Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2010 07:51 - Вътрешни новини - Работим до 40 години за пенсия
Автор: avangardi Категория: Новини   
Прочетен: 10376 Коментари: 21 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

40 години работа за пенсия

Аида Ованес
26 Януари 2010, брой 20

Цяло десетилетие щяла да продължи новата реформа

 

 

 

От 1 януари 2012 г. трябва да започе да работи обновена пенсионна система, без да се променя съществуващият модел. Ще бъдат премахнати всички елементи на социално подпомагане от осигурителната система. Това ще е основата, върху която ще "стъпят" промените. Те ще продължат 10 години, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който вчера представи вариантите за промени, предложени от Консултативния съвет. Експертите работят от есента. Според запознати обаче в групата е имало сериозни разногласия, докато бъдат разработени и представени двете предложения. Заради това все още пълна яснота няма.
След 2 години се предвижда създаването на целеви фонд към НОИ, в който да влизат осигуровки за риск "старост". Вноската най-вероятно ще е 0.4% и ще се поделя поравно между работодател и работник. Част от приходите от нея щели да се използват за изграждане на домове за възрастни и за подпомагане на най-нуждаещите се пенсионери.

От 2012 г. се премахва "таванът" на пенсиите

Според уверенията пак оттогава щяла да  заработи системата, която предвижда изплащане само на действителния размер на пенсията за трудова дейност. Ако тя е по-ниска от определен гарантиран минимум, разликата ще се изплаща от държавния бюджет чрез фонд "Пенсии, несвързани с трудова дейност". Това означава, че "социалните" пари ще се плащат след оценка на финансовото и имотното състояние на определения човек.
След 2 години се предвижда създаването на електронно осигурително досие на основата на персоналния регистър на НОИ, създаден през 2000 г. Експертите предлагат от 2012 г. да се въведе механизъм за актуализиране на минималния и максималния осигурителен доход в зависимост от ръста в икономиката. Консултативният съвет предложи два варианта, които до май-юни ще бъдат обсъждани със синдикални, работодателски и пенсионерски организации в парламента.


V Първи вариант

Той предвижда от 1 януари 2012 г. право на пенсия за стаж и възраст да се придобива, ако мъжете имат 40 години осигурителен стаж (сега е 37), а жените - 37 години (сега 34). В този случай минималната възраст за пенсиониране на мъжете остава 63 г., а за жените - 60 г.
В момента средната продължителност на осигурителния стаж на пенсионерите III категория труд е 38,5 години за мъже и 35,8 г. за жени, сочат данните на НОИ.
При този вариант се предвижда възрастта за пенсиониране на жените да стигне до 63 г., като всяка година от 1 януари 2015 г. до 2020 г. се увеличава с по 6 месеца.
В този случай се допуска придобиване право на

пенсия в намален размер

за хората, които са навършили пенсионната възраст, но не им достигат до 3 години осигурителен стаж. За всяка недостигаща година стаж намалението на пенсията ще е с 2,5%.  
В същото време ще има и

- бонус

за хората, изпълнили условията за възраст и осигурителен стаж, но продължават да работят, без да са се пенсионирали.
При този вариант ще има възможност и за

-закупуване на стаж

от завършилите висше или полувисше образование.


За осигурителен стаж се зачита и времето на платения и неплатения отпуск за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете; времето, през което е получавано обезщетение за безработица, както и периодът за наборна или мирновременна алтернативна служба и др.
Този вариант е по-гъвкав и затова е по-приемлив за хората, тъй като много голяма част от тези, на които предстои пенсиониране, вече имат предлагания стаж, смята социалният зам.-министър Христина Митрева, която до лятото бе главен актюер на НОИ.
 
V Вторият вариант

Той предвижда повишаване възрастта за пенсиониране за жените от 2012 г. с по 4 месеца за всяка календарна година до достигане на 63 г. през 2019 г. Реформата обаче не спира дотук. От 2021 г. започва едновременно увеличаване на пенсионната възраст за жените и мъжете с по 4 месеца на година до достигане на 65 г.
Ако се приеме този вариант за промени в пенсионната система, ще се търсят решения за

- ограничаване на инвалидните пенсии

и подобряване контрола върху медицинската експертиза на работоспособността. Затова има предложение тя да мине към НОИ и МТСП. Смята се, че е редно степента на увреждане да се определя от тези, които плащат инвалидните пенсии. Друга възможност е свързана с

промени във вноската за универсалните пенсионни фондове

В единия случай вноската за фонд "Пенсии" на Държавно обществено осигуряване и универсалните фондове трябвало да не се увеличава в близкото бъдеще, за да се гарантира дългосрочна устойчивост на пенсионноосигурителната система.
В другия случай се предлага личната вноска на осигурените за фонд "Пенсии" в размер на 7,1% да се прехвърли изцяло в универсалните фондове от 1 януари 2012 г.
В третия случай от 1 януари 2012 г. се налагало вноската за фонд "Пенсии" да се намали с 3 процентни пункта и с този размер да се увеличи вноската за универсалните фондове.
В четвъртия случай можело от 1 януари 2011 г. да започне намаляване на вноската за фонд "Пенсии" с по 1% годишно до достигане на 13% за родените преди 1.01.1960 г. и 8 % за родените след 31.12.1959 г.

Защо се иска промяната?

Новите управляващи се опитаха да обяснят поредните подготвяни промени в пенсионната система с тенденциите за дълготрайна финансова нестабилност на държавното осигуряване. Техните изчисления показвали, че тази година около 60% от разходите за пенсии, осигурителни обезщетения и помощи се финансирали от държавния бюджет, което струва около 4 млрд. лв.
Освен това приходите от осигурителни вноски не стигали за изплащане на пенсии. През 2000 г., когато влезе в сила сега действащиат модел, те са формирали 97% от парите за пенсии, а през 2008 г. - едва 63%. Основната последица било одържавяването на пенсионния фонд и съответно обезсмислянето на личния принос на работещите в пенсионната система.
Близо 3.5 пъти се е увеличил броят на инвалидните пенсии - през 2000 г. те са били над 145 хил., а през 2008 г. вече стават над 484 хил. В същото време пенсиите за осигурителен стаж и възраст за 8-те години намаляват с 15.5%.
Все още има групи осигурени, чийто принос в системата е много по-малък от пенсията, която получават. Например приносът на земеделските работници е такъв, че пенсията им трябва да е 33-36 лв., или самоосигуряващите се, чиято пенсия според приноса им трябва да е около 90 лв. На тези категории хора (около 480 хил. души), които внасят осигуровки върху много по-нисък осигурителен доход, сега държавата додава пари до минималната пенсия, която в момента е около 136 лв., обясни Христина Митрева.
Необходимо е до бъдат ограничени възможностите на пенсионната система да играе ролята на "автоматичен стабилизатор" в условията на криза, коментира министър Младенов. По думите му, ако сега не се предприемат промените, през 2040 г. ще има сериозен недостиг на средства.
 



 

Работим до 40 години за пенсия


26 Януари 2010, брой 20

През 2012 г. пада "таванът" за парите на възрастните хора

 

 

 

Пенсия за стаж и възраст да се придобива при 40 години осигуряване за мъжете и 37 за жените. Минималната възраст за придобиване на право на пенсия за мъжете да е 63 г., а за жените - 60. За тях пенсионната възраст започва от 2015 г. да се увеличава с по 6 месеца на година, докато през 2020 г. се изравни с тази на мъжете - 63 г. На когото не му стигат до 3 години за пенсия, той може да получава с по 2.5% по-ниска пенсия за всяка недостигаща година. А който е изпълнил условията за пенсия, но не се е пенсионирал, ще получава бонус към пенсията си. Това е единият вариант за усъвършенстване на сегашния пенсионен модел, предлаган от Консултативния съвет по пенсионната реформа.
Вторият вариант предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране на жените с по 4 месеца за година от 1 януари 2012 г. до края на 2019 г. - до достигане на 63 г. От 2021 г. се предвижда едновременно увеличаване на възрастта на мъжете и на жените с по 4 месеца до достигане на 65 г. За придобиване на пенсия ще се изискват не по-малко от 37 г. осигурителен стаж.
"Таванът" на пенсиите ще отпадне от 2012 г.
Целта на промените е към 2050 г. пенсионерите ни да получават пенсия, която да представлява 65-70% от парите, които е вземал като работещ.
 



Тагове:   новини,


Гласувай:
8



1. krassko - Не стига, че им живеем, ами ще им работим :)
26.01.2010 08:25
Не заслужават :)
цитирай
2. mmmmmmmmm - Т.е.
26.01.2010 09:27
от родилния дом към работното място!...
Как не спряха реформите и не достигнаха нищо,което да е достойно за работещия човек?!...
Резил!
цитирай
3. анонимен - Явно идеята е да не се взимат пенсии. ...
26.01.2010 10:18
Явно идеята е да не се взимат пенсии. При този стрес в който работим много малко хора биха достигнали тази възраст. От друга страна едва ли някой частник ще държи на работа служител на тази възраст. За мен това е поредното безумие.
цитирай
4. boristodorov56 - Прочетете това.
26.01.2010 12:08
http://lado.blog.bg/politika/2010/01/26/shte-rabotim-do-smyrt.479820
цитирай
5. анонимен - sram
26.01.2010 12:28
sram za skapanata dirjava viRnete mi vnoskite ....... NE ISKAMMMMMM PENSIQQQQQQQQQQQQQQQQQ !!!!!!!!!!!!!!!!! BEZ TOVA NQMA DAGO DO4AKAME SRAM I POZOR ZA NATSIQTA 4E GI TIRPIM O6TE BILGARI LI SME ILI OVTSE ,NE ISKAM DA ME ZADIJAVAT S MNOGO PENSIIII 4E NQMA DA MOGA DA GI HAR4A
цитирай
6. анонимен - Справедливост
26.01.2010 12:52
Щом ще се търси справедливост според приноса на всеки в осигурителната система, трябва да може пенсионер, трудил се след пенсиониране (при ниска база) да може да се пенсионира отново (след приключване на повторната си трудова дейност) при новите условия, вкл. без ограничение на таван. Нали търсиме справедливост, кой..колко. Защо ще има таван само за пенсионирали се преди 2012г. Нека да има право на повторно пенсиониране - кой колко е изработил, внасял и допринасял.
цитирай
7. lubima - анонимен напълно подкрепям мне...
26.01.2010 13:05
анонимен напълно подкрепям мнението ти!...а за младите помисли ли някой?...те къде ще работят...като на работа ще бъдат възрастни хора---които не са толкова работоспособни като младежите /хипотетично де!...кой ли ще предпочете за работник човек в преклонна възраст пред младеж.../
цитирай
8. анонимен - полвин век реформа
26.01.2010 13:45
не може промени за след три поколения да се наричат реформи...
цитирай
9. panazea - Ще работим
26.01.2010 14:21
доде мърдаме!
Господ да ни даде здраве!
цитирай
10. анонимен - Даа, много писане и много обясне...
26.01.2010 14:59
Даа,много писане и много обяснения!И така,между другото,пада тавана на пенсиите...
цитирай
11. анонимен - Дами и господа, как си представяте ...
26.01.2010 15:01
Дами и господа,как си представяте Вие една служитепка зад гишето на 65 г.,една продавачка на 65 или една учителка също на толкова .Дори и на 63 години човек може да изглежда много добре,но уви времето си е казало думата и органите ,които движат иначе добре изглеждатат нашина са амортизирани.Не ги слушайте тези,които казват ,че се чувстват добре,та те дори и това вече не могат да преценят реално.
Господа не правете старите за смях , а ги оставете да се пенсионират с достойнство.Дайте път на младите да заемат техните места и да имат средства да отгледат едно достойно бъдещо поколение и да направят и те по 34 години стаж за да могат и те да се възползват от пенсионното осигуряване.
Когато правите реформи помислете за децата,за младите и за тези в напреднала възраст.Не решавайте проблемите частично защото те водят по големи проблеми след себе си.
цитирай
12. avangardi - 40 години за реформи!?
26.01.2010 15:18
Може би му се иска на ББ да замества тато 40 години!?
Да му имам въжделенията!!!
Много поразии направиха! Всеки път се въртят като фурнаджийска лопата!
Този път не са познали. Народът не ще да се подиграват с него и да мре като мухи! Иска достойно да работи и да живее, а не като малцината които окупираха властта с простотия и безпардонност!
И те са хора, не са богоизбраните за каквито се имат!!! Така, че им пожелавам секирата да се стовари с пълна сила върху главите им!
Каквото повикало - такова ще им отговори!
цитирай
13. ikra - Поздрави за постинга!
26.01.2010 15:34
Това което разбрах от прочетеното - ще видим пенсия през криф макарон! Ама нали казват "кой каквото си е заслужил..."

Лек ден :)
цитирай
14. анонимен - za prostotiqta i bezumieto
26.01.2010 15:52
tova e absurdno,gospoda upravlqva6ti,mislete s glavite si,dajte pyt na mladite i mislete za Byde6teto na naciqta si
цитирай
15. анонимен - сбогом пенсионери
26.01.2010 18:27
След няколко години пенсионерите ще се броят на пръсти. Това е целта, нали? При растящата безработица малко хора ще успеят да натрупат такъв голям стаж, а и с постоянния стрес в който живеят ще достигнат ли пенсионната възраст?
цитирай
16. анонимен - ДА ЖИВЕЯТ ЧАЛГАТА И ЧУШКОПЕКА
26.01.2010 19:44
ДА ЖИВЕЯТ ЧАЛГАТА И ЧУШКОПЕКА
цитирай
17. анонимен - ???
26.01.2010 22:03
"В четвъртия случай можело от 1 януари 2011 г. да започне намаляване на вноската за фонд "Пенсии" с по 1% годишно до достигане на 13% за родените преди 1.01.1960 г. и 8 % за родените след 31.12.1959 г."
правилното е след 01.01.1960 и преди 31.12.1959г.
при положение ,че младите и работоспобни хора непрекъснато намаляват заради миграцията кой ще остане да работи та дори и доста след 65г. , ако здравната реформа не си е казала "тежката дума"не е много ясно.
цитирай
18. swanlake - Ne znam zashto takuv pesimizum me ...
27.01.2010 06:36
Ne znam zashto takuv pesimizum me obhvashta kato cheta vsichki tezi bezumia ,koito bulva bulgarskata presa :(
цитирай
19. mkalpakchiew - Размислите на един социален министър!
28.01.2010 09:45
Работа трябва, работа, а не само да ревете за пари!

Работа трябва, работа, а не само да ми ревете за пари! Откъде да ги вземем тези пари, лесно ви е на вас, седите си пред телевизора и зяпате турски сериали, чакате помощите за отопление и на всичкото отгоре искате увеличение, на ви сега увеличение. Който не работи, не трябва да яде! Да не би да искате, да накарам работодателите да ви осигуряват на реалната заплата, че да напълним хазната, и вие да си седите вкъщи на топло, докато бедният работодател се чуди как да свърже двата края. Да ама не! Не сте познали пенсиии. . .! Свърши вече тая, щом искате пари, ще работите! Ама болни сте били, нямали сили, а да ходите на пазара имате сили, да се блъскате за място в градския транспорт да седнете, имате сили – значи можете и да работите. Нямало било работа! Глупости! Работа за без пари, колкото щеш, ама вие нали сте лакоми искате и високи заплати. Децата ви били избягали в чужбина, че аз ли ги изгоних бе , а . . .? Аз,ли? Сега ще работите и вместо тях, а те ако са хора, ще се върнат в България, тука да работят и тука да си внасят данъци и осигуровки, та да има и за вас и за нас. Искахте Европейски съюз, на ви го! Който не му харесва тук, свят широк. Сигурно ще искате да протестирате, късно е вече и това го забранихме със закон! Сега, ха някой се е осмелил да протестира, ха в гробищата. Можете само да си седите в къщи пред телевизора и да псувате, но наум, ако вобще имате акъл. Ще могат да се пенсионират само депутати, министри и президента и то, ако случайно паднат от власт, без значение на колко са години. Останалите ще работите, ще работите докато ви окапят зъбите и умрете от глад. Ще работите докато се вкочаните. Ще работите докато аз ви кажа да спрете! Айде сега на Работа!

http://neverojatno.wordpress.com/2010/01/26/rabota-2/
цитирай
20. анонимен - СМЕТКАТА
05.02.2010 09:34
Един ден се замислих и ето резултата
45 години плащане на осигуровки
по минималните 100 лева-не повече
при 10% лихва-все пак за 45 годинии са застопорени
се получава над 1 милион лева събрани пари, ако се плаща както трябва пенсията трябва да е 6-7 хиляди на месец. Ако не се плащат тия вноси на измамниците а се слагат в собствена сметка то ти 6-7 хиляди на месец ще продължи автоматично да ги взема и сина и внука.
ТОВА Е РАВНОСМЕТКАТА, ВСИЧКИ ИМАТЕ КАЛКУЛАТОРИ И 10 МИНУТИ ЩЕ ПОКАЖАТ ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ОГРОМНАТА ИЗМАМА
цитирай
21. анонимен - А уж само при социализма се правели експерименти с хората...
10.08.2010 17:02
При нашия глупашки нов демократичен строй в който живеем /не съществуваме/
управляващите първенюта продължават да си правят експериментите...
Казват че човешката глупост е нагледно средство за показване на това какво е безкрайността..
Нямам думи за това какво се върши в клетата ни страна...
И ние търпиме, търпиме...
Ние сме народ от мазохисти..
Мразим, ненавиждаме и страшно много завиждаме на добрите, успелите и кадърните между нас...
Обичаме, възхищаваме се , избираме на избори най-лошите, най-коварните , най-алчните ...
и се кефим като ни го подадат отзад...

Това е братя българи истината за нас - нека да си го признаем и да продължаваме да живеем като роби в робска страна...
Написано от
един от Вас - Бъдещ нещастен български пенсионер
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306256
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031