Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2010 07:57 - От 15 февруари наши в странство остават без BG паспорти
Автор: avangardi Категория: Новини   
Прочетен: 8809 Коментари: 17 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От 15 февруари наши в странство остават без BG паспорти   image 

Българите в чужбина няма да могат да подават документи за задграничен паспорт от 15 февруари 2010 г., съобщи МВнР. Това се налага поради въвеждането на биометричните лични документи от 29 март 2010 г. От тази дата дипломатическите ни представителства ще приемат заявления за биометрични паспорти, но само в 39 места по света, където има оборудвани гишета.

От 15 февруари българин, който има нужда от нов паспорт, ще трябва да си дойде с пасаван. След 29 март по този начин ще са принудени да постъпват и всички нашенци извън територията на ЕС, които не могат да пътуват до дома само с лична карта.


Българите в странство - само с пасавани

Българите в чужбина няма да могат да подават документи за задгранични паспорти в представителствата ни след 15 февруари 2010 г., съобщиха от МВнР.

След тази дата мисиите ни ще издават само пасавани. Това означава, че човек, който държи на българския международен паспорт, ще трябва да пътува до родината, за да подаде на място документи. Наш гражданин може да си дойде само с лична карта единствено ако е в държава от ЕС. Ако има непълнолетно дете или е извън ЕС, пасаванът е единствената възможност. Но за да се получи, се изискват желание, време и пари.

Може би е по-добре все пак желаещият да изчака, докато и службите у нас почнат да приемат документи за биометричните паспорти. Последното обещание от МВР е, че това ще става от 29 март 2010 г. От тази дата и т. нар. биометрични гишета в мисиите ни зад граница обещават да почнат обработка на заявления за новите паспорти.

Такива оборудвани гишета има едва в 39 български мисии в странство (страната ни поддържа представителства в над 130 държави). Всяко от тях струва по 115 000 лв., а изграждането им започна преди 2 г. заради строгите изисквания на Шенген и ЕС. Извън тези 39 места (виж карето) заявки за задгранични паспорти няма да се приемат. Те ще приемат само заявления за издаване на шофьорска книжка и лична карта - с биометрична защита от по-ниска степен.

Според официалната справка на МВнР 39-те гишета са оборудвани не само за издаване на биометричните визи, но и за личните документи. Някои експерти обаче твърдят, че тепърва предстои те да се пригодят за приемането на документи за паспорти. Това изисквало по-различна технология от тази за визите. Специална комисия от висши ръководители на МВнР и МВР ще лети в началото на февруари до САЩ и Канада именно заради паспортната биометрия, научи “Труд”. Фактът, че нямаме все още модерните паспорти, утежнява още повече проблема с отпадането на визите за САЩ.

В момента български гражданин, който се нуждае от лична карта или паспорт, подава документи в съответната мисия в чужбина и чака от 1 до 3 месеца да го получи по пощата. В МВнР се говори, че откакто Милен Керемедчиев, бивш. зам. външен министър, стана шеф на пощите ни, документите наистина пристигат за 1 месец (срещу съответната цена на куриерската услуга). Тази новост обаче поставя в неравностойно положение нашите сънародници в различните държави и създава предпоставки за възникване на административен хаос.

Къде са гишетата

Азербайджан, Албания, Алжир, Армения, Великобритания, Германия (Берлин, Бон, Мюнхен), Грузия, Египет, Испания (Мадрид и Валенсия), Йордания, Казахстан, Канада (Отава и Торонто), Косово, Либия, Ливан, Македония, Молдова, Русия (Москва), САЩ (Вашингтон, Лос Анджилис, Ню Йорк, Чикаго), Сирия, Словения, Сърбия (Ниш, Белград), Тунис, Турция (Анкара, Бурса, Истанбул, Одрин), Украйна (Киев, Одеса), Франция (Париж), Хърватия.

(Където е посочена държавата, се има предвид столицата - б. р.)




Гласувай:
12



1. bambola - богата държава богата работа,
21.01.2010 10:48
,точно тази година изтичат паспортите на всички коието ги смениха на предната промяна.

Имам един въпрос, някой да знае дали от 15 февруари до 29 март ще се приемат заявки за паспорти в България?

цитирай
2. bizcocho - Поредното изхвърляне за някакви си ...
21.01.2010 12:26
Поредното изхвърляне за някакви си изисквания...Просто събиране на пари :)) А туй с посолствата...умряла работа :) Сега незнам точно как е, но преди седем години им се насърбах на "работата".Три денонощия бях оставила телефона си на автоматично избиране на номера за информация на посолството. Оставят го отворен, а ти като си нямаш работа звъни си. Изпратих човек на место накрая за да ми вземе час - взе, за след 3 месеца. Като разбрах, че след това трябва да чакам още 8 месеца за да е готов...и пак да си взема час за да отида да си го получа... теглих им една и на тях и на заплатите им и за по-бързо и евтино хванах самолета и с експресна поръчка го смених в бг. Сега, когато си бях в бг го смених, но вече незнам имам ли паспорт, а ми предстои пътуване до Австралия, за което вече не знам имам ли паспорт въпреки изписаната валидност до 2014г. Загубена работа!
цитирай
3. анонимен - Питам
21.01.2010 13:36
А защо Гърция не фигурира???-питам след като съм постоянен гражданин на Гърция имам гръцка лична карта,но и българска такава задължена ли съм да си изскарам такъв паспорт????
цитирай
4. анонимен - , точно тази година изтичат пасп...
21.01.2010 14:42
bambola написа:
,точно тази година изтичат паспортите на всички коието ги смениха на предната промяна.

Имам един въпрос, някой да знае дали от 15 февруари до 29 март ще се приемат заявки за паспорти в България?


15 февруари е след 2-3 седмици. смени си паспорта сега. още работтят по старата система.
цитирай
5. анонимен - az nqmam problem,
21.01.2010 17:48
no decatami ?
цитирай
6. анонимен - az nqmam...
21.01.2010 17:51
problem,no DECATA NI ?
цитирай
7. анонимен - oto
21.01.2010 22:47
значи ли,че като имаш редовен/неизтекъл/международен паспорт и си в чужбина,можеш да се върнеш април спокойно/от извън ЕС/
цитирай
8. анонимен - pasporti
22.01.2010 02:11
Epa u Turtsiya trebe da otvorat oshte.........
цитирай
9. mileidi46 - za6to nilkoi ne se zapita...
22.01.2010 03:47
za6to 6te ni smenqvat pasportite?
Koi go iziskva i na kogo e nujno tova? Koi ima interes? Paspoerta mi si e validen!
Kakvi sa tia biometri4ni danni? na kogo i za kakvo sa nujni?
Ako ni kajat ,4e 6te ni besqt---trqbva li da si nosim vajenze??O6te edin na4in da se obirat xorata...tiq naistina 6te ni montirat 4ipove...
цитирай
10. анонимен - новите паспорти
22.01.2010 07:27
Като гледах страните с гишета, се почудих колко нашенци живеят в Албания, Азербайджан, Косово, Йордания,Египет. Тц,тц,тц.... По какъв ли критерий са разкривани???
цитирай
11. анонимен - страните
22.01.2010 11:02
№ 11 правилно-интересно по какъв критерий са направени тези гишета-брей , явно пак нещо финансово е забъркано!
цитирай
12. анонимен - albaniq na 1 4as pat, akipar na 2 sas samolet bravo
22.01.2010 11:50
V Kipar ima pone 5000 balgari a nqma da mojem da si izvadim pasport bez da si idvame palna glupos
цитирай
13. анонимен - Дано е така
22.01.2010 17:07
bizcocho написа:
Сега, когато си бях в бг го смених, но вече незнам имам ли паспорт, а ми предстои пътуване до Австралия, за което вече не знам имам ли паспорт въпреки изписаната валидност до 2014г. Загубена работа!


Мисля, че няма да можеш да пътуваш само до САЩ, иначе в ЕС можеш с лична карта или паспорт, а в останалите държави със стария паспорт /подновен при теб/. Това разбира се го чух някъде по телевизията, но дано не те лъжа.
цитирай
14. bizcocho - Дано си прав/а/! Наистина се обърквам и получавам комплекси за малоценост, когато стане дума за бг закони и нововъведения :(
22.01.2010 17:41
анонимен написа:
bizcocho написа:
Сега, когато си бях в бг го смених, но вече незнам имам ли паспорт, а ми предстои пътуване до Австралия, за което вече не знам имам ли паспорт въпреки изписаната валидност до 2014г. Загубена работа!


Мисля, че няма да можеш да пътуваш само до САЩ, иначе в ЕС можеш с лична карта или паспорт, а в останалите държави със стария паспорт /подновен при теб/. Това разбира се го чух някъде по телевизията, но дано не те лъжа.

цитирай
15. анонимен - A kade e ITALIA v spisaka, ili e da...
22.01.2010 21:44
A kade e ITALIA v spisaka, ili e darjava ot tretia sviat....??? Po kakav kriterii e praven i3bora kade da se otvariat " giweta " ????? Iskam imeto na gospodina satvoril tova.
цитирай
16. анонимен - А децата?
24.01.2010 18:36
Не ми става много ясно за децата в ЕС, те ползват червен паспорт, значи пак пасаван ли? И защо да няма в Италия? Какви са критериите за тези гишета?! Както с номерата на колите- в Италия си карат и с най- стария вид! А у нас трябваше да ги сменим веднага?!
цитирай
17. avangardi - Новите лични документи – след 29 март 2010.....
26.01.2010 19:09
Автор: dimitarkinanev Категория: Новини

Новите лични документи са вече факт и у нас. Още в края на миналата година Министерството на вътрешните работи обяви, че съвсем скоро личните ни документи ще съдържат много повече информация за самите нас, от колкото старите.
Още през 2004 Европейският съюз въвежда защитни елемнти и биометрия в паспортите и документите, които се издават от страните-членки. През 2005 се въвежда електронният носител в паспортите, а през 2006 и пръстовият отпечатък. Съвсем скоро приключи преустройството и обурудването на необходимите помещния, а след 14 Февруари ще бъде готов и прототипа на новите документи. Официалната дата, след която гражданите ще могат да подават заявления за новите документи е 29 март 2010г.
От МВР предупреждават, че не е задължително да смените личните си документи, ако те са все още валидни. Също така зелените паспорти издадени преди 1999 година, както и безсрочните лични карти запазват валидността си и не е необходимо да бъдат подменяни. Ако личната ви карта или шофьорската ви книжка изтича през 2010 година, валидността се удължава с 6 месеца.
Заявяването за издаване на лични документи от новия вид ще става в общо 183 районни управления на МВР, в Столичната дирекция на вътрешните работи и в 27 областни дирекции на Министерството на вътрешните работи, в Дирекция „Български документи за самоличност”, както и в 28 пункта на „Пътна полиция”.
Биометричните данни ще се снемат в специална фотокабина като няма да бъдат снемани пръстови отпечатъци на деца до 12 години, както и на хора с физическа невъзможност.
Пребиваващите в чужбина български граждани ще могат да подават заявления за издаване на паспорт или лична карта в дипломатическо и консулско представителство на България. В тази връзка Министерството на външните работи съобщи, че от 15 Февруари българските дипломатически и консулски представителства щ...
http://dimitarkinanev.blog.bg/novini/2010/01/26/novite-lichni-dokumenti-sled-29-mart-2010.480260
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307734
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031