Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 07:07 - С Атанасовден завършва един дълъг празничен цикъл
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2292 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 18.01.2010 07:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С Атанасовден завършва един дълъг празничен цикъл   За народните традиции и вярвания около Антоновден и Атанасовден радио ""Фокус"" - Велико Търново разговаря с Галя Чохаджиева, етнограф в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

 На 17 януари светата православна църква отбелязва Антоновден, а на следващия ден предстои също голям празник. Разкажете ни повече за традицията, свързана с тези дни?
 
17 януари е денят на св. Антоний. Въпреки че той не е български светец, народът ни почита деня на неговата смърт като празник.

Антоний Велики е роден в средата на III в. в богато египетско християнско семейство. На 20-годишна възраст той се отказва от светския живот и дарява цялото си имущество на бедните. Следващите 20 години прекарва в пълно усамотение насред пустинята.

Св. Антоний живее до преклонната 105-годишна възраст.

В народните представи Св. Антоний и Св. Атанасий са братя близнаци или майстор и калфа. На деня на Св. Антоний празнуват майсторите ковачи. На празника не се работи, за да се предпазят хората от болести. Жените не извършват никаква работа – нито плетат, нито шият, нито тъкат. Единствено в ранни зори месят содени питки, намазват ги с петмез или мед и ги раздават на съседите за здраве.

На този ден не се готви боб и леща, за да не се вика чумата и шарката. В представите си хората свързвали бобените храни с дребната шарка и чумата.

На 17 януари имен ден празнуват всички с имената Антон, Андон, Дончо и производните им.

 
На Антоновден се раздават содени питки, намазани с петмез
image
Галя Чохаджиева:
Във фолклора Свети Антон е по-малкият брат-близнак на Свети Атанас, чиито празник е на следващия ден. Братята били ковачи, разказва легендата – ножари или железари, някъде налбанти. В митологичните представи ковачите – близнаци заемат доста видно място като творци на вселената, оформящи света чрез огъня. Затова и в образите на двамата светци в народен план се вплита представата за тази божественост и съзидание, но също така се вплита и респектът към демоничните сили, които покровителстват. Народът им вярва, че само братя-близнаци могат да спасят селището от тежки болести, особено от чума. Само те могат да заорават, да поставят браздата, от която бягат демони и зли сили. Само те, близнаците, могат да добиват жив магически огън, който да лекува хора и животни. Двойно по-магична става силата, когато тези двама братя близнаци са ковачи като Антон и Атанас. В приказното време, когато все още нямало ковашки инструменти, братята вадели желязо с голи ръце направо от огъня и го оформяли с тежките си юмруци. Веднъж обаче, Антон като седял пред ковачницата и гледал спящото там със свити лапи куче, бил озарен от прозрение, че така може да изглежда техният инструмент. Така, според народната вяра, са се появили ковашките клещи. Неговият по-голям брат, от благодарност, заради прозрението дал първия, по-предния ден на Антон. Така разказва едната легенда, заради която на ден днешен Антон и Атанас са покровители на железарите и ковачите. Според друга легенда обаче двата дни 17 и 18 са в чест на един и същи светец с две лица. На първия ден светецът влязъл в кръчмата с бедни дрехи и никой не го поздравил, нито поискал да пие с него нито вино, нито ракия. На втория ден, Свети Атанас облякъл златните дрехи, влязъл с тях в кръчмата и както се очаква, хората мигом скочили да го посрещнат с почит и уважение. Затова на някои места в България наричат 17 януари не Антоновден, а Сиромах Танас. Някога чумата била най-страшната болест, която обаче управлявали Свети Антон и Свети Атанас. Жените тичат и раздават медени питки за здраве на Лелята, както наричат хората болестта, за да я омилостивят. На Антоновден има и доста забрани, с цел да унищожат чумата и другите болести. Жените не варели боб, леща и царевица, за да не се разболяват децата от шарка. Не се ядяло свинско, за да не се разсърдят болестите. Не се плетяло с куки и шиело с игли, защото се вярвало, че ако хората се убодат, раните няма да зараснат лесно. В никакъв случай не се пипала вълна, защото се смятало, че чумата спи във вълна. Не се работи, за да няма гръмотевици през годината. Жените не миели косите си през този ден, за да не пада гръм върху тях през лятото. Следващият ден, според народната традиция все пак е на втория брат и е по-големият празник.

Кой е Свети Атанас, според народните поверия?
На 18 януари християнската църка почита паметта на Св. Атанасий. Светецът бил роден в края на III в. в бедно християнско семейство в египетския град Александрия. Семейството успяло да му даде добро образование, а съвсем скоро смиреният християнин направил впечатление на самия александрийски епископ Александър, който го взел под крилото си и го направил свой секретар.

Като помощник на епископа Атанасий му помогнал много в борбата с ереста на арианите, а след смъртта на своя покровител той бил избран за негов наследник на поста епископ на Алксандрия.

Борбата на Атанасий със сектата на Араните му донесла колкото слава, толкова и мъка. Противниците му го въвлекли в многобройни спорове и интриги, като не се поколебали да опетнят името му и да го оклеветят пред самия Император Константин. Атанасий прекарал много години в изгнание, докато изчисти името си и се пребори с лукавите си врагове.
На 18 януари православната църква почита паметта на светеца. В народните представи св. Атанасий бил здрав момък, който според легендата облякъл бяла риза, качил се на белия си кон и се изкачил на Балкана, откъдето призовал слънцето и лятото. Името на Атанас се свързва с идващата пролет и слънцето, с надеждата за ново начало. На някои места на този ден хората стават по тъмно и посрещат изгрева на слънцето на високо било.

На 18 януари хората спазват същите забрани като на предния Антоновден – не се работи, жените не тъкат и не плетат. Готви се черно пиле или кокошка с ориз, а порции от храната се раздават по съседите за здраве. Перата от кокошката се пазят, защото се смята, че пазят от болести. Прави се още пита с мед и свинско с бамя.

Както на Антоновден, и на 18 януари празнуват майсторите ковачи. Имен ден имат Атанас и Атанаска. Името Атанас идва от старогръцки и означава „Безсмъртен“.
 
  • Свети Атанас е властелинът на снеговете и ледовете
    image

    Галя Чохаджиева:
    Свети Атанас в народната вяра се нарича безсмъртен и се празнува на 18 януари. Според легендите той е господар на зимните студове, ледове и снегове, на облаците и ветровете. Ветровете държал заключени в една пещера, а зимните облаци и мъгли били опашките на страшни змейове, с които те пиели вода от езера и реки или грабели момите от хорото. През зимата, вихрушките и бурите, които владее Свети Атанас, а през – лятото – Свети Илия. Затова Денят на единия светец бележи средата на зимата, а на другия – средата на лятото. Така наричат и празниците им – Средизима и Посред лето. Според едно поверие, на Атанасовден зимата тръгвала да си ходи, обръщал я сам Свети Атанас, възсядайки белия си кон. По копринена риза, тръгвайки към върха на планината, от където да се провикне ""Иди си, зимо, да дойде лято”. Според друго поверие, светецът забождал главата си в земята и така я затоплял. В житийната литература, Свети Атанасий като победител чрез словото си, а в народната – Свети Атанас стига до познание по криволичещите пътища на заблуди и търсения. Според поверията, веднъж по време на пости един дявол успял да го заблуди и му станал чирак, а когато чирак е дяволът, изкушенията и грехът дебнат от всички страни. Прилъгал се Свети Атанас, та дори откраднал, но после си обещал да върне на дявола за стореното зло. Решил да построи манастир, като за майстори – зидари кани всички дяволи и когато дяволите свършили работата си, ги заключил в кулата на манастира. От тогава останала борбата на светеца с нечестивия и със злото и болестите, които народът чрез празнуване се мъчи да омилостиви и отпрати. Народният поетичен образ на Свети Атанас е грамаден конник с висок калпак, който в полунощ обикаля селото, като го пази от демони и болести. Пак Свети Атанас, според старите поверия, е вълчи и мечи пастир и господар на змиите. Двойствена и много сложна е митологичната символика на този християнски светец. Такива са и представите и вярванията на българина за него – образите и символите, които изпълват празника му. В Габровско, Търновско и на някои други места вярват, че на Атанасовден, заедно с чумата се е родила и мечката, която е другият образ на болестта. Затова и Свети Антон и Свети Атанас са повелители на болестта и жените за техните дни правят медени питки, като някога тестото е трябвало да бъде замесено задължително от девойка, много млада невяста или от най-здравата и многодетна жена в селището. Отгоре надупчвали питките с вилица, за да бъде далеч от малките шарката и забождали стрък босилек за здравето на всички. Често върху тези хлебчета се моделирали тестени кученца от хляб, защото се вярвало, че чумата се бои най-много от кучетата. А на този ден, може би единствен от големите празници, не се играе хоро на мегдана, защото се вярва, че чумата се качва на високото и от там избира жертвите си.

    Какво следва в годишния обреден цикъл след Атанасовден?

    Галя Чохаджиева: Друго доста важно е народното вярване, че зимният Атанасовден разтуря празниците, които Света Петка повежда през октомври. Завършва един дълъг празничен цикъл, свършват годежите и сватбите, защото наближава период на пост и въздържание и идва Великден. Започва се нов преход на сезоните, на труда, на нагласите. Затова според старите народни канони се смята, че който не е успял на Коледа да заколи прасе, трябва да го стори най-много до Атанасовден – така и наричали някога този празник – Втора Коледа. На Атанасовден, даже някъде и на Антонов, се извършват обичаи по побратимяване, защото това е свързано с представата за двамата братя – светци като светци – близнаци. И на двата празника на трапезата, задължително трябвало да има пиле и пита с мед, но на Атансовден се приготвяло свинско с бамя. След Атанасовден не можело да се яде тиква, за да не го боли човек глава. Има твърде много гадания, свързани с времето през тези дни. Ако времето е хубаво и не вали сняг на двата дни, следващата зима ще започне рано. Колкото е дебел снегът на Атанасовден, казва народът, толкова дебел ще е коматът през годината ни. Този празник е предпочитан за семейни курбани, особено за здраве. Четат се семейни служби в чест на светеца – покровител на фамилията, имотът и стоката. Светецът е пазител на ковачите, железарите, ножарите и налбантите – почти изчезнали занаяти. 

    По какъв начин се честват тези празници в наши дни?

    Галя Чохаджиева: Тези празници отдавна не се празнуват по този начин, защото е променено времето. Позабравени са и легендите, но затова пък си мисля, че разказаното дотук, тъкмо защото се е позабравило, е било интересно. Сега двата дни се свързват най-вече с именните дни. Антон идва от латински и означава безценен, а Атанас идва от гръцки и означава безсмъртен.


    Даниела СТОЯНОВА
  •  


Тагове:   Атанасовден,


Гласувай:
9



1. tota - Благодаря за постинга!
18.01.2010 08:32
Нека да са честити именниците!!
Да са здрави и щастливи!! И много късметлии!!
Хубав, светъл празничен ден на всички!
цитирай
2. mmmmmmmmm - Чудесни български празници!:))
18.01.2010 09:30
Да е честито на всички с името Атанас!:)Да са живи и здрави и светеца да ги закриля!:)
Честит празник и на теб,Илче!:)
Благодаря за настроението,което ми създаде!:)
Спорна седмица!:)))
цитирай
3. avangardi - Честит Атанасовден на празнуващите днес...
18.01.2010 10:15
tota написа:
Нека да са честити именниците!!
Да са здрави и щастливи!! И много късметлии!!
Хубав, светъл празничен ден на всички!


Да сте живи и здрави, именници - усмихнати, бодри и лъчезарни в началото на новата седмица...
цитирай
4. avangardi - Честит Атанасовден на празнуващите днес...
18.01.2010 10:30
mmmmmmmmm написа:
Чудесни български празници!:)) Да е честито на всички с името Атанас!:)Да са живи и здрави и светеца да ги закриля!:)
Честит празник и на теб,Илче!:)
Благодаря за настроението,което ми създаде!:)
Спорна седмица!:)))

Ако има нещо по-хубаво от живота,
ако има нещо по-красиво от изгрева,
ако има нещо по-чисто от мечтата,
ако има нещо по-силно от любовта -
то нека бъде вечно тяхно!
Честит празник на всички българи, на теб Мариянче и на твоето семейство!
Честит професионален празник на железарите и ковачите - т.е. на всички с моята професия(от 30 години!):)))
цитирай
5. mmmmmmmmm - Честит
18.01.2010 16:18
професионален
празник,Илка!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304324
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031