Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2022 13:06 - Трагичната, но велика съдба на Екатерина Каравелова.
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3002 Коментари: 4 Гласове:
25

Последна промяна: 20.07.2022 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Съпругата на Петко Каравелов - Екатерина, остава завинаги в историята като единствената жена-мъж, която в най-голямата паника при битката край Сливница излиза на площада да успокоява населението. Въпреки хладнокръвието си тя има тежка съдба - омъжва се за съпруга си, но не по любов, губи трите си дъщери, а по време на Стамболовия режим я грози дори убийство.

Цялата трагична и същевременно велика история Каравелова успява да запечата на страниците на дневника, който води до края на живота си. Благодарение на него става ясно колко важна е била ролята ѝ за развитието на България след Освобождението.

Докато учи в женската гимназия в Москва и мечтае да се прибере в България,

тя се запознава с Петко Каравелов,

който тогава бил студент. С нищо обаче не подозира, че именно той е бъдещият ѝ съпруг и заедно с него тя ще има важна роля в политическия живот у нас.

"Една вечер, не помня как, той изтръгна съгласието ми - признава в своя дневник Екатерина. - Сгодихме се на 4 октомври 1879 г., а венчавката определихме за 13 януари следващата година. Бях възхитена от ума, амбициите и пламенността на този избухлив на моменти човек, но ласките ме смущаваха и озадачаваха."

В записките си тя разкрива, че знае всичко за физиологията на растенията и нищо за тази на човека.

Вероятно затова през първата им брачна нощ Екатерина се опитва да отпрати Петко Каравелов в друга стая.

В дневника си Каравелова обяснява, че едва след първото раждане на дъщеря им се влюбва в своя съпруг: "Как това започна и как дойде? Без моя воля и щение".

До края на живота си обаче Екатерина Каравелова е вярна и предана на Петко, а той отлично знаел, че жена му притежава уникален талант.

Само 10 месеца след сватбата съпругът ѝ става министър-председател и въпреки тази титла тя с нищо не показва, че е първа дама.

Междувременно обаче Каравелова била не просто съпруга на мъжа си, а бързо се превърнала в негов сътрудник в политическата му дейност. Едни от най-значимите ѝ постижения били създаването на българското женско движение и обществената ѝ ангажираност в тази посока.

Чрез своята дейност тя се опитвала да превъзмогне загубата на първата си дъщеря Радка, която починала още преди да е навършила 3 години. След нея обаче ражда още две - Виола и Лора.

В дните след Съединението, когато сърбите заплашват да узурпират българската столица - според историческите свителства в този период Каравелова е сред малкото обществени фигури, които

не губят вяра в победата

и дават надежда, че катастрофата може да бъде избегната. Точно когато е битката при Сливница през 1885 г. и в София се чували гърмежите, Екатерина излиза на площада и започва да успокоява хората. Постъпката ѝ така трогва коресподент от Германия, че в репортажа си той я определя като "единствения мъж" в България.

С мъжа си Екатерина е в епицентъра на скандала около детронирането на княз Александър Батенберг и наложения Стамболов режим.

Заради него Каравелов е преследван и вкаран в затвора през 1891 г., "за да не обърка сметките на новите управляващи". Това вбесява съпругата му и тя започва да търси подкрепа от дипломати за освобождаването му.

Стамболов обаче взема мерки срещу нея

и я поставя под домашен арест. Хората не смеели да доближават дома им и само Пенчо Славейков посещавал "чумавата къща" и помагал на семейството. Премиерът обаче не се отказва и срещу Екатерина е скалъпено обвинение в предателство. Застрашава я и смъртна присъда, но с много лични връзки тя я избегнала заради децата си.

Въпреки че успява да се справи с тези перипетии и съпругът ѝ е освободен, я застига поредното изпитание. Абсолютно изненадващо през 1903 г. Петко Каравелов умира. След 29 г. брак Екатерина е силно разстроена и известно време не може да превъзмогне, че единствената ѝ опора вече не е между живите. Продължава напред само защото децата ѝ имат нужда от нея.

Публикация на групата АРТЕФАКТИ и СТАРИ СНИМКИ .

За злощастие на съдбата през 1913 г.

умира и третата ѝ дъщеря Лора от куршум,

но това не сломява Екатерина. Амбициозната дама този път се хвърля в подкрепа на арестуваните по време на Илинденското въстание и работи доброволно в най-голямата софийска болница към Военното училище.

По-късно участва активно и в създаването на Комитет за защита на евреите в Германия заедно с писателя Антон Страшимиров, проф. Асен Златаров, проф. Петко Стайнов и др.

Въпреки смелата ѝ и честна позиция в защита на евреите съдбата нанася на Екатерина последния си жесток удар.

Съпругът на втората ѝ дъщеря Виола изчезва безследно и тя угасва от мъка с помрачено съзнание.

Останала сама Екатерина Каравелова е сломена, но въпреки това до последния си ден през 1947 г. се бори срещу фашизма и за една по-различна България.

Преживяла съпруг и три деца, личната съдба на Екатерина Каравелова е като антична трагедия.

Близо 25 години тази неизтощима българка е в центъра на политическия живот в България.

АРТЕФАКТИ и СТАРИ СНИМКИ

Умира на 1 април 1947г. на 87 г.

Гробът на Екатерина и Петко Каравелови се намира зад църквата " Свети Седмочисленици" в София.https://www.mila.bg/article/7724723

image




Гласувай:
25



1. katan - Високо интелигентна и образована.
20.07.2022 21:23
Животът й е като антична трагедия...
цитирай
2. avangardi - Близо 25 години тази неизтощима българка е в центъра на политическия живот в България.
21.07.2022 11:16
katan написа:
Високо интелигентна и образована. Животът й е като антична трагедия...

Поклон!
цитирай
3. donchevav - Много хубав постинг - прочетох с ...
28.07.2022 19:04
Много хубав постинг - прочетох с интерес. Благодаря ти, мила Или!
Изключителна жена, живяла в един от най- богатите на събития отрязък от историята на България. Драматичен, трагичен, достойно преживян живот! Поклон и прослава!
цитирай
4. avangardi - Здравей, мила Вени!
29.07.2022 08:15
donchevav написа:
Много хубав постинг - прочетох с интерес. Благодаря ти, мила Или!
Изключителна жена, живяла в един от най- богатите на събития отрязък от историята на България. Драматичен, трагичен, достойно преживян живот! Поклон и прослава!

Цялата трагична и същевременно велика история Каравелова успява да запечата в дневника си, който води до края на живота си. Благодарение на него става ясно колко важна е била ролята й за развитието на България след Освобождението.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304103
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95670
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031