Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2008 06:58 - В Европа се роди нова държава. Косово като вълчи капан. Бавим топката за Косово.
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 827 Коментари: 0 Гласове:
0




Косово като вълчи капан Спешната дипломация и бързата кучка си приличат по рожбите
image
Илиян Савков Константин Събчев
 
 От днес Балканите вече не са същите. Предизвестеното преди 9 години събитие стана факт - Косово обяви своята независимост.
 "Това е най-тежкият момент за целия ми двегодишен престой в Белград". Думите на нашия посланик в сръбската столица Георги Димитров, изречени пред в. "Вечерне новости", по най-лаконичния начин характеризират деликатната ситуация, в която се намира днес външната политика на България. Защото не става въпрос за Дарфур или Източен Тимор, а за област, намираща се по въздушна линия на 60 км от западната ни граница. Която е влизала в границите на Първото българско царство от средата на IХ до началото на ХI в. И е напоена с кръвта на нашите войници по време на двете световни войни.
 Но това са историческите и сантименталните аспекти на отношението ни към новата европейска държава. Сложността на проблема е как най-добре да се защитят националните ни интереси, без да се накърняват отношенията ни със Сърбия, а и с другите западнобалкански държави.
 "Бързай бавно", гласи латинската мъдрост. Българската външна политика винаги е страдала от прибързани решения, които през 1913 г. и през 1915 г. ни доведоха до национални катастрофи. Впрочем да не се връщаме чак толкова назад във времето - в обществото още се спори дали през 1992 г. не избързахме с признаването на Македония. На фона на несекващите антибългарски провокации и заяжданията на част от скопските медии май че е така.
 Но както се казва, за един бит двама небити дават
 Българската дипломация в движение налучкваше оптималния подход към косовската криза, отчитайки подводните камъни.
 А ситуацията с Косово наистина е деликатна. Историята и демографията постепенно превърнаха люлката на сръбската държавност в етническа албанска територия. Как и защо стана това, сега вече е безсмислено да коментираме. Но казусът наистина е болезнен за Белград. Което доведе и до кървавите конфликти в областта през последното десетилетие на миналия век.
 През цялото това време София успя да намери баланса между лоялността си към решенията на ООН и ЕС и добрите си отношения със Сърбия. А когато се стигна до най-лошото - въздушните удари на НАТО през 1999 г., правителството ни не допусна прякото въвличане на страната в сблъсъка. И най-важното - не позволи България да бъде залята от косовски бежанци.
 Сега обаче София попадна в дипломатически "вълчи капан" между Прищина и Белград. Да не признае независимостта на Косово е невъзможно, след като това е общата позиция на ЕС. Но да се признае незабавно и безусловно също би било груба грешка. Защото освен всичко друго все пак трябва да се отчита и крайно отрицателната позиция на Москва относно независимостта на Косово.
 Един от любимите девизи на Уинстън Чърчил гласи:
 Да превърнем нашата слабост в наше преимущество!
 Ако изиграе добре козовете си, България може не само да се измъкне от "вълчия капан", но и да превърне неудобното си положение по казуса "Косово" в свой плюс.
 Първо, като постави ясно условие пред Прищина:
 "Да, разбира се, ще ви признаем. Но първо да видим как прилагате стандартите, залегнали в "плана Ахтисаари" по отношение на косовските институции. И признаете официално съществуването на българско малцинство в лицето на гораните. С всички произтичащи от това задължения за спазване на техните права." Така както през 1992 г. трябваше да поставим условие на Скопие: "Да, признаваме ви като нация и държава. Но и вие признайте, че Македония до Втората световна война е неразделна част от българската история."
 Ясно е, че подобен "мониторинг" на София върху Косово може да продължи доста време. Докато страстите и в Белград, а и в Москва се успокоят. И в крайна сметка се стигне до някакъв международен консенсус по въпроса.
 А второто е, че защитавайки собствената си сигурност и стабилност, България може да се яви като лобист не само на Прищина и на Белград, а също и на Скопие и Тирана. Като постави в правото си на пълноправен член на ЕС условие пред Брюксел - Западните Балкани по най-бърз начин да получат ясна и максимално кратка "пътна карта" за интегрирането си в общността. А колкото и балканците да сме неблагодарни, такова нещо не се забравя. Сърби и албанци никога няма да се обикнат помежду си, но нека направим така, че и едните, и другите да запазят добро чувство към България.
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-02-18&article=222384
Сръбски владика зове за война Бавим топката за Косово Признаваме новата държава, но на финала
image Владислав ПУНЧЕВ
 Костадин КРЪСТЕВ
 наши пратеници
 
 Нова държава се роди на Балканите и ни постави пред свършен факт. Косово вече е свободна и независима страна, което "е волята на народа", каза премиерът Хашим Тачи. България обаче няма да е сред първите страни, които ще я признаят. София ще изчака общата позиция на Европейския съюз. Тя в най-добрия случай ще е готова днес. Очаква се поне 20 от съюза веднага да признаят независимостта. Великобритания, Германия, Италия и Франция още днес заедно със САЩ ще излязат с декларация за приемането на Косово.
 Най-малко 6, сред които и България, ще отложат решението си. София, Мадрид, Букурещ, Атина и Никозия засега изчакват, съобщават дипломатически източници на Ройтерс. България трябва да запази баланса по отношение на балканските си съседи и особено Сърбия, затова няма да е сред първите, признали Косово, обясниха депутати от външната комисия в парламента.
 "Обявената независимост не е изненада за София. България ще представи днес на Съвета на външните министри своята позиция", каза говорителят на Външно министерство Димитър Цанчев.
 Според премиера на Косово новата страна ще спазва международните стандарти и ще поддържа добри отношения с всички съседни страни. Той провъзгласи създаването на държавата на специално заседание на парламента в Прищина. След прочувствената реч, в която увери, че ще се спазват правата на малцинствата, той приемаше поздравления от всеки депутат поотделно.
 Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, скочи президентът й Борис Тадич. Той направи гневно изявление в същата минута, в която косовският парламент провъзгласяваше независимостта. "Зад създаването на тази "лъжедържава" се крият интересите на НАТО. Докато има сръбски народ, Косово е Сърбия", отсече Тадич.
 Сърбия да обяви война на Косово, призова главата на сръбската православна църква в Косово владика Артемие. "Белград трябва да приведе в готовност въоръжените си сили и да обяви Косово за окупирана територия. Държавата да купи оръжия от Русия, за да си възвърне провинцията", призова още владика Артемие. Той нарече позор изявлението на началника на генщаба на сръбската армия ген. Здравко Понош, че Косово няма да бъде защитено от армията. Сърбите в северната част на Косовска Митровица изграждат барикади на моста на река Ибъре, които според местните жители трябва да попречат на албанците от южната част на града да влизат в сръбската част. Те все още се надяват, че ще бъде анулирана независимостта. Според Ройтерс Сърбия ще запази контрола си върху общините със сръбско население в Северно Косово. И не след дълго ще изградят свои собствени институции.
 Часове преди приемането на независимостта масова еуфория с елементи на лудост обхвана Прищина. И ако Косово има 2 милиона жители, то поне толкова бяха по главните улици вчера. Вкъщи останаха само болните и старите. Като на война. С тази разлика, че дори бебета бяха навън в студа. За да станат свидетели на историческия момент, стотиците косовари се върнаха в родното си място от чужбина. Такъв е случаят с Вилет, който обаче предпочита да го наричат Виллие. "Живея дълги години вече в САЩ, там имам бизнес. Но си дойдох за 2 дни специално за случая и утре си тръгвам", разказа той. Именно диаспората допринася съвсем за настроението на фиеста. Заведенията са пълни с емигранти, а всяка една среща на улицата с комшия или роднина, който не се е вясвал години наред, се превръща в събитие, съпътствано с прегръдки, целувки, викове, плач понякога дори.
 Стотиците хиляди червени знамена с албанския двуглав орел заляха площадите в Прищина. На всеки 3 албански флага се вееше и по един американски. Всяка минута гърмяха поне по 10 пиратки, купени от България. По центъра на Прищина дори галопираха радостни ездачи на коне. Отвсякъде дъни местна музика, много наподобяваща ритмите на нашите роми, редуващи се със звуците на модерните хитове и rock and roll и се лее бира на корем.

http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-02-18&article=222346

В Европа се роди нова държава

Парламентът на Косово прие Декларация за независимост

image Косово е "родина на всичките си граждани", обяви премиерът Хашим Тачи. "Ще работим за доброто на всичките си граждани, независимо от етническата им принадлежност", каза той и обеща равни възможности за всички

Осемнадесет години след като беше приета новата Конституция на Сърбия, Косово провъзгласи независимостта си. Гняв сред сърбите, триумф сред албанците - така определи Ройтерс вчерашния 17 февруари, в който косовският парламент прие Декларацията за независимост.
"Това е исторически момент за всички нас. Това е волята на народа", заяви косовският премиер Хашим Тачи в интервю за АП, след като свика извънредно заседание на парламента на Косово, на което бе обявена независимостта на областта. Той подчерта, че е взето решение Косово да се присъедини към "свободните народи на света".
На извънредното си заседание освен Декларацията за независимостта депутатите приеха и проекта за знаме на Косово, новата независима държава. Знамето е синьо на цвят, на него в кръг са подредени шест жълти звезди, подобно на знамето на Европейския съюз. Под кръга с бял цвят е изобразена картата на Косово.
Косово е шестата държава, създадена от доминираната от сърбите СФРЮ от 1991 г. насам след отделянето на Словения, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора от прегръдките на Сърбия.
Вече от доста време косоварите се готвеха за този съдбоносен ден. Хиляди албанци излезнаха по улиците на Прищина още в събота. По целия град се виждаха плакати, на които бе написано "Щастлива независимост". Много коли кръстосваха улиците, албански знамена се вееха навсякъде. "Днес започва нов живот. Историята не трябва да се забравя, но тя принадлежи на миналото и трябва да бъде простено", обяви в. "Коха диторе".

image Дали толкова жадуваната независимост ще донесе на Косово и благоденствие?

Не всички в Косово обаче празнуват. Сърбите в областта се чувстват предадени от Европа. В сръбския анклав в южната част на Косово се проведоха протестни демонстрации и молебени. Независимо от уверенията на премиера Хашим Тачи, сърбите се страхуват за бъдещето си. От северната страна на река Ибър никой няма желание да празнува независимостта на Косово, съобщава в своя кореспонденция оттам "Франс 24". "Може целият свят да признае независимостта на Косово, за нас то няма да съществува, дори и ако Белград го признае", казва косовски сърбин. Минувач заплашва: "И вие, французите, ще имате проблем с мюсюлманите". На пазара в Косовска Митровица се използва сръбска валута. Безспорно е, че мостът над река Ибър в града ще се превърне в етническа граница между две нации, стоейки под наблюдението на френските войски от международния контингент.
Белград от своя страна твърдо заяви, че никога няма да се откаже от своята територия, чиято история датира от 1000 години. Политиците обещават, че няма да прибягват до никакви насилствени мерки, но не всички са на това мнение. Сърбия трябва да приведе в готовност въоръжените си сили, да обяви Косово за окупирана територия и да купи оръжия от Русия, за да си го възвърне, заяви главата на сръбската православна църква в Косово, цитиран от Ройтерс. Изявлението на началника на генералния щаб на сръбската армия генерал Здравко Понош, че Косово няма да бъде защитено от армията е позор, заяви Рашко -Призренският владика Артемие пред в. "Глас явности".
Междувременно Русия поиска свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Това каза постоянният представител на Русия в ООН Мария Захарова. Властите в Москва смятат, че едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово е нелегитимно, а признаването на независимостта незаконосъобразно.

image Миротворците няма скоро да напуснат областта

Щаб квартирата на ООН може в последния момент да постави под въпрос независимостта на Косово, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на дипломатически източници. Ръководството на мисията на ООН в Косово (ЮНМИК) досега не е получило инструкции от генералния секретар на ООН за действия в случай на провъзгласяване на независимостта на Косово. Запазва се вероятността ЮНМИК да получи указание да обяви за незаконен акта на провъзгласяване на независимост и да поиска от Прищина да го отмени. Тази вероятност оценявам като 10 процентна, заяви пред ИТАР-ТАСС източник, пожелал анонимност. С искане да бъде обявена независимостта на Косово за незаконен акт към генералния секретар на ООН по-рано се обърнаха Москва и Белград.
Повечето руски анализатори са на мнение, че обявената от Косово независимост е опасен прецедент. В интервю за Русская служба новостей ръководителят на института за етнополитически конфликти към РАН Павел Кандел изразява съмнение, че "разводът" между Сърбия и Косово ще стане по взаимно съгласие. ЕС планира тъй наречения "кадифен развод", но Сърбия също не възнамерява да се отказва от позицията си. Въпреки че повечето аналитици се съмняват, че Белград ще прибегне към други мерки освен спирането на електричеството или налагане на икономическо ембарго на Косово, останалите държави от Балканите имат друго мнение. "В цялата история на Балканите нищо не е ставало по лесния и мирен начин", отбелязва Павел Кандел.
Песимист за бъдещето на новата европейска държава е и Джон Болтън, бивш посланик на САЩ в ООН. Обявяването на независимостта на Косово отново ще влоши стабилността на Балканите, казва Болтън. "Смятам, че съществува сериозен риск за нестабилността на Балканите, в Босна и другите райони, където етническите групи не живеят в държавите, в които искат", каза Болтън. Според него с признаването на независимостта на Косово "само ще се посее семето за бъдещите конфликти на Балканите, политически и за съжаление вероятно и военни сблъсъци". "Косово ще бъде слаба държава. Тя ще бъде подложена на влиянието на радикалните ислямисти извън региона, които ще бъдат подкрепяни от някои албанци", смята Болтън. Противно на него Брус Джаксън, председател на Проекта за демокрация и преход смята, че независимостта на Косово ще помогне и на Белград, и на Прищина, защото и на двете държави ще им бъде по-добре отиването в ЕС.

А после?

"Ройтерс"

Премиерът на Сърбия Воислав Кощуница предупреди, че сърбите никога няма да признаят новата независима държава Косово. Предлагаме няколко възможни сценария за това какво може да последва:
Западът признава Косово. ЕС поема контрол
САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия признават незабавно Косово. Повечето страни от ЕС признават новата държава във втора вълна, но шест - Кипър, Гърция, Румъния, България, Словакия и Испания, не правят това. Решението на ЕС да разположи 2000 полицаи, юристи и цивилни администратори влиза в сила в полунощ в събота. Мисията ще поеме функциите от ООН в четиримесечен преходен период. Сърбия вероятно ще отговори, като отзове своите посланици в страните, които признаят Косово, но няма да скъса дипломатическите отношения с тях. Косово ще приеме нов флаг, символи и национален химн. Официалното празнуване, на което ще присъстват държавни глави и чуждестранни представители, ще се състои две седмици по-късно.
Белград казва на косовските сърби да отхвърлят отцепването на Косово
Подкрепени от Белград, 120 000 косовски сърби вероятно ще отхвърлят отцепването на областта. Информации в медиите сочат, че доминираният от сърбите Север ще формира свой парламент. Сърбия ще заздрави мрежата от паралелни структури, които вече присъстват в Косово, осигурявайки административни, учебни и здравни услуги за сръбското малцинство и циментирайки фактическото разделение. Сърбите в северната част на Косово ще отхвърлят всяко сътрудничество с новата мисия на ЕС, но няма да поискат мироопазващата мисия на НАТО да напусне областта. Западът не очаква голяма сръбска бежанска вълна, но малцинството ще продължи да напуска постепенно, както правеше през последните девет години след войната. Остава да се види докъде Сърбия може да отиде в опитите си да откъсне северната част.
Сърбия налага контрамерки срещу новата държава
Сърбия прилага своя "План за действие" от мерки срещу новата държава. Анализаторите посочват, че те може да включат затваряне на границите, търговско ембарго, непризнаване на косовските паспорти. Сърбия може също да спре доставките на електричество и вода, както и телефоните и интернет услугите, които все още са тясно свързани между Сърбия и Косово. Тя изключи военен отговор.
Сърбия е изправена пред политическа криза
Твърде хлабавата управляваща коалиция в Сърбия рухва заради разногласията по въпроса в каква посока трябва да поеме страната след загубата на Косово. Националистическият премиер Воислав Кощуница призовава за отхвърляне на всякаква интеграция в ЕС - стъпка, която Демократическата партия на президента Борис Тадич отказва да последва. Насрочват се избори през май, които ще бъдат още един референдум за пътя на страната на запад към ЕС или на изток към Русия. Ултранационалистическата Сръбска радикална партия вероятно още повече ще затвърди позицията си като най-голяма политическа партия в страната.
Перспективи за насилие
Неспокойните албански малцинства в съседна Македония и южната сръбска долина Прешево внимателно гледат към Косово, като някои местни твърдолинейни лидери вече говорят за размяна на територии, ако Косово бъде разделено. Макар много бунтовници от Армията за освобождение на Косово да предадоха оръжията си след края на войната през 1998-99 г., в Косово все още има около 400 000 незаконно притежавани оръжия, много от които са в ръцете на престъпни банди. Малки националистически групи както сръбски, така и албански, обещаха да се вдигнат на оръжие, за да защитават своите каузи, но 16-те хиляди умиротворители от НАТО действат като гарант срещу голямо насилие.

Страхът от деня Х

image

Етнически албанци изразяват благодарността си към Западна Европа. Те дори са нарисували британското знаме с надпис "Thank you" ("Благодарим ви") на капака на колата си

Независимостта на сръбската област Косово на практика вече не е новина. Какво обаче ще стане, след като тортите бъдат изядени, а шампанското изпито? Ето какво смята в. "Утрински весник":
Силите на НАТО КЕЙФОР са в готовност, те превантивно евакуираха членовете на семействата на активните офицери, което може да подскаже, че провъзгласяването на независимостта няма да тече толкова гладко.
Ситуацията е повече от сложна след съобщенията, които не са официално на масата, че на декларацията на Прищина косовските сърби ще отговарят със създаване на свои общини, независими от косовските власти, с право на самоопределение до отцепване. Северна Митровица, както стоят сега нещата, най-вероятно ще направи това, което няма да облекчи ситуацията на онези две трети от 120 хиляди косовски сърби, които живеят южно от река Ибър. Реката неофициално се възприема като някаква естествена граница за подялба на Косово на сръбска и южна част - сценарий, който не е далечен на някои кръгове в Белград, но за който не искат и да мислят в Прищина и който не е удобен на сръбското малцинство.
Изглежда обаче въпросът какво ще направят сърбите в Косово един ден след независимостта, не е етичен. Напротив, по-уместен би бил въпросът какво ще предприемат косовските власти? Дали Хашим Тачи в качеството му на косовски премиер ще застане пред колоната сръбски бежанци, които, ако напуснат Косово, ще трябва да споделят ни най-малко розовата съдба на онези 250 000 свои съграждани, които вече девета година живеят някъде във вътрешността на Сърбия. Дали Тачи ще им обещае сигурност, премахване на бариерите около сегашните анклави, където животът икономически и по всякакъв начин спря през пролетта на 1999 г., дали ще обещае начало на диалог, какъвто сега няма?
За отговора на този въпрос ще трябва да се почака. Прищина досега показа, че няма капацитет да изпълни стандартите в сферата на човешките права, които й бяха дадени като условие за статута. Така че през деветте години демонстриране на суров албански национализъм, който се наложи като единствена идеология в Косово, намаляха и правата, и броят на хърватите, ромите, турците, гораните, мюсюлманите.
Съществува оправдан страх какво ще се случи в нощта след деня Х. Военен конфликт със сигурност няма да има. Политическото ръководство в Белград няма нито воля, нито мандат да тласне страната в нов конфликт с целия свят и в нова самоизолация. Стрелба от тази страна няма да има, макар никой да не може да предвиди интензивността на "огнената веселба", както ЮНМИК оценява прилива на радост сред косовските албанци, редовно съпътстван от стрелба с калашници и евентуално подпалване на някой обект.
Международната мисия в този си или в европейски състав ще трябва сериозно да управлява събитията, които ще последват и бъдещия статут. Имайки предвид, че в Косово още от формирането на Титова Югославия демокрацията бе на най-ниско ниво, трудно е да се очаква, че прищинските власти бързо ще могат да създадат демократична обстановка, в която да започне доближаването до онези, които и досега си живееха независимо едни край други, но никога заедно. Белград може да помогне на своето малцинство в Косово само ако избере европейския път. Като членка на ООН Сърбия успя да попречи на решение за Косово в рамките на световната организация. Като членка на ЕС ще може да настоява за европейски права за сърбите в Косово.

Евгени Кирилов:

Има рискове за стабилността на региона

Едноличното обявяване на независимост на Косово носи големи рискове за стабилността на региона, а това е нещо, което трябва да признаем и да го координираме с нашите съседи, които са членки на ЕС. Това коментира вчера евродепутатът от БСП Евгени Кирилов. Той прогнозира, че признаването на независимостта ще е процес, който доста ще се проточи във времето. Според Кирилов България не трябва да е сред първите страни, които ще признаят новата държава. Това забавяне от някои страни ще бъде ясен сигнал към властите в Косово за по-стриктно съблюдаване на изискванията в плана "Ахтисаари", отбеляза Кирилов. По думите му в противен случай окончателното признаване на независимостта може и да не се получи.
Евродепутатът Кристиан Вигенин пък прогнозира, че България ще обяви официално своята позиция по проблема след заседанието на Съвета на министрите на външните работи на ЕС, което е днес. Той съобщи, че групата на Партията на европейските социалисти лансира на конференция в Любляна идеята за създаването на социален пакт на Балканите. Според Вигенин по този начин вниманието на ЕС ще бъде насочено към региона и ще се даде ясна перспектива за европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

Американци бият отбой

Няколко американски конгресмени изпратиха писмо до президента Джордж Буш, в което призовават американската администрация незабавно да преразгледа позицията си по въпроса за независимостта на Косово, предаде ИТАР-ТАСС. Писмото е подписно от депутатите от Камарата на представителите Мелиса Бин, Дан Бартън, Джейсън Алтмайер, Стив Шабът, Питър Роскан и Зак Спейс, както и от сенаторите Дейвид Уитър и Джеймс Инхоф.
Те призоват Вашингтон да се откаже от намерението си да признае косовската независимост. Според конгресмените сега повече от когато и да е било САЩ трябва да опитат да организират между Белград и Прищина нов кръг от интензивни преговори за бъдещия статут на Косово. Конгресмените смятат, че ако Вашингтон признае независимостта на Косово, това ще има обратен ефект не само в Европа, която и без това е разделена в мнението си по въпроса, но и в целия свят, където национални и религиозни малцинства от други страни ще се опитат да последват примера на косовците. Правителството на Косово не е направило необходимото, за да осигури защитата и достъпа до потребителски услуги на жителите на района, ако бъде обявена независимост, пишат американските политици. Косовското правителство не е засвидетелствало също и желанието си да спази основните права на населението в Косово, независимо от неговата етническа принадлежност, твърдят още конгресмените.
"Нашата позиция по Косово е, че неговият статут трябва да бъде уреден, за да има стабилност на Балканите", заяви обаче президентът Буш на пресконференция в танзанийската столица Дар ес Салам, където пристигна на посещение в рамките на африканската си обиколка. Той добави, че бил окуражен от заявената от косовското правителство воля да защитава правата на сърбите в Косово. "Ние смятаме също, че е в интерес на сърбите да се присъединят към Европа, а сръбският народ трябва да знае, че има приятел в лицето на Америка", увери президентът.

18.02.2008
http://www.duma.bg/2008/0208/180208/index.html



Тагове:   нова,   държава,   капан,   косово,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8341277
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95895
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930