Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2012 17:10 - Чуден дар! Христова вода бликна под храм в Стара Загора
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2922 Коментари: 1 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чуден дар! Христова вода бликна под храм в Стара Загора


Христовата вода, която бликна от основите на новостроящ се храм в Стара Загора, е Свещен подарък за града в дните на Възкресение

image Бързат с изграждането на църквата "Св. Игнатий", чакат поклонници

  Матей Бонев

Стара Загора. Новина за Божие знамение въодушеви старозагорци малко преди Христовото Възкресение. Според православните християни знаците са повече от красноречиви, че става дума за чудо!

Благодатен извор е бликнал точно на 33 м, в средата на новостроящия се  храм "Св. пр. мчк Игнатий Старозагорски". Мястото било посочено от самия старозагорски владика Галактион.

Преди това от ВиК дружеството са били сонда на 120 м, но не намерили вода. "Става дума за кристално чиста вода, с много добри питейни качества и неочаквано голям дебит - 2 л/сек", обяви след първите изследвания шефът на ВиК Румен Райков. Лечебните й свойства още не са изследвани, но общината, църквата и миряните вкупом видяха в знамението много по-голям шанс от елементарното използване на извора.

"Аз не знам друг такъв случай извор да бликне под храма. Самият факт вече я прави чудодейна, божествена вода", убеден е предстоятелят на храма отец Климент. Той живее в същия квартал - "Самара", където се изгражда църквата, и всеки ден е на строежа. Основният камък на храма, който ще носи името на небесния покровител на Стара Загора - Св. Игнатий Старозагорски, бе положен миналото лято.

Макар че се строи изцяло с дарения,  църквата бързо се извиси. "Тя ще бъде двукорабна кръстокуполна, широка 17 на 14 м  и висока - 12 м", посочи отец Климент. От грубия строеж оставало да се вдигнат двата купола и строителите влизали вътре. Църквата трябва да бъде готова за 200-годишнината от трагичната кончина на св. Игнатий през 2014 г. - той е обесен за назидание след категоричния отказ да приеме исляма.

Новото чудо обаче кара и църквата, и общинските власти да избързат с изграждането. Според сметките само грубият строеж досега е глътнал над 200 хил. лв, а по-фините работи като изографисването са много по-трудоемки и скъпи. "Дарихме терена и още един съседен парцел за разширяването на двора.

Но нямаме възможност да отделим пари от общинска хазна", каза старозагорският кмет Живко Тодоров. Той обаче не изключи възможността да бъде обявена обществена благотворителна акция за събиране на средства за по-бързо довършване на храма. И общината, и старозагорци нямат търпение да се ползват по-бързо от всички преки и косвени ползи на чудодейната вода - от изцелението до поклонническия туризъм. Съкварталците дори поискали още сега да се каптира изворът и да се изгради чешма преди храмът да бъде завършен.

Старозагорската митрополия вече обяви, че единият от престолите в църквата ще бъде посветен на животоприемния източник. Освен това щели да бъдат изградени две чешми за вярващите и поклонниците - едната вътре, в приземния етаж на храма, а  другата - в двора. Имало идея и непосредствено до самия извор да бъде монтиран купел за свето кръщение.

image

Това са основите на новия храм, от който бликнала Свещената Христова вода

Според инж. Румен Райков, появилата се вода е доказателство, че под Стара Загора тече подземна река. Досега това твърдение е било теоритично, но вече има и веществено доказателство.

Тази новина е чудесна! Новият храм ще се казва Свети Игнатий Старозагорски, който е покровител на Стара Загора. Той е загинал в името на Христос. Свети Игнатий Старозагорски е син на Свети Георги Загорски, който е убит от турците, защото отказал да си смени вярата.

Синът Игнатий избягал във Влашко, за да се спаси от потурчване. След време се завърнал в България и станал монах в Търново. Но съвестта му не му давала покой, защото смятал, че е изневерил на своя баща и на Христовата вяра.

На Атон (Света гора) се подложил на строг пост, за да се пречисти, да се покае и да умре за православната вяра.

Отишъл в Цариград. Там влязъл в съдилището облечен в турски дрехи. Свалил чалмата от главата си, хвърлил я демонстративно на земята (както направил Св. Онуфрий Габровски). Заявил, че се отрича от турската вяра.

Веднага бил осъден на смърт чрез обесване, но не го обесили, а го удушили на 8 октомври 1814 г. Тялото на Свети Игнатий Старозагорски е пренесено от монах на Атон. През 2010 г. частица от мощите на Светеца се върнати в Стара Загора.

Калинка Петрова


image


 



Тагове:   чудо,   мистерии,


Гласувай:
18



1. apostapostoloff - Чудо ще имаме едва тогава, когато
09.05.2012 17:55
потече уиски!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8279561
Постинги: 1977
Коментари: 10400
Гласове: 95541
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031