Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2009 07:18 - Почина големият български актьор Димитър Манчев - 14 януари 2009
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3854 Коментари: 10 Гласове:
0



Почина актьорът Димитър Манчев
14 януари 2009
На 74-годишна възраст днес почина големият български актьор Димитър Манчев, съобщиха негови колеги. 
image
Целият театрален творчески път на Димитър Манчев премина на сцената на Сатиричния театър. До последната си роля той остана верен на любимия си театър – Сатирата. Поклон и аплодисменти!

Димитър Манчев е роден на 17 юли 1934 година в София. Изиграл е над 150 роли в театъра, киното и телевизията. Едни от най-запомнящите му се роли на сцената на Сатирата са: Коваджик („Свинските опашчици” от Я. Дитл), Щатала („Смъртта на Тарелкин” от Сухово – Кобилин), г-н Фратю („Чичовци” от Ив. Вазов), Хесапов („Островът” от Борис Априлов), Оргон („Тартюф” от Молиер), Булингер („Швейк през Втората световна война” от Брехт), Гечев („Римска баня” от Ст. Стратиев), Гаврил („Януари” от Й. Радичков), Угаров („Провинциални анекдоти” от Ал. Вампилов), Кметът („От много ум... вражалец” от Ст. Л. Костов), Гушак („Лов на диви патици” от А. Вампилов), Кросното („Сън в лятна нощ” от Шекспир), Барах („Принцеса Турандот” от К. Гоци), Данко Харсъзина („Господин Балкански” от Г. Данаилов), Методи („Одисей пътува за Итака” от К. Илиев), О`Хара („Арсеник и стари дантели” от Дж. Кесълринг), Яковлев („Фалшивата монета” от М. Горки), Сорин („Чайка” от А. П. Чехов), Уилфред Бонд („Квартет” от Роналд Харвуд) и др.
Последната роля на Димитър Манчев е Поцо („В очакване на Годо” от С. Бекет, постановка Лилия Абаджиева) през 2008 г.

Hапусна големият български актьор Димитър Манчев. Любимец на поколения зрители. Една от най-ярките звезди на българския театър. Целият му театрален творчески път е на сцената на Сатиричния театър. До последната си роля той остана верен на любимия си театър – Сатирата.

Димитър Манчев има над 150 роли в театъра, киното и телевизията. Едни от най-запомнящите се роли той изиграва на сцената на Държавен сатиричен театър “Алеко Константинов”:

Да се поклоним пред светлата му памет!

Поклонението ще бъде на 16 януари /петък/  от 12 ч. във фоайето на Сатиричния театър.

image

Заглавие : ПЕТ СЕКУНДИ ДО НАЧАЛОТО
Автор : Вихра Василева
Дата : 31.12.2005

Елена Спасова, снимка

Предновогодишен моабет с асовете на българския сатиричен театър Васил Попов, Никола Рударов, Димитър Манчев, Вели Чаушев и Никола Анастасов

„Жените винаги много са ни харесвали – каза ми в един телефонен разговор актьорът Вели Чаушев. – Все се шегуваме, все се смеем.” Подозирам, че истината е друга – не само жените ги харесват, просто няма човек, който да не ги харесва. Освен че са едни от най-големите актьори за всичкото време, в което България е имала театър, кино и телевизия, всеки от тях носи толкова нетипичен за нашия народ оптимизъм, че след срещата с тях ти е хубаво, светло и някак особено празнично. Лесно е да разплачеш някого, трудно е да го разсмееш. Щастлива съм, че успяхме, въпреки многобройните им ангажименти, да ги съберем заедно и после да си отнесем по няколко трохички от прекрасните усмивки, с които те заляха студиото ни по време на снимките. Няма скоро да забравя как се разшетаха из стаите, как се шегуваха с нас и помежду си с нашата суетня. „А пък Татяна Лолова питаше днес кога ще излезе списанието, че нямала търпение да си го вземе, да ни има образите”, каза между другото Никола Анастасов.

Никола Анастасов
Аз искам да ви разкажа за едно тъжно посрещане на Новата година. Случило се то с двама шопи - Вуте и Геле. Геле вижда Вуте на двора и вика: „Вуте, оти си така кахърен, бе?” „Как да не съм кахърен! Поканих за тази нощ велика моя кумец Нане и он отказа да дойде. А аз заколих прасето, наточих виното, свалихме с жената паужините от тавана... И сега се чудим що да правим.” „Какво се чудиш, нали иде Нова година, радвай се!” „А бе, не, я че се развеселим, оти прасето че си го изядем, виното че си го изпием, ама се чудим с жената как че окачиме паужините на тавана.”

Васил Попов
Когато бяхме по-млади, ние бяхме редовни участници в новогодишните балове – в зала България или в зала Фестивална, или в Универсиада. Имаше дневни балове за средношколците, вечерни балове за възрастните. По цяла седмица не сме спали. И там посрещахме Новата година - със семействата си.

Димитър Манчев
Новата година е тачен празник – винаги е радостна, с очакване. Като всички и ние у дома правим баница с късмети. Обикновено жена ми измисля късметите в баницата и все за нея си ги пише – пътувания в чужбина, не знам какво си. Но това си е традиция. Една година с четирима колеги имахме участие във Варна точно на Нова година. И аз изненадах групата – направих у дома в София баница, жена ми сложи късметите и така я занесохме във Варна. Откакто се помня, все съм посрещал Нова година в приятелска компания – така е по-весело. Винаги е приятно, когато близки хора се съберат – има повече радост, повече закачки, повече веселба. А в последните години сме си вкъщи. Не че приятелите са изчезнали, но събиранията взеха да стават по-редки.

Никола Рударов
Аз пък съм домошар. Винаги съм обичал на Нова година да бъда с най-близките, да си приказваме, да си пийнем. И най-важното – когато не ми е вече интересно, да мога да отида да си легна. Не обичам някой да ми казва как да се веселя: „Хайде да танцуваме!” Ами не ми се танцува! Затова обичам да съм вкъщи с жена ми, с дъщеря ми, сега и с внучката. Седим си, говорим си, малката ни сурвака, гори бенгалски огън...

Вели Чаушев
Преди години телевизията не беше със сегашните си 100 канала. Беше Българска национална телевизия и снимките за Новогодишната програма започваха от края на октомври. Тогава Хачо Бояджиев събираше цвета на българските сценаристи, на българските певци, на българските хумористи. И всичко идваше на един адрес, в един ръкав, дето се вика. А сега всяка телевизия се е обградила със свой си кръг, невинаги с добро качество и затова хората стоят, прехвърлят копче след копче и се надяват да открият нещо хубаво по някой от чуждите канали.

Още за празничните и работни навици на петимата народни любимци - в новогодишния брой 36 на списание Стандарт За ХОРАТА

Димитър Манчев: Диабетът ме “удари” в краката!

22 юли 2008, 17:07 Интервю Мария Тодорова image “Не чувствам тежестта на годините”, споделя комикът, който скоро навърши 74. Радваме му се в тв-предавания и шоупрограми, както и на театрална сцена. Вече повече от четири десетилетия той играе рамо до рамо с ненадминати артисти у нас като Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Васил Попов, Емилия Радева...
Разбира се, това е Димитър Манчев. От 1962 г. играе в "смешния" театър. Част е също така от трупата на общински театър "Възраждане". На 17 юли ще направи 74 години, но продължава редовно да участва в три представления на Сатиричния театър. На 1 февруари имаше премиера на пиесата на Самюъл Бекет, "В очакване на Годо", в която актьорът играе една от главните роли. Казва, че не води сметка за броя на превъплъщенията си досега, но те със сигурност са поне стотина.
Въпреки заетостта си Димитър Манчев намери време да даде специално интервю за "БЛИЦ", макар че не обича да говори за болести и да се оплаква.

- Г-н Манчев, как сте със здравето? Виждам, че ви болят краката и малко трудно ходите.
- Не обичам да говоря на тема здравословни проблеми. Няма какво да се оплаквам. Всеки човек си има болежки. Преди много години гледах една оперета "Кето и Коте" се казваше. Там един от героите пееше "тук балит-там балит"... Тогава не ми направи кой знае какво впечатление, но постепенно с времето тази лента все по-често ми се връщаше в главата. Годините се трупат, болежките също, заедно с тях.


Тагове:   Манчев,


Гласувай:
0



1. dessykg - Голям актьор!
15.01.2009 08:28
Мир на праха му!
цитирай
2. viovioi - poklon!
15.01.2009 09:42
наистина голям актьор!
цитирай
3. iliada - Илка!!!
15.01.2009 10:42
Много приятни спомени имам от времето когато
наблюдавах играта на този превъзходен български артист!Ето ,че с мъка на сърце трябва да узнаем печалната вест!Той ще остане в съзнанието на българската публика и често старата лента ,ще ни връща към него!:)
Мир на праха му!
цитирай
4. kosara2008 - мир на праха му!
15.01.2009 10:51
чуден актьор и изключителен човек!
цитирай
5. анонимен - mir na pruha mu!!!
15.01.2009 13:36
be6e mi kom6iq.neveroqten 4ovek i aktior!!!!vinagi zasmqn,vupreki bolestite.mnogo mi e mu4no!!!edin po edin si otivat velikite komici na bulgaria,no za sajalenie sled tqh ni6to ne ostava.poklon!!!
цитирай
6. yuliya2006 - ЕДИН НЕВЕРОЯТЕН АКТЬОР НИ НАПУСНА, ...
15.01.2009 15:20
ЕДИН НЕВЕРОЯТЕН АКТЬОР НИ НАПУСНА, САМОБИТЕН И ОБИЧАН...КАЗВАТ ЧЕ ЧОВЕК Е ЖИВ, ДОКАТО ГО ПОМНЯТ
ВЕЧНА ПАМЕТ!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
7. avangardi - Мир на праха му!
15.01.2009 19:16
Ще остане в сърцата ни, заедно с още много и скъпи наши талантливи артисти, тръгнали във вечния си път!
цитирай
8. anastasiia - ...
15.01.2009 20:14
Мир на праха му!...
цитирай
9. tota - ...
15.01.2009 21:28
Подклон! Днес си отиде от този свят и Вълкана Стоянова-http://www.krechetalo.com/lofiversion/index.php/t67229.html Поклон!!
цитирай
10. avangardi - Звездата на Сатиричния театър „...
16.01.2009 07:30
Звездата на Сатиричния театър „Алеко Константинов” Димитър Манчев ни напусна тази сряда на 74-годишна възраст след тежко боледуване. Актьорът, който до края на живота си остана верен на „Сатирата”, е изиграл над 150 роли в театъра и киното, като последният му спектакъл бе „В очакване на Годо” на режисьора Лилия Абаджиева.



Пред „Новинар” тя сподели огорчението си от смъртта на една икона в българското театрално изкуство: „Това поколение е изчезващ вид, няма такава етика вече в театъра.” Абаджиева разказа как веднъж Димитър Манчев избягал от болница заедно със системите, за да дойде в театъра и да играе.



„Той не искаше да повярва на законите на живота. Искаше да прескочи лекарските предписания и да играе, и играе. Не можеше да си представи да падне представление и да бъдат върнати хора заради него.” Самият Димитър Манчев в последното си интервю за сп. „Блиц” разказа, че останал на сцената дори в деня, когато починала майка му, и че играта в театъра му помогнала да превъзмогне мъката поне за малко.



„Чувстваше се в театъра като в своя къща. Това може би постепенно изчезва при по-младите актьори”, сподели драматургът на Сатиричния театър Роза Радичкова. Тя разказа за Димитър Манчев, че идвал всеки ден в театъра, независимо дали имал представление или не, и че екипът на "Сатирата" до последно не разбрал за физическите проблеми, които имал.



Директорът на театъра проф. Атанас Атанасов допълни: „Едно от най-добрите му качества беше, че той не е единствено и само комедиен актьор. Той носи един дълбок драматичен заряд. Според Лилия Абаджиева „ако зависеше от него, щеше да умре на сцената”. За съжаление обаче влошеното здраве на актьора принудило екипа да използва Ники Добрев като негов дубльор за ролята на Поцо.



Поклон пред актьора и човека Димитър Манчев. Почивай в мир, артисте!
Поклонението ще е днес от 12 часа в Сатиричния театър.
Димитър Николов - novinar
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307508
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031