Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2010 09:06 - Вътрешни новини Общество - Размисли от болничната стая
Автор: avangardi Категория: Новини   
Прочетен: 9012 Коментари: 19 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Размисли от болничната стая

Д-р Радко Ханджиев Bulgarian Press Pool - Budapest
27 Януари 2010, брой 21

В Унгария също се опитаха да превърнат здравеопазването в стока, но хората скочиха срещу предлаганата им "реформа" и я отхвърлиха с референдум

 

image
Снимкa БГНЕС

Повечето български лекари са на добро европейско равнище, но са впримчени от комерсиализацията в здравеопазването

 

Лежа и броя самолетите. Един, два, пет, десет, петдесет. Появяват се надвечер в горния ляв ъгъл на прозореца. За да изсипят след минути пътниците си на международното летище "Ферихедь". След три дни е Нова година и италианци, французи, испанци, германци идват за празниците. Да разгледат хубостите на унгарската столица. Да се насладят на оперни, вариететни или фолклорни спектакли. И най-вече - на изтънчената кухня. Унгарецът знае как да омайва гостите. Изисканите блюда се поливат обилно с прочути унгарски вина, докато циганинът-цигулар размеква душите с виртуозни изпълнения. А десертите - унгарските сладкари просто не познават граници. Дори префинените гастрономи-французи се задъхват от изобилието и изобретателността на унгарската  кулинария. И се заричат отново и отново да дойдат!
А аз десети ден лежа и броя самолетите. Какъв късмет! Малки тръбички, като току-що излюпени змийчета, се усукват в устата ми и в носа. Докато навън вдигат наздравици. От друга страна обаче, късмет е, че съм в Унгария. Домашният лекар веднага диагностира заболяването и след спешно направени изследвания повика линейка директно за болницата. Там повториха изследванията и ми назначиха операция за след два дни. Нищо, че бяха празници. Оказа се животозастрашаващо запушване на панкреаса, при което ензимите и токсините навлизат в кръвта и увреждат сърцето, белите дробове, бъбреците. Поставиха ме на системи, назначиха ми антибиотици. Изписаха ми и хапчетата за кръвно. Нищо, че си ги носех от дома. Щом съм в болницата, ми се полагали!
Ежедневно следяха кръвната ми картина. Извършиха ми шест видеозонни и две рентгенови изследвания, ехокардиография, панендоскопия. С оперативна ендосфинктеротомия се извади камък и множество частици билиарен пясък. Пазя си ги в кутийка. Един ден ще ги подаря на музея "Земята и хората". Чистотата и поддържането на помещенията, коридорите, тоалетните, баните бяха изрядни. Спалното бельо се сменяше през три дена, а на тежко болните - когато се налага. Сестрите и санитарите веднага се отзоваваха на спешните повиквания. Храната не съм опитвал, защото повечето време бях на системи, но обонянието ми подсказваше за вкусно приготвени ястия. Преди изписването ми се назначи компютърно-томографско изследване (скенер). За всеки случай, да се изключело съмнение за това или онова. С една дума - организацията в това здравно заведение, а доколкото имам впечатление и на цялото унгарско здравеопазване,

работи като часовник

Независимо от справедливите упреци, достигащи често до гневни протести, срещу недостатъците. Унгарците искат да се равняват по Австрия и Германия, по най-високите стандарти на ЕС.  
В работническата болница "Байчи Жилински" ми се наложи да лежа и преди девет години. Условията и тогава бяха същите, макар болницата да имаше вид на доста "овехтяло" здравно заведение. Все пак, строена е в началото на ХХ век. Сега нещата са коренно различни. Сградите и помещенията са основно ремонтирани. Дограмата, санитарията и теракотата са подменени. Болничните стаи са с ново оборудване. Кабинените - с компютри и със съвременна медицинска апаратура. Очевидно в Унгария работи ефективно програма за модернизиране на здравните заведения.
Осигурен съм както в България, така и в Унгария. За цялото лечение - включително престоя в болницата - не ми взеха нито стотинка. Благодарен съм на унгарската здравноосигурителна система, на целия медицински екип, на лекуващия ме лекар д-р Кинга Дункел, че спасиха живота ми.
Такова е здравеопазването в една от новите членки на Евросъюза. Няма откази и ограничения, няма безхаберие и шмекерии, няма "тука има - тука нема"! Системата функционира безотказно, ефективно, хуманно, в съответствие с Хипократовата клетва! Подобни здравноосигурителни системи функционират във всички страни на ЕС. Европейските норми са израз на последователна социална политика, на отношението на управляващите към всички, включително към социалнослабите, пенсионерите, подрастващите. Защото в Eвросъюза имат нужда от здрави и читави граждани!
Разказвам всичко подробно, защото седмици преди това в България ме разкарваха от едно място на друго. Дай два лева, дай пет лева, дай петдесет лева, дай петстотин лева... Нито точно диагностиране, нито лечение. Въпреки тривиалните симптоми на остър панкреатит, които са описани във всеки учебник, дори в интернет. Не упреквам българските медици. Повечето от тях са на добро средноевропейско равнище. Възпитани са в традициите на хуманната медицинска школа, основите на която са положени след Освобождението. Много от тях дори са светила в известни чуждестранни клиники. Но в България те са

впримчени в огромна корупционна система

която е суспендирала конституционно гарантираното право на достъпна медицинска помощ и на безплатно медицинско обслужване. И която брутално налага тотално комерсиализиране на здравеопазването. Ако някой не желае да бъде част от тази престъпна мрежа, е остракизиран, административно репресиран и накрая принуждаван да си търси работа в чужбина. Или да се прехранва като таксиметров шофьор, келнер или голфер...
В Унгария също се опитаха да превърнат здравеопазването в стока. Но преди две години унгарците скочиха срещу предлаганата им "реформа" и я отхвърлиха с референдум. Налагането на минимална ставка от 5% ДДС за лекарствата и на такси "дневен болничен престой" и "визита при лекар" - малоумно наричана у нас "потребителска такса" - срещна сериозен отпор в унгарското общество, остро бе критикувано и от бившия председател на УСП и бивш премиер Дюла Хорн. "Властта се опитва да купи лекарското съсловие с парите на данъкоплатците", затръбиха медиите. Освен това унгарците се опасяват, че ако бъде приватизирано, здравеопазването ще се превърне от право в привилегия за ония, които могат да плащат отгоре.
Въпросът е фундаментален. Според европейската социална доктрина здравеопазването не е услуга, а право на пациента. Лекарствата не са обикновена потребителска стока, затова не трябва да се облагат с ДДС.

Пациентите не са потребители

Грижата за опазване и укрепване на тяхното здраве им се дължи по силата на конституционно гарантирано право. Право, което е неотнимаемо и неотменимо. Разписано е в основните закони на всички страни на Евросъюза, както и в чл. 52 на Конституцията на Република България. А правото, както е известно в правовите държави, не може да се осъществява срещу заплащане. Социалната философия на Евросъюза е, че никой не трябва да бъде лишаван от права, само защото не може да си плати. Обратното би означавало посегателство срещу конституцията, а в правовите държави то е въздигнато в престъпление срещу държавността.
Всъщност плащане има и то се извършва чрез плащаните от гражданите осигуровки и данъци. Приходите трябва да се разходват за осъществяване на конституционно гарантираните права на същите тези граждани, без да им бъдат налагани допълнителни утежнения. Ако правителството не е в състояние да разпределя и разходва данъците така, че да се осигурява безотказното упражняване на правата, кой трябва да носи отговорност и да поеме тежестите, произтичащи от недостатъчния административен капацитет? Гражданите-данъкоплатци или правителството?
Впрочем в правния мир на ЕС няма такова малоумно понятие като "частно здравеопазване". Във всички времена здравеопазването е било само и единствено обществено, в интерес на болния, на пациента, на обществото, независимо от собствеността на здравното заведение. В ЕС частните клиники, както държавните и общинските, получават парите си от здравната каса, без да дерат допълнително пациентите.
Защо у нас да не е така?


У нас ще е така!?


 

Хиляди българи остават без лечение


27 Януари 2010, брой 21

БСП настоява за махането на Нанев и още двама министри

 

 

 

21 болници спират работа. Те не отговарят на новите изисквания на здравната каса и на МЗ. 130 млн. лв. ще бъдат спестени от закриването на болниците и още 100 млн. лв. от намалението на рехоспитализациите. Това обясни Владислав Горанов, зам.-министър на финансите и председател на УС на здравната каса.
Тези болници са малки, те ползваха много малко пари по евтини клинични пътеки. Чисто математически те не може да ползват повече от 70 до 80 млн. лв. Но и тези "спестени" пари ще отидат за лечението на същите хора, които ще търсят помощ вече в големите болници, но там ще ги лекуват по по-скъпи пътеки. Така че "спестеното" ще излезе по-скъпо. Това коментира пред ДУМА д-р Румяна Тодорова, бивш директор на НЗОК.
Екипи на здравното министерство ще посетят общините, където има притеснение. Лично аз ще бъда в Ардино, за да се срещна с граждани и да обсъдим какво от болницата в Ардино има капацитет, заяви здравният министър Божидар Нанев.
От БСП вчера официално обявиха, че Нанев трябва да си отиде от кабинета заради сгрешената политика в здравната сфера, която засяга една трета от българите. Социалистите поискаха Борисов да махне Симеон Дянков и Нона Караджова. Според тях това са истинските смени в кабинета, които хората искат да видят.

 

21 болници спират работа

Аида Ованес Сашо Тихомиров
27 Януари 2010, брой 21

Това, което прави държавата, противоречи на закона, категорични са от БСП

 

image
снимка Благовеста Цветкова

Много млади жени от малки общински градове ще трябва вече или да раждат вкъщи, или да пътуват поне по 50-60 км, за да дадат живот на децата си... Или да лекуват малките си деца

 

Болниците, които не отговарят на нито един от критериите на НЗОК, са 21. Те не са и заявили желание за сключване на договори по нито една клинична пътека. Въпросните болници, сред които тези в Чернозем, Радомир, Годеч, Рудозем, Трън, Кула, Царево, са с по 50% държавно и общинско участие. Всички те се намират на не повече от 50 км от големи лечебни заведения, твърдят от Министерството на здравеопазването. На територията на тези лечебници има медицински център и ДКЦ, допълниха от МЗ и обещаха, че ще бъдат сформирани и спешни кабинети.
С 14% по-малко договори по клинични пътеки ще сключат болниците с НЗОК в сравнение с миналата година. 52 са лечебните заведения, които отговарят на критериите за работа само по 3 клинични пътеки. 107 болници ще сключат договори за 4 до 20 клинични пътеки. По 100 договора по клинични пътеки ще имат 56 болници. Експерти твърдят, че там се осъществяват над 56% от приема на болни в страната.
НЗОК е сключила договори с 350 лечебни заведения за болнична помощ.
Договори са сключени с 25 областни болници. Те поемат 26% от болничното лечение на българите, но и 26% от парите за болнична помощ. 158 болници - частни, държавни и общински, са сключили с 48% по-малко договори, тъй като не покриват изискването за 24-часово разположение. Болниците, които са останали с по два договора, няма да могат да продължат работа.
Реформата в болничната помощ е закъсняла и не трябва да бъде отлагана повече, се посочва в становище на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение. Сдружението изразява подкрепата си за законодателните промени.
Закриването на болници противоречи на закона, коментираха вчера от БСП. Изпълнителното бюро на партията прие специално становище относно здравната политика на кабинета. С писмо на НЗОК до болниците е поставено изискване за по двама специалисти по всяка специалност. Това изискване е незаконосъобразно, защото не е съобразено с рамковия договор, коментира членът на ИБ Корнелия Нинова. Тя припомни, че при обсъждането на бюджета БСП е поставила въпроса за използване на част от резерва в бюджета на НЗОК, за да могат болниците да не бъдат закривани. Този резерв е натрупан за кризисни времена, а сега са точно такива, категоричена беше тя. Нинова обяви, че е неразбираемо и поведението на Симеон Дянков, който не вкарва в бюджета на касата осигуровките на работещите и по този начин дължал вече 940 млн. лв. Получава се така, че държавата е най-некоректният работодател, анализира Нинова и обвини финансовия министър, че по този начин допълнително усложнява ситуацията в здравеопазването.

Даваме 7,7% от парите си за здраве

У нас обществените пари и парите от джоба на хората, харчени за здраве, са около 7,7% от БВП. Този показател е сравним с ЕС, където здравната система консумира средно 8% от БВП на държавите. Българинът трябва да доплаща от джоба си около 40% от здравните услуги, докато за европееца този процент е около 27, обясни пред ДУМА д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. С промените в Закона за здравното осигуряване над 300 хил. души стават здравнонеосигурени и така броят на неосигурените ще бъде над 1 млн. души, прогнозира д-р Виткова. Тя е категорична, че у нас е нарушен солидарният модел при здравното осигуряване.



Тагове:   новини,   общество,


Гласувай:
12



1. ninaantonova - Ужасно съм възмутена!
27.01.2010 09:19
Това е правителството на антисоциалната политика. Закриват болници, оставят хора с увреждания без придружител, оставиха онкоболните без лекарства, и куп още неща. Ще направят пенсионната реформа такава, че да не може българина да доживее до пенсия. Това е геноцид. Министрите на труда и социалните грижи и здравеопазването трябва да си подадат оставката. Съжалявам, че гласувах за ГЕРБ. Не може да трупаш пари, да имаш в държавния резерв 8 млд., да правиш такива реформи, че хората вместо да живеят по-добър живот, да обедняват повече и повече, и да живеят на прага на бедността. По-добрия вариант май ще излезе тройната коалиция, а съм сигурна, че БСП-то започна да си връща хората, които я напуснаха, при това което се случва в момента.
цитирай
2. kosara2008 - :(
27.01.2010 10:11
като се налагат реформи, защо вземат най-античовешките, най най най...тази схема е взаимствана от така набеденото "здравеопазване на сащ" , а не взеха схемата от една англия примерно, която също е с пазарна икономика, също е засегната от "кризата" криза било,спекулация срещу човека това е, едни крали, натрупали пари и незнаят какво да ги правят и още, още искат... рентабилност търсят, все парите им не стигат на тия и на предишните и на отколешните - нехранимайковци,

и

да ги питам и тези "доктори - лекари"...когато учихте плащахте ли, че сега да правите капитали от нас, бре че племе алчно и безскруполно...

спирам ,че...
цитирай
3. анонимен - veltman
27.01.2010 11:43
до Косара
съгласна съм с неефективното здравеопазване и калпавата схема, но не съм съгласна ,че студентите по медицина не плащат за обучението си ,проверете какви са таксите, 6 години, специализация още 4 -също платена ,всякакви курсове за повишаване нивото -също се заплащат лично от лекарите ,да не говорим ако искат да специализират в чужбина ,и всичко това с мизерни заплати ,болшинството от съсловието.
цитирай
4. tili - Здравей, Илче!!!
27.01.2010 12:11
Няма да коментирам. Ако най-големият ни син беше попаднал в тази болница, може би... Но попадна в Пирогов!
цитирай
5. kosara2008 - аноним №3 - с цялото ми уважение...моля ви да ме прочетете пак :)
27.01.2010 12:14
"10:11 - :(
като се налагат реформи, защо вземат най-античовешките, най най най...тази схема е взаимствана от така набеденото "здравеопазване на сащ" , а не взеха схемата от една англия примерно, която също е с пазарна икономика, също е засегната от "кризата" криза било,спекулация срещу човека това е, едни крали, натрупали пари и незнаят какво да ги правят и още, още искат... рентабилност търсят, все парите им не стигат на тия и на предишните и на отколешните - нехранимайковци,

и

да ги питам и тези "доктори - лекари"...когато учихте плащахте ли, че сега да правите капитали от нас, бре че племе алчно и безскруполно...

спирам ,че..."

иде реч за тези с фондовете....и, и ,..., докторите които ни рекетират ежедневно
не
иде реч за студентите по медицина във времето на перестройката, плийз чЕтИ ме , но не на първа скорост

:)
цитирай
6. анонимен - dall bog...
27.01.2010 13:19
Надявам се да не предизвикам само насмешка, но преди години като се покажеш пред д-ра с проблем и той правеше всичко, за да не му "цъфнеш" отново. Сега се превръщаш в пациент-касичка...
цитирай
7. анонимен - пп
27.01.2010 14:38
След като народът ни е толкоз беден и болен, направете такава здравна реформа, че хорицата, които имат нужда от лечение да не се притисняват как ще отидат до по-добрата далечна болница и кой от близките им хора ще има възможност да ги види как са, като за това им трябват пари не само за път, но и за храна, защото знаете каква е храната в болниците,а те ако са безработни или пенсионери просто умът ми него побира какъв стрес изживяват хората в провицията. А що се касае за лекарите, нека кадърните и съвестните да получават заслужено добро заплащане и който си позволява да иска пари да бъдат най строго наказвани, а кои са кадърни и съвестни народа най-бъзро ги определя. Мисля, че още не е настъпил и момента за вдигане на годините за пенсиониране. По нещастни от нашите пенсионери едва ли има в друга държава. Не след дълго изобщо няма да има пенсионери в България. Прилича ми на приказката, където наредили да избият всички възрастни хора, защото са само в тежест.
цитирай
8. анонимен - Е как да стане това чудо
27.01.2010 15:37
до ПП

Е как да стане тая работа - всеки да се лекува колкото му трябва с най-добрите лекарства и апаратура пък като трябва да се плаща всеки се оказва болен и не можел да си плаща. От къде да дойдат парите за това чудо - от Луната ли ?.
А за авторката, тоя соц рай си има обяснение - Унгария е една от най-задлъжнелите страни в еврозоната и рано или късно ще си плати вересйте. Допълнително данъците им са ужасно големи - над 60% е ДОД. В българия не успяваме да съберем и 10% добре, представете си как се вдига ДОД - един леж няма да се събере.
цитирай
9. анонимен - болница на края на света
27.01.2010 16:36
дами и господа ние които ще останем с болница например най близо на 50км и други с още на по голяма дистанция може би ще е редно и здравната ни осигуровка да е по малка съобразена с това ,че докато отидем до необходимото лечебно заведение ние ще си платим за още един месец здравната осигуровка и си представете ако сме и безработни .Май по евтино ще ни е попа - това новата алтернатива
цитирай
10. анонимен - трябва и ние да се вдигнем като унгарците
27.01.2010 16:52
В Унгария също се опитаха да превърнат здравеопазването в стока. Но преди две години унгарците скочиха срещу предлаганата им "реформа" и я отхвърлиха с референдум. Налагането на минимална ставка от 5% ДДС за лекарствата и на такси "дневен болничен престой" и "визита при лекар" - малоумно наричана у нас "потребителска такса" - срещна сериозен отпор в унгарското общество,трябва и ние да се опълчим като унгарците-всички вкупом срещу незаконното отнемане на правото ни на лечение.
цитирай
11. анонимен - дечинята ни
27.01.2010 17:08
Здравето ни е зле ,но и дечицата ни още по зле.Застаряваща нация сме били и какво правим да не сме.Децата в миналото се лекуваха безплатно до 6-годишна възраст,а сега всичко около тях е най скъпо.Лекарствата,образованието, облеклото и нали милите не са необходими при гласуване и детските им едни детски,ама те не могат да стачкуват.Без това са толкова малко децата ни защо не се застъпим и да им се увелича благата.Да се увеличат детските,да се следи по от късо здравето и качественното хранене ,безплатно лечени и летните почивки и санаториуми при необходимост за малките да задължителни и за сметка на държавата.Стига сте се занимавали с неграмотни даскали които половин година си почиват заедно с учениците и все не им стигат заплатите, пък какво дават от себе си нищо защото 60% знаят точно нищо.Пенсионерите и те ще им махаме таваните ,и без край ще им вдигаме пенсиите сякяш на тях им е по необходимо от на дечицата - затова ще сме застаряваща нация.Колкото ли от младите ще останат -умните ще избягат ,защото вижте какво правят другите страни/Англия наред с многото грижи които са все известни,сега последно мислят и за това да подпомогнат и тинейджерите-като им плащат месечно по 500лв. за да напуснат родителското жилище и да заживеят самостоятелно/.Как страни в които се пренесе такъв голям процент емигранти успяват да си устроят младите а ние дето на пръсти ни се броят дечицата нищо не искаме да направим за душичките.Като си отидем и ние дето не сме да потегляме за някъде сега,кой ще остане че да ръководят господата власт имащите,крайно време да се помисли за сключване на договори за внасяне на народ.Жалко,много жалко-дано новият премиер успее да оправи тази разорана целена и да вземе пример от Т.Живковите правила,които колкото и да не искаме да си признаем има доста разум в тях.
цитирай
12. анонимен - Четох и въздишах!
27.01.2010 20:04
Защо у нас не е така... Причините са много, но аз се спирам само на две. Първо, у нас здравето не е право, а стока, за която трябва да плащаме, и то многократно. Веднъж здравни осигуровки, после за преглед, за изследвания, легло-ден и т.н., до безкрай. Отделно *даренията*, ако се наложи. Поликлиниките и болниците се превърнаха в търговски дружества. За аптеките да не говорим. Нямаш ли пари да платиш - няма здраве! И второ - аз не помня в последните 20 години у нас да е провеждан референдум, за нищо. Ако греша - поправете ме. Така че, това е положението, уви, и края не му се вжда...
цитирай
13. mglena - А-а-а
27.01.2010 20:26
Сега разбрах защо унгарците имали положителен естествен прираст на населението. Ако преди 20 години бяха 8 милиона както и България, сега са 10 милиона.
Аз пък искам да изляза от българската здравна система. Ако знаете как, какви декларации се подават и т.н моля обяснете?
цитирай
14. avangardi - Здравни SMS-и подлудиха хората
28.01.2010 07:14
25 Януари 2010, брой 19

За информационната кампания министерството на Нанев е платило 150 хил. лева



"Как да се лекувате в болница - научете от личния си лекар, регионалните здравни и медицински центрове, РЗОК, на www.nhif.bg r.r www.mh.government.bg". Кратки съобщения с този текст подлудили гражданите, а обажданията им подпалили телефоните на националната и на регионалните здравни каси. Мнозина звънели на личните лекари. Около 100 хил. SMS-а дневно с това съдържание трябва да получават абонатите на М-Тел. Това е част от информационната камапания на здравното министерство, която цели да ни помогне как да се ориентираме в реформиращата се здравна система. Ефектът обаче се оказва обратен. В регионалните каси се обаждали близки на хора с психични заболявания, защото мислели, че есемесът "съобщава", че пациентът "трябва да иде пак в психиатрията". Други си мислели, че има нещо нередно с осигуровките им. Трети смятали, че трябва да идат на някакъв нов вид преглед.
Все още не всички абонати на мобилния оператор са получили въпросните съобщения.
За информационната кампания МЗ е дало 150 хил. лв., съобщиха тези дни от ведомството. По-голямата част от средствата ще отидат за ТВ клипове, както писа неотдавна ДУМА. За около 5 хил. лв. са отпечатани листовки, в които се проследява пътят на пациента, какви пари и за какво трябва или не трябва да плаща по закон в болница или при лекар, каква е санкцията за здравоосигурения, ако не иде на профилактичен преглед.

http://www.duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=6603&g=style=text-decightoration:none
цитирай
15. анонимен - A-ХА-ААА
28.01.2010 08:51
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ТАКОВА, КАКВОТО Е МНОЗИНСТСТВОТО ОТ ХОРАТА В БГ. И ЩЕ БЪДЕ ТАКОВА.... :((((((((
цитирай
16. анонимен - познавам го
01.02.2010 10:20
Здравеопазването ни е такова ,какъвто е и Радко Ханджиев! Той е пример за лъжец и двете държави ,в които е осигурен.От петнайсет години България го съди като огромен нейн длъжник.А той от 20 години не работи , а жена му му плаща осигуровките, въпреки че и тя не е стока , но поне работи.
цитирай
17. анонимен - Стоянова
01.02.2010 10:24
Авторът на блога да си проучва хората на които предоставя да пишат.Само един телефон до посолството ни в Будапеща да звънне и ще разбере доста неприятни истини за Радко Ханджиев и семейството му.Те са срам за България.

цитирай
18. анонимен - zdraveopazvaneto v pb.
23.04.2010 13:31
imame nov zdraven ministar.Uraaaa...OBesta lekarite i sestrite da misliat,che rabotiat v Germania ili Avstria.samo ne kaza ot kade ste doidat parite za tazi blagina i koga.Medicinska sestra sam i sam na 52 godini,dali ste dogiveia? Zasega poddargam minimalni gizneni funkcii sas zaplata ot 320.00 leva.
цитирай
19. анонимен - здравеопазването
30.08.2010 18:03
Лошо и по-лошо ще става за съжаление.Най-големият проблем след година,две ще се окаже липсата на специалисти.Просто няма да има кой да ни лекува.В българските болници липсват анестезиолози,педиатри,медицински сестри,санитари.Хората бягат в чужбина ,където трудът им е оценен и заплатен както подобава.Медицинският персонал в България е тотално демотивиран да работи.Особенно медицинските сестри,които изнасят цялата тежест по обгрижването най-вече на тежко болните.Заплащането им е мизерно.подигравка.Отидоха си,отиват си,и щепродължават да си отиват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305621
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031