Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2012 16:54 - In memoriam - Почина доайенът на българското кино Хачо Бояджиев!
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3948 Коментари: 11 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
снимка:http://www.slava.bg/profiles/524.html

Доайенът на българската телевизионна режисура Хачо Бояджиев почина днес в 15,00 часа от белодробна емболия.

Създателят на телевизионни стандарти, режисьорът-институция в БНТ и в българската телевизионна история изобщо - академик Хачо Бояджиев (с рождено име Хачадур Крикор Бояджиев) напусна този свят на 80 години. Повече от 40 от тях той посвети на националната телевизия.

Човекът-епоха. Режисьорът. Легендата на българската телевизия. Всепризнатият. Вечният бонвиван. Стихията. ... Професионалистът с безпогрешен нюх за качественото. Човекът, който винаги казваше онова, което мисли, независимо кой стоеше пред него. Това са само малка част от определенията, които са задължителни при опита на всеки да опише живота на бохема Хачо Бояджиев. 

Почивай в мир!

Хачо Бояджиев

"С Фелини сме родени на една и съща дата" – сподели академик Хачо Бояджиев в специално интервю за bnt.bg. 

• По повод Вашия 80-годишен юбилей БНТ ще излъчи шоу - спектакъла "Ах, това вариете". Какво ще видят зрителите?

- Зрителите ще гледат и ще разберат. Аз не обичам рекламите. Едно време не правехме реклами и хората гледаха повече телевизия. Сега правят много реклами, а зрителите не гледат... Предаването е в две части и е коренно различно от останалите, които съм правил. На принципа на вариетето са изградени както отделните компоненти, така и актьорските изпълнения. Музиката е авторска и включва известни хитове от последните 20 години с изцяло нов текст.

• Как избрахте актьорите, които ще участват в програмата?

- Всички актьори ги познавам много добре, тъй като съм работил с тях цели 45 години...

•  Как се е променила телевизията като цяло според Вас през годините?

- От една страна проблемът на телевизията в момента е, че няма хора, които да произвеждат идеи, няма добри сценаристи. Хората не са подготвени за работата в телевизия. Дори и да имат диплома, те нямат образованието за такава работа. От друга страна, частните телевизии са облагодетелствани от държавата и от ЗРТ. Те имат 12 минути на кръгъл час рекламно време, само че до толкова са снижили цената на това рекламно време, че не могат да си покрият разходите. Благодарение на кризата, няма покупателна способност и рекламодателите не рекламират.  Има прекалено много телевизии в една малка България и прекалено много радиа. В София има 33 радиостанции, а в Лондон има 8, но там всеки, който иска да има радио трябва внесе 250 000 паунда и чак тогава му дават лиценз.
У нас всички телевизии в момента предават едно и също. Политиците са абонирани за маршрутки, които всяка сутрин ги возят от една телевизия в друга. А най-лошото е, че в една сериозна телевизия криминалната хроника е в 22.00 ч., а в България тя започва в 7 ч. сутринта и стресира хората.

• Не смятате ли, че това е тенденция в съвременната телевизия като цяло ?

- Това е българска тенденция. Има прекалено много телевизии, малко приходи и недостатъчно пари за качествени български предавания. 

• Какво ви прави тъжен ?

- Заобикалящата обстановка ме прави тъжен, безумната бюрокрация ме прави тъжен – прекалено много чиновници, които всъщност не разбират от чиновничество. Има и още нещо – това, че държавата е абдикирала от Националната телевизия. Тя не помага на телевизията. Дава елементарни средства, които не стигат за една добра програма.

• Какво предаване иска да гледа българският зрител ?

- Вече не знам какво иска да гледа българският зрител, защото в последните 15 години електронните и печатни медии превърнаха всичко в една безумна чалга, която вече действа на подсъзнанието на българина и когато му се представи нещо сериозно, той не вече не го приема. Това е трагедия.

• Кой е примерът за качествена телевизия в момента ?

- С добра програма могат да се похвалят италианските телевизии RAI,  френските телевизионни канали, BBC, специализираните канали като Discovery, като CNN и като EURONEWS. Ето ще ви разкажа един случай. Когато Митеран беше на среща в Кавказ, от 6-то студио на БНТ правехме новините за Френската държавна телевизия всяка вечер, тъй като французите не можеха да предават от Русия. Моето мнение е, че БНТ като държавна телевизия, няма нужда от рейтинг. Какво значи рейтинг? Рейтингът е за частни канали, които единствено чрез него могат да получат реклама, с която да се издържат. В БНТ има бюджет, който е крайно недостатъчен. В момента бюджетът на телевизията е 30 млн. евро. За сравнение обществените телевизии в Германия  - ARD и CDF получават 3 млрд. евро годишен бюджет. Подобно е положението в BBC, подобно е и във Франция, а в Америка има една обществена телевизия Public Television, която не само получава субсидии от държавата, но и 20 % от приходите на всички частни американски телевизии.

•  Ще Ви върна назад към годините на Вашето обучение, кои са били Вашите учители тогава ?

- На времето, когато учех театрална режисура във ВИТИЗ, имах много качествени преподаватели: Стефан Сърчаджиев, Филип Филипов, Гочо Гочев, Владимир Трендафилов, Любомир Тенев, Пенчо Пенев... това е плеяда от толкова много талантливи имена. Сега във ВИТИЗ няма дори и едно име, което да подготвя студентите. В момента във ВИТИЗ, ако имаш три неизвинени, не те наказват. В периода на моето следване, което трябваше да бъде 4 години (аз го взех за 6), за 3 неизвинени отсъствия ме изключиха и се наложи да презапиша годината. 

• А в световен мащаб, кои са любимите Ви режисьори ?

- Фелини, лека му пръст. Ние двамата сме родени на една и съща дата – 20 януари...И големият и велик Рене Клер. В момента няма добра режисура дори и в световен мащаб, има продуцентски излияния, говоря за телевизията специално. Има няколко млади режисьори в киното, които се опитват да пробият на небосклона, но те работят на загуба.  Вижте, режисьорът е диктатор в истинския смисъл на думата. А в момента диктатори са продуцентите, които не са режисьори и най-малко имат опит в продуцентството. Думата "продуцент" означава човек, който има идеи, намира пари и ги реализира, но те работят със слаби режисьори и за това резултатите не са добри. И всеки дава някакво безумно мнение, като се бърка в работата на режисьора.

• Харесвате ли Холивуд ?

- Не. Холивуд прави не повече от 10 хубави филма на година, а произвежда хиляди боклуци, които ние копираме. Знаете ли, на времето имаше една комисия, която подбираше чуждоезичните филми за българската публика. Не говоря за руските. Защото на времето казваха: "Филмът хубав ли е или съветски?" Сега казват: "Филмът хубав ли е или американски?". Ето, това е нашето положение в момента. Тогава комисията подбираше филми, които се пускаха за публично гледане в България. Трябва да Ви кажа, че тази комисия беше съставена от известни български писатели, които познаваха българската народопсихология и по екраните вървяха най-добрите френски и италиански филми. Фелини го гледахме тогава. Това, което е било хубаво, трябва да се уважава и сега.

• Има ли добри шоу програми в момента?

- Не. Не може едни и същи хора да правят добри шоу програми непрекъснато. Те се изчерпват. Аз много съжалявам, че монополът на комерсиалните телевизии в България блокира актьори и те не могат да се изявяват пълноценно.

• Според Вас правят ли се достатъчно български филми ?

- Спрямо парите, които има, се правят, но не са достатъчно. Основният проблем е, че в България няма кина. Кината ги закриха. Сега има МОЛ-ове. В София, Пловдив, Варна... ,дори не знам дали в Русе има МОЛ и дали изобщо има кино. Но знам, че до преди няколко години в един град със 160 000 жители, какъвто е Стара Загора, имаше едно единствено кино с 50 места. Къде да се прожектират тези филми ?
 
• Има ли нещо, което Ви се е искало да направите в професионален план, а не сте успели ?

- Зависи дали има пари, тогава ще Ви отговоря. Това е принципът в момента. Едно време правех новогодишни програми с бюджет от 650 хиляди. Тогава имаше правила, които сега ги няма. Давахме двойно на актьорите и това бяха добри пари. Сега цените са европейски, а доходите ни - африкански.

Гледайте "Ах, това вариете" този петък от 22.00ч. и събота от 21:45ч. по БНТ1!В памет на Хачо Бояджиев


=Франсис Гойя=

image"Зех Тъ, Радке, Зех Тъ!" (1977) - Целия ФилмТагове:   музика,   изкуство,   In memoriam,


Гласувай:
24
01. injir - Сега научавам. Светла му памет!
23.04.2012 17:30
Сега научавам. Светла му памет!
цитирай
2. makont - Те, великите, сякаш са се наговорили
23.04.2012 17:31
да се преместят там горе, в по-добрия свят. Много начесто започнаха да ни напускат. Светла му памет!
цитирай
3. bven - Нека е светла паметта на човека и твореца Х.Бояджиев!
23.04.2012 20:16
И горе да имаме водачи!
цитирай
4. sparotok - !
23.04.2012 20:53
Бог да го прости!
цитирай
5. magnoliya - И аз сега разбрах. Наистина чове...
23.04.2012 22:14
И аз сега разбрах. Наистина човек-епоха!!!
Вечна му памет!
цитирай
6. dalida - Спомен за Хачо -
24.04.2012 07:31
когато той беше директор на БНТ, тогава бе най-интересната и занимателна телевизия. Велик си беше и такъв ще си остане, докато си спомняме за него.
цитирай
7. iliada - Таланлив човек!Отиде си още един от ...
24.04.2012 08:14
Таланлив човек!Отиде си още един от тях!Ние още веднъж осиротяхме..........Вечна му памет!
цитирай
8. avangardi - Биографични данни
24.04.2012 09:23
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://biographbg.files.wordpress.com/2012/04/hacho-boiadjiev_01.jpg&imgrefurl=http://biographbg.wordpress.com/&usg=__gJOdH2-UTuozB7d4BCsSKQGSH3g=&h=1724&w=2646&sz=385&hl=bg&start=61&zoom=1&tbnid=G-h4IZKqUE-gLM:&tbnh=98&tbnw=150&ei=MESWT7KAE-fT4QTx2fxG&prev=/search%3Fq%3D%25D1%2585%25D0%25B0%25D1%2587%25D0%25BE%2B%25D0%25B1%25D0%25BE%25D1%258F%25D0%25B4%25D0%25B6%25D0%25B8%25D0%25B5%25D0%25B2%26start%3D42%26um%3D1%26hl%3Dbg%26newwindow%3D1%26sa%3DN%26gbv%3D2%26tbm%3Disch%26prmd%3Divnsuo&um=1&itbs=1

Мир на праха му! Светла му памет!
цитирай
9. ivankalilova - Вечна му памет!
24.04.2012 10:12
Вечна му памет!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Хачо си беше човек на място и от кл...
24.04.2012 11:30
Хачо си беше човек на място и от класа, телевизията беше интересна по негово време, няма такива като него скоро да се появят. хубава музикална програма си ни спретнала в негова чест.
цитирай
11. inel379 - Изключителен талант!
24.04.2012 13:26
И много плодовит!
Свързваме го с всичко най-добро в БНТ.
Никой друг не е титулуван повече от него.
И на никой друг титлите не прилягат така добре.
Един колос няма как да бъде забравен,
но много, много ще липсва на зрителите!
Духът му ще се рее свободно
и сигурно ще продължава своя творчески полет
в по-широки мащаби!
Дълбок поклон!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 6357318
Постинги: 1856
Коментари: 10007
Гласове: 79173
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31