Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2010 07:59 - Лекарската грешка и 8 март - най-тъжния празник в моя живот! За първи път нямах възможност да кажа на най-скъпият ми на сърцето човек: Честит празник, мила мамо
Автор: avangardi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4320 Коментари: 7 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Лекарска грешка

Стефан Продев
08 Март 2010, брой 55

 

 

 

 

Настъпва суматоха сред белите престилки, стерилни маски хвърчат възмутени. "Та ние не грешим!" - жужат помежду си професори и фелдшери, по фаянса бял отеква звук на солидарност. Но старата с острата коса не познава тази дума. Има ли възможност - взема, никога не връща, и най-страшното - не пропуска. Дебне в болничните чакални, редом с бледи старци и печални деца. С костеливите ръце дирижира танца на смъртта.
Лекарската грешка не се наказва. Та нали всеки човек може да сгреши! Но шофьорите също са хора. Секунда невнимание и вестниците пускат своето траурно заглавие "Нелепа смърт", а по-късно пишат: "Виновникът е в затвора". При лекарските грешки второто заглавие винаги отсъства.
На кого му е нужна професионална комисия в последния случай, който ме потресе по особен начин? Този хирург утре нашите кореми ще зашива. Тук, в България всичко е наопаки, всичко е невероятно сложно, постоянно ни трябват комисии, специалисти, агенции... Дори и в такива очевидни кошмари пак не може да се вземе окончателно решение. Никой не смее сам да поеме инициатива и да осъди виновника, това от своя страна дава на корумпираните и некадърни лекари чувството за безнаказаност. Те си работят спокойно като автомати. Безчувствено, безпринципно и през пръсти. Убиват родилки, бащи и майки, и все със същото стерилно хладнокръвие. Но човешкият живот не цъфти два пъти, както розите на Пестум. Трябва много да се внимава - колко е нужно на ръката, която лекува, за да убие?
Кучетата по пътя умират от автомобилните гуми, прегазени, с разпрани кореми, като космати торби. Човекът обаче умира като куче с парцал в корема. Починалият е поредната кукла върху бели чаршафи, отпуснала спокойно отмалялото тяло. Той сънува своето изцеление. Душата му, унесена в приятна дрямка с марля на устата, отпътува на кратка упоена почивка за Баалбек, без да подозира какво се случва с родното тяло - онова, чрез което се смее, танцува и люби.  
Там, където се спотайва духът, между сухожилия, кръв и сърце, сега ровичкат гумени пръсти, твоята надежда и твоята гибел. По-късно отваряш очи, но си празен. В теб няма душа, а само парцал, наквасен с кръв.
Хирургът крещи на своя помощник: "Да влиза следващият!" - поредната кукла, пълна с черва, с надежда, но със злочеста съдба.

П.П. Поднасям този кратък текст с голямо уважение към всички внимателни, некорумпирани лекари, останали верни на Хипократовата клетва.

 

Фукни и беднотия

Ева Костова
09 Март 2010, брой 56

 

 

 

 

Да кажете нещо за управлението на ГЕРБ!? За осем месеца само фукни, лъжи, хвалби и беднотия!
Някой от форума е изокал с тези думи, под които, сигурни сме, ще се подпишат много българи. Защото мандатът на Бойко-Борисовия кабинет наистина тръгна и продължава да върви по схемата: тука има, тука няма... Това, което обещаваше преди изборите, все едно никога не е било. Действа се пожарно, всяка заповед е предпоследна, а пък ние трябва като че ли само да козируваме. И да мълчим, когато той "стиска зъби" или удря по масата.
Първо щеше да расте възрастта за пенсиониране, после стана ясно, че няма да расте баш сега в кризата. Второ - щеше да има увеличение на пенсиите, после стана ясно, че засега се отлага не само в периода на кризата. Уж нямаше да се закриват болници, но стана ясно, че ще се закриват и още как, дори преди да е проходила онази обещавана спешна помощ като слънце, подпряна с  целеви милиони. Нямаше да се намалят вноски - после се намалиха при работодателите с идеята да се запазят работни места. В условия на растеж на икономиката това е напълно нормално явление. Виж, не така стоят нещата в условия на криза. Но дори и след като експерти и синдикати алармираха, че така ще се подкопае сигурността на държавното обществено осигуряване, където са парите за пенсиите, обезщетенията и т.н., промяната стана. Работните места щяха да нарастват, но противно на обещанията те потъват като вода в сахарски пясъци.
За тези, които продължават да търсят логика обаче в клокочещите процеси, и сега ставащото няма да им изглежда логично. Единственото неоспоримо е, че когато се отвори поредната пробойна, на нея слагат обикновения българин. Да я запушва като един Матросов. Идеята за нова, по-висока вноска за здраве дойде след среща на шефове на медиците с премиера. С мисълта сигурно да тушират лавината от протести с обещаваното неколкократно отблокиране на пари, които да отидат в бюджета на касата, а пък тя да се разплати с общопрактикуващите и всякакви други доктори и сестри. И ето ти изхода - нова, по-висока поредна вноска вероятно още в следващите месеци. Нищо, че и сега за един безработен е трудно всеки месец да отделя над 16 лв. от броените си пари за това. А безработните вече ще надхвърлят 380 000, както призна самият министър на труда и социалната политика.  
Дайте да дадем, братя българи! Тоест вие да дадете, ние ще видим какво можем да направим, за да вържем нашият лелеен балансиран бюджет, докато не разбалансираме всичките ви чаркове... И сутрин, и вечер управляващите май мислят и размислят как да се вземе от залъка на едни, за да се даде на други, как да скарат различните съсловия, да пренебрегнат някои далеч по-бедни, за да има за други - също толкова оголели и обосели, та даже и сред получаващите заплати... Като че ли не стигат при минималното ни българско, далеч не европейското заплащане, данъците, таксите, сметките за едно или за друго. Във време, когато старата мъдрост: "Залудо работи, залудо не стой!", отдавна е за бунището.
Колко още може да понесе българинът? На този риторичен въпрос и народопсихолозите надали биха могли да отговорят. Но нека поне протестите ни да бъдат като на всички европейци - срещу безумните правила се дава предложение за смяна на правилото. И се изисква то да се приеме. В името не само на едно съсловие. А в името на всички. Пък, ако правителството не играе по правилата - да си ходи!

Купуваш илачи или не, броиш 2 лв. в аптеката Дерат ни и с такса рецепта......

7000 души - жертви на лекарски грешки автор: Труд, image

Около 7000 пациенти годишно стават жертва на медицински грешки в България. Това съобщи вчера експертката Мина Попова от здравното министерство на дискусия в парламента. Тя цитира резултатите от изследване, проведено от Световната банка у нас през 2008 г.

Доверието към лекарите е 35%, към зъболекарите - 37%, а към другия медицински персонал - 33 на сто. Изследване от 2007 г. пък показва, че всеки пети българин смята, че е пострадал от неправилна диагноза. А 5 на сто твърдят, че са претърпели неправилно оперативно лечение.

България е сред страните в ЕС с най-висок коефициент на болници за активно лечение, заяви доц. Християн Грива, директор на Националния център за здравна информация. У нас на всеки 100 000 души се падат по 3,1 болници, в Холандия например това число е 0,6, а в Латвия - 3,1. Доц. Грива добави, че България регистрира по 24,1 хоспитализации (прием в болница) на 1000 души от населението, а средно за страните от ЕС те са 17,6. На 100 000 нашенци се падат и повече болнични легла, отколкото в ЕС.
 

Лекарски грешки погубват пациенти автор: Труд,   image 

Известен наш хирург ще оперира 2-годишно дете с луксация на тазобедрената става. Сложил си е вече маската на лицето, надянал е ръкавиците. Но се подхлъзва в операционната, пада и си счупва ръката. Затова асистентът му поема малката пациентка.

Прави човекът 4-часова операция на крачето й, завършвайки я с думите: Перфектно! Само че не е обърнал внимание на една малка подробност - вместо левия крак, рязал е здравия, като го е обърнал почти наопаки. Оттук нататък животът на детето става ад.

Това не е измислица, а истинска случка. Просто една от многото грешки, допускани от наши лекари.

Нормално е да се попита - колко са тези гафове? Колко живота в България са загубени нелепо заради немарливост и непрофесионализъм? Докато в САЩ откровено признават, че американски лекари са допуснали погрешно лечение на 44 000 пациенти за една година и 7000 от тях са починали, у нас всеки свива рамене и се крие зад гърба на другия.

Вярно, в медицината е трудно да се докаже кой е крив и кой е прав. А и властва криворазбрана етика сред съсловието, че доктор доктору око не вади. Белите престилки отказват експертни оценки и да свидетелстват при разследванията на грешки на колегите им, каза адвокат Мариана Демова от София.

Затова и делата срещу доктори се точат с години и биват прекратявани по давност.

Не че, когато истината излезе наяве, ще върне животът на отишлите си залудо невинни хора. Но поне би донесла малка утеха за близките им.

Сега нищо не може да успокои Франциска Дулева, чиито съпруг умира заради невярна диагноза. Приемат го в болница заради бъбречна криза, а се оказва, че е с перфорирана язва. Вещите лица са категорични - вината е у лекарите. Делото срещу тях се точи 9 г. и хирурзите биват оправдани.

Има и осъдени. Примерно д-р Йорго Герджиков от Велико Търново. През 2000 г. той оперира Мария Дянкова (9 г.) от апандисит. Две седмици по-късно детето умира от усложнения в “Пирогов” - докторът не си направил труда да проследи състоянието му.

И затова окръжният съд във Велико Търново го осъди на... 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

Преди четири години окръжният съд в Русе също осъди фелдшерите Росен Рашков и Мариана Ганчева на 4 и 8 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок заради смъртта на Маргарита Костадинова (50 г.). Наказа и джипито Бранимир Янков с 8 месеца условна присъда.

През ноември 2005 г. журналистът от русенския в. “Бряг” Павел Стоянов (26 г.) издъхна заради лекарска немарливост. Осъдиха докторката да плати глоба от 800 лв. и й бяха отнети правата да практикува година и половина.

Обществото ни така и не разбра кой е виновен за будната кома на родилката Елвира от Варна, на която поставиха 3 пъти по-голяма от допустимата доза упойка. Пак никой не разбра защо миналата година водещ хирург от Пирдоп се самоуби.

И каква беше връзката на тази трагедия с фаталната грешка на негов колега, довела до смъртта на 11-годишно момченце. Нищо не знаем и за починалите в пловдивския родилен дом “Весела” Мария (21 г.) и нейното бебе.

Крайно време е да се раздвижат високите етажи на медицинската власт. Не може да се прехвърля отговорността за нехайното и некачествено медицинско обслужване от институция на институция. Защото никой не е застрахован от лекарска грешка. А тя може да струва един живот.

 

Черна статистика

Бъркат мозък със сърце

Поставиха грешна диагноза на 70-годишна от Шумен. Спешният екип я прегледал в дома й и решил, че има исхемична болест на сърцето. Тръгнал си, но на нея й станало още по-зле. Близките на жената повикали личния й лекар. Той веднага установил, че пациентката е пред мозъчен инсулт. Скенерът в болницата потвърдил нарушение на мозъчната дейност. Ако жената се беше забавила още десетина минути, е щяла да се прости с живота си.

Напразно режат гърда на пациентка

Жена на 32 г. беше оперирана напразно. Онколозите в Шумен й открили злокачествен тумор в гърдата. В София потвърдили диагнозата и незабавно й отрязали гърдата. Оказало се чиста мастопатия, защото била родила наскоро.

Немарливост уби 12-годишно дете

Х. И. на 12 г. почина в Бургас заради погрешно лечение. Детето започнало да вдига температура. Родителите му потърсили лекарска помощ, но никой не взел насериозно заболяването и не предписал антибиотик. Накрая момиченцето било прието в болницата с тежката диагноза - перикардит с миокардит на сърцето.

Жена едва не ослепя

Грешна диагноза едва не лиши от зрение жена на 53 г. от Горна Оряховица. Тя имала проблеми с очите и докторът й казал, че трябва да бъде оперирана от перде. Но решила да се консултира и с друг офталмолог. Д-р Иляна Донева веднага открила,че пациентката е с отлепена ретина, а не с перде. Тя спасила от едногодишни страдания и възрастна жена, на която в София имплантирали леща. Но започнало увреждане и на здравото око. Д-р Донева й поставила мека терапевтична леща и върнала нормалното й зрение.

 

Пламен Таушанов, шеф на Асоциацията на пациентите: Водят се 40 дела срещу доктори

В момента са заведени около 40 граждански дела срещу лекари, съобщи адвокат Пламен Таушанов, председател на Асоциацията на пациентите.

Според него българинът не е навикнал да си търси правата като ощетен в болниците. Но това е обяснимо, защото малцина могат да извадят от джоба си 300 лева и да платят на частен експерт, чието становище по случая е задължително. Ами ако експертите са двама, трима? Таксите за адвокатите са отделно.

Делото пък може да се точи и 10 години, защото е такава правосъдната ни система. Няма закон у нас, който да защити пациента от лекарски грешки, каза още Таушанов. Няма и фонд, от който хората да бъдат обезщетявани.

Във Франция например съществува агенция, която се грижи за обезщетенията. Всяка година в специален фонд се внасят 70 млн. евро. за тази цел. Единствените регламентирани със Закона за здравето права на болния у нас са свързани с т.нар. информирано съгласие. Но то не върши работа, защото човек подписва лист с неразбираеми неща. Вместо първо да му се даде обективна информация за диагнозата, резултатите от изследванията, от скенера. Накрая да се стигне до операцията. Има няколко дела, заведени от близки на починали, каза Таушанов. Защото болните не са били информирани за риска от упойката.

 

Кой ще отговаря за гафовете в болниците?

Министерство на здравеопазването

Във ведомството НЕ ЗНАЯТ колко лекарски грешки са допуснати през последните години, както и какъв е броят на пациентите, пострадали или починали заради тях. МЗ не води подобна статистика. Според доц. Стоян Александров, шеф на Дирекция “Медицински дейности”, етичните взаимоотношения между пациенти и лекари, свързани с този проблем, са обект на анализ от страна на БЛС.

Български лекарски съюз

В съсловната организация НЕ ЗНАЯТ нищо за лекарските грешки. Поне през последните 3 години няма наказани доктори, които са ги допуснали, съобщиха от Централната комисията по етика на организацията. Сигнали от пострадали в болниците граждани от и техни близки наистина имало. Те са разпращани по регионалните комисии на БЛС в страната , от там обаче не са връщани преписки с предложения за наказания на виновни лекари.

Столична колегия на БЛС

В най-голямото съсловно звено също НЕ ЗНАЯТ нищо по проблема. Не е подписано нито едно постановление на Комисията по етика за наказание на лекар, допуснал гаф. Споменатата комисия разследва жалбите на гражданит, но заседанията й са закрити.

ЗАКОНЪТ

Лекари, които не спазват правилата на добрата медицинска практика, ще бъдат порицавани и глобявани от 5 до 10 минимални работни заплати. Или заличавани от регистъра на колегията за срок от 6 месеца до 2 години, предвижда Законът за съсловните организации на лекарите и стоматолозите.

Подготвиха Мира Радева и кореспонденти

 


Тагове:   здраве,   общество,


Гласувай:
18



1. cornflower - Само аптекарската такса ни липсва в ...
09.03.2010 08:14
Само аптекарската такса ни липсва в кризата и то от 2 лв.
В Германия например тя е символична.
цитирай
2. avangardi - Люба, не мога да разбера тяхната логика -
09.03.2010 08:26
cornflower написа:
Само аптекарската такса ни липсва в кризата и то от 2 лв.
В Германия например тя е символична.

да искат да вземат такса за това, което им е професионално задължение. Лекарите веднъж нарушават правилата, като ни взимат такса за рецепта без да са ни преглеждали, а и аптекарите ще искат за да я изпълнят!!!
В последните 3 месеца аптекарите ме рекетират в Стара Загора. Полага ми се лечение с безплатно за мен, изцяло поето от здравната каса скъпоструващо лекарство Рокалтрол. Аптекарите отказват да ми го дават, ако не вземам и останалите за сърцето и хипертонията ми лекарства от тяхната аптека. А то се доставя само на някои аптеки. И техните деца искали да ядат. Доводът, че за мен е безплатно, но на тях здравната каса им го изплаща не важи - или взимаш всичко от тях или не можеш да си вземеш лекарството. Проблемът си е мой...
А колко фармацевтични грешки стават при отпускане на лекарство-заместител, ако няма предписаното - веднъж така се натрових, че цяла година за да се изчистя не можех да взема дори и 1 аспирин за глава. Едва не умрях.
Според мен и лекарите и аптекарите стават нагли и недобросъвестни, защото и самата държава ги рекетира. Рибата се е вмирисала от главата...
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Попаднеш ли в болница, тогава
09.03.2010 10:37
разбираш за какво става въпрос. Вторият ми баща и свекъра го знаеха и не искаха и да чуят да отидат там. Само че специалистите от спешното ги довършиха с инжекции диезепан. Била такава практиката, когато болните имали гърчове. Когато прочетох в интернет за това лекарство се оказа, че на хора които имат проблем с дишането не бива да се правят такива инжекции. Попитах познат анестезиолог редно ли е да се прилага такава терапия, а той ми обясни, че това е честа практика при възрастни пациенти за облекчаване на страданията им преди да починат. И да се оплача някъде, просто никой няма да ми обърне внимание. Разболееш ли се след 80 г. възраст от спешното вече те броят за умрял и въобще не си дават зор да те оправят. Свекърва ми почина в деня, в който я изписаха от Александровската кардиологична болница. От там твърдяха, че са я стабилизирали достатъчно, пък то и пътеката била изтекла и каквото можело да се направи, те вече са го направили. За това отделям време да ви говоря за природосъобразни методи с билки както за профилактика, така и за лечение и за долекуване. Колкото по-малко зависиш от нашата здравна система, толкова по-дълго ще живееш. Това е моята костатация от последните двадесет години.
Поставих постинга ти в моята блогвълна "Помощ, лекуват ни"
цитирай
4. kass - avangardi
09.03.2010 12:36
Нямам думи направо, стигнали сме до там да чукаме на глава с думите "пази Боже" и да разчитаме на здравия си организъм. Джипито едва не уби сина ми на 3 години с предозиране на антибиотик, братовчедка ми си отиде на 49 години от инсулт в следствие на химиотерапия несъобразена с реакцията на организма й, карат я по навик, без да наблюдават пациента и неговата реакция към лекарството, а после си прехвърлят вината един на друг и вдигат рамене.
цитирай
5. zaw12929 - С лекарите и лекарствата трябва голямо непрекъснато внимание
09.03.2010 15:48
Зная много грешки. От една почина баща ми. Едва спасих сина си..
цитирай
6. avangardi - Здравей мила приятелко,
09.03.2010 15:58
kasnaprolet9999 написа:
Попаднеш ли в болница, тогава разбираш за какво става въпрос. Вторият ми баща и свекъра го знаеха и не искаха и да чуят да отидат там. Само че специалистите от спешното ги довършиха с инжекции диезепан. Била такава практиката, когато болните имали гърчове. Когато прочетох в интернет за това лекарство се оказа, че на хора които имат проблем с дишането не бива да се правят такива инжекции. Попитах познат анестезиолог редно ли е да се прилага такава терапия, а той ми обясни, че това е честа практика при възрастни пациенти за облекчаване на страданията им преди да починат. И да се оплача някъде, просто никой няма да ми обърне внимание. Разболееш ли се след 80 г. възраст от спешното вече те броят за умрял и въобще не си дават зор да те оправят. Свекърва ми почина в деня, в който я изписаха от Александровската кардиологична болница. От там твърдяха, че са я стабилизирали достатъчно, пък то и пътеката била изтекла и каквото можело да се направи, те вече са го направили. За това отделям време да ви говоря за природосъобразни методи с билки както за профилактика, така и за лечение и за долекуване. Колкото по-малко зависиш от нашата здравна система, толкова по-дълго ще живееш. Това е моята костатация от последните двадесет години.

с инжекция довършиха баща ми, с ненавременна т.е. закъсняха и неадекватна т.е. - не носиха необходимите лекарства помощ баба ми, с неправилна диагноза и лекарства сега и майка ми.
Предложението ми е - всички, които имаме пресни рани от подобна интервенция от претендиращите лекари да имаме възможност да подадем сигналите си до независима контролно-пациентска организация, защото иначе гарван-гарвану око не вади. Адвокатите казаха, че много скъпо излизат делата и са предрешени в полза на лекарите - плащат си и се отърват, а разноските са за сметка на потърпевшите. Няма осъдени лекари досега!
В момента лекарите са се превърнали в търгаши!
Извинения към истинските лекари!!!
цитирай
7. avangardi - Да се молим, Господ да ни пази!
09.03.2010 16:30
kass написа:
Нямам думи направо, стигнали сме до там да чукаме на глава с думите "пази Боже" и да разчитаме на здравия си организъм. Джипито едва не уби сина ми на 3 години с предозиране на антибиотик, братовчедка ми си отиде на 49 години от инсулт в следствие на химиотерапия несъобразена с реакцията на организма й, карат я по навик, без да наблюдават пациента и неговата реакция към лекарството, а после си прехвърлят вината един на друг и вдигат рамене.

От такива некадърни и небрежни лекари са пропищяли всички! Не съм съгласна държавата да ги рекитира, но и те да си гледат съвестно задълженията!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304203
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031