Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2009 07:27 - Има ли гола Мона Лиза?
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4338 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 17.06.2009 07:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Приписват на Леонардо и гола „Мона Лиза”   image Виж галерия 1 2 3 »


Леонардо да Винчи може да е нарисувал известната "Мона Лиза" по няколко начина, включително и гола, съобщи "Дискавъри".

 

Неотдавна беше открита картина с полугола жена с явна прилика с облечената "Мона Лиза".

Творбата е била скрита почти век зад дървена стена на частна библиотека. Документите показват, че ако не е от Леонардо, тя поне би трябвало да е базирана на негова картина. Сега "голата Мона Лиза" е изложена в "Музео идеале" в тосканския град Винчи, където е роден ренесансовият гений.

Дамата на портрета не прилича идеално на оригиналната "Мона Лиза". Несъмнено обаче има паралели с картината, изложена в парижкия „Лувър". (Виж в галерията видео и снимки как би могла да изглежда голата Мона Лиза, включително по бански).

Стойката, положението на ръцете, пространствената концепция на пейзажа, колоните отстрани - всичко това е като в картината "Мона Лиза", обясни директорът на
музея Алесандро Вецози.

Голият портрет е принадлежал на кардинал Жозеф Феш, чичо на Наполеон (1763-1839). Той е бил голям почитател на изкуството и колекцията му е била много впечатляваща. Бележка от 1845 г. посочва, че кардиналът е купил от аристократичното семейство
Росипльози "портрет на Мона Лиза, съпруга на Франческо Първи, от Леонардо да Винчи".

Тъй като документацията от първоначалната покупка на портрета не е достатъчна да докаже, че творбата е от Леонардо да Винчи, творбата ще бъде изследвана от специалисти. Дори и да не е от Леонардо, обаче, тя може да е базирана на изгубена негова картина.

"Мисля, че е много вероятно Леонардо да Винчи да е създал гола "Мона Лиза" - каза Карло Педрети, водещ специалист по творчеството на ренесансовия майстор.

"Има поне шест голи версии, които са много близки до стила на Да Винчи. Всички те се приписват на неговата школа. Най-вероятно последователите му са се вдъхновявали от изгубен оригинал", обясни Вецози.

Според него оригиналната гола "Мона Лиза" може да е била част от серия еротични портрети на майстора и негови ученици, които никога не са били показвани, защото са били смятани за неприлични.


 

Мона Лиза гола image

Мона Лиза гола

Според Mad Magazine, Леонардо да Винчи вероятно е нарисувал Джокондата без дрехи.

Сега наяве излиза картина, която прилича поразително на оригинала и повдигна спора колко далеч е стигнал майсторът в своето иконично рисуване.

Изваждането на картината на бял свят, скрита повече от век в дървените стени на частна библиотека, разкрива полуоблечена жена с ясни черти, като на известната и облечена Мона Лиза.

Според документите, творбата не е в стила, с който света познава Да Винчи. Тя е изложена в Museo Ideale, Тоскана, където през 1452 година е роден на художника.

Дамата от портрета, не е точно копие на оригиналната Мона Лиза, но няма съмнение, че тя има много общо с картината в Лувъра.

Директорът на тосканския музей, Алесандро Везоси, казва че, погледа, позицията на ръцете, пространствената композиция на пейзажа с колони от двете страни показва ясната връзка с иконичната основа на оригинала.

Голият портрет бил собственост на чичото на Наполеон, Кардинал Йозеф Феш (1763-1839) и била скрита в стените на библиотеката му, преди да отиде при други членове на семейството.

Кардинала бил голям любител на изкуството и притежавал впечатляваща колекция от творби. В колекцията му също присъствала творбата на Да Винчи, Свети Йероним, която сега се намира във ватиканската галерия, която той открил на парчета в римски магазин втора image

Мона Лиза гола

употреба.

Бележка, която датира от 1845 година, доказва, че кардинала е купил портрет на Мона Лиза, Господарка на Франсис първи от Леонардо да Винчи от Роспиглиос, богата аристократична римска фамилия.

След смъртта на кардинала, картината сменила притежателя си и вероятно е купена от Наполеон трети, като окончателно завършва пътя си в колекцията на Граф Джузепе Примоли, наследник на Лучиано Бонапарт, брат на Наполеон.

Документът за покупка на картината не е достатъчен да се потвърди, че това е творба на Да Винчи. Голата творба ще премине през научно и художествено проучване, за да се определи датата на създаване и автора й. Дори и да не е творба на великия художник, може да е създадена по липсващ оригинал, който е нарисуван от Леонардо. Експертите са на мнение, че картината е създадена от четката на гения.

Смятам, че Леонардо е създал гола картина на Мона Лиза, казва Карло Педрети, който е водещият учен за Да Винчи и директор на Арманд Хамър Център за изучаване на Леонардо, към университета в Калифорния в Лос Анжелис.

Има много твърдения за съществуването на гола Мона Лиза, който подкрепят теорията, че Да Винчи може да се е забавлявал с известното с творение след създаването му около 1503-1506 година.

Има поне шест голи версии на картината, който са много близо да ръката с която художника е рисувал оригинала, image

Мона Лиза гола

казва Везоси, всички те се приписват на училището на Леонардо и вероятно неговите последователи са били вдъхновени от загубен оригинал.

Според Везоси, оригналът на голия портрет, вероятно е бил част от еротични портрети, който Да Винчи и учениците му рисували, но не видели бял свят, защото се смятали за неподходящи.

Наречени Мона Вана, голите версии на Мона Лиза се смятат за портрети на любовница на графа или проститутка.

Въпреки това, тези картини вдъхновили други художници да рисуват голи портрети. Като картината на Рафаел от 1518 година, La Fornarina (Дъщерята на пекаря), изобразяваща неговата любовница.

Търсенето за оригиналната гола Мона Лиза продължава, имаме данни за интересна версия в Лас Вегас, казва Везоси.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - tova ne go bqh 4uvala. . po princip e ...
17.06.2009 08:58
tova ne go bqh 4uvala..po princip e napalno vazmojno.. za6to leonardo da ne e rusaval goli jeni... napalno e vazmojno...
цитирай
2. анонимен - Защо не,
17.06.2009 09:21
даже може да я е нарисувал първо гола-голеничка, а после да я е облякъл - за пред хората.
:)))
цитирай
3. eleonoraknyazheva - Да питаме Ясновидци.;)
17.06.2009 21:07
;)
цитирай
4. tili - Типажът е Леонардов.
17.06.2009 23:23
Важно е да се направи експертиза, за да е сигурно, че е намерена нова творба на великия Майстор! Дано!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304907
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031