Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2022 15:00 - Топ 12 най-велики визуални художници на всички времена
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2826 Коментари: 4 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Ако попитате историци на изкуството кои са най-великите визуални художници на всички времена, ще има множество различни имена. Разбира се, има няколко стандарта, по които можете да измервате кои са най-добрите художници за всички времена.

 

 

 

За съжаление в света на изкуството в исторически план доминират мъжете и жените художници рядко се споменават въпреки огромния им принос. Важно е жените художници също да бъдат признати като част от канона, тъй като тяхната работа също е с превъзходно и трайно качество, а някои дори са постигнали успех в собствения си ден въпреки големите обществени пречки.

 

Има няколко фактора, които биха определили дали определен изпълнител прави списъка. Едно от тях е тенденцията и модата на момента, в който художникът е живял, друго е дълголетието на популярността на художника. Въздействието на художника върху съвременниците му е още един фактор, който трябва да се има предвид. В дългосрочен план определянето кои са най-великите художници на всички времена може да бъде субективно мнение; Въпреки това, въз основа на общественото мнение и това, което казват музеите, 10-те най-добри визуални художници за всички времена са:

  1. Микеланджело (1475-1564)

Микеланджело е смятан за най-великия скулптор и художник на всички времена. Той беше основна фигура на Ренесанса в Италия, особено във Флоренция и Рим. Дори и днес някои от мраморните му резби имат безупречна красота.

 

Микеланджело е известен с италианската скулптура на Ренесанса, както и със стенописите в Сикстинската капела , наред с други невероятни произведения на изкуството.

  2. Рембранд ван Рейн (1606-1669)

Рембранд е холандски живописен гений, създал няколко шедьовъра. Рембранд е особено известен със страстта си към историческата живопис и портретите на натюрморта. Той направи няколко платна, известни с емоционалното си съдържание, поради което Рембранд бе брандиран като художник-реалист.

  3. Пабло Пикасо (1881-1973)

Пабло Пикасо, основателят на кубизма, е един от най-влиятелните художници в историята. Той беше скулптор, график, художник и керамик. Той произвежда няколко от най-великите картини на 20-ти век. Роден на баща художник, Пикасо получава всички необходими насърчения за изграждане на успешна живописна кариера. Това му дава привилегията да учи изкуство в някои от най-добрите училища по изкуства в Испания.

 

Той беше сред 250-те скулптори, които изложиха 3-тия Международен скулптурен форум, проведен в Америка. Неговият стил и техника са изключително плодотворни през целия му живот, произвеждайки общо 50 000 произведения на изкуството, включително рисунки, картини и скулптури, наред с други. От всички форми на изкуство Пикасо се отличи най-много в живописта.

  4. Леонардо да Винчи (1452-1519)

Леонардо е роден във Флоренция, Италия. Въпреки че е живял преди няколко века, той все още остава един от най-влиятелните художници на всички времена. Единственото му обучение е в областта на науката и той е чиракуван в ранна възраст за известен художник от Флоренция по онова време. Леонардо е бил смятан за интелектуалец през живота си поради страстта си към науката.

 

Приносът на Леонардо към света на изкуството е малък, но две от картините му са най-популярни днес: „Мона Лиза“ и „Тайната вечеря“, която е единствената оцеляла фреска на Леонардо да Винчи.

 

Фактът, че неговият интерес е надхвърлял изкуството, може да е бил причината неговият принос да е много малък. Приживе той беше толкова увлечен във физиката и механиката, че създаваше наред с други неща работещи художествени дизайни за велосипеди.

 

Това е, което се смята, че е причина за неуспеха му да завърши няколко от своите картини и художествени проекти. Има и достоверни доклади, че той е прекарал значително време в мислене и тестване на научни закони, както и в писане на своите наблюдения за тях.

  5. Клод Моне (1840-1926)

Клод Моне е популярно считан за основател на френската импресионистична живопис. Моне изпитваше невероятна страст към документирането на провинцията в многобройните си картини. Това е раждането на неговите импресионистични картини. Когато Моне заминава за Париж, той наблюдава няколко художници, които копират популярните произведения на други художници. Вместо да следва тази тенденция, Моне разви навика да седи до свободен прозорец и да рисува това, което видя.

 

Постепенно Моне става популярен със своя импресионизъм. Той повлия на няколко млади художници и ги накара да се отдадат на импресионизма и за кратък период от време импресионизмът се превърна в популярна форма на рисуване в Париж. Някъде през 1874 г. в Париж се състоя първата изложба на импресионизма. В тази изложба Моне представи общо 12 произведения на изкуството, включващи пет картини и седем пастели.

  6. Винсент ван Гог (1853-1890)

Ван Гог, роден в Холандия, е забележителен художник, чиито произведения на изкуството и до днес се продават на невероятни цени в целия свят. Приносът му към изкуството е основно рисуването. Той създава много натюрморти, няколко от тях са портрети на приятели и познати. Като цяло Ван Гог е завършил около 800 картини. Едно нещо, което го отличаваше като художник, беше неговото разбиране за цветовата връзка и уникалната четка. Неговата работа все още е чудесен източник на вдъхновение за няколко импресионисти от цял ​​свят.

  7. Огюст Роден (1840-1917)

Роден беше работохолик и всеотдаен скулптор. Той е достоен наследник на велики умове като Микеланджело. Роден е популярно считан за най-добрия скулптор на модерната епоха. Успехът му се дължи на способността му да моделира камък и глина по сложен начин. Приживе Роден изкарва прехраната си, като си сътрудничи с утвърдени скулптори по няколко проекта.

  8. Ян ван Ейк (1390-1441)

Той е един от най-забележителните художници от Северния Ренесанс и много от неговите творби са силно копирани днес. Освен, че работи за съда, ван Ейк продуцира няколко картини за частни клиенти. Характерно за него е, че той е единственият художник в епохата си, който подписва платната си.

  9. Донатело (1386-1466)

Донатело е смятан за най-великия скулптор на 15 век. Той несъмнено беше един от най-добрите художници от онази епоха. Беше много сръчен с дърво, теракота и камък.

  10. Питър Пол Рубенс (1571-1640)

Питър Рубенс е най-влиятелната фигура в бароковото изкуство за контрареформация. Приносът му към изкуството е основно картини; той обаче продуцира почти всички възможни жанрове картини. Той беше много гъвкав, произвеждаше карикатури и илюстрации на книги, както и скици за метални работи и скулптури.

  11. Елизабет Луиз Виге-Льо Брун (1755-1842)

Vigйe-Le Brun е един от най-известните портретисти на Франция от 18-ти век и най-известната жена художник в Европа. Чрез талант и постоянство тя постига успех в един от най-бурните периоди на френската и европейската история и се превръща в един от любимите художници на кралица Мария Антоанета. Тя рисува повече от 20 портрета на Мария Антоанета, заедно с портрети на други европейски аристократи, актьори и писатели, предимно жени. Избрана е в художествени академии в 10 различни града. Създала е над 900 картини през живота си, включително около 600 портрета и 200 пейзажа.

  12. Джорджия О"Кийф (1887-1986)

Джорджия О"Кийф беше един от най-важните и успешни художници на 20-ти век. Тя беше един от първите американски художници, които приеха абстракцията и стана един от лидерите на американското модернистично движение. Изкуството й е лично и иновативно. Тя е известна с картини на големи абстрактни цветя, драматични небостъргачи в Ню Йорк и югозападни пейзажи.

https://www.greelane.com/bg/%d1%85%d1%83%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%ba%d0%b8/%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d1%83%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0/best-visual-artists-of-all-time-3985842/







Гласувай:
32


Вълнообразно


1. wonder - Браво! За пръв път виждам висока ...
08.02.2022 16:33
Браво! За пръв път виждам висока оценка за гениалната Мария Елизабет Луиз Вигьо-Лебрун, която за дългия си и щастлив живат /цели 86 г./ е нарисувала около 700 портрета и 15-20 пейзажа. Рисувала е толкова бързо, че творбите и се заплащали в пъти повече от тези на останалите известни художници. :)))
цитирай
2. wonder - Трябваше до Огюст Роден да запишат ...
08.02.2022 16:47
Трябваше до Огюст Роден да запишат Камий Клодел. ;)))
цитирай
3. avangardi - Здравей, Дела! :)))
08.02.2022 17:05
wonder написа:
Браво! За пръв път виждам висока оценка за гениалната Мария Елизабет Луиз Вигьо-Лебрун, която за дългия си и щастлив живат /цели 86 г./ е нарисувала около 700 портрета и 15-20 пейзажа. Рисувала е толкова бързо, че творбите и се заплащали в пъти повече от тези на останалите известни художници. :)))

Елизабет Vigee LeBrun
Факти
Известен с: картини на френски знатни лица, особено на кралица Мария Антоанета ; тя изобразява френския кралски начин на живот точно в края на ерата за такъв живот.
Професия: художник
Дати: 15 април 1755 - 30 март 1842 г.
Известна още като: Мария Луиза Елизабет Виге ЛеБрун, Елизабет Виге Ле Брун, Луиз Елизабет Виге-Лебрун, Мадам Виге-Лебрун, други варианти

Семейство
Майка: Жана Мейсин, фризьор от Люксембург
Баща: Луис Виге, портретен художник, работещ в пастели; член на Academie de Saint Luc
Брак, деца:
съпруг: Pierre LeBrun (женен 1776, разведен; търговец на изкуство)
деца:
Джули (родена 1780)
цитирай
4. avangardi - Гениалната Камий Клодел, която променя света на изкуството...
08.02.2022 17:32
wonder написа:
Трябваше до Огюст Роден да запишат Камий Клодел. ;)))

Камий Клодел e френска скулпторка, известна най-вече с бронзовите си и мраморни фигури в мрачен, но чувствен стил, напомнящ този на любовника ѝ Огюст Роден (един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8329218
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95875
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930