Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2009 06:09 - 6 февруари-Св. Фотий: имен ден за всички, които имат светлина в името си
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 8883 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 06.02.2009 06:15


Днес честваме св. патриарх Фотий

Православната църква почита паметта на св. Фотий (810/820 - 891) - (от гръцкото photos - светлина)  имен ден за всички, които имат светлина в името си- Доротея, Огнян, Огняна, Светла, Светлин, Пламен, Пламена, Фотий!!!

Цариградският патриарх умира на тази дата в заточение, а името на ревностния защитник на християнски дух е свързано и с българската история. Преподава в Магнурската школа на Константин-Кирил Философ и на бъдещия цар Симеон Велики, като насърчава Константин да стане християнски мисионер на славяните и пише послание върху християнската вяра и живот до българския цар Борис І.

image

Св. равноапостол Фотий е Цариградски патриарх (умира 6.02. 891 година), затова Православната църква почита паметта му на 6 февруари.

Патриарх Фотий се борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол, умира в заточение на 6 февруари 891 година.

С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той пише изключително ценен исторически документ - това е обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.

Той живял през ІХ век. По живот и духовно величие св. Фотий спокойно може да бъде сравнен с най-великите светители на Църквата. Неговата личност е тясно свързана и с Българската история. Въобще, животът на патриарх Фотий дава много отговори на въпросите, които и днес си задаваме.

Св. Фотий се родил около 820 г. в Цариград в богат и знатен род. Баща му загинал мъченически, борейки се срещу иконоборческата ерес. Но и великият му син не останал по назад от него в защита на чистотата на Православна вяра. Св. Фотий получил блестящо образование и станал един от най-учените хора за времето си. Това признавали не само тези, които му били близки, признавали го и враговете му. Вижте какво пише например един от недружелюбно настроените към него хора Никита Пафлагонски: „Той бе до такава степен вещ в науките и свободните изкуства, че по право може не само да се смята пръв за времето си, но може да съперничи и на древните”.

Св. Фотий бил преподавател в знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където при него се учил и нашият просветител св. Константин-Кирил Философ. През 858 г. св. Фотий бил ръкоположен за Цариградски патриарх. Като такъв именно той изпращал своя любим ученик св. Константин Философ и брат му св. Методий на различни мисии и ги насърчавал в просветителското дело на славяните. От св. Фотий получил Кръщение и нашият равноапостолен княз Борис. Отношението на патриарха към св. княз е наистина трогателно, той го нарича „свой христолюбив син, хубаво украшение на своите трудове, наистина благородна рожба на своите духовни родилни болки”. Има запазено едно огласително послание на св. Фотий до св. княз Борис, което по същество е и първият катехизис (учебник по вяра) на Българската Православна Църква. Вижте какво ни поучава в него нашият просветител:

image„Едни само добрини, пресветли и преобични наш сине, принасят малка и временна полза на ония, на които се правят. Но истински добрини са ония, които имат свойството да направят душата по-добра, като я очистват от заблуждения и страсти и я озаряват със сиянието и блясъка на добродетелите и истината; защото те принасят големи и безсмъртни придобивки на безсмъртната и богоподобна душа и й припечелват неотнимаемо и небесно богатство. От тия добрини първа и най-ценна е здравото и спасително упътване към Бога, което дарува само и преди всичко изучването ни в истините на нашата чиста и непорочна Православна вяра.

Прочее, като мислиш и вярваш съгласно с преданието на светата съборна и апостолска Църква, приемай и почитай светите 7 Вселенски събора, като учители и поборници на благочестието. Защото чрез тях всяка ерес биде разобличена и прогонена, а предаденото от най-дълбока древност и чисто учение на Православието така се утвърждава в душите на благочестивите, че добива несъмнена важност.”

Времето на св. Фотий е твърде печално от Църковна гледна точка – това е времето на началото на отпадането от Църквата на Римския епископ. Като ярък представител на тази тенденция се явил папа Николай І – фанатичен привърженик на върховенството на римския папа над цялата Църква и вследствие на това и враг на светия патриарх Фотий. Освен това на Запад вече се оформяла като учение ереста на т.нар. filioque – т.е. добавката в Символа на вярата, че Светият Дух изхожда не само от Отца, но и от Сина. Виждайки, че това учение противоречи на Свещеното Писание, на цялото Свещено Предание на Църквата и на Вселенските Събори, св. Фотий с кротост, но и с изключителна твърдост го изобличавал и предпазвал от него паството (включително и Българската Църква), защото виждал, че това е ерес, която може да доведе до гибел мнозина.

За съжаление именно това се случило, и около век и половина по-късно Римският папа, заедно с останалите в общение с него, наистина отпаднали от Църквата точно заради еретическите си добавки и заради крайно властолюбивите претенции на Римския епископ за върховенство в Църквата. А св. Фотий преживял много гонения и оскърбления в защита на чистата Православна вяра и накрая на 6 февруари 891 г. се преселил при Господа, където се застъпва и за нас православните българи – „рожби на неговите духовни родилни болки”.
 
За огромно съжаление, както виждаме, с течение на времето Западът не само не принесе покаяние за еретическите си добавки и не се завърна в лоното на Христовата Църква, но и напълно укрепна в тях и най-вече във властолюбивото желание на папата за върховенство. И във времето това е довеждало до ужасяващи, до страшни събития. Нещо повече, римокатолицизмът така срасна с тези претенции, че във втората половина на ХІХ век изведе като догмат главенството и непогрешимостта на папата – в неговите изказвания „екс катедра”. Затова днес, чествайки паметта на великия поборник за чистота на вярата св. Фотий си струва отново да поговорим за това главенство на папата, за да не би да се увлече някои по модните днес тенденции или както казва ап. Павел – за да не се „увлече някой с философия и с празна измама според човешкото предание, според стихиите световни, а не според Христа” (Кол. 2:8) – което прочее и става вече и то далеч не само с невежи хора.

imageЗатова вижте какво пише великият руски светилник и чудотворец о. Иоан Кронщадски – живял в края на същия този ХІХ век, когато е провъзгласен на Запад догмата за главенство и непогрешимост на папата: „Причина за всички лъжливости на Римокатолиците е гордостта и признаването на папата за действителен глава на Църквата, и то непогрешима глава. Гнет на мисълта и вярата, лишаване от истинска свобода във вярата и живота – върху всичко папата е наложил тежката си ръка; оттук са лъжливите догмати, оттук двойствеността и лукавството в мисъл, слово и дело; оттук са различните правила и лъжливи постановления при изповядване на греховете; оттук – индулгенциите; оттук извращаването на догматите; оттук фабрикуването на светии в западната църква и несъществуващи мощи, непрославени от Бога под вид на благочестие и ревност за по-голяма слава Божия.

Ако Иисус Христос би имал предвид да даде на Църквата, след Възнесението Си на небето, друг глава вместо Себе Си или наместник, както говорят папите, считайки себе си за Христови наместници на земята – то Той би обявил за това преди Своето Възнесение, защото това е един важен за спасението на човешките души догмат. Пък и апостолите биха обявили за това, или някой от тях би нарекъл себе си наместник, но никой от тях и думица не е казал, помнейки думите на Господа: „но който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга...а всички вие сте братя” (Мат 20:26; 23:8). Папата глава ли е на Църквата? Не подобна мисъл е нелепа! Църквата обхваща и светите угодници и ангелите – това е едно тяло под една глава – Христа. Откъде накъде е тук грешният папа? Папата е също такъв грешник, каквито са и другите, само че уви! непоправим, защото е признат за непогрешим!

imageНима папата се е разпъвал за нас? И може ли да бъде основа на Църквата, която съществува през всички векове, човек, който е така да се каже еднодневен и непрестанно се мени, като калейдоскоп, в своите мисли, разположения, намерения, начинания? Прочетете, историята на папите: какви са били те? Много ли е имало от тях напълно достойни за своето светилище? И само в първите векове е имало няколко достойни, а в следващите векове (след отпадането) колко много от тях са били недостойни и порочни, за срам на цялата римска църква! Това ли са глави на Църквата?

Папите и папистите са се възгордели и са възнесли себе си дотам, че критикуват и Самия Христа, Самия въплътил се Син Божи. Под предлог за развиване на догматите, те са прострели гордостта си дотам, че са извратили някои Негови слова, заповеди и установления, които не трябва да бъдат изменяни до свършека на света, например словото за Светия Дух. Спасителят Христос, без Когото никой не знае Отца, говори, че Духът изхожда от Отца (Иоан 15:26), а католиците, че Той изхожда и от Отца и от Сина.

У  католиците – казва още отец Иоан – глава на Църквата е не Христос, а папата, и католиците ревнуват за папата, а не за Христа, за папата воюват, а не за Христа, и тяхната ревност по вяра преминава винаги във фанатизъм – страстен, човекоубийствен, настървен, фанатизъм на кръв и меч, непримиримост, двоедушие, лъжа и хитрост.”
 
Нека и ние да подражаваме на великия патриарх Фотий и на дивния чудотворец св. Иоан Кронщадски не само в ревността има към истинската Православната вяра, но и в тяхната любов към ближните, като според възможностите не ги оставяме да тънат в заблудите, които могат да ги доведат до вечна погибел. Като истински християни – нека обичаме ближните си според Христа, а не според човешки мнения и световни стихии. Амин. 



Владимир Дойчев




Тагове:   светлина,   ден,


Гласувай:
0



1. valiordanov - Честит Имен Ден Илче! Ти за мен си ...
06.02.2009 07:37
Честит Имен Ден Илче! Ти за мен си също светлина! Затова си позволявам да ти честитя! Бъди вечната такава!
цитирай
2. avangardi - Вале, благодаря ти, много си мил!
06.02.2009 09:20
Това което казваш е много, много хубаво и отговорно.
Ти ме разплака с щъстливи сълзи, защото никога не съм мислила в подобна светлина за себе си.
Приемам поздрава ти с благодарност, независимо, че празнувам на деня на друг голям светец и пророк, пазителя на Христовата вяра и христова крепост - Св. пророк Илия.
Казвала съм на моята дъщеря, която се казва Искра - ти носиш искрата, която запалва огъня, преподаваш в университет като Св. Фотий и можеш да празнуваш именния си ден на този ден. Но и тя празнува като мен на св. Илия.

Да е честит именния ден на всички, които носят пламенни и светли имена!
Да са живи и здрави, много любов, щастие и късмет им желая!
цитирай
3. iliada - Скъпа Илка!
06.02.2009 10:10
Честит да е празника на всички който носят светлината в имената си и да е светло душите .Да творят само светли дела и носят много радост на света!
ТИ СИ ДАЛА НАЙ- ПРЕКРАСНОТО ИМЕ НА ТВОЯТА ДЪЩЕРЯ -ТЯ СЕ Е РОДИЛА ПОД ЩАСТЛИВА ЗВЕЗДА!ЩАСТЛИВКА Е ТЯ ПРИ ТАКАВА МАЙКА!
БЪДЕТЕ МНОГО ,МНОГО ЩАСТЛИВИ!
А идеята за моя последен постинг взех от теб!
Благодаря ти от сърце - винаги точна!
ЦЕЛУВАМ ТЕ ! Илиана
цитирай
4. krotalka - Честит Имен Ден!
06.02.2009 12:43
Пожелавам ти много Здраве и Щастие. Напълно оправдаваш името си. Внасяш светлината на познанието и красотата при нас!

Приятелска прегръдка!
цитирай
5. анонимен - Сиана,Сияна
05.02.2011 01:55
на този ден мисля,че празник имат и СиАна,СиЯна тъй като, тези имена означават "СИЯНИЕ"
цитирай
6. анонимен - Сиана,Сияна
05.02.2011 01:57
Също така,ще ви бъда благодарен,ако впишете и тези две имена по-горе в описанието на имената,които празнуват на този светъл ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305785
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031