Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2018 19:29 - Годишнина от сватбата – кога какво празнувате?
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 6578 Коментари: 14 Гласове:
26

Последна промяна: 06.09.2018 15:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image
Вероятно като повечето жени, датата на годишнината от сватбата се е запечатала в паметта ти. Но ако знаеш с точност коя поред е тя, едва ли предполагаш, че всяка следваща година с партньора ти празнувате различна годишнина от сватбата.

Да, точно така! Традицията повелява всяка годишнина от сватбата да има специфично име и да изисква определен тип подарък. Ето и кога какво празнувате.

До края на 30-те години на ХХ в. само първата и кръглите годишнини от сватбата (10-та, 20-та, 25-та, 50-та и 70-та) се свързвали с някаква материална символика. През годините обаче, ръководени от комерсиални мотиви, американците и британците постепенно увеличили списъка с брачните празненства и така честването на различна годишнина от сватбата се превръща в световна тенденция.

Но нека направим едно малко уточнение. Не е нужно да имате сключен брак, за да празнувате годишнина. За такава може да определите датата на първата ви среща, на първата целувка, на новината, че ще ставате родители или всяка друга дата, коят смятате за специална. По-важно е да не спирате да се радвате един на друг и поне веднъж годишно да празнувате обричането си един на друг.

Тъй като има разминаване между английските и американските наименования на различните годишнини от сватбата, напълно е възможно вие вече да сте чували и дори да сте отбелязвали някои варианти. Но за да разбулим цялата мистерия, ето пълният им списък.

1-ва годишнина от сватбата – Хартиена / Памучна

Първата година от брака е най-трудна, но вие сте се справили! Подаряват се часовници (ръчен, стенен, нарисуван или ръчно направен), хартиени изделия (билети за някакво мероприятие, книга, снимка, ваучер на определена стойност и т.н), златен накит. За жената - букет от трицветни теменужки.

2-ра годишнина от сватбата – Памучна / Хартиена

Празнува се в уединение, т.е само вие двамата. За подарък се препоръчват памучни или сламени изделия (бельо, дрехи, спортни артикули, шапки, кошница с изкушения, ново спално бельо), порцеланови изделия, гранатени бижута (гранатът е камъкът на тази годишнина) или просто саксия с цветето Космос.

3-та годишнина от сватбата - Кожена

Някои твърдят, че и третата година от брака е критична. Така че я посрещнете смело. Подходящи са подаръци от кожа, стъкло или кристал, перлено или нефритено бижу, а цветето за любимата в този ден е Фуксията.

4-та годишнина от сватбата -  Ленена / Цветно-плодова

Празнува се разцъфването на брака. Затова символът на този ден са цветята (букет с любимите цветя и закачливо послание е идеален подарък) и  плодовете (кошница с плодове). За лукс и комфорт се подаряват копринени изделия (шал, аксесоари, вратовръзка, спално бельо). Ако искате нещо по-изискано, подберете накит със син топаз или син цирконий. И не забравяйте китка здравец.

5-та годишнина от сватбата – Дървена

Половин десетилетие семеен живот означава, че връзката ви е достатъчно здрава да издържи още толкова. Подаряват се сувенири от дърво (кутия за бижута, рамка за снимка, статуетка), сребърни или тюркоазени накити, а за дамата - огромен букет маргаритки.

6-та годишнина от сватбата – Желязна / Захарна

Отново се празнува в уединение. И тъй като вече се познавате добре, трябва да подберете подарък по вкуса на партньора ви (бижу в неговия стил – за предпочитане с аметист, камъкът на любовта, билети за кино, балет, театър, книга). Кутия с бонбони (символизиращи сладостта на брака ви) или изделие от ковано желязо (символ на силата и късмета ви) също са добър избор.

7-ма годишнина от сватбата – Медна / Вълнена

Празнувате за щастието, че сте срещнали партньора си (Медта е символ на благополучие, просперитет и късмет). Подаряват се практични вещи, свързани с интересите на любимия, както и бижута с оникс.

8-ма годишнина от сватбата - Бронзова / Солена

Символизира намерената хармония между две индивидуалности в едно красиво цяло. Освен брознзови изделия (много подходящи са антиките), се подаряват ленени или дантелени аксесоари (пердета, бельо, ръкавици).

9-та годишнина от сватбата -  Керамична / Медна

Подаряват се кожени или керамични изделия - те изглеждат луксозно, автентично и внушително, точно като бракът ви на този етап.

10-та годишнина от сватбата – Тенекиена / Алуминиева

Първият основен крайъгълен камък на брака. Замислете се за продължителността на взаимната си отдаденост в продължение на цяло десетилетие. А брак, който продължава толкова време е издръжлив и красив като диаманта. Така че любимата жена заслужава именно това за подарък. За мъжа са подходящи ръкавели, часовник или някакаква вещ от алуминий. Цветовете на деня са сребърно и синьо, а цветето – жълт нарцис.

11-та годишнина от сватбата – Стоманена

Също както стоманата, вашият брак е неподвластен на времето. Така че можете да си подарите всяка вещ, в чиято изработка е включен стоманен елемент. Другият вариант е бижу - модерен накит или гравиран пръстен, накит с тюркоаз или цитрин. За финал китка грамофончета.

12-та годишнина от сватбата – Копринена

Бракът ви изискан и нежен като коприната и скъпоценните камъни. Затова са подходящи накити с перли, нефрит или опал, цветни полускъпоценни камъни като циркон, берил и топаз или копринени изделия. За още повече цвят добавете божури.

13-та годишнина от сватбата – Дантелена

Не бъдете фаталисти, а станете авантюристи. Точно сега можете да експериментирате с някой по-необичаен подарък като плюшено мече, еротичен костюм, щампована тениска или палто от норка. Важното е да е от текстилна материя.

14-та годишнина от сватбата – Слонова кост

По традиция на този ден се подаряват златни накити или вещи, имитиращи слонова кост.

15-та годишнина от сватбата – Кристална / Стъклена

Вашата любов е чиста и искряща като кристала - традиционният подарък в този ден (вази, чаши, свещници...). А като символ на времето, което сте прекарали заедно и на онова, което ви предстои заедно, се подаряват часовници. Точно сега е времето за класическият букет от червени рози, както и за аксесоари в червен цвят. А защо един по-специален сватбен пръстен по случай юбилея?!

20-та годишнина от сватбата – Порцеланова

Вторият крайъгълен камък на брака. Отпразнуването му трябва да съответства на ангажимента, който двамата сте поели един към друг – да прекарате живота си заедно. Затова нейният символ е порцеланът – изящен, елегантен и деликатен като вашата любов. Другият вариант за подарък са накити от платина – силна и устойчива като брака ви. Вдигнете шумно тържество в тенденциозните цветове – смарагдово зелено и бяло.

25-та годишнина от сватбата – Сребърна

Четвърт век, прекаран с един човек – достоен повод за празнуване! Честването на този юбилей произлиза от Германия, където дамата в съпружеската двойка била „коронясвана” със сребърен венец на главата в деня на 25-тата годишнина от сватбата. Това е третият крайъгълен камък на брака. И всичко сребърно е актуално – прибори, бижута, запалки, ръкавели, декорации, дори звезден прашец по масите.

30-та годишнина от сватбата – Перлена

Устояли сте изпитанията на времето и празнувате поредния си юбилей. Неговият символ са перлите – израз на неугасващата елегантност. Освен тях се подаряват и диаманти – също толкова вечни и неустоими като перлите.

35-та годишнина от сватбата – Коралова

Ако сте екозащитници и не желаете да купувате истински корал, то използвайте лятото да потърсите подобен морски сувенир на морето. Или в краен случай се задоволете с някаква вещ в коралов цвят. Другият вариант е да подарите накит с нефрит или смарагд. Или букет от 35 броя от любимите цветя на дамата.

40-та годишнина от сватбата – Рубинена

Рубин – кралският камък. Огнен и мощен като любовта, устояла 4 десетилетия. Ако не можете да си го позволите, подарете някакъв подходящ аксесоар в рубиненочервен цвят, златно бижу и задължително – букет латинки.

45-та годишнина от сватбата - Сапфирена
50-та годишнина от сватбата - Златна
55-та годишнина от сватбата - Смарагдова
60-та годишнина от сватбата - Диамантена
65-та годишнина от сватбата - Синьосапфирена
70-та годишнина от сватбата – Платинена

Подаръците за всички юбилеи след 40-та годишнина от сватбата трябва да бъдат подбирани внимателно, с много уважение и много обич – както подобава на една толкова дълготрайна и търпелива любов.  А най-добрият начин да бъдат почетени хората, които са я съхранили, е в компанията на семейството и най-близките приятели. Подаряват се полускъпоценни камъни или благородни метали и се отправя персонален поздрав към двойката със стих или песен.

http://www.moetodete.bg/svobodno-vreme/godishnina-ot-svatbata-koga-kakvo-praznuvate.html






Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Прочетох с интерес! И за първи път, ...
05.09.2018 22:11
Прочетох с интерес! И за първи път, макар да нямам кой знае какъв афинитет към скъпоценностите, пожелах да имам целия комплект чак до платината:))) Но всичко е в ръцете на Бога. На нас остава да се молим за здраве и да благодарим за всеки ден, преживян заедно. Пожелавам го и на тебе, мила Или! Прегръдка!
цитирай
2. barin - Здравей, avangardi. Основните са ...
06.09.2018 07:07
Здравей, avangardi. Основните са сребърна, златна и платинена, но през 2013 г. на 10-тата година от моята сватба ми честитиха тенекиена сватба. Помислих, че се шегуват, но прочетох и разбрах, че всички години си имат наименование за годината от сватбата.
Поздрави!
цитирай
3. iliada - Честит празник ,Илка!
06.09.2018 11:28
Много интересен пост!
цитирай
4. avangardi - Благодаря, Вени!
06.09.2018 15:47
donchevav написа:
Прочетох с интерес! И за първи път, макар да нямам кой знае какъв афинитет към скъпоценностите, пожелах да имам целия комплект чак до платината:))) Но всичко е в ръцете на Бога. На нас остава да се молим за здраве и да благодарим за всеки ден, преживян заедно. Пожелавам го и на тебе, мила Или! Прегръдка!

И аз подминах Рубинената сватба! Но на днешния ден е годишнина от сватбата на децата. Честитя им от сърце! Плегръдка и за тебе!
цитирай
5. avangardi - Здравей, barin!
06.09.2018 16:01
barin написа:
Здравей, avangardi. Основните са сребърна, златна и платинена, но през 2013 г. на 10-тата година от моята сватба ми честитиха тенекиена сватба. Помислих, че се шегуват, но прочетох и разбрах, че всички години си имат наименование за годината от сватбата.
Поздрави!
Благодаря, че сподели! Желая ти здраве и дълги години да празнуваш! Рамо до рамо, ръка за ръка, сърце до сърце – нека винаги да е така до края на света! Поздрави!
цитирай
6. avangardi - Благодаря, Илиана!
06.09.2018 16:06
iliada написа:
Много интересен пост!

На днешния ден децата се свързаха под името на националния празник!
Свързаха сърцата и съдбите си и така направихте поклон пред живота!
Пожелавам им животът да ви се отблагодари, като дари с много щастие всеки ваш ден оттук насетне!
Честит празник, Илиана!
цитирай
7. vania23 - Благодаря за интересния пост!
06.09.2018 16:11
Ние тази година със съпруга ми отбелязахме Сребърна сватба :) И си пожелахме да доживеем до Златна...
цитирай
8. avangardi - Благодаря, Ваня!
06.09.2018 16:39
vania23 написа:
Ние тази година със съпруга ми отбелязахме Сребърна сватба :) И си пожелахме да доживеем до Златна...

На вас желая светли дни, желая ви букет от рози и сбъдване на всичките мечти! Честита 25 годишнина и празнуване на останалите!:))
Поздрави!
цитирай
9. bven - Каквото си мислиш - това се случва...
11.09.2018 14:32
защото Вселената помни и сбъдва желания:)))
Поздрави за светлия текст!
цитирай
10. avangardi - Благодаря, Таня!
12.09.2018 10:31
bven написа:
Каквото си мислиш - това се случва... защото Вселената помни и сбъдва желания:)))
Поздрави за светлия текст!

Поздрави и за теб!
цитирай
11. stela50 - Интересен постинг, Илка...
17.09.2018 18:22
не съм чела много и подробно за тези годишнини, но с удоволствие
се задълбочих в написаното от теб... и се замислих...
каквито и наименования да имат, както и да бъдат отбелязвани,
важно е да са истински... и чувствата, и мислите, и тържествата...
и друго си помислих - колко голямо е разстоянието
от "Кораловата" до "Рубинената"...
Поздрав сърдечен !
цитирай
12. mmmmmmmmm - Скоро
18.09.2018 12:20
ще имам празник,май?! :)
цитирай
13. avangardi - Благодаря, Таня!
19.09.2018 11:01
stela50 написа:
не съм чела много и подробно за тези годишнини, но с удоволствие
се задълбочих в написаното от теб... и се замислих...
каквито и наименования да имат, както и да бъдат отбелязвани,
важно е да са истински... и чувствата, и мислите, и тържествата...
и друго си помислих - колко голямо е разстоянието
от "Кораловата" до "Рубинената"...
Поздрав сърдечен !

Колкото по-напред във времето, се увеличават с 5 години. Тогава се изисква много огнен и мощен като любовта. Така минават 4 десетилетия.
Поздрави за благите думи!:)
цитирай
14. avangardi - Благодаря, Мариянче!
19.09.2018 21:10
mmmmmmmmm написа:
Скоро ще имам празник,май?! :)

Коя годишнина ти се задава?
Приятно празнуване!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304227
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031