Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2009 15:15 - In memoriam - Почина актьорът Радко Дишлиев
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 5513 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 12.06.2009 15:29


ПОЧИНА АКТЬОРЪТ РАДКО ДИШЛИЕВ  

image image   петък, 12 юни 2009

София

Почина актьорът Радко Дишлиев, съобщи БНР, като се позова на негови близки.

Радко Дишлиев е роден на 15 юни 1951 г. в Пловдив.

Актьорът влезе устремно в българското кино, като така започна и кариерата си, с ролята на Георги Бенковски в забележителния филмов сериал "Записки по българските въстания" по знаменитата творба на Захарий Стоянов.

Радко Дишлиев е завършил актьорско майсторство в класа на доц. Елка Михайлова във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1975 г.

Сред най-известните му роли още са тези във филмите "Под игото" (1990), "Любовта на Мирон" (1980), "Кръвта остава" (1980), "Апостолите" (1976).

13 май 2009, 16:27
Може би последно интервю
Личности Жоро Захариев       Не знам дали имам деца, казва легендарният актьор. Актьорът Радко Дишлиев е роден на 15 юни 1951 година в Пловдив. Самият той обича да казва, че е роден в 1851-ва и затова са го избрали да играе Бенковски. Завършва “НАТФИЗ” при проф. Елка Михайлова през 1975 г. Играе Бенковски в “Записките по българските въстания” с режисьора Борислав Шаралиев и сценариста Веселин Бранев. Има зад гърба си над 35-40 роли в игрални и тв филми както и в тв театъра. Неженен.

- Беше се пропил по едно време доста? Как се отърва от това?
- При мен не е имало тотално пропиване. Винаги съм бил пиещ човек. Но усетих по едно време, че имам някаква зависимост. И просто се отказах. Сега се чувствам добре. И пуша само вечер няколко цигари. Но пиянството остана в рубриката спомени, архив. Много хора се самоубиха с пиенето. Не искам да споменавам имена. Бяха приятели. Сега си намирам някакъв повод да откажа, дори и като искат да пийнем.

- Коя е жената до теб в момента?
- Все още съм хетеросексуален. Жени много около мен. Всички жени искам да са мои.
Жената е всичко в живота на мъжа.

Жената е мръсница и любовница,

много обичам думата любовница защото идва от любов. Тя дава любов. Преди имаше ембарго върху това понятие. Любовница, едва ли не, беше курва. Както и думата п...ка е свята дума .

Тя е като майката. К..а също е свята дума. Не смятам, че това са мръсотии и негативизми. Това са понятия, не са думи. Между мъжа и жената приятелство не може да има. Според мен няма. Има любов, има секс, има други неща. Обичам всичките си любовници. Човек трябва да цени това присъствие на жената до себе си.

- Бил ли си зависим от жени?
- Никога. Просто съм намирал начин да се опазя. Може би не съм се вдавал до такава степен. Изключително влюбчива натура съм, но запазвам егото си.

- За какво те напускат жените?
- Понякога има неразбирателства. Аз съм много чурук човек. Конфликтен съм, скандален съм и съм трудно поносим. Не можах да улегна. Не можах да се променя. Искам да остана такъв, какъвто ме е създал Господ.

За мен бракът е едно ембарго върху свободата на човека. А деца не знам дали имам, защото съм имал и случайни връзки.

- Каква клюка са пускали за теб, която те е подразнила най-много?
- Като млад артист, във Военния театър някъде през 1978-79г. беше, се пусна слух, че някаква девойка ми правила орална любов и ми отгризала част от члена, което ми беше много смешно. Даже ми бяха изпратили и едно писмо. Тогава бях решил да се движа из кулоарите на Военния театър със свалени гащи, за да видят всички, че членът ми е О.К.

Че не е ухапан и не е огризан и че не ми е правена операция не знам къде си.

- А да са те изкарвали гей?
- Не. Все още съм с доказано мъжко присъствие на този свят.

- Ти си от малкото актьори, които яздят добре. Като другите ли се научи - покрай киното?
- Не, яздя от дете. У нас, в къщата в Копривщица, живееше един старец, който имаше кон и аз яздех. Но в Киноцентъра съм карал и курс при Митко Кехайов, бог да го прости. Джоко Росич един път каза: ”Най-добрите ездачи в българското кино сме Радко Дишлиев и аз!” Той го каза, самият Джоко.

- Падал ли си по време на снимки от кон?
- Един път слизаме от Оборище и конят ми направи няколко къча и аз политнах през главата му. Паднах на глава и рамене. Краката ми като две свещи. Можех да си счупя врата. Тогава Антони Генов, бог да го прости, ни каза: “Внимавайте! Това е много опасно нещо!” Конят си избяга там, където държаха конете. Върнаха го и продължихме снимките. Направихме нов дубъл. Бях единственият актьор, който тогава, в този филм, снимаше без каскадьор.

- Застраховани ли бяхте по време на снимките?
- Тогава застраховката беше имагинерно понятие. Нищо не ни застраховаха.

- С кого празнува рождения си ден на 15 юни в неделя?
- За мен това е една отживелица. Не го празнувам. Не обичам рождените дни. Даже не ходя на рождени дни и не каня гости. Въпрос на някакъв мой принцип.

- Самотен ли си?
- Самотник значи глупак. Приятелите са малко в живота. Приятелството за мен значи саможертва. От приятел биха ме отделили изневярата и предателството.

- Радко, все се изцепваш, че не понасяш българската журналистика. Защо?
- Защо не я понасям ли? Има голяма доза непочтеност в нея. Понеже съм давал много интервюта за много вестници и това което кажа, се оказва после, че съвсем не е написано вярно. Народът иска хляб и зрелища.

Това не е моят народ. Моят народ се би на Шипка.

Моят народ прави Велчова завера и вдига Априлско въстание. Моя народ е...а майката на турците при Одрин през 1912г. Това е моят народ. Този, сегашният, това не е моя народ.

- Знам, че ти пишеш и стихове!
- Сега ще издавам една стихосбирка. Издателят Иван Гранитски ще ме издава. Даже съм измислил и заглавието. Ще се казва “На ней”. Книгата е посветена на нея. Това е имагинерна жена, любимата, святата, порочната... В момента българската култура е в пълен тупик, в най-окаяното си състояние. Въпреки че се прави, уж, всичко възможно тя да присъства в живота на България. Живеем в едно безвремие.

- Какво ти тежи в момента най-много?
- Това, че съм безработен. Нямам театър. Много хора са безработни. А аз смятам, че не съм най-бездарният артист на планетата, за да бъда без театър. Мисля, че хората започнаха да ми отмъщават заради свободомислието ми. Заради моя език, който е злъчен понякога. Не съм правил и опити. Достатъчно съм известен, за да ходя да се моля и да плача. Далеч съм от това...

Едно интервю на Жоро Захариев



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Бог да го прости!!!
12.06.2009 15:21
Добър актьор беше.....един по един си отиват,лошото е,че след тях никой не идва!!!Мир на праха му!!
цитирай
2. chervenata - Съболезнования
12.06.2009 15:21
на близките и приятелите!
цитирай
3. tili - Бог да го прости!
12.06.2009 15:27
Трима от снимката вече ги няма - да си ги припомним: Стоян Стоев, Антони Генов и Радко Дишлиев.
цитирай
4. mamas - Поклон!
12.06.2009 16:34
Бог да го прости!
цитирай
5. mimoza92 - Поклон пред таланта и паметта му, ...
12.06.2009 17:27
Поклон пред таланта и паметта му,тъжно е но съм напълно съгласна с vhra13"..след тях никой не идва!.."
цитирай
6. krotalka - Бог да го прости!
12.06.2009 18:21
Характерът му беше като на Бенковски,авантюристичен, за това и му пасна ролята.
цитирай
7. iliada - Илче!
12.06.2009 23:22
Имам чувството ,че много хора наскоро изпратихме и все стойностни хора изживяли достойно живота си и оставили светла диря- такава каквато остави след себе си и покойния актьор.
Мир на праха му!:)
цитирай
8. анонимен - ПОКЛОН !
13.06.2009 01:08
РАДКО БЕШЕ ЧАСТ ОТ ЖИВОТА МИ ! ЗНАМ ,ЧЕ ЗВУЧИ КЛИШИРАНО, НО ЧАСТ ОТ МЕН СИ ОТИДЕ ! ПОЧИВАЙ В МИР, ПРИЯТЕЛЮ ! ПОКЛОН ПРЕД НЕВЕРОЯТНИЯ ТИ ТАЛАНТ !ДАНО СИ В ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ !
цитирай
9. анонимен - поклон
13.06.2009 01:11
ПОЧИВАЙ В МИР, ПРИЯТЕЛЮ ! МНОГО ТЕ ОБИЧАХ ! ДАНО СИ В ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ ! ПОКЛОН ПРЕД НЕВЕРОЯТНИЯ ТИ ТАЛАНТ !
цитирай
10. анонимен - ПОКЛОН !
13.06.2009 01:36
ОБИЧАМ ТЕ ! ЧАСТ ОТ МЕН ВЕЧЕ Я НЯМА ! ПОЧИВАЙ В МИР !
цитирай
11. анонимен - Бог да го прости !
13.06.2009 10:08
Поклон пред паметта му,достоен със силен характер!
цитирай
12. avangardi - За съжаление всички от втората снимка днес са
13.06.2009 10:33
покойници - Радко Дишлиев, влязъл в кожата на Георги Бенковски, Антоний Генов, който изигра Панайот Волов, Стоян Стоев като Захарий Стоянов, а наскоро се простихме и с Илия Караиванов, който гледахме като Георги Икономов, но го помним и от образа му на Левски.

Поклон пред творчеството им и мир на праха им!
цитирай
13. bambola - Поклон пред творчеството и мир на праха им!
13.06.2009 11:00
станно, винаги сам го харсвала много, но не знаех че в толквоа много неща си приличаме, освен зодията и мислите, хубавото в случая че когато талантите си отидат остава направеното от тях.


цитирай
14. avangardi - Отиде си най-добрият Бенковски в киното-три дни преди да навърши 58 години.
13.06.2009 11:17
Също като своите именити герои, подписали с кръвта си Освобождението на България, повечето от тези блестящи актьори не успяха да се приспособят към новата действителност у нас след 10 ноември. Кризата в киното и в храмовете на Мелпомена удари първо по поколението на 40-годишните - вече утвърдилите се, известните, с харизмата. Те не искаха да направят компромис с таланта си, за да се издържат с халтура. И затова не се вписаха във вълната от просташки и "голи" спектакли, които заляха българския театър в началото на 90-те години. Също като Македонски от "Хъшовете" на Морфов и Радко Дишлиев казва в едно свое интервю: "Сега народът иска хляб и зрелища. Това не е моят народ. Моят народ се би на Шипка. Моят народ прави Велчова завера и вдига Априлско въстание. Това е моят народ. Този, сегашният, това не е моят народ".

Последно гледахме Радко Дишлиев на 1 април по време на 35-ото издание на "Златния кос" в Сатирата, единствената публична изява, на която той се появяваше през последните години, като изключим ангажиментите в радиото. Актьорът работи главно в полето на телевизионния театър, където има над 30 роли.

Радко Дишлиев е роден на 15 юни 1951 г. в Пловдив. Завършил е актьорско майсторство при Елка Михайлова във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1975-а. Играл е в Старозагорския театър (1975-1978), в Театър „Българска армия" и в Театър „Сълза и смях". По-известните му роли на сцената са в „Колко е важно да бъдеш сериозен" от О. Уайлд и в „Без зестра" от А. Островски.

цитирай
15. kosara2008 - ***
13.06.2009 11:42
Бог да го прости!

цитирай
16. анонимен - Svetlana
13.06.2009 17:15
Radko Dishliev be6e aktjor s neveroqten talant i unikalen glas.Sega ve4e e v edin po-dobur svqt,pri svoqta hvurkovata 4eta.Poklon pred pametta mu
цитирай
17. kasnaprolet9999 - Бог да го прости
14.06.2009 00:35
Той вече си е при неговия народ, този който вдигна Априлското възтание, този който се би на връх Шипка, вечна му памет!
цитирай
18. анонимен - ПОКЛОН
15.06.2009 22:43
МНОГО ТЕ ОБИЧАХ ! МЯСТОТО МУ Е В АЛЕЯТА НА ИЗВЕСТНИТЕ БЪЛГАРИ НА ЦЕНТРАЛНИТЕ СОФИЙСКИ ГРОБИЩА ! ЩО ЗА ДЪРЖАВА СМЕ, АКО РАДКО НЕ БЪДЕ ПОЛОЖЕН ЗА ВЕЧНИЯ СИ СЪН ТАМ ,КЪДЕТО Е ЗАСЛУЖИЛ ДА БЪДЕ? ПОЧИВАЙ В МИР ПРИЯТЕЛЮ !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305480
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031