Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2022 09:37 - 10-те най-известни картини на Салвадор Дали
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3110 Коментари: 2 Гласове:
24

Последна промяна: 12.03.2022 09:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image   Дори и хората, които не са изкушени от изкуството го познават и лесно различават неговите картини. Той е толкова характерен със своя стил, енергия и ексцентричност до нереалност. С извитите си мустачки, сюрреалистично творчество и домашен любимец мравояд.

Да, той е Салвадор Дали. Цялото му име е Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек. Роден е в испанския град Фигерес на 11 май 1904 година. Баща му – адвокат и нотариус, бил изключително строг във възпитанието на Салвадор, докато майка му, напротив – окуражавала ексцентричността и творчество му.

Салвадор не бил старателен ученик. Бил бунтар, носел ексцентрични дрехи и дълга коса. През 1919 година, когато е едва 14-годишен, се състои и първата му публична изложба. Няколко години по-късно Дали заминава да учи в Мадрид. Прекарал известно време в затвора по обвинения, че подкрепял Сепаратисткото движение, въпреки че бил аполитичен.

 

В началото твори главно в три стила – импресионизъм, футуризъм и кубизъм. Творческите му експерименти водят и до първия му сюрреалистичен период през 1929 г. Започнал да рисува малки маслени картини, изобразяващи сънищата му.

Освен картини, Салвадор създавал и няколко филма. Със зашеметяващо темпо нестандартният творец набирал популярност. Творбите му се продавали като топъл хляб. Към средата на 30-те освен с творчеството си, Дали вече бил известен и с колоритния си характер.

Днес картините му са едни от най-търсените и най-скъпите в света. Художникът умира на 23 януари 1989 година в следствие на сърдечна недостатъчност.

1. Ана Мария image1924 година

На платното е изобразена по-малката сестра на Дали Ана. Двамата били изключително близки, затова и Дали я рисува като истинска красавица. Приятелството между брата и сестрата продължи докато художникът не срещнал Гала – първата и единствената му любов, жената на живота му и негова муза. Ана толкова ревнувала, че прекратила всякакви взаимоотношения с брат си.

2. Горящият жираф image1937 година

Тази картина художникът рисува малко преди да емигрира в САЩ. В нея той ясно демонстрира недоволството си от политиката, водена в родната му Испания. Въпреки че се определя за аполитичен, в платното Дали ясно демонстрира усещането си за предстояща война, която ще започне в близко бъдеще в страната.

3. Лицето на войната image1940 година

Картината е нарисувана, когато Салвадор вече живее в САЩ. Ужасното лице на войната, очите, изпълнени с безкрайна смърт, символизират Испанската гражданска война , която продължава от 1936 до 1939 година. Ужасът в платното допълнително се увеличава от кафявата тоналност, която доминира в картината.

4. Метаморфозите на Нарцис image1937 година

Картината се основава на гръцкия мит за Нарцис – човек, обречен от боговете да се влюби в себе си, след като види отражението си във водата. Интерпретацията на Дали може да бъде усетена ясно в платното от 1937 година. В картините на Дали яйцето е често използван символ на началото на живота и надеждата.

5. Лицето на Мей Уест image1974 година

Работата се отнася към по-късните творби на художника и е издържана в стил комикс. Картината изобразява лицето на известната холивудска актриса Мей Уест. Устните на жената са под формата на червен диван, завеси служат за коса, а очите на Meй представляват две картини. Когато нарисувал портрета, Салвадор Дали коментира: „Когато се приближиш до нея, виждаш мамещи и предразполагащи устни. Но внимавай! Тази уста може да те изяде всеки момент!“.

6. Сън, предизвикан от полета на пчела около нар, миг преди събуждането image1944 година

Една насочена пушка, два тигъра, голата съпруга на Дали, Гала. „Целта ми беше за пръв път да покажа на хората открития от Зигмунд Фройд тип на дългия свързан сън, предизвикан от мигновено въздействие, заради което настъпва събуждането“, признава Дали по повод едно от най-известните си произведения.

7. Любовна игра image1929 година

„Любовна игра“ не е обикновено маслено платно, а е колаж на картон. Името на картината е дадено от известния поет Пол Елюар. Това е картината, която прави Салвадор Дали част от световното сюрреалистично движение.

8. Слоновете image1948 година

Въпреки че слоновете са често срещан елемент в картините на ексцентричния художник, тази е първата, изцяло посветена на слона. Тъй като животните обикновено се асоциират с величавост и голямо тегло, творецът решава да се противопостави на всеобщото мнение и в типичен за него стил да ги нарисува с необичайно дълги тънки крака.

9. Великият мастурбатор image1929 година

Една от най-известните картини на художника отразява противоречивото му отношение към половия акт между мъжа и жената. В детството си Дали попаднал на медицинска книга със снимки на половите органи на пациенти с венерически заболявания. Оттогава младият художник започнал да изпитва отвращение от секса и да го асоциира с процесите на гниене, както се вижда и от творбата му.

10. Постоянството на паметта image1931 година

Едно от най-разпознаваемите платна на великия сюрреалист. Картината носи световна слава на художника. „Постоянството на паметта“ изобразява няколко часовникови механизма, изобразени в течна форма. Така творецът целенасочено се отдалечава от концепцията за линейно време. Само няколко часа са били необходими на гениалния Дали да сътвори този шедьовър. В момента платното се съхранява в нюйоркския музей на модерното изкуство.
 

Картината "Постоянството на паметта", сътворена от Дали през 1931 г., се превръща в една от най-известните и харесвани негови творби. В момента тя може да бъде видяна в МоМА (Museum of Modern Art) в Ню Йорк, а в автобиографичната книга "Тайният живот на Салвадор Дали" художникът разкрива за нея следното.

Сиренето камамбер дало на Салвадор Дали идеята за разтопените часовници в картината “Постоянството на паметта” 

"Една вечер… бяхме поръсили храната си с пикантен камамбер и след като всички излязоха, още дълго останах на масата, размишлявайки над философските проблеми на "супермекото", хрумнали ми благодарение на сиренето. Станах, отидох в ателието и включих осветлението, за да хвърля, както имах навик да правя, последен поглед на картината, над която работех в момента.

Тя изобразяваше пейзаж в околностите на Порт Лигат, чиито скали бяха озарени от прозрачна, меланхолична предвечерна светлина; на преден план имаше изсъхнала маслина с отсечени клони. Разбрах, че атмосферата, която бях успял да създам в този пейзаж, щеше да ми послужи като декор за някаква идея, за някакъв изненадващ образ, но изобщо нямах представа какъв. Тъкмо да угася лампата, когато внезапно "съзрях" отговора. Видях два меки часовника, единият от които печално висеше на клона на маслината.

Независимо от обстоятелството, че главоболието ми беше станало едва ли не непоносимо, приготвих палитрата си и настървено се захванах за работа и картината, която щеше да стане една от най-знаменитите ми творби, беше завършена."

https://www.10te.bg/art/10-te-naj-izvestni-kartini-na-salvador-dali/




Гласувай:
24



1. donchevav - С текста под всяка творба нещата са ...
12.03.2022 17:10
С текста под всяка творба нещата са много по-лесни за възприемане:)
Картината за войната е потресаваща - страх, отчаяние, ужас, покруса, усещане за неизбежно зло, за смърт.
Беше ми много интересно да разгледам и прочета!
Благодаря, мила Или!
цитирай
2. avangardi - Здравей, мила Вени!
12.03.2022 18:59
donchevav написа:
С текста под всяка творба нещата са много по-лесни за възприемане:)
Картината за войната е потресаваща - страх, отчаяние, ужас, покруса, усещане за неизбежно зло, за смърт.
Беше ми много интересно да разгледам и прочета!
Благодаря, мила Или!

И аз прочетох с интерес. Към последната картина добавих историята за камабер.
Благодаря ти от сърце. Топла прегръдка!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306296
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031