Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2006 12:00 - Как да създадем хигиенни навици на нашия домашен любимец
Автор: drburlakov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8811 Коментари: 7 Гласове:
0



КАК ДА НАУЧИМ КУЧЕТО НА ХИГИЕННИ НАВИЦИ Научаването на кучето на хигиенни навици на теория е много лесно .
Ключа е в предотвратяването на “белите “ в къщата и даване сано на една друга алтернатива – навън .
Кучето по природа лесно си създава навици и понеже учи по асоциация , скоро ще знае , че няма по-добро място за елиминиране ( дефекиране и уриниране ) , от външната среда .
Трика е да разберем как да предотвратяваме “белите “. За целта се възползваме от един естествен инстинкт на кучето – стремежа му да пази мястото си за сън чисто . Следва че ние трябва да му осигурим “легло”, от което то не може да излезе . Да добавим към това изграден режим на извеждане навън и имаме точния отговор.
Чудесна идея е да имате клетка с големина , подходяща за размера на вашето кученце – постелете я с меко матраче и постелки , сложете вътре играчки и кокалче за дъвчене и забавление . Кучето харесва да има свое местенце и трябва от рано да свикне с това – още от първата нощ във вашия дом .
А сега – най-важната част – режима . Да започнем от вечерта – време за лягане за кученцето . Изведете го навън и му дайте възможност да се изходи ( ако е възможно и сте в обезопасено място – пуснете го без каишка ) . Непременно го похвалете когато се изходи ( “ Браво!“ , “Добро куче! ) , погалете го . Веднага го приберете вътре и го сложете в клетката му .
Първото нещо сутринта ( наистина ПЪРВОТО) – вземете го на ръце и го изведете . След като цяла нощ е пазило леговището си чисто , би трябвало бързо да се изходи . Приберете го вътре и му дайте свобода, но само в кухнята . Може да ползвате детска оградка, за да ограничите достъпа му до другите стаи . Нека е на свобода докато вие приготвяте закуската и се храните . След вашата закуска , дайте му неговата закуска – и веднага го изведете . Запомнете това правило – навън след всяко хранене. Приберете го вътре и докато приготвяте обеда и се храните, го оставете свободно в кухнята за час-два . След това – бързо навън . После обратно в клетката до 16 .00 . Сега е време да му дадете неговата вечеря . За да си спестите едно бързо изнасяне навън , нахрането го в клетката и веднага щом лапне последната хапка , го изведете . След като се изходи го приберете и го оставете на свобода в кухнята доато приготвяте вечерята и докато се храните . Изведете го отново навън около 20.00 – и отново точно преди вие да си легнете.Спазвайте този 24-часов режим поне за 2 седмици , за да може чрез предпазване от елиминиране в къщата и повторение на навика да се изхожда навън , кученцето да направи твърда асоциация с правилното място за изхождане.
Сега вече можете да увеличите свободата му извън клетката. Направете го като първо му дадете свобода цялата сутрин и отново само в кухнята . Ако запази чистота, на следващия ден опитайте и следобеда да го оставите на свобода , пак само в кухнята.. Само чрез тези “опитни” периоди ще знаете кога вече на кученцето ви може да се разчита .
Трябва да продължите поне за още няколко седмици (зависи от конкретното кученце) да го оставяте в клетката през двата най-критични периода- през нощта и когато остава само в къщата през деня .
Когато вече спокойно може да бъде оставяно в кухнята без да прави там бели , може да го допуснете и в другите стаи , но под стриктно наблюдение .
Не му давайте никаква храна след 18.00 часа – отнема около 6 часа да бъде храносмляна и съответно след това се появява нужда за дефекиране/уриниране . Всяка храна след 18 часа може да го принуди да ходи по нужда след като е сложено вечерта да спи.
Въпреки установената рутина , Вашето кученце може да има от време на време “инциденти“ когато е извън клетката. Тук е нужна корекция . Ако го хванете по време на акта , със силно”НЕ” го сложете веднага навън. Няма никакъв смисъл да го наказвате за грешки , които е напрвило преди час или дори преди 5 минути. Това се отнася както за изхождането в къщи , така и за гризането на най-хубавите ви обувки !
По време на периодите на свобода, наблюдавайте за въртене в кръг, внезапна загуба на интерес към игра/играчка , или тръгване към вратата . Това са знаци , че има нужда да уринира или дефекира.


Тагове:   как,   Любимец,   Нашия,   навици,


Гласувай:
0



1. анонимен - хъски
26.02.2010 20:31
Здравейте Докторе наскоро си взехме хъски на 40дена даваме му по 90 гр.дневно от гранулите роял кънингс за малки кученца,та въпросът ми е дали това количество дневна доза му е достатъчна?
цитирай
2. анонимен - re
27.02.2010 07:25
zawisi ot kilogramite na ku4eto i kolko kilograma e,n akolko pyti se dawa tova koli4estwo
цитирай
3. анонимен - хъски
27.02.2010 19:12
тежи 3кг и му даваме по 30гр 3 пъти дневно
цитирай
4. анонимен - хъски
27.02.2010 19:14
а калции трябва ли да му даваме и по колко на ден
цитирай
5. анонимен - re
01.03.2010 13:33
Ne ,kogato hranata e balansirana i hubawa ne e neobhodimo.

Kalciq e za nqkoj kolegi e dopylnitelen dohod.
цитирай
6. анонимен - blagodarim za savetite
27.05.2010 12:36
na 36 godini sam i zaradi dosta tejka astma v detskite godini vinagi sa me pazili ot kontakt s vsqkakvi jivotni.Ot 1 mesec sas sapruga mi vzehme iork6irski terier zaradi dvete ni deca radosta e golqma edinstveniq problem sa higiennite mu navici,nadqvam se blagodarenie na va6ite saveti 6te sazdadem pravile rejim.
цитирай
7. анонимен - malko mops4e
31.10.2011 12:46
имаме мопс на 48 дена и не са му минали ваксините как да запо4на да го приу4авам на навици след като не мога да го водя на вън поне о6те 60 дена а после в сред зима няма ли да му е студено за6тото знам 4е мопсовете са кекави ку4ета
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drburlakov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1878602
Постинги: 22
Коментари: 817
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031