Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2010 07:38 - Днес е Йордановден (Богоявление)
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2226 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 06.01.2010 07:39


Днес е Йордановден (Богоявление) Православната църква чества Богоявление – Йордановден image

 image


 

Българската православна църква чества днес един от най-големите християнски празници Богоявление – Йордановден. Той е третият по значимост християнски празник през годината.
На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника – Богоявление.

Празникът има различни имена в страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи и други. На този ден се извършва освещаване на водата. По традиция в този ден след празнична черковна служба, свещеник хвърля Светия кръст във водата, а млади мъже се хвърлят, за да го извадят. Който го извади бива честит и здрав през цялата година.Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление се освещават бойните знамена на Българската армия.

 С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. От днес започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.



 
На този ден празнуват : Йордан, Йорданka, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Дана, Богoлюб/а, Божан/а, Божил, Божидар/a, Боян/а, Богдан/a, Богомил/а, Бистра, Бончо, Бонка.

Обредна трапеза: прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Празникът е известен още и под имената Водици, Водокръщи, Богоявление, Мъжки водици - празник, с който завършват т.нар. МРЪСНИ ДНИ.

В навечерието на Йордановден се приготвя последната, трета КАДЕНА ВЕЧЕРЯ. На трапезата се поставят само постни храни и недогорялата свещ от втората кадена вечер.

Орехите от НОВА ГОДИНА се разчупват и по тях се гадае за бъдещето. 

Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

На Йордановден се извършват редица обреди с кръстена вода. Още сутринта чисто момиче измива на реката (или чешмата) домашната икона и палешника от каденето, за да е бяло житото, което ще се роди. Там, където е хвърлен кръстът, болните се изкъпват (напръскват), за да оздравеят. 

Всеки измива лицето и ръцете си ""за здраве"". Наименованието на празника в Югозападна България - Мъжки водици - идва от обичая на този ден да се изкъпват само младоженците (до 1г. след сватбата) и момченцата до еднагодишна възраст. В този район се среща избирането на кум за цялото село до следващия Йордановден.

Кумът спохожда къщите с котле светена вода, взета от църквата, и ръси. В Родопите през този ден пет-шест мъже къпят обредно пеленачетата, годеници, младоженци. Обредът се нарича хаскане по възгласа ""ха-а-с-с-а"", с който придружават повдигането до 3 пъти този, който ще бъде къпан.

В някои краища по къщите обикалят моми-водичарки, които изпълняват песни за всеки член на семейството. По съдържание те са близки и с коледните, и с лазарските. От Йордановден започва изпращането на сгледници и периодът на свадбите до Великденските заговезни.

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

Оттук и названието на празника ¬ Богоявление. Исус Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Този акт символизира тайнството на “смъртта” и “възкресението” на човека у него: умира земният човек, наследникът на Адам, умира грехът му и се ражда, възражда, възкръсва одухотвореният човек. 

След кръщението си Христос поема пътя на страданието в името на вярата като духовен човек. Денят на Христовото кръщение първи започват да празнуват египетските християни (III в.). В IV в. празникът се пренася на Запад.

С Йордановден е свързано познатото на всички българи вярване, че през нощта срещу празника ""небето се отваря"" и който в този момент поиска нещо, то ще се изпълни. На самия празник се извършва също освещаване на водата.

След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във вода, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

Наименованието на празника в Югозападна България - Мъжки водици - идва от обичая на този ден да се изкъпват само младоженците (до 1г. след сватбата) и момченцата до еднагодишна възраст. В този район се среща избирането на кум за цялото село до следващия Йордановден. Кумът спохожда къщите с котле светена вода, взета от църквата, и ръси.

В Родопите през този ден пет-шест мъже къпят обредно пеленачетата, годеници, младоженци. Обредът се нарича хаскане по възгласа ""ха-а-с-с-а"", с който придружават повдигането до 3 пъти този, който ще бъде къпан. В някои краища по къщите обикалят моми-водичарки, които изпълняват песни за всеки член на семейството. По съдържание те са близки и с коледните, и с лазарските.

От Йордановден започва изпращането на сгледници и периодът на свадбите до Великденските заговезни. 

 image

Йоан Кръстител (дърво и масло)

   Йоан Кръстител е бил син на Елисавета, братовчедка на Мария, майката на Христос. Известен е и с името Йоан Предтеча. Йоан е проповядвал появата на Христос и често в чертите му може да се види прилика с Божия Син. Тази прилика е повече от очевидна при изображенията на младия Йоан. Известно е, че Йоан е покръстил Христос.
   В картината на Бош, Йоан е потънал в размисъл. Дясната му ръка сочи към Божия Агнец, символ на Христос Спасител. Екзотичните плодове са метафора на плътските съблазни. Чудовищата са по-скоро загатнати. Подобен подход се среща при съвременния сюрреализъм. Ако се вгледате внимателно във формата на скалата, на която се е облегнал светецът, не може да не забележите, че тя прилича на главата на плъх. Плъхът е символ на нечистото, клеветата и плътската разпуснатост, според каноните на Светата Църква.


 




Гласувай:
5



1. panazea - Mnogo hubav praznik,
06.01.2010 07:47
Lelq mi Fanka praznuvashe!Teofaniq!Pozdrav!
цитирай
2. mamas - Честит празник на всички!
06.01.2010 08:52
И по-специално на имениците!
Живот, здраве, любов и късмет!
цитирай
3. aida - Честит Имен Ден на всички именници :)
06.01.2010 09:00
Живи, здрави и много щастливи :)
цитирай
4. inel379 - Сестра ми е именница!:)
06.01.2010 11:34
Да ми е жива и здрава!
Няма нищо по-добро на този свят за мен!
Обичам те, Дани!:)
цитирай
5. анонимен - Много близък приятел
06.01.2010 18:27
има празник и аз го поздравявам като му желая здраве, сили и благополучие.
Нека всички именници да са здрави!
цитирай
6. ivesa - За много години,avangardi!
06.01.2010 21:44
И честит празник!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304266
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031