Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2009 08:59 - Днес е празникът на занаятчиите
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2538 Коментари: 12 Гласове:
9

Последна промяна: 12.12.2009 09:03


image  
Днес е празникът на Свети Спиридон, ние българите го почитаме като закрилник на всички занаятчии – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др. 

   Народът разказва, че Св. Спиридон бил кондурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него особена почит му оказват керемидарите и тухларите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. На днешната дата имен ден празнуват и всички, носещи имената Спиро и Спиридон.image

   В едно от преданията Спиридон тръгнал с магарето си на събор. Лоши хора обаче откраднали животното и му отрязали главата. На сутринта стопанинът му не се бавил дълго, залапил на мястото на отрязаната глава една конска и стигнал до събора. Като го видели хората, рекли си „Не е обикновен човек“, а когато пред всички стиснал сърдит една керемида и от нея потекла вода, убедили се, че е така, и го провъзгласили за светец.
www.praznuvam.com

Честит празник, колеги!

Честит имен ден на всички, които носят името на светеца!
Именници: Спиро, Спиридон, Дарина, Дариела, Дария.



Тагове:   календар,


Гласувай:
9



1. ninaantonova - Благодаря, Иле!
12.12.2009 11:03
Значи и аз като занаятчия, имам празник. Интарзията е приложно-декоративно изкуство което има своето място в в занаятчийството. Честит празник и от мен на всички, които със своето творчество даряват на хората красота.
Честит и първи сняг! Толкова е красиво в Шумен, зимна приказка. Прегръдки топли в този снежен, зимен ден от мен. :)
цитирай
2. mamas - Честит празник!
12.12.2009 12:09
Много здраве на имениците, професионални успехи на занаятчиите!
цитирай
3. vihrushka - Поздрави!
12.12.2009 12:28
То всички комай сме занаятчии, в една или друга степен :-))) тъй че - честито, колеги!
цитирай
4. ivesa - Честит празник!
12.12.2009 14:04
И честит първи сняг!:)))
цитирай
5. avangardi - Нинче, щастлива съм, че си тук:-))))
12.12.2009 16:22
ninaantonova написа:
Благодаря, Иле! Значи и аз като занаятчия, имам празник. Интарзията е приложно-декоративно изкуство което има своето място в в занаятчийството. Честит празник и от мен на всички, които със своето творчество даряват на хората красота.
Честит и първи сняг! Толкова е красиво в Шумен, зимна приказка. Прегръдки топли в този снежен, зимен ден от мен. :)

Разбира се, че си с празник - притежаваш много хубав, носещ неповторима красота, уют в домове и офиси, занаят!
Честит първи сняг и на теб! Румена и засмяна, много щастлива, ти и твоето семейство!
Прегръдки с много обич - Илчето
цитирай
6. avangardi - Славе, да се живи и здрави именниците, освен тези които носят името на светеца
12.12.2009 16:27
mamas написа:
Честит празник!
Много здраве на имениците, професионални успехи на занаятчиите!

и тези които носят името на първия сняг - Снежа, Снежинка :)))
Разбира се в тези трудни времена и много професионални успехи на всички занаятчии, да останат хора, които имат нужда от техните златни ръце!
Поздрави и прегръдки за теб!
цитирай
7. avangardi - Вихре, права си, че всички в някаква степен сме занаятчии...
12.12.2009 16:40
vihrushka написа:
Поздрави! То всички комай сме занаятчии, в една или друга степен :-))) тъй че - честито, колеги!


Ето и един интересен разказ за велик композитор:

Работя като занаятчия, всеки божи ден...
Последното интервю на П.И.Чайковски


Това интервю е взето от сътрудник на списание "Петербургская жизнь" през ноември 1892, година преди смъртта на Чайковски и непосредствено преди премиерата на операта "Йоланта" и балета "Лешникотрошачката" в Мариинския театър. Това е последното и, за съжаление, неизвестно на широката публика, а и на специалистите, интервю на великия руски музикант.

О. Ст.



- По кое време на деня работите?

- Работя от десет сутринта до един следобед и от пет до осем вечерта. Късно вечер и през нощта не работя. Предпочитам да се усамотя в имението край Клин.

- Как се раждат вашите музикални идеи?

- Работя, като обикновен занаятчия, всеки божи ден, т. е. редовно, в едни и същи часове, без да си позволя да се отпусна. Идеите ми идват с работата, след като успея да се съсредоточа. Обикновено идеите ми идват по време на ежедневните ми разходки. Имам много слаба памет, затова винаги си нося бележник.

- Днес мнозина твърдят, че за композитора е трудно да каже нещо наистина ново, без да повтаря казаното по-рано от големите майстори в музиката.

- Не мисля така. Мелодията, хармонията, ритъмът - това са категории, които не могат да се изчерпят. Вярвам, че ще минат милиони години и ако музиката все още съществува, тези седем основни тона на нашата гама, заедно с техните хармонични и мелодични комбинации, оживявани от ритъма, ще продължат да бъдат извор на нови музикални идеи.

- А коя музика предпочитате - оперната или симфоничната?

- Мисля, че всички жанрове са добри, разбира се, освен скучния. И операта, и симфонията са ни дали велики образци.

- В операта музиката илюстрира, разяснява и допълва текста на либретото: но ако музиката се слива словото, как според вас става това?

- Трудно ми е да отговоря. По-голямата (или по-малката) степен на вътрешното родство между словото и музиката е всъщност резултат от един твърде мистериозен, независещ от волята на композитора процес. Той не се поддава на някакво описание и обяснение.

- Кои са вашите предпочитани композитори?

- На шестнайсет години чух за първи път "Дон Жуан" на Моцарт. За мен това беше истинско откровение - не мога да опиша какво впечатление ми направи тази опера. Сигурно заради това обичам най-много Моцарт. След "Дон Жуан" обичам най-много "Живот за царя" ("Иван Сусанин") - именно тази опера, а не "Руслан и Людмила". А също и "Юдит" на Серов. Тази опера бе представена за първи път през май 1863, в една прелестна пролетна вечер. И досега радостта, която ми носи музиката на "Юдит", се слива с някакво пролетно чувство за светлина, топлина и възраждане!

- Какво мислите за музиката в днешна Европа?

- Мисля, че сега тя преживява някакъв преходен период. Дълго време Рихард Вагнер бе единственият голям автор в Европа. Тоя гений стоя години наред в своята величествена самота. Неговото влияние не можа да избегне нито един европейски композитор от втората половина на века. Наистина в Германия и сега твори дълбокоуважаемият Йоханес Брамс. Но мисля, че култът към Брамс е по-скоро протест към крайностите на вагнеризма. При цялото му майсторство, при цялата чистота и сериозност на неговите амбиции Брамс едва ли ще внесе някакъв ценен принос в съкровищницата на немската музика. Освен него бих могъл да назова още двама или трима изтъкнати композитори: Голдмарк, Антон Брукнер, младия Рихард Щраус. Но като че ли в Германия има някакъв застой. Животът кипи сега само в Байройт, в центъра на култа към Вагнер. Каквото и да е отношението ни към музиката му, не можем да отречем нейната сила, огромното й значение и влиянието й върху цялото съвременно музикално изкуство.

- А в останалите страни на Европа?

- Доскоро музиката в Италия беше в упадък. Но сега се е появила цяла плеяда млади музиканти и сред тях най-интересен е Пиетро Маскани. Някои мислят, че неговият успех е резултат не на талант, а на ловка реклама. Не е така! Колкото и да рекламираш нещо бездарно, нищо няма да направиш! Без съмнение Маскани е не само даровит, той е и умен. Разбрал е, че сега навсякъде вее духът на реализма, че герои като Вотан, Зигфрид, Брунхилда не могат да стигнат до душите на хората. Маскани работи не инстинктивно, а разбира много добре потребностите на публиката. Не прилича на някои италиански композитори, готови да подражават на германците и на Вагнер. С чисто италианска пластичност и красота той илюстрира жизнените драми, които си избира за сюжет, и в резултат се получава неотразимо, привлекателно за публиката, вълнуващо произведение... Твърде много живот има и във френската музика напоследък. Франция с право се гордее със своите автори от първи ранг като: Бизе, Делиб, Масне, Сен-Санс, Берлиоз... Немалко ценни неща има и в музиката на Скандинавия, родината на Григ и Сибелиус, много интересен е и остроумният шведски майстор Сведсен. От славяните твърде много обещават чехите. Дворжак е в разцвета на своя голям талант, но освен него там има и други талантливи млади хора: Фибих, Фьорстер, Бендл, Коваржич.

- А какво мислите за състоянието на музиката в Русия? Мнозина твърдят, че е печално...

- Не бих се съгласил с подобни песимистични възгледи. С мнението на Рубинщайн, изказано в прословутата му книга "Музиката и нейните представители", предизвикала истинска сензация през миналата година. Не бива да изпадаме в подобни отчаяни размисли за бъдещето на руската музика. Като сравнявам миналото с настоящето, аз не мога да не се радвам, да не вярвам в бъдещето. Та в миналото ние имахме почти само Глинка, този крайъгълен камък в руската музика, но и той не беше признат, дори беше задушаван от царящата по негово време италианщина. Защото сега имаме доста таланти, много повече отпреди - и млади, и немлади. Разбира се, младите сега са много по-щастливи от моето поколение. Те можаха навреме да получат солидно образование, в ранна младост да се посветят на делото, за което са призвани, без колебания, без борба да намерят своята почва. Затова аз вярвам в бъдещето на руската музика...



Санкт-Петербург, 1892

http://www.slovo.bg/old/litforum/213/aplodismenti.htm
цитирай
8. avangardi - Иве, благодаря!
12.12.2009 16:43
ivesa написа:
Честит празник! И честит първи сняг!:)))

Разбира се и ние хората от книгопечатането и дизайна сме в занаятите!
Благодаря ти за поздрава!
Прегръдки и целувки!
цитирай
9. vihrushka - Тъй де, дизайна си е занаят
12.12.2009 19:17
И аз така, като великите си преследвам идеите всеки божи ден на тръстиката :-)))

"... всеки божи ден, т. е. редовно, в едни и същи часове, без да си позволя да се отпусна. Идеите ми идват с работата, след като успея да се съсредоточа."

Усмивки и неизчерпаеми идеи!!!
цитирай
10. iliada - Честит празник ,Иле!:)
13.12.2009 07:27
Много обичам празниците и занаятите ,та пожелавам на Вашия празник ,много усмивки ,бодро настроение и още по-добрпи да сте в професията си,дълъг живот и много късмет!
Поздрави за живот и здраве и на именниците!:)
цитирай
11. iliada - Ох , пак съм паоздравила на патерица!:(
13.12.2009 10:46
Ми все с нея си ходя -извини ме Илка!:)
цитирай
12. avangardi - Илианка, благодаря ти!
13.12.2009 19:50
iliada написа:
Честит празник ,Иле!:) Много обичам празниците и занаятите ,та пожелавам на Вашия празник ,много усмивки ,бодро настроение и още по-добрпи да сте в професията си,дълъг живот и много късмет!
Поздрави за живот и здраве и на именниците!:)

Честито и на теб, миличка! Къде са дизайнерите без художниците!?:-))) Нали от тях водим началото си...
Честит успех на твоята прекрасна изложба от розови фантазии:-)))
Съжалявам, че отново неможах да присъствам на това изключително събитие за теб!!!
Извини ме и се надявам все някога да се реванширам, Илианче!:)
Прегръдки и целувки за теб с много обич!


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308735
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95682
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031