Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2009 14:28 - Денят нараства с едно царевично зърно
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1840 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.11.2009 14:30


Народен календар

Денят нараства с едно царевично зърно

 

image
 

Икона на Св. архангел Михаил, който пробожда дявола с копие

 

7 ноември - Св. 33 мчци в Мелит. Преп. Лазар. ЗАДУШНИЦА
Есенната задушница е винаги в събота преди Архангеловден, наричат я Архангеловата задушница. Знае се, че св. Архангел Михаил е вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Той е участник в Страшния съд, помощник на човека в момента на земната му смърт, преносител на душите и молитвите на умрелите. Мъртвите души са се паднали на него. Според народната вяра след смъртта душата на човека не напуска тялото му, ако св. Архангел не дойде, за да я извади и да я вземе с ябълка.  

8 ноември - Събор на св. архангел Михаил. АРХАНГЕЛОВДЕН
Ден на небесните сили. Според Божието слово ангелите са безплътни сили, неизброими. Църковните отци ги разпределят на девет степени: архангелите са благовестници и вестители на тайните Божии, а ангелите - най-нисшият чин на небесните духове. Последните са най-близо до хората, те пазят и ръководят човека през целия му живот. Всеки човек получавал с рождението си по един ангел пазител, който съпровождал душата му и в задгробния живот.
Михаил е един от седемте първенстващи ангели, които стоят пред престола на Господа. Той представя божието слово, архангел Гавраил е носител на Божиите тайни, Рафаил - лечител на недъзите, Уриил - просветител на душите, Салатиил - молител и застъпник пред Бога, Иехудиил - прославящ Господа, а Варахиил - подател на божиите благословения.
След тържествената служба в черквата преди години мъжете и жените са ходели по къщите на именниците. В много домове са колели курбан за светеца - овен или шиле, на много места организирали селски сборове. Раздавали жито, което всеки поемал с две ръце, за да бъде изобилна реколтата, и наричал: "Колкото зърна, толкова купи и здраве".
На иконите в черкви и манастири виждаме св. архангел Михаил, изобразен с копие в ръка, тъпчещ дявола. На този ден християнската църква чества безплътните сили - ангелите.
Именници са: Ангел, Ангелина, Мила, Михаил/а, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Рая, Огнян, Пламен, Емилия, Емил.

ВЪЛЧИ ПРАЗНИЦИ
Те траят три, седем или девет дни, като започват от 1, 9 или 11 ноември (денят на мчца Мина), смятайки, че с този ден идват най-лошите болести. Мъжете не орели през тези дни, а жените  не плетели, не тъчели, не шиели, защото вярвали, че ако мъж е погребан в дрехи, направени тогава, се превръщал във вампир. Завързвали ножиците с червен конец и всички остри прибори от дома слагали в пещта, затваряли я и я замазвали с кал. Всичко това правели за предпазване на хора и животни от вълци!

14 ноември -  Св. апостол Филип. КОЛЕДНИ ЗАГОВЕЗНИ
Коледните пости траят четиридесет дни, казват им малка четиридесетница за разлика от голямата (Великденската). Преди Коледа вярващите постели, за да се подготвят да посрещнат на Рождество Исус Христос. Днес голяма част от населението - вярващи и невярващи, пости по неволя през цялата година!  

21 ноември - Въведение Богородично. ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО И НА ХРИСТИЯНСКАТА МЛАДЕЖ
На този ден, когато пречистата Дева навършила три години, родителите й тържествено я въвели в Йерусалимския храм, посветили я на Бога.
21 ноември се почита и като Ден на християнското семейство и християнската младеж.

30 ноември - Св. ап. Андрей Първозванни. АНДРЕЕВДЕН
Църквата ни смята св. ап. Андрей за апостол на православните славяни, защото е ръкоположил първия епископ на Цариград. Андрей е известен още и като Първозван, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа.
Този ден според народния календар се приема като начало на зимния празничен цикъл. Хората вярвали, че от него денят започва да нараства с едно царевично зърно, а слънцето да помръдва като пиле в яйце. За да е богата реколтата, предната вечер стопанките слагали на огнището и варели в бакър или гърне жито, царевица, боб, леща, коя каквото имала в хамбара, а на сутринта домашните  изяждали варивото. Някои раздавали на съседите за здраве.
В Западна България и някои планински райони на 30 ноември празнували Мечкинден за предпазване от мечки. Празнували го и на 4 юли, на св. Андрей Критски. Според преданието св. Андрей единствен от апостолите нямал празник. Той възседнал една мечка и така отишъл при Господ да се жалва. А той му казал: "Който тебе не празнува, да го язди твоят кон".  

МЕЧКИНДЕН
В тоя ден жените никак не работят, не предат, не тъкат, не плетат чорапи, нито перат, пише Димитър Маринов в книгата си "Жива старина" (1890). Обредът, извършван в чест на тоя празник, е следният: щом се съмне, най-старата жена омива си очите, взема 10 зърна от сварения кукуруз и хвърля ги из кумина нагоре, като вика: "На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суров!"

Народна метеорология

Ако на Архангеловден е ясно и падне слана, до 1 декември няма да вали сняг.
Ако Кокошката (съзвездието) зайде на Архангеловден преди зори, предвещава, че зимата ще бъде лека, без сняг.
Ако Кокошката зайде на поклади, плодородна ще е новата година, а ако не зайде, няма да е плодородна.
Каквото е времето на Въведение Богородично, такова ще е и през цялата зима. Ако е топло времето и има слънце, зимата не ще е люта, лятото ще е сухо и плодородието лошо, а ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна и годината плодородна.
Когато е облачно срещу Въведение Богородично, зимата ще бъде мека, а ако е ясно - много студена.
Ако в деня след Въведение Богородично времето е хубаво, хубаво ще бъде цели два месеца.
Суха есен, дъждовна пролет.
Студена есен, изобилна година.
Есенно време, ако растат много печурки, житото ще е добро.
Дърветата, когато дадат втори цвят през есента, зимата бива люта и с много сняг.
Когато червената ела и бориката имат много шикалки, дъбът и букът - много жълъди, зимата бива тежка и с големи снегове, а когато лешниците се народят много, годината бива плодородна.
 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308756
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95682
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031