Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2009 08:00 - Черна кушия - Ден на траур в памет на загиналите в катастрофа край Стара Загора
Автор: avangardi Категория: Новини   
Прочетен: 4445 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 08.03.2009 08:13


Ден на траур в памет на загиналите
Шестима загинаха в катастрофа край Стара Загора 

Сред жертвите са четирима абитуриенти и две румънки

Гледай видео материал 

image

image 

image



8 март стана ден на траур
в памет на загиналите  

Цяла Стара Загора потъна в скръб от нелепата смърт на момчетата. Още рано сутринта вчера съученици и учители на Павел, Иван, Тодор и Пламен се събраха пред църквата "Св. Николай". Следобед от сградата на общината бе спуснат черен флаг в памет на загиналите.
Траурен звън прозвуча едновременно от всички православни храмове в града. Ще прозвучи и днес, в деня, когато старозагорци ще отдадат последна почит към децата. Със заповед на кмета на общината проф. Светлин Танчев днешният 8 март е обявен за ден на траур. Предиобед в катедралния храм "Св. Димитър" Старозагорският митрополит Галактион ще отслужи заупокойна молитва.
И четиримата младежи ще бъдат погребани днес в гробищния парк в Стара Загора. 

Отменят се всички обществени прояви в този ден. Кметът призовава гражданите, които имат лични тържества на тази дата, да ограничат максимално пускането на увеселителна музика на обществени места, информира БТА.

На сградата на общината е спуснато черно знаме. Кметът се е срещнал със старозагорския митрополит Галактион, като на срещата е уточнено, че едновременен траурен камбанен звън от всички храмове в града ще прозвучи днес и утре в памет на загиналите.

Днес в катедрален храм "Свети Димитър" ще бъде отслужена заупокойна служба, а в 11:15 ч. пред общината има осигурен транспорт към гробищния парк. Община Стара Загора ще окаже пълна подкрепа на семействата на загиналите младежи. 


Черна кушия Четирима абитуриенти и две румънки гинат на пътя
Четирима 18-годишни младежи загинаха, след като голфът им бе засечен от автобус близо до Стара Загора. Тодор и негови съученици отивали да празнуват Тодоровден.
Зловещата катастрофа стана на околовръстния път за Казанлък при отбивката за гробищата малко след 21,30 ч в петък, съобщи полицията. Колата пътувала за Хрищени, а румънският рейс идвал от Букурещ. На кръстовището между двата пътя автобусът ударил странично голфа и го влачил стотина метра. След това двете коли се преобърнали встрани от платното.
Зверският удар буквално прерязал част от голфа, който бил смазан. На място загинали шофьорът Павел Петров, Иван Етов, Тодор Чернилов и Пламен Тодоров - абитуриенти в езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора.

Зловеща катастрофа почерни Стара Загора навръх Тодоровден. Пак загинаха деца, след като румънски автобус МАН помете "Фолксваген Голф" и остави шест трупа на пътя. Четирима от тях са абитуриенти.
Трагедията стана на околовръстния път за Казанлък при отбивката за гробищата малко след 21,30 ч в петък, съобщи полицията. Колата пътувала от Града на липите по шосето за Хрищени, а румънският рейс, който идвал от Букурещ - по околовръстното. На кръстовището между двата пътя автобусът ударил странично голфа и го влачил близо стотина метра. След това двата автомобила се преобърнали встрани от платното.
Зверският удар буквално прерязал част от леката кола, която била смазана заедно с четиримата младежи. На място за загинали шофьорът на голфа Павел Петров, както и спътниците му Иван Етов, Тодор Чернилов и Пламен Тодоров.
18-годишните момчета са абитуриенти в езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора. Според техни познати момчетата отивали на вилата на родителите на Тодор да празнуват Тодоровден.
В автобуса със 17 румънски туристи пък фатални рани получили две жени, които също издъхнали още преди да дойде линейката.
Веднага след катастрофата на мястото се събраха спасителни екипи на Гражданска защита, пожарната и полицията. Почти цялата нощ, близо 10 часа, спасителите се опитвали да извадят телата на загиналите от размазаната кола.
"На никого не пожелавам да стане свидетел на подобна трагедия", казаха очевидци. С кран на частна фирма румънският рейс бил изправен, а паникьосаните туристи продължили към Истанбул с друг автобус вчера.
Първият оглед на мястото на катастрофата бе направен от полицията веднага след нея. Вчера рано сутринта бе извършен и повторен оглед на експертите под ръководството на наблюдаващ прокурор. В късния следобед се очакваха и специалисти, участвали в изготвянето на експертизата на трагедията с българските деца в река Лим.
Още преди да бъдат обявени официалните заключения, експертите казаха, че куп злощастни обстоятелства са причинили трагедията. И румънският автобус, и леката кола очевидно са се движили с несъобразена скорост за хлъзгавия път. Иначе не може да се обясни как рейсът е влачил голфа стотина метра след мястото на удара. Все още не е изяснено, но има съмнения, че шофьорът на лекия автомобил Павел Петров, с 3-месечен стаж зад волана, не е спрял на знак "Стоп" преди главния път. Няма данни да е пил алкохол. Само преди ден парламентът върна на кабинета за преработка Закона за движение по пътищата, в който се предвиждат редица ограничения за младите шофьори.
Матей Бонев

image

Младежите били пълни отличници
"Прекрасни, умни деца... Наскоро се явиха на изпит за френски дипломи и вероятно ще имат много добри оценки", каза през сълзи шефката на училището Ваня Сотирова. "Бяхме заедно до 19,30 ч, само 2 часа преди трагедията", не можеше да повярва и Светла Стоянова, класна на ХII "г" клас, в който учат три от момчетата. Всички те имали големи амбиции за бъдещето. Същия ден именникът Тодор дори поискал да бъде изпитан по желание по френска литература. Щял да кандидатства право и се борел за отлична диплома. Иван пък бил много добър математик, постоянен участник в олимпиади и конкурси, и се канел да се посвети на точните науки в университета. Пламен бил абсолютен отличник на класа, чакал с нетърпение резултатите от изпитите по DELF теста. Той вече бил решил, че ще продължи образованието си във Франция.







Тагове:   ден,   край,


Гласувай:
0



1. zaw12929 - Не им вярвайте, че Днес е рожденния ...
08.03.2009 08:29
Не им вярвайте, че Днес е рожденния ден на социалистките Клара , Роза
По решение на ООН 8 март от 1998 г. е ден на ЖЕНАТА и МИРА
Стига политика, идете си у вас сбърканяци, занесете цвете на майка си, на съпругата си , научете се да правите компромис. Бъдете умни колкото жената. Коявто съпругът, като се върнал необичайно рано заварил с любовник,
Умният, винаги ще излезе от положение, което мъдрият няма да допусне, А жената има опит, ъм и мъдрост, Изтичава пред вратата с кофата за боклук и го моли: “Хайде, докато не си се съблякал, изхвирли боклука! Мъжът зарадван, че ще свърши някаква работа у дома, преди да седне на дивана, да си дочете вестниците. Се забързал към контеинера. През това лючовникът незабелязано излязал . Върви към дома и си мисли за любовницата ” Затова те обичам, защото си ми умна! Умна! “
Стига пред входната врата, а там съпругата му, доста разчорлена, сякъш набързо облечена, бз грим го постеща широко усмихната и го моли “Хайде, докато не си се съблякал, изхвирли боклука ! Как да ходя така до контейнера?!”
Той взема кофата, забърчва се по стълбите, в себе си доволен, че като отплата, задето изневерява, поне тази работа да свърши и си мисли “ Тя като стои цял ден в къщи, не можа ли, да се облече по прилично, да слече долу, хем да изхвърли боклука, че и на мен да завидят! Тя не е лошо парче, Никой такава няма да я...Правилно е че си имам любовница. На връщане среша колегата си Петър и изненадано го пита.
- Ти не беше ли командировка, Къде си ходил ...
- Тебе търся, да поиграем на шах. Но у Вас никой не отваря...
- Хайде тогава – Доволен, че си е намерил приятно занимание...
А този букет, ...
Днес е 8 март, нося на съпругата ти. Да го поделим на две, че като се върна у нас и на моята да поднеса...
Животът продължава Празникът си е празник! Мъже, политици! Спрете
Цветя за всички жени
цитирай
2. avangardi - zaw12929 - нещо този коментар не ми се връзва
08.03.2009 08:40
към този постинг.
Звучи ми меко казано - пошло, защото не правя политика, а скърбя като майка за тези деца.
От Стара Загора съм и познавам това място на катастрофата, станало като лобно място на не един шофьор.
Всички сме потресени от нелепата смърт и рано прекършени съдби, животът е бил пред тях!
Да запазим мълчание и да сведем глава!
цитирай
3. cornflower - . . . вечна памет на загиналите мо...
08.03.2009 08:47
...вечна памет на загиналите момчета
цитирай
4. avangardi - zaw12929 - Вярвам, че Днес е рожденния ...
08.03.2009 08:47
Гърците посветиха 8 март на Костадинка

В Гърция честването на Международния ден на жената - Осми март, вчера бе посветено на залятата с киселина българска синдикалистка Костадинка Кунева, съобщи в. "Елевтеротипия".
През Атина премина шествие, в което участваха хиляди защитнички на правата на жените, синдикалистки, студентки, домакини, тийнейджърки. Всички те носеха цветя, главно мимози, в знак на съпричастност с трагедията на българката. Шествието тръгна от метростанцията Кифисия, където е работила Кунева, и спря пред сградата на парламента на площад "Синтагма" в центъра на Атина. После се насочи към болницата "Евангелизмос", където вече три месеца се лекува Костадинка.
Обширна статия на храбрата българка посвещава и италианското издание "Обсерваторио Балкани". В нея се разказва как Кунева отказва да извлече облаги от трагедията и как особено се зарадвала на новината, която тези дни колегите й от фирмата "Икомет" й съобщили - че са постигнали сключването на по-изгоден колективен трудов договор.

------------------------------------------------------
заплатите на жените

Без мерки чакаме 100 години да се заличи разликата, твърди ЕК


Жените получават средно с около 17,4% по-ниско възнаграждение от това на мъжетe в икономиките на ЕС. В много от страните членки тази разлика дори надхвърля 30%. Макар равното заплащане да е един от основополагащите принципи на общността, през последните години се отчита незначителен напредък. И днес дискриминацията на жената продължава да ползва старите стереотипи, но прикрити зад благовидни обяснения.Защо полицаите вземат повече от медицинските сестри? Защо трудът на касиерките не е смятан за толкова важен, колкото този на автомобилните или хладилните техници, например? Може ли да се твърди, че тяхната професия е по-малко общественозначима? Жените продължават да работят повече, за да се докажат. И този труд остава невъзнаграден. Две трети от тях работят на непълен работен ден в ЕС, макар да са 60% от висшистите. Разликата в заплащането между двата пола расте още повече при по-квалифицираните, сочи европейската статистика. С темповете, с които сега се заличава разликата, ще са нужни поне 100 години, докато изчезне, и жените получат достъп до постове, отговарящи на образователния им ценз. Затова в навечерието на 8 март Европейската комисия лансира кампанията "Еднакво заплащане на труд с еднаква стойност", насочена да активизира цялото общество - от неправителствените организации и профсъюзите до националните правителства.
Дискриминацията е видима още от достъпа до пазара на труда. Жените по-често остават без работа и трябва да полагат повече усилия, за да съчетаят личния с професионалния живот. Въпреки законодателството на ЕС и националните разпоредби за равно възнаграждение разлики има дори в средното почасово възнаграждение между двата пола. Обичайният аргумент: "Производителността на жените е по-ниска, защото те често отсъстват заради децата". Или убийственият: "Това е пазар, той решава". Истината обаче е, че 50% от жените работят в сфери, които не се определят от пазара, като образование и здравеопазване, и техните заплати се определят с правителствени решения.
Разбира се, днес в европейските държави начините за дискриминиране са "елегантни". Например жените, които чистят в супермаркет, се водят по ведомост "хигиенистки", а мъжете, които трябва да вършат същата работа, са записани като "техници". Така за равностоен труд възнагражденията им се разминават често с 20-30%. Подценяването на женския труд личи най-красноречиво в бордовете на големите компании. В тях жените са едва 10%, а дамите на поста президент - само 3%. Какво да кажем за заеманите от тях политически постове. Жените са средно 26% в националните парламенти, 30% в Европарламента. Имаме и 8 еврокомисарки.
Времето е пари, а жените имат по-малко време, признава и еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла на пресконференция, на която обяви старта на европейската кампания за премахване на разликите по полов признак в заплащането. "Общо взето, жените са по-квалифицирани и предприемачите, които не се възползват от това, губят", подчерта чешкият представител в комисията. "Не можем да продължаваме да разпиляваме този потенциал", е мнението му.
Румяна Кочанова

http://paper.standartnews.com/
цитирай
5. iliada - ИЛЧЕ!
08.03.2009 08:53
ТОВА Е НАЙ- ГОЛЯМАТА МЪКА , КОЯТО ЧОВЕК МОЖЕ ДА ДОЧАКА-ДА ЗАГУБИШ ДЕЦАТА СИ!
МИР НА ПРАХА ИМ!
ЖАЛКО ЗА ПОГУБЕНАТА ИМ МЛАДОСТ , ЗА ТАКА НЕЛЕПО ЗАГУБЕНИЯ ИМ ЖИВОТ ,ЗА НАЙ-ЖЕСТОКИЯ ДАР ЗА ТЕЗИ МАЙКИ В ДНЕШНИЯ ДЕН!
ЖАЛКО ЗА ВСИЧКИ НАС , КОИТО ДНЕС СЕ РАЗДЕЛЯМЕ С ТОЛКОВА СТОЙНОСТНИ МЛАДИ ХОРА- ЦВЕТА НА НАЦИЯТА!
1 МИНУТА МЪЛЧАНИЕ.........................
цитирай
6. avangardi - cornflower - Ламарини и кръв заляха пътищата
08.03.2009 09:09
Десетки жестоки катастрофи в цялата страна
Какво ни е нужно още... за да спрем безмислената война по пътищата!?
В този момент само свеждам главата пред скръбта
и се моля за душите на младежите и техните близки!!!

цитирай
7. avangardi - iliada - Илиянче и аз си мисля, че по-голяма мъка
08.03.2009 09:37
от тази да загубиш децата - няма! На мен ми е жал за подобна безсмислена смърт, жал ми е, та чак ми се реве. Млади момчета в разцвета на силите си, които си отидоха от този свят, така и неживяли. Бог да ги прости и мир на толкова чистите им души!

Смъртта не пита
кой е млад и кой е стар.
Изгаря всеки в нейния пожар.
Остава въглен да гори,
където падне,
вечно да боли!

"Смъртта завършва земния живот,
зад него ново битие настава -
и то на нашите дела е плод..." П. П. Славейков


цитирай
8. zaw12929 - За съжаление, техниката взема ж...
08.03.2009 13:27
За съжаление, техниката взема жертви и най вече младежи. Свеждам глава, още от момента на чуване новината. И все се чудя, за себе си, какво може да ни помогне. Децата са около нас. Трябва на всяко да се повтаря непрекъъснато, какво не бива. Да не се оставят колите без контрол. Имам гняв към виновните. Това сме ние големите, а не сме порасли достатъчно, че да сме по грижовни. На всеки може да се случи. Да правим каквото можем, да става, каквото става. Това е животът- най трудното занимание в него и най важното е отглеждането на децата
цитирай
9. yuliya2006 - АВА, ТРАГЕДИЯ И НЯМАМ ДУМИ. . . КОЛКО ...
08.03.2009 19:45
АВА ,ТРАГЕДИЯ И НЯМАМ ДУМИ...КОЛКО ЖЕРТВИ ВЗЕХА
цитирай
10. tota - Да помълчим и да сведем глави!
08.03.2009 22:42
Бог да ги прости!
цитирай
11. анонимен - Нелепо ,страшно и жалко . . .
08.03.2009 23:45
Да сведем глави пред паметта на дечицата и мъката на родителите,приятелите и съгражданите им !
Няма място за думи ! Бог да ги прости младите душички !
А за родителите им ,нямам думи и никой няма да има думи до краят им ! Много ме разстрои тази новина и точно от Стара Загора ! Жалко ,страшно и невъзвратимо !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8309069
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95682
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031