Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2008 07:06 - Социална политика - По 150 лева помощ за първолаци. Българите се топят като сладолед на слънце, алармират германски учени
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 1835 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 23.08.2008 08:12


По 150 лева помощ за първолаци

При подаване на молбите не забравяйте да отбележите ръста на дрехите и размера на обувките

Аида Ованес

image

Още 20 дни безгрижно лято до първия звънец...

Снимка: Благовеста Цветкова

До 30 септември може да се подават молбите- декларации за еднократна помощ за първокласници, в чиито семейства месечният доход на човек е до 300 лева. Кандидатстването за т.нар. социални инвестиции ще става в дирекциите за социално подпомагане по местоживеене, откъдето може да се получават и бланките за молба-декларация.

Необходимите документи са:

- служебна бележка от училището, в което детето е записано в първи клас
- удостоверение за доходите на семейството (не трябва да надвишават 300 лв. на член от семейството) за предходните 12 месеца.
Кандидатите за помощите не бива да забравят при подаване на молбата да носят у себе си удостоверение за раждане на детето и лична карта на родителя, за да ги покажат за справка.
В случаите, в които по здравословни причини детето не може да започне училище на 15 септември, родителите може да кандидатстват за социални инвестиции и след посочения краен срок - 30 септември, но не по-късно от 6 месеца след началото на учебната година. При по-късно кандидатстване родителите трябва да представят и протокол от ЛКК.
Сумата за еднократните помощи т.г. е увеличена и е 150 лв. Засега все още не е уточнено дали първолаците ще получат само дрехи и обувки на тази стойност или и някои учебни помагала. През миналата учебна година първолаците получаваха по 4 тениски - 2 с къс ръкав и 2 - с дълъг, анцунг, зимни обувки с мека подметка и зимни якета с подплата.
В молбата-декларация трябва да бъде отбелязан и ръстът на дрехите, които детето носи, както и размерът на обувките, припомня Анелия Златанова, началник на отдел "Социална закрила" в дирекцията за социално подпомагане в столичния квартал "Слатина". Децата, високи от 110 до 116 см, вероятно ще получат дрехи №30; 122-128 см - №32; 134-140 см - №34; 146-150 см - №36.
На децата, които учат в частни училища, независимо дали доходът на член от семейството е до 300 лв., не се полагат еднократни помощи, припомниха от "Социално подпомагане".
www.duma.bg

Хасан Адемов: Осъвременяваме всички пенсии с 1,1 от 1 януари

От 1 януари ще осъвременяваме всички пенсии с коефициент 1.1, обясни Хасан Адемов от ДПС, председател на Парламентарната комисия по социална политика, в интервю за БНР. Това ще засегне всички пенсионери и тази мярка допълнително ще увеличи пенсиите с 10%. За да се реализира, са необходими около 570 милиона лева до края на годината, на целогодишна база. Става въпрос за допълнителни средства, отколкото предвидените в бюджета за следващата година, уточни Адемов. Той обаче допълни, че за увеличаване на максималните пенсии, които не са осъвременявани от две години, ще са необходими още около 70 милиона повече. Сега 57 000 пенсионери в България получават максимален размер пенсия от 490 лева, който от 1 юли 2009 г. трябва да стане 700 лева.
Голяма част от социалните послания, които изказа министър Масларова, вече са обсъждани на различни равнища, каза още Адемов. Не бих казал, че става въпрос за изненади, а става въпрос за няколко последователни стъпки, които се предприемат от управляващата коалиция и от правителството през последните няколко месеца на тази година, допълни той. По думите на Хасан Адемов засега само от НДСВ изразяват опасения относно тези социални мерки, но той изрази надежда, че до края на бюджетната процедура ще се постигне пълно съгласие в тройната коалиция.
www.duma.bg
Пенсионери с подписка срещу правителството

 

СОФИЯ. След десните партии и пенсионерите решиха да събират подписка срещу правителството. Инициативата дори стартира от вчера. Възрастни хора събират подписка пред Паметника на св. Климент Охридски в София. Целта е оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори, обясниха пенсионерите. Подписката ще се събира в цялата страна до септември, след което ще бъде внесена в Европарламента.
Възрастните хора се заканиха, че ще се присъединят и към бунта, организиран от ДСБ, СДС и ГЕРБ на 6 септември, както и към протеста срещу кабинета.
Междувременно трите десни партии ще се срещнат идния вторник със синдикатите. Ние, десните, не говорим за редене на кабинета, а търсим общи принципи за алтернатива, обясни пред БНР Петър Москов от ДСБ.

paper.standartnews.com

Топим се у нас, множим се в Европа

Любомир Старидолски
Българите се топят като сладолед на слънце, алармират германски учени, изследващи раждаемостта на Стария континент. На пръв поглед откритието на Берлинския институт не хвърля нова светлина върху демографската картина по нашите ширини. Нацията ни чезне с всяка година и като че ли само родните политици не си го признават. За това те наричат демографската криза просто проблем, който ще се реши с няколко социални мерки. Неслучайно сред приоритетите, начертани на семинара в Банско от кабинета, бяха децата и младите семейства. От сърцето на социалния министър Емилия Масларова се откъснаха цели 35 лева детски надбавки. От септември ще се вдигне и доходният праг на родителите, имащи право на помощта - от 300 на 350 лева. Така се очаква повече семейства да се доредят до парите, които с малко пазарлък ще стигнат за едни маратонки менте "Адидас". Към феминистките мерки пък може да прибавим идеята: родителите да си делят времето за отглеждане на бебе. Дамите открай време са в доста неизгодна позиция. Защото в името на бебето трябва да си дръпнат шалтера на кариерата и личния живот. Тази жертва се оказва непосилна и поне половината от тях се отказват да раждат. След като държавата обаче разреши на половинките им отпуск по бащинство, се очаква девойките да надуят коремите като по команда. Българският вариант на "Сексът и градът" рискува да вземе хляба на немските учени. Те ще останат хептен без работа, когато демографската ни статистика стане положителна, а съпругите се поосвободят, намерят си любовник и вземат, че заченат пак. Ако въобще се титуловат "съпруги", защото управляващите се заканиха да узаконят безбрачното съжителство. Крайно време беше с няколко алинеи да се сложи край на безметежното съществуване на безбрачниците. Ремонтът на Семейния кодекс хем ще направи бащите по-отговорни, хем ще намали броя на самотните майки. От поправката ще се облажат и гейовете, които в страната ни са нараснали двойно за последните 12 г. Но и в това лошо няма - те потомство може и да не продуцират, но са първи на опашката за осиновяване. Виж, вече лошото е, че там ще се конкурират с бездетните родители, които също за две години са набъбнали на 270 хиляди. Но и за това са помислили родните управници - 100 млн. лв. от бюджетния излишък ще отидат за национална програма "Ин витро". Индиректна последица от екшън плана за оплождане ще бъде сваляне на напрежението пред сиропиталищата.
И всичко звучи прекрасно, само да не беше пустата чужбина. Войната за възпроизводство на нацията ни е обречена, докато не задържим българчетата, които щом проходят, хукват на Запад. В декадата след 89-а България се превърна в космодиск, който поизправи гърбицата на застаряваща Европа. Обезкръвяване мори и новите страни членки - Полша и Румъния, които се изнесоха да бачкат за евро много преди първата тръба на ЕС да засвири. В момента емиграцията ни първо и второ поколение помпа демографския прираст на Италия, Испания, Германия, Великобритания, че дори Гърция, която котка раждаемостта с пенсия за всяка елинка, родила три чеда. Южните ни съседи обаче отдавна са осъзнали, че държавата е там, където е диаспората, стига да има кой да варди границите. 
paper.standartnews.com

 





Гласувай:
0



1. eien - Лоша работа
23.08.2008 13:57
...стопихме се, телепортирахме се, зачезнахме...вярно е!
цитирай
2. avangardi - Ейен-сан,
23.08.2008 18:10
за телепортиране - вярно е, доста хора напуснаха страната.
Надявам се, Желая го, Вярвам го - бъдещето ще е по-добро и то скоро. Желая да стане толкова привлекателна Родината, че всички българи да се завърнат по родните огнища.
Започна да се мисли за младите и за възрастните.
Дано отново прираста на населението ни тръгне нагоре. Не бива да загива нацията ни.
Поздрави и прегръдки за теб!

P.P.
Провокативно сложих в материала
"Пенсионери с подписка срещу правителството"
Явно нещо съм изтървала от събитията, защото само хубави промени замисли и осеществява правителството, кой и за какво ги подстрекава.
Това ми намирисва като подкрепата на млекопреработвателите за млекопроизводителите - чисти политически нюанси.
Някой твърдо с удари под кръста продължава да черни страната и правителството. Намирисвами за желание за власт, но която няма да могат да упражнят поради липса на опит и подготвени кадри. Не искам поредно помрачаване на надеждите, както след управлението на НДСВ.

цитирай
3. physnews - благодаря за постинга!
23.08.2008 21:50
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307544
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031