Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2009 10:11 - Жени с рога живеят в Китай
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 803 Коментари: 1 Гласове:
0



Ако щете - вярвайте!

Жени с рога живеят в Китай

Иван Н. Иванов
11 Юли 2009

Гостоприемният народ миао спазва традиции, които се предават векове от поколение на поколение

 


 

 

image

В сърцето на негостоприемните планини на Южен Китай живее гостоприемната народностна група миао. Тя е със запазени традиции, които се предават векове от поколение на поколение. Жените носят на главите си грамадни своеобразни "прически", които сами си приготвят със завидна сръчност. Тази легендарна традиция представлява впечатляваща туристическа атракция, за която местните жители разказват с охота.
Легендата гласи, че някога бил убит фазан, рядка птица за тази област. Красивите му пъстроцветни пера направили силно впечатление на жените, те толкова се омаяли, че за да имитират чудната птица, започнали да носят върху фустите си широки цветни ленти.
След като са посветени за извършване на специалната коафьорска процедура, жените започват церемонията в присъствието на мъжете от селото. Те изкусно навиват "косите" си от памучна материя върху изработени за целта рога от дърво, проявявайки завидно умение в действията си. Финалният етап завършва със завързване на прическата с бели ленти. Колкото по-голяма е тя, толкова по-привлекателна и красива е външността на жената.
В някои други райони жените също носят рога, но изработени от сребро и украсени с различни бижута. По-бедните групи носят по-груби прически, но винаги спазват вековните традиции, въпреки суровия им живот на полето.
Веднъж придобили опит, жените от миао приготвят различни тъкани от памук, които боядисват с естествени оцветители, например малина и др., и с помощта на восък запазват бели ленти по тях.
Жените прекарват времето си предимно в полето. През нощта те готвят на мъжете си. Вкъщи извършват различни ритуали, за да поддържат своята красота: шият дрехи, изработват тъкани, бродерии и украса за косите.
Къщите на по-заможните са от камък и дърво, а на по-бедните - от кал и слама. В тях няма нито електричество, нито чиста течаща вода.
Мъжете и жените спят отделно, в обособени части от жилището. Жените се нареждат свити една срещу друга, на едно и също легло. За да им е по-топло през зимата, те прибират при тях и някои от домашните животни - говеда, овце... Когато решат да се повеселят, вечер жените се събират на някоя височинка над селото, където пеят песни. В това време мъжете играят на карти и пият.



Коя е клапата за колективна лудост

У много народи по света са запазени древни традиции, между които провеждане на ежегодни или периодични карнавали. Един от най-впечатляващите е празникът в град Венеция, чието начало е поставено още през ХI век. Както всички карнавали, той представлява своеобразен пъстроцветен музей на открито, в който участват млади и стари - от градове и села, от цялата народностна палитра.
Защо карнавалът се превръща във всенароден празник?
Защото той не е само място за развлечение, но и за събиране и общуване на много хора. Карнавалът представлява "изпускателна клапа за колективна лудост", необходима за нормалното функциониране на обществото. През тези дни много неща са разрешени: мъже да изпълняват ролята на жени, деца на възрастни и маскирани популярни герои, провеждане на бал с маски и вечери с костюми от минали векове и много други разнообразни прояви. Във всеки от карнавалите, провеждани във Венеция, Ница, Дюнкерк... участват от 700 хиляди до 1 милион и повече участници.
С какво се обяснява успехът на такива "сборища" в днешния индивидуалистичен свят? Поддържането и разрастването на карнавалите е силна реакция против индивидуализма и най-вече против самотата. Във Франция почти всеки втори жител е самотен - разведен или неженен (ерген). Колкото по-изолирани се чувстват хората, толкова по-голямо е желанието им за събиране на групи. Карнавалът е именно такова най-подходящо място за контакти. Той съживява празничния дух и настроение, потиснати от упадъка на религията, синдикализма или на политиканството. В същото време карнавалите са впечатляващо и незабравимо туристическо зрелище с интернационален характер. Те също са парад на символизма, на епохата и начина на живот.




Гласувай:
0



1. hel - Мале-ей!
12.07.2009 11:06
В тази жега да носиш това нещо на главата си!
Поздрав, Илка!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305944
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031