Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2009 14:05 - Драма край Ямбол: Автобус уби 16 души, 15 са ранени
Автор: avangardi Категория: Новини   
Прочетен: 3662 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 28.05.2009 14:18


 

image Драма край Ямбол: Автобус уби 16 души, 15 са ранени 28.05.2009 / 10:57  Единадесет от жертвите са жени, сред загиналите е и 16-годишно момче   Гледай видео материал    
Чавдар" на ямболската фирма "Ем Си Ай - Слави Славов" помете качващи се към връх "Бакаджик" хора за събора по случай Спасовден. Броят на загиналите нараства, като по последна информация те вече са 16. Последният убит е намерен встрани от основната група загинали Жертвите са предимно възрастни хора, като 11 от тях са жени, 4-ма мъже има и едно 16-годишно момче. Всички са от Ямбол и околните села. От Националния медицински координационен център потвърдиха, че по последни данни 16 души са загинали. Горещ телефон за информация:
046/ 633112
Други 15 са настанени в болницата в Ямбол. Трима от тях са с леки охлузвания и ще бъдат изписани още днес.
Шофьорът на катастрофиралия автобус също е бил приет в ямболската болница с леки травми. В здравното заведение ще бъдат оставени хоспитализирани 12 души, като 4-има от тях са с опасност за живота, посочиха от НМКЦ. Те са с черепно-мозъчни травми. По-леко ранените са предимно с фрактури на крайниците.
Всички пострадали при инцидента край Ямбол са настанени в здравното заведение в града. От НМКЦ бяха категорични, че спирачките на автобуса са блокирали при слизане надолу по склона, след като вече е оставил пътниците от Дома за стари хора. По време на инцидента АВТОБУСЪТ Е БИЛ ПРАЗЕН, посочиха от НМКЦ, и уточниха, че машината е прегазила хора, които са се движили по алеята нагоре към върха. Кабинетът обяви национален траур. Премиерът и здравният министър пътуват към Ямбол
                           Още... От МВР уточняват, че около 9.15 часа туристическия автобус "Чавдар" е превозвал пътници до храма "Св. Александър невски" за ежегодното честване на Спасовден. След като пътниците напуснали автобуса, той потеглил обратно в посока към Ямбол.
На около 200 метра от храма, по неизяснени към момента обстоятелства (най - вероятно повреда на спирачната система), водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се пеш встрани от пътното платно посетители, както и разположени край пътя сергии.  Според МВР машината е била неизправна, макар че е минала преглед на 2 май. Регистрацията на автобуса е от 1989 г. От министерството на транспорта посочиха, че министър Петър Мутафчиев е разпоредил проверка по случая и изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" пътува за мястото на инцидента.
Уточнява се дали автобусът е преминал всички технически прегледи.  Водачът е 61-годишен от Ямбол, взета му е кръвна проба за алкохол, резултатите от нея ще бъдат готови по-късно. Той има категории "С" и "Е" от 1985 година. Вероятната причина за инцидента е, че спирачките на автобуса са отказали. Пътят е планински със сравнително тясно пътно платно. Несъобразена скорост и влажна пътна настилка също са допринесли за инцидента При спасителните работи е пострадал полицаят от РУМВР-Тунджа Митко Димитров, той също е откаран към болница за оказване на медицинска помощ. Вероятната причина за инцидента е, че спирачките на автобуса са отказали. Пътят е планински със сравнително тясно пътно платно.
Несъобразена скорост и влажна пътна настилка също са допринесли за инцидента. Болницата в Ямбол е отцепена от полицията. Там са откарани пострадалите при инцидента.
Около здравното заведение в града са се събрали много близки, роднини и приятели на пострадалите, за да разберат повече данни за състоянието им.
Болницата има капацитет да поеме всички пострадали, като има готовност да се търси съдействие от съседни общини. На мястото на инцидента са полицаи от "Охранителна полиция", пожарникари от областното звено, разследващи полицаи, директорът на ОДМВР комисар Стоян Драгнев, областният управител Николай Георгиев, кметове на общини от областта. От Националния медицински координационен център потвърдиха информацията. Парламентът почете с едноминутно мълчание трагедията край Ямбол. Още за трагедията от ямбол Здравният министър Засега няма нужда от осигуряване на допълнителни количества кръв за пострадалите. Ще бъде осигурено всичко необходимо за лечението на пострадалите. В първите минути след инцидента на пострадалите е оказана първа помощ на място от екипи на Спешна медицинска помощ-Ямбол, които са били на събора. До 10 минути на местопроизшествието са пристигнали медицински екипи от цялата Ямболска област. уточнение Пътят: Местността е планинска, със стръмен скат за изкачване. Пътят е третостепенен, в относително добро състояние, но сравнително тесен още Денят: В местността “Бакаджик”, до храм - паметник “Св. Александър Невски” традиционно се провежда християнски събор за църковния празник Спасовден. Съборът се посещава от много хора от региона, тази година – още повече заради обявеното надпяване и участие на групи и от други райони на страната. инфо Шофьорът: 61-годишен шофьор от Ямбол, водач категория “С и Е” от 1985 г. Той е с леки наранявания. Автобусът е собственост на частна превозваческа фирма от областния град. Изяснено е, че автобусът е преминал техническа проверка в началото на май.
16 души загинаха при катастрофа с автобус край Ямбол

28 май 2009 10:26 / обновена в 14:11 | Екип на Дарик |

image Sofia Photo Agency и Google Maps   n = document.getElementById("audio_player");

Смъртта на 16 души помрачи тази сутрин най-големия събор на тракийските дружества в местността Бакаджик, край Ямбол. Повечето от жертвите бяха прегазени от автобус, пътуващ от хижа "Дружба" към Ямбол. Последният убит е намерен встрани от основната група загинали.

Автобусът се е обърнал край връх Бакаджик около 9.20 часа тази сутрин. Според информацията на полицията автобусът не могъл да спре на слизане от върха и помел изкачващите се към Бакаджик хора, тръгнали за традиционното отбелязване на Националния тракийски събор "Спасовден". 

По последни данни загиналите са жители на Ямбол и околните села. Установено е, че 10 от тях са жени. По първоначални данни сред загиналите е и 16-годишно момче. Самоличността на всички загинали вече е установена.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, който е в болницата, каза, че ранените са 10, трима от тях са в по-тежко състояние, като 82-годишна жена е с черепно-мозъчна травма и лекарите се борят за живота й. Той обяви, че засега няма нужда от осигуряване на допълнителни количества кръв за пострадалите и подчерта, че ще бъде осигурено всичко необходимо за лечението им.

От настанените в болницата в Ямбол с опасност за живота са четирима души, съобщи за Дарик директорът на лечебното заведение доктор Борис Чорбаджийски. Болниците в Сливен и Бургас имат готовност за оказване на помощ на пострадалите при необходимост.

На мястото на инцидента са полицаи от "Охранителна полиция", пожарникари от областното звено, разследващи полицаи, директорът на ОД на МВР комисар Стоян Драгнев, областният управител Николай Георгиев, кметове на общини от областта. В спасителните дейности на място са се включили и екипи на Министерството на извънредните ситуации. Българският Червен кръст също изпрати свой екип, който оказва психологическа помощ на пострадалите и свидетелите на пътния инцидент.

В автобуса "Чавдар-Сетра" са пътували 19 души от Дома за стари хора в Ямбол. Водачът е 60-годишен от Ямбол, взета му е кръвна проба за алкохол.

Директорът на ОД на МВР Стоян Драгнев каза пред Дарик, че вероятно поради техническа причина слизащият от върха автобус е помел хората, стекли се за събора "Спасовден".

image

На снимката: местността Бакаджик, където стана катастрофата

Кметът на Ямбол Георги Славов изрази готовност местните власти да помогнат с каквото могат след инцидента. Той заяви, че има достатъчно екипи, които да оказват медицинска помощ на пострадалите. Колегите на Славов от Сливен, Бургас и Стара Загора са изявили готовност да окажат допълнителна помощ, ако е необходима. Кметът обясни, че мястото на катастрофата е парк, в който се организира, по думите му, най-големият национален събор на тракийските дружества. 

По разпореждане на премиера Сергей Станишев към мястото на инцидента пътува реанимационен екип на Правителствена болница. Два реанимобила от "Спешна помощ" на Военномедицинска академия - София също са се отправили към местността Бакаджик, Ямболско, за да окажат помощ на пострадалите. В единия от екипите пътуват гръден и коремен хирург, а в другият - лекар реаниматор.

По разпореждане на министъра на здравеопазването за Ямбол отпътува и екип хирурзи от "Пирогов". От  болница "Лозенец" също е изпратен екип от специалисти. 

Станишев прекрати посещението си във Варна и отпътува към мястото на инцидента. Министерски съвет обяви национален траур на 29 май. Правителството ще обсъди и по-какъв начин държавата да подпомогне семействата на загиналите и пострадалите. Ще бъдат отменени всички предизборни прояви, заяви Таня Джаджева, шеф на пресцентъра на МС.

Автобусът, който премаза 16 души, е преминал технически преглед на 2 май в град Елхово, съобщи пред Дарик инспектор Красимир Костов от КАТ - Пътна полиция. Превозното средство е на 20 години.

Автобусът е бил технически изправен, каза за Дарик и Продан Проданов, управител на фирма за периодични технически прегледи "Великов, Савов и Ко" ООД в Елхово: "Той е минал на проверка, проверено е всичко, което е било необходимо, технически е изправен. Ако не беше технически годен, той нямаше да бъде пуснат, щеше да бъде спрян". На въпрос не е ли притеснителен фактът, че превозното средство е на 20 г., той отговори: "След като е регистриран, има право да работи. Аз също карам автомобил, който е на 20 години и технически годен".

Автобусът е собственост на превозваческата фирма NCI. Тя има лиценз за вътрешни превози, съобщиха от ИА "Автомобилна администрация". Фирмата притежава само три автобуса, като два от тях изпълняват специализирани превози и не возят по автобусни линии, а третият оперира в град Стралджа, дневно има два курса - в 8.50 и 15.00 часа. Собственик на фирмата е Слав Славов. Лиценз на фирмата е издаден през 2008 година и е валиден за вътрешни превози до 2013 година. Изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Володя Киров заяви, че разпоредил проверка на автобусната фирма и на сервиза, извършил техническия преглед.

Областната дирекция на МВР в Ямбол обяви телефонна линия за информация за жертвите и пострадалите от катастрофата: 66 33 30 и 63 31 12, кодът на Ямбол е 046. 

73-годишният очевидец Матей Георгиев обвини в ефира на Дарик общината и полицията, тъй като, по думите му, в местността е забранено изкачването на товарни коли и автобуси по тесния път, който води към върха. Според Матей Георгиев е трябвало да има бариера, която да спира превозните средства и да пропуска само хората.

Генералният секретар на МВР Павлин Димитров обяви пред Дарик, че все още се изяснява самоличността на загиналите, които са предимно възрастни хора над 60-годишна възраст, и отрече информацията, че при инцидента има загинал полицай, но поясни, че има полицай, който в опита си да спаси две жени, пострадал, но е прегледан в болница и се върнал на мястото. Полицаят е от Районното управление на МВР-Тунджа и се казва Митко Димитров. Генералният секретар на МВР заяви, че ще бъде проверена цялата документация на организаторите на събора.

Войната на пътя у нас ежедневно отнема човешки животи. Това е втората катастрофа с автобус за последните две години и половина, превърнала се в кървава баня. На 7 декември 2006 година при тежка катастрофа на моста край град Бяла, Русенско отне живота на 18 души, а 11 бяха ранени.



 

 


Тагове:   Спасовден,


Гласувай:
0



1. flyco - ...
28.05.2009 14:09
Виж връзката на видеото, не работи.
цитирай
2. avangardi - flyco - коригирах връзката, благодаря ти!
28.05.2009 14:21
Утре е национален траур!
Отново хора станаха курбан на голям празник...
Трагедията е много голяма!!!

цитирай
3. gosho568 - ..
28.05.2009 16:32
Ето тази трагедия, доказва че няма никакви светии които да закрилят и че всичко зависи от хората!!!
цитирай
4. avangardi - gosho568 - Светиите ни закрилят винаги,
28.05.2009 16:46
когато и ние се вслушваме в съветите им и не проиграваме като хазарт живота си.
Може да са предпазили и други по-големи бедствия от този автобус и шофьора, който се оказва, че не минал задължителния психотест!
Поклон пред паметта на жертвите.
цитирай
5. ivesa - Поклон пред паметта на загиналите!
28.05.2009 19:07
За пореден път безотговорността и безхаберието са причини за отнетите животи на невинни хора.Може би пропуснатият психотест е можел да предотврати трагедията,но уви,вече е късно.:(((
Не на агресията по пътищата!!!

цитирай
6. iliada - Това се случва
28.05.2009 19:39
и никой не е застрахован !
Вечна памет за скъпите покойници , а изцеление на пострадалите !
Бог да пази от такива трагедии!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8339871
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95892
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930