Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2010 07:22 - Българският Великден - великото пробуждане
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3280 Коментари: 7 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На Великден

Стоян Михайловски

Чуйте вест блага:
Христос Възкресе!
Христос Възкресе, на свят упаднал
нов дух и сили донесе!
Чуйте вест блага:
Христос Възкресе!
Христос Възкресе, вражда погази,
в жилища земни покой донесе!

Чуйте вест блага:
Христос Възкресе!
Христос Възкресе, лют гнет премахна,
на роби волен живот донесе!
image
 

Пожелавам Ви Честит Великден и Светли празници. Нека не забравяме, че Господ ни е създал човеци и винаги да носим човещината в себе си.

А Великден да ви дари с радост и много красиви изненади. Желая мир, сбъднати пролетни обещания и прекрасни нови спомени.

Нека сме благословени с радост и веселие!

Ще се "видим" отново в неделя, 4 април - след празничната Великденска трапеза, за да си кажем с нови надежди Христос Воскресе! Воистина воскресе!



 

Българският Великден - великото пробуждане

Божидар Бориславов
02 Април 2010, брой 77

На 3 април се навършват 150 години от събитието, станало основа на бъдещата ни църковна независимост

 

image
 

Църквата "Св. Стефан"

 

Има разни теории кога у един народ се пробужда чувството за национално достойнство и кога това чувство намира своята проява, която да отприщи бента, спиращ единението и общото му бъдеще. Още по-трудно е, когато този народ в продължение на няколко века е нямал правото на самоуправление и църковна самостоятелност.
За нас, българите, в такава преломна точка се превръща една случка отпреди 150 години, разиграла се в столицата на Османската империя - Цариград. На 3 април, по време на тържествената Възкресенска литургия, която се провежда в църквата "Свети Стефан", българската общност провежда на пръв поглед скромна акция, която обаче има грамаден ефект и която отпушва съпротивителни сили, направили възможно само 10 години по-късно народът ни да получи правото да основе своята Българска Екзархия. Всъщност случката, станала известна в историята като "Българският Великден", е следствие от цяла поредица събития. След като български възрожденци обикалят безуспешно имперските институции с молба за църковна независимост, през 1856 г. султанът издава хатихумаюн, според който всяка религиозна общност в империята се задължава да представи пред Високата порта проект за преобразуване в духа на тогавашните просвещенски изисквания. За целта, през 1858 г., е свикан Велик църковно-народен събор с участието на представители на духовенството, заможните първенци и еснафските сдружения. Освен това всеки вилает получава правото да избере свой делегат. Ръководената от гръцки духовници патриаршия, обаче, допуска едва трима български представители - Петко Р. Славейков, Георги Чалооглу и Хаджи Николи Минчоглу.
Предложението, което тримата български делегати правят, е службите да се водят на родния език. То обаче не среща подкрепа и тримата отказват да подпишат протоколите от събора. Българските интелигенти започват да осъзнават все по-ясно, че ако искат да получат църковна независимост, ще трябва да прибегнат към по-драстични мерки. Тогава се появява фигурата на епископ Иларион Макариополски. Той събира сподвижници, за да им изложи своя колкото наивен на пръв поглед, толкова и дълбок като замисъл план.
Взема се решението, по време на Великденската служба в Цариградската църква "Св. Стефан", да се проведе специално подготвена акция, като при четенето на хвалебственото слово не бъде упоменато името на гръцкия патриарх, а това на султана. Един изключително хитър и дипломатичен ход. От една страна, българите заявяват, че не признават чуждия църковен глава, а от друга, се измъкват от евентуално обвинение в бунт и политически искания. Тъй като има създадени силни настроения за създаването на българска църква, идеята е възприета масово и в организцията на акцията се включват мнозина. За целта е скалъпена набързо и песничка, която да бъде изпята в прослава на султана, вместо на патриарха.
Когато идва съботната вечер преди Възкресение, в църквата се стича голямо множество от български богомолци, които изпълват целия площад. Сред събралите се са редица български интелигенти и борци за църковна и национална независимост. Разбира се, сценарият е предварително подготвен и режисиран. В момента, в който биват изречени радостните възгласи, оповестяващи Христовото Възкресение, и започва традиционното молитвено слово за патриарха, множеството започва да скандира, че не ще гръцки патриарх. С престорена изненада свещенодяконът пита богомолците дали всички са съгласни. След утвърдителния им отговор ги пита кого да спомене. А отговорът е: "Султана!" Масово започва изпълнението на предварително заучената песничка за възхвала на султана. Множеството вика Иларион, който довършва молитвата не с името на патриарха, а произнася фразата: "И всякое епископство православних". Всъщност, именно в тази фраза се крие същината на бунта, защото такива думи има правото да произнася единствено духовник, който няма над себе си по-висшестоящ в църковната йерархия. По онова време това е равносилно на директно обявяване на бунт, защото на практика българският свещеник отрича властта на гръцкия патриарх. Новината се разнася навсякъде и скоро българите започват да гонят гръцките свещеници от своите църкви.
Борбата за обявяването на българската църковна независимост продължава до 1870 г. Междувременно през 1861 г. Иларион е отлъчен от църквата и изпратен на заточение заедно с други свои сподвижници. На свой ред той анатемосва гръцкия патриарх. Независимо от поредицата сложни перипетии, през които се преминава до установяването на Българската екзархия, Българският Великден на 1860 г. остава една от знаковите дати в духовната ни и политическа история. Тончо Жечев определя случилото се в малката църквичка "Св. Стефан" в Цариград като "единствената българска борба, която се увенча с победа без решителна помощ отвън, дори при съпротивата, или неодобрението на всички външни фактори."
В тази случка не се чува звън на оръжие, не се произнасят пламенни речи за освобождението на Отечеството. Това ще стане по-късно. Но "Българският Великден" е малката точица в историята ни, която отпушва много други процеси. Тя е доказателството, че когато един народ, макар и под чуждо владичество, макар и малък, реши да отстоява своята свобода, няма сила, която да му попречи. И че силата на духа е основата, която води след себе си всичко останало.
 


 Възкресение Христово

image

Възкръсна Той за нас! За всички хора!
Един е! Със нелека е съдба!
Благословен да е, че Той е син на Бога!
Понесъл на плещите си... света!

Понесъл кръста сам на всички люде!
Не чувствал тежестта му към върха!
Предаден бил, без капка жал, от Юда,
пожертвал се за своите чеда!

На този кръст, там горе, прикован е!
Със клинове, разяждащи плътта!
Но силен бил, не чувствал разкаяние!
Приел с покорство своята съдба!

"Аз ще се върна" - казал! - "Ще възкръсна,
че моят път не свършва тук, сега!
Макар да ме разпънахте на кръста,
аз пак ще провъзгласям: Доброта!"

Той учел хората да любят, да не мразят
и да помагат на ближния в беда!
Словата му желал навред да се повтарят,
да следват Божиите десет правила!

Със сложна мисия дошъл е сред народа!
Дали Исус постигнал своята цел?
Нали в стремежа си да ни направи хора,
самият Той сред нас не оцелел!

Тук пак го върна вярата в... доброто!
Той знаел, че Не свършен е света!
Макар че напоследък господар е злото,
не спирал да разпръсква красота!

Той носи мир и светлината във душите,
по пътя каменист ни води за ръце!
Надеждата и вярата поставя във очите
и нека всеки пази го във своето сърце!

zizi1 Татяна Илиева





Тагове:   великден,


Гласувай:
25



1. tota - Прекрасен постинг!
03.04.2010 09:40
Благодаря ти! Светли и честити празнични дни! Бъде благословена, Илке!!
цитирай
2. iliada - :)))
03.04.2010 13:12
С пожелание за здраве,
благополучие и
светли Великденски празници!
Нека има мир и любов в сърцата ни!
цитирай
3. анонимен - Пожелание за Илка
03.04.2010 13:34
Светли празници, здраве и нови надежди!
Ивет
цитирай
4. priqtel12 - Чудесни думи!
03.04.2010 21:55
Светли Великденски празници!
цитирай
5. bven - Той учел хората да любят, да не мразят и да помагат на ближния в беда!
05.04.2010 10:25
Колко хубаво ще бъде, когато тези думи станат настояще - нека мечтаем и мислим за това. Христос воскресе!
цитирай
6. анонимен - Пожелание за Илка
05.04.2010 13:00
Честит Великден! Много здраве и обич!
Всичко най хубавото, и чакаме классическа музика, в блокове от теб!
цитирай
7. mileidi46 - XRISTOS VOSKRESE !!!
05.04.2010 13:50
SVETLI PRAZNIZI,MILA!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304405
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031