Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2009 11:35 - Мат на кризата в 6 хода
Автор: avangardi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1012 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 23.11.2009 11:37


Мат на кризата в 6 хода

6. Зарежете навик. Алкохола и цигарите са обичайните заподозрени тук – струват много пари да се практикуват, струва и много пари да се неутрализират, струва много пари и да се лекуват последиците, които могат да ни лишат от много неща отгоре на всичко.

Но има и не толкова очевидни навици, които могат да направят разлика като хранене навън, купуване на кафе навън (което така или иначе пием на крак или в офиса), бутилираната вода – особено популярен навик през лятото.

Или телевизията – тя струва пари противно на общата нагласа, и яде време. И това загубено време означава пропуснати ползи и пропуснати възможности.

 

5. Започнете малък бизнес в свободното си време. Благодарение на интернет днес това е по-лесно и евтино от всякога.

Да имаш приходи от два източника винаги е по-добре от това, да имаш приходи само от един.  Това носи по-голяма сигурност, защото вероятността да загубим два източника на средства едновременно е по-малка.

А ако загубим основната си работа или се налага да работим по-малко часове – имаме база, на която да стъпим и да развиваме за да компенсираме загубения доход.

image

4. Организирайте се. Доброто управление на времето спестява много случайни разходи, които правим, защото вече нямаме никакъв избор – като например да пазаруваме в най-близкия магазин (но пък скъп), вместо в някой по-отдалечен, но пък щадящ портфейла ни супермаркет.

Или пък хаоса около компютъра, в които се губят важни документи и сметки, за които дължим глоби или лихви, ако не платим навреме. Добрата система изисква време да бъде организирана, но пък автоматизирана вече превръща времето, което сме й посветели в едни от най-добре платените часове в живота ни. Направете разбор на текущата документация и автоматизирайте всичко, което можете с помощта на банката и онлайн услугите. А всичко останало подредете така, че да може да свършвате с минимум усилия и време.

Много хора намират хаоса в жилището за артистично чаровен, но всъщност той консумира много енергия. Колко време и енергия се губи, когато не знаем кое къде се намира.

Ако си намираме нещата трудно, значи най-вероятно имаме много излишни неща. И това са пари, хвърлени на вятъра. Отделете време и ги сортирайте. Това помага да си дадем сметка какво ползваме в тази си фаза на живота. Колкото по-актуална представа имаме за себе си, толкова по-добре ще харчим.

 

Освен това вероятно е да се окажете с куп неща, които може да продадете и така да генерирате известно количество пари , които да заделите настрана или с които да ликвидирате задължения (или поне част от тях) и така да освободим парични потоци.

3. Планирайте. Планирането на големите разходи и събития означава, че първо заделяме парите и после преминаваме към покупката. Една от ползите е, че така трябва да спестим по-малко пари, защото лихвата ни помага. Когато купуваме на кредит – ситуацията е обратната.

Така имаме и по-голяма финансова сигурност и най-вече повече контрол – имаме свободата да актуализираме плановете си при промяна на обстоятелствата, вместо да се чувстваме жертви на ситуацията.

 

image

2. Информирайте се. Паричните проблеми рядко се решават от само себе си. Иска се разбиране на ситуацията – и личната, и икономическата като цяло. Да сме наясно със данъчните правила и да се възползваме от възможните преференции също е начин да спестим някой лев. Самото разбиране как работи пенсионната система и какви облекчения се предлагат за спестителите може да ни донесе спокойни следработни години.

Реалността на живота е такава, че много често хората, които взимат правилните решения имат по-комфортни старини, от тези, които взимат големите заплати. Е, най-добре е и двете да са на наша страна, но истината е, че дори и да не печелим големи суми има много какво да се постигне с познаване на материята и взимане на верните (не винаги по-лесните обаче) решения.

1. Мислете дългосрочно. Това е много прост начин да се предпазим от лоши решения. Ако това, което искаме да предприемем решава проблема дългосрочно – значи сме на прав път. Ако е само временна мярка – най-вероятно ще ни струва повече във времето и съответно ще ни лиши от много неща за в бъдеще.

Истината е, че всяка следваща фаза на живота струва повече от предходната. Когато сме на 20 си мислим, че сега е момента да си поживеем и оставяме нещата да излязат от контрол с надеждата, че ще се наместят по-късно.

По-късно доходите ни се увеличават наистина, но разходите също хвръкват нагоре с покупката на жилище и създаването на семейство. За нашето поколение най-вероятно, когато децата пораснат, ще ни се наложи да спасяваме родителите си от пенсионната система, която едва ли ще се погрижи достатъчно за тях…

И така може да се окаже, че никога няма да има удобен момент да се поставят нещата на добра основа. По-лесно става само с дългогодишна практика:)



Тагове:   мат,


Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308043
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031