Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2009 19:48 - Setsubun - посрещане на пролетта в Япония по Лунния календар
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1884 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2009 07:01


Setsubun - посрещане на пролетта в Япония
image   Setsubun        Сецубун - Фестивал на соята - японците празнуват всяка година на 3 февруари. «Они ва-а-а сото! Фуку ва-а-а ути!» Този многогласен вик неизменно се разнася в храмовете, площадите и специално построени площадки, в някои домове в Япония. «Злия дух, далеч от дома! Щастието, ела  в къщата! »- това означават думите, придружавани с  разпръскване на сухи соеви бобчета. Бобчетата летят хвърляни с шепа, понякога падат в близост на хвърлящия или в търпеливите зрители. image

Разпръскването на соята с покана към щастието да влезе в дома - това е обред на майка-маки, един от важните ритуали на фестивала Сецубун-Setsubun. Празнуване на Сецубун ден - един от най-старите и най-интересните традиции в страната. Нейната поява е свързана с понятието на китайската философия на Ин и Ян. Тези две противоположни взаимодействащи начала, лежащи в основата на вселената: светлината и тъмнината, положителни и отрицателни, активни и пасивни, мъжки и женски. Считало се, че на границата на сезоните тези начала се сблъскват помежду си, което води до опасност за появата на различни видове нещастия.

Терминът «setsubun», пряко е свързан с промяната на един сезон с друг. По традиция в Япония, думата «setsubun» наречена нощта между 3 и 4 февруари, в навечерието на деня Рисин - ден на настъпване на пролетта по лунния календар. Легендата разказва, че в дълбока древност епидемия отнела много животи, и това нещастие са виновни дяволи и зли духове. От тях успяват да се оттърват хвърляне на печени бобчета. От тук се родил този обряд, ритуал  майка-маки за прогонване на злите духове и да се запази благополучието.

  image

С церемонията-обряда маме-маки започва посрещането на Нова година по лунния календар. Обичаят се извършва да очисти всички нещастия и да влезе в къщата щастие, благополучие и успех. В семействата, където има малки деца, ритуала на майка-маки обикновено се превръща в забавно и весело развлечение. Някой (обикновено е бащата или дядото) издокарвам в дявол, той скача и бяга из стаята, докато останалите хвърлят по него от соята. В някои училища, учениците правят маски на зли духове и на Setsubun от сърце се забавляват, като си хвърлят взаимно боб.

Според легендата, след церемонията майка-маки всеки член на семейството трябва да яде точно това количество соя на зърна, на колкото години е в момента. Сега това е рядко, може би в по-отдалечени малки селища. Обичаят на изгонване на злите духове публично се провежда във всички храмове, и той събира много зрители. След религиозната церемония от храма с шум побягват мъже в костюми на зли духове и се смесват с тълпата, а след това там са монаси ги гонят из улиците. След това всички се връщат на територия от храма и започва ритуала Майка-маки. Ритуала се води от неговите специални гости - уважавани и влиятелни личности в града, популярни артисти, политици. Облечен в традиционните празнични дрехи те разпиляват от дървени кутии увит в бяла хартия боб. Всички действия се осъществяват шумно и весело.

A на 4 февруари, идва пролетта ...



Тагове:   Япония,   календар,


Гласувай:
0



1. krotalka - Научих още нещо ново! Благо...
04.02.2009 20:02
Научих още нещо ново!

Благодаря!
цитирай
2. avangardi - Таня и аз като теб случайно открих
04.02.2009 20:05
за този празник в Япония. Невероятни традиции имат.
Повече може да ни разкаже eien. Колкото сладкодумно разказва - ще го изживеем сякаш сме присъствали на този фестивал.
Поздрави и приятна вечер!
цитирай
3. valiordanov - Вярно е, че руският е близък до на...
04.02.2009 22:04
Вярно е , че руският е близък до нашият език, но ще съм ти благодарен, ако превеждаш такива интересни неща...Не всичко и не всеки може да си преведе от този език... Извини ме, но смятам, че това не е трудно за теб, а по този начин ще стигне до повече читатели... Все пак ние си имаме роден език и на него можем да комуникираме... Нали не ми се сърдиш за откровенното мнение?
цитирай
4. avangardi - Вале, не се сърдя приятелю,
05.02.2009 06:42
но винаги бързам и почти нямам време.
Тази сутрин се опитах на бързо и превода може да не есъвсем точен.
Поздрави и успешен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308662
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95682
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031