Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2009 13:22 - В долината на нарцисите
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 12198 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 19.04.2012 10:30


image
Narcissus, by Michelangelo Caravaggio, ca. 1598.

Тази легенда е за Нарцис - хубав младеж, който всеки ден ходел да съзерцава собствената си красота в едно езеро. Бил толкова заслепен от самия себе си, че веднъж паднал в езерото и се удавил. Край мястото, където паднал, поникнало цвете, което нарекли нарцис.
Когато Нарцис умрял, дошли ореадите, горски божества, и видели, че сладководното езеро се е превърнало в стомна, пълна със солени сълзи. image
Nicolas Poussin - Echo and Narcissus

- Защо плачеш? - попитали ореадите.
- Плача за Нарцис - отвърнало езерото.
- О, не се учудваме, че плачеш за Нарцис - продължили те. - В края на краищата всички ние тичахме след него из гората, а единствено ти имаше възможността да съзерцаваш отблизо красотата му.
- Нима Нарцис беше красив? - попитало езерото.
- Та кой друг би могъл да знае това по добре от теб? - отговорили изненадани ореадите. - Нали от твоя бряг той всеки ден се навеждаше над водата?
Езерото помълчало известно време. Най-сетне проговорило:
- Плача за Нарцис, но не бях забелязало, че Нарцис е красив. Плача за Нарцис, защото всики път, когато той лягаше на брега ми, можех да видя отразена в дъното на очите му моята собствена красота...



image


image


 


image


image


image

Причина за всеобщото възхищение от нарциса (Narcissus) е красотата и изящността му, но и древният мит, направил неговото име нарицателно; да наречеш някого нарцис, все едно да кажеш колко този човек е влюбен сам в себе си.

  

image

Нарцис, синът на нимфата Лириопа и реката Кефис, младеж с ослепителна красота, оставал безразличен към любовните чувства, които пораждал у другите.

image
Изпълнена с нямо обожание нимфата Ехо била отхвърлена от него и издъхнала от мъка. Нейните сестри се възмутили и оплакали на Немезида от егоизма и безчувствието на Нарцис. Тогава богинята решила да отмъсти за отблъснатите влюбени. Тъй като гадателят Тирезий заявил, че Нарцис ще живее докато види своя собствен образ, по време на лов, Немезида подтикнала младежа да утоли жаждата си в един извор. Обхванат от любов към отразения във водата образ, който не можел да достигне, неспособен да се откъсне от гледката на своя лик, Нарцис забравил да пие и да яде и пускайки корени на брега на извора, малко по малко се превърнал в цветето, носещо неговото име, което оттогава се отразява в пролетните води.

  

image

 Митът за Нарцис има дълбоки корени в древността. Един извор в Теспия се наричал Нарцис, а скалата, от която бликал, създавала ехо. Самото име нарцис не е езикова случайност. Етимологията на думата ни отвежда към гръцката дума narce, което ще рече "наркоза". Цветето, наречено нарцис, било известно със способността си да приспива дори божествата. Персефона, както беряла цветя в полето, била замаяна от неговия аромат и благодарение на тази хитрост Хадес я отвлякъл в недрата на земята. 
image

   John William Waterhouse


image

На Мохамед приписват думите: "Който има два хляба, нека продаде единия, за да купи един нарцис, понеже хлябът е храна за тялото, а нарцисът — храна за душата".

image


image


image


image


image


image


image


image


image

image
Benczъr Gyula (1844-1920):






Гласувай:
1



1. iliada - Илче!
13.06.2009 13:57
ВИДЯХ ТАКАВА ДОЛИНА ,А МОЖЕ БИ И ТАКА ДА СЪМ ИЗГЛЕЖДАЛА ОТСТРАНИ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ КОГАТО СИ МИСЛЕХ ,ЧЕ СЪМ ПОПАДНАЛА В РАЯ.
ЗА ТОЗИ СЛУЧАЙ СЪМ РАЗКАЗВАЛА- БЕШЕ В АЛЖИР ПРЕЗ ЗИМАТА.
УСЕЩАМ ОЩЕ АРОМАТА НА ДИВИЯ НАРЦИС
И УСЕЩАНЕТО ЗА НЕЩО НЕВЕРОЯТНО КОЕТО МИ СЕ СЛУЧИ ТОГАВА!
БЛАГОДАРЯ ТИ!:)
цитирай
2. avangardi - Илиянче, този 1001-ви постинг замислих като поздрав за
13.06.2009 14:06
приятелите в блога - всички са красиви и невероятни цветя като нарциса!!!
Реших, че някои ще го погледнат и от страната на легендата:-))))))
Но, всеки един от нас е малко или в по-голяма степен влюбен в себе си:-))), но не бива това да води до страдание на другите. Защото неможе да обичаш хората, ако не обичаш себе си!:-)

Да разказвала си историята, но съм я позабравила и нямам нищо против да ни я разкажеш отново:-))

Точно такива поляни с нарциси не съм виждала и останах в захлас, а див нарцис не ми се е случвало да помириша...

Тук наистина прилича на Рая...
Прегръдки и целувки слънчево момиче:-))))))))

цитирай
3. mkalpakchiew - Иле, отново невероятно красив пост -
13.06.2009 14:30
съчетала си легендата, класическите художници и най-невероятния художник - природата!!!
Клипът и той в унисон:-)))
Благодаря ти за невероятното усещане на свежест и красота!
цитирай
4. iliada - Илка!
13.06.2009 14:31
С най-голямо удоволствие- приятно ми е да разказвам този случай , още повече ,че когато писах " така навярно съм изглеждала отстрани" имах точно картината на Вилиам.
Беше преди около 20 години.Пътувахме със социалистическо возило -жълт "Трабант" комби/но нов/ ,по байрите на Магреба.Бяхме ходили за пореден път на един нов язовир ,строен по ппоект на англичани и изпълнявам от югославяни .Имахме приятели и то много добри .Често правехме великолепни преходи
и винаги в добро настроение.Видяхме по пътя една чудесна долина с невероятни жълти цветове.В Алжир през зимата има райони където поляните се бих казала оцветени в жълто , червено , лилаво , розово ,бяло в зависимост от това от кой вид са преобладаващите цветя.
До този момент не бяхме виждали в жълто-бях любопитна.Запътихсе по надолнището и открих невероятна поляна с диви нарциси.Ухаеха прекрасно.Започнах да бера и когато се наведох в далечината съзрях малка скромна къщурка- без плет , без дървета като
поставена за снимка сред цветятя.Беше доста неугледна - стоеше странно на този фон- дори нелепо.Засислих се за миг ,но в следващия бях притеснена -от къщичката изкочиха две бих казала дрипави децича ,момченце и момеченце и се насочиха към мен.Не знаех какво да мисля- чувствах се като нарушител.Смятах ,че ще има разправии-бързах
да се махна ,защото съзнавах ,че няма разрешение да направя каквото и да било.Децата бързаха но се понавеждаха отвреме на време - после видях ,че също берат нарциси.Реших да изчакам и тогава изненадата ми бе огромна - те ми поднесоха тези цветя и си подадоха бузките за целувка.Целунах ги и си тръгнах смутена ,а те махаха радостно с ръка за довиждане.Бяха щастливи!:)
цитирай
5. avangardi - mkalpakchiew - Митко, радвам се, че си намерил време да
13.06.2009 14:39
коментираш:-)
Зная колко си притиснат от времето и грижите в семейството, за това оценявам с огромна благодарност топлите ти думи!!!
Очаквам времето, когато ще си по-свободен да попълваш невероятните колекции в твоя блог - удоволствието е изцяло мое!:-)
Благодаря ти и успешен ден:-))
цитирай
6. avangardi - 4. iliada - Илиянче, много интересен и
13.06.2009 14:44
мил разказ за цветята и децата - да живееш в бедност в райска градина и с голямо любящо и чисто по детски сърце, което дарява любов и търси любов:-)))

Благодаря ти, приятелко мила, че сподели с нас:-)
Нека животът ти е низ от такива прекрасни случки и спомени...
Бъди щастлива!
С много обич - Илка
цитирай
7. tili - Красиво,красиво!
13.06.2009 17:23
Много благодаря! Не зная дали съблогърите сме самовлюбени, но има нещо общо със сем. Дафодили на Курт Вонигът. Един вид, но голямо разнообразие;-)
цитирай
8. avangardi - tili - Права си, Тили:-))))
13.06.2009 17:28
Благодаря ти, както винаги си много точна в преценката и в изказа си:-))))
Да благодарим на Господ за разнообразието на този един вид:-))
Желая ти приятна вечер, мила:-))
С много обич - Илка
цитирай
9. mmmmmmmmm - Днес забелязах цифрата 1000:))
13.06.2009 20:16
Зарадвах и` се много!:)С благодарност мисля за това,защото си оставила част от себе си тук.
А този 1001-и е много ,много интересен и красив!Подхождам му новото начоло към 2000-я!:)))
Желая ти здраве и много възможности за да те поздравя отново,когато цифрата стане кръгла и голяма!:)))
Весела вечер!:)))
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Много са красиви,
14.06.2009 00:26
има хора с характери тип нарцис, трудно е да се общува с тях, не са способни да обичат никой, освен себе си и са много обидчиви.
цитирай
11. iliada - Илче!
14.06.2009 06:15
Извини ме - разсеях се и съм пропуснала да ти честитя,но ти дано ме разбереш ..................................... и оправдаеш,защото да направиш 1000 успешни постинга го можеш :)
Честито и от мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305944
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031