Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2009 17:05 - Какво да правиш, когато всичко е срещу теб! - притча
Автор: avangardi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2258 Коментари: 8 Гласове:
17

Последна промяна: 12.11.2009 17:07


Какво да правиш, когато всичко е срещу теб
притча

Млада девойка отива при възрастния си баща и споделя:
- Татко, уморена съм, толкова е тежък животът, само проблеми и трудности. През цялото време плувам срещу течението, нямам повече сили … Какво да правя?

Бащата вместо да отговори поставил на печката три еднакви купи с вода, в едната сложил морков, в другата - яйце, а в третата сложил смляно кафе. След малко време той извадил от водата моркова и яйцето и налял чаша кафе.

- Какво се е променило - попитал бащата дъщеря си.
- Морковът и яйцето са се сварили и си ми налял чаша кафе - отговорила дъщерята.
- Не, дъще моя, това е само повърхностен поглед върху нещата. Погледни - твърдият морков се е сварил в горещата вода, станал е мек. Чупливото и течно яйце е станало твърдо. Вънщно те не са се променили, само са променили своята структура под въздействието на едно и също неблагоприятно обстоятелство - горещата вода. Така е и с хората - силните на външен вид могат да се огънат и да станат слаби, когато нежните и чупливи могат да станат по-силни и твърди …
- А кафето? - попитало момичето.
- О, кафето! Това е най-интересното. Зърната кафе напълно са се разтворили в същата тази неблагоприятна външна среда - горещата вода и са я променили. Превърнали са горещата вода във великолепна напитка - гореща, силна, ароматна, ободряваща.
Има особен вид хора, които не се променят от силата на външните обстоятеслтва, те променят самите външни обстоятеслтва и ги превръщат в нещо ново и прекрасно, като изличат полза и познание от ситуацията.


 

Над 500 болести се появяват на нервна почва!   Любопитно     image Много от заболяванията се дължат на потискани емоции и задържан в нас стрес, твърдят медиците. Проблемът не е в самите преживявания, а в нашата реакция към тях Все по-често чуваме и четем: “По-малко се вълнувайте и притеснявайте, избягвайте стреса”.

Съгласете се, че това звучи доста нереално. Хубаво е да го можем, но трудно се постига... И ние какво правим - “вдигаме ръце” и се примиряваме с факта, че ако животът ни би протекъл по друг начин, ние бихме били и по-здрави. Проблемът обаче не е в нашите притеснения (абсолютно всеки ги има), а как реагираме на тях.


“Най-важно и здравословно е да се научим да удържаме ударите на съдбата, а не да превръщаме преживяванията и притесненията в непрекъснати болести”, казват специалистите от най-новата медицинска посока, наречена психосоматика.

Около 500 заболявания в днешно време се причисляват към т.нар. психосоматични заболявания - т.е. тези, които се развиват не само по физически, но и по психични причини.

Тези болести се лекуват дълги години съвсем безуспешно, защото обикновено тялото работи “против нас”. Разбира се, без традиционните хапчета или инжекции не можем да минем в такава ситуация, но ние можем и трябва да ускорим оздравяването. За тази цел трябва да открием какво се съпротивлява вътре в нас и да се научим да реагираме по нов начин на стреса.

Прието е да се смята, че много емоции като гняв и страх например потискат човека. Как ги “разчита” нашият организъм? Например при страх ние сякаш “замираме”: дишането спира, тялото се стяга.

При гняв подсъзнателно се подготвяме за физическа атака: мускулите се напрягат, а за да се осигури притокът на кръв към тях, кръвоносните съдове се разширяват. Ако тези притеснения редовно ги задържаме в себе си, те се отпечатват върху нашето тяло чрез хронични мускулни спазми и стягания.

Близкостоящите органи ще изпитват дискомфорт от тези спазми. А оттам до сериозните болести никак не е далече. Редовните стресове, макар и не така ярки, подкопават в много по-голяма степен здравето ни, отколкото еднократният по-силен шок.

ВНИМАНИЕ!
“Замразените” в тялото емоции могат да бъдат осъзнати и да ги “изпуснем” навън - например да ги извикаме силно на глас, дори да ги изкрещим, или да ги нарисуваме. Може да потърсите помощта на психотерапевта. Няма чудо-методи за всяка конкретна болест, но някои методики са по-ефикасни при едни или други диагнози. За по-нагледно ще разгледаме някои болести на популярни хора от киното.


Страховете раждат язвата

Язвената болест често започва в ситуация на неопределеност на бъдещето и при невъзможност човек да се реализира, както и при липса на безопасност. Емоционалните, ранимите хора, попаднали в такава ситуация, “не могат да я смелят”. Организмът буквално разбира тези мисли и засилва отделянето на стомашен сок, който разяжда стомашната лигавица.

Как да се предотврати? Най-силно помага думата логотерапия, която означава лечение с осъзнаване смисъла на съществуване. А също и воденето на дневник, самовнушаването на тема: “Аз ще постигна това, което искам”. Може да си нарисувате “карта за изпълняване на желанията”. А тялото ви трябва да почувства, че се грижите за него, но не като го насищате, а като си правите бани с ароматни масла. Или като карате велосипед.

Работохолиците най-често страдат от сърдечни болести

Руският актьор Лев Дуров страда от исхемия. Този човек е класически работохолик, и то не само на сцената. И на вилата си всичко върши сам: сече дърва, върши домакинската си работа, грижи се за градината. Цял живот не си е доспивал. Не може да издържи дълго време в леглото.

Бързането е неговият обичаен ритъм в живота. И когато съобщили на актьора, че той е прекарал на крак няколко микроинфаркта, той отговорил: “Аз не съм забелязал”.

Какво се случва? Ако организмът реагира на стреса като на послание, на предизвикателство и постоянно се готви да атакува и покорява нови върхове, а почивката и отпускането не са достатъчни, тогава страда сърцето. Този, който не умее да прави паузи, да споделя отговорността, да остава в сянка, той е обречен на редовно отделяне на адреналин, който “притиска”, а след това изхабява кардиосистемата.

Как да се предотврати? Научете се на дълбоко мускулно разхлабване: със силата на фантазията “пропуснете” по тялото си топлина, открийте “стиснатите” места и още по-силно напрегнете тези мускули, за да могат те рефлекторно да се отпуснат.

Обикновено при това от паметта изплуват ситуации, които се обясняват със страха от отпускане (например родителите ви навремето са ви наричали мързеливец). Представете си тези “стиснати, притиснати” мускули във вид на топяща се ледена топчица или затихващо огънче.

Чувството за вина и неувереност отключват псориазиса

Известната холивудска актриса Камерън Диас страда от псориазис. Нейните близки хора споделили, че по тази причина тя не допускала никого близо до себе си.

А сега за нейния характер. Дори заглавията на филмите, с които тя се прочу, говорят за този неин характер - “Маската” е само един от тях. В детството є майка є казвала: “Такова диво и необуздано дете е просто наказание!”. Чувството на вина и ниската самооценка преследват и досега актрисата, която не се смята за звезда и се учудва, когато я молят за автограф. Тя твърди, че мечтае за семейство, но се страхува да го създаде.

Същото е противоречието с псориазиса: момичето страда от проблемите по кожата си, но по думите на близките є поради това тя още повече страни и се отдалечава от тях.

Какво се случва? Чувството на вина, неувереност, желанието да се скрие от всички зад непробиваема броня. Това е подсказка за организма, която превръща някои части от кожата в “люспички”. На психотерапевтите са известни случаи, когато заболяването изчезва или поне проявите му значително намаляват, щом човек придобие увереност в себе си и усети радост от общуването.

Как да се предотврати? Полезен е всякакъв разхлабващ масаж, който да позволи да усетите наслада от физическата близост на друг човек. По време на танцуване можете да опитате да си помогнете - установявате “безопасна” дистанция с партньора, но без чувство на вина.

Кога ни сковава ревматоидният артрит

Типичен е за спортистите, за хората, които искат да са в центъра на вниманието и най-вече - да не пострада имиджът им.

Какво се случва? Силата на волята, упоритостта - това, разбира се, са положителни черти. Но когато към тях се добави и консерватизъм, когато най-важното за човека е да не се прегъне пред ударите на съдбата, организмът по време на стреса засилва тази “непрегъваемост” . Така намалява подвижността на ставите. Често предразположените към артрит имат спортна закалка и висока потребност от физическа активност.

Тласък към болестта често става ситуация, когато при психично напрежение е невъзможно да прави двигателна гимнастика.

Как да се предотврати? Полезни са заниманията, насочени за развитие на гъвкавост, по-точно източните практики. Например терапия с горещи камъни помага да се премахне напрежението и да се подкрепи изтощената нервна система.


Тагове:   здраве,


Гласувай:
17



1. victoriavselena - нашето тяло
12.11.2009 18:22
е мъдро и ни слуша. За това реагира на нашите мисли и желания. Може би, ако и ние го слушаме по-внимателно ще успеем да остраним голяма част от болестите си.
цитирай
2. mamas - Поздрави!
12.11.2009 19:43
Благодаря за интересните материали!
цитирай
3. avangardi - Благодаря ти за мъдрият съвет!
13.11.2009 05:59
victoriavselena написа:
нашето тяло
е мъдро и ни слуша. За това реагира на нашите мисли и желания. Може би, ако и ние го слушаме по-внимателно ще успеем да остраним голяма част от болестите си.

Лично през последните дни се сблъсках със силата на чумата на века - депресията, която провокира симптомите на инфаркт при майка ми и едва не се случи най-лошото. Вече втора седмица съм в къщи и едва, едва, стъпка по стъпка я връщам към живота. Лекарите казаха, че и здрав човек може да умре, ако не се вземат мерки, а тя е и сърдечно болна. Цял живот е била работохолик, много притеснителен и всеотдаен човек за семейството ни, но тези грижи и други затруднения в семейството я събориха.

Прието е да се смята, че много емоции като гняв и страх например потискат човека. Как ги “разчита” нашият организъм? Например при страх ние сякаш “замираме”: дишането спира, тялото се стяга.

Важното е че се открие причината и сега търпеливо се връщаме към живота.
Хубав ден!
цитирай
4. avangardi - Добро утро, Славе:-)
13.11.2009 06:05
mamas написа:
Благодаря за интересните материали!

Всеки един мой постинг се ражда след реално преживана ситуация в живота ми, сякаш невидима ръка и мисъл ми подават материала в момента, в който имам нужда от съвет и помощ... Не зная как се случва, но бързам да споделя ценната информация, защото и друг като мен се нуждае от помощ.
Благодаря ти!
Желая ти прекрасен ден!
цитирай
5. iliada - Любопитно !:)
13.11.2009 13:05
Прегръщам те Илче :)
цитирай
6. ivesa - Физическото тяло на човека притежава неверотната способност...
13.11.2009 15:32
да се самолекува.Когато нещо не е наред,било чрез мисленето ни или чрез живота ни като цяло,то се опитва да ни го каже.Посланията му приемат формата на симптоми или болести,но малко хора разбират правилно"езика на тялото".Психосоматиката дава много полезни за хората познания.А добрите психотерапевти умеят да спасяват хората от психосоматичните заболявания.Поздрави!:)))
цитирай
7. compassion - Vseki sam pri4injava bolestite si
14.11.2009 12:05
i sam moge da se izlekuva, no mu trjabva pomo6t.
Mnogo hubav posting!
Pozdravlenia!
цитирай
8. creatura - Много интересно и поучително!
11.01.2011 18:55
Много интересно и поучително!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304081
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95670
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031