95894
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930