Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2008 09:23 - Рецесията настъпи и Еврозоната
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 936 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2008 14:11


Рецесията настъпи и Еврозоната Големите икономики на континента затъват, малките все още стабилни, сочи изследване на Евростат
Еврозоната върви към рецесия. Това заявиха категорично анализатори след публикуването на последните данни за състоянието на европейските икономики. След като през юни ръстът на кредитирането в Еврозоната се сви значително, достигайки най-ниски нива от януари 2006 г. насам, експертите отчетоха остър спад и в самата зона като цяло. Това се случва за първи път от десет години насам, т.е. от въвеждането на еврото досега.
Нови потресаващи данни на Евростат изправиха водещите европейски икономики на нокти. Само няколко месеца след началото на икономическата криза в САЩ и Еврозоната повлича крак.
image
Въпреки опитите на Европейската централна банка да стабилизира инфлацията, 4-процентното поскъпване на живота в страните от Еврозоната остава рекордно Тони Владков
Най-лошите прогнози на икономическите експерти в Европа са на път да се сбъднат. Излезлите само преди няколко дни данни на статистическата служба на ЕС са повече от обезпокоителни. Брутният вътрешен продукт (БВП) на 15-те държави, съставляващи Еврозоната, се е понижил с 0,2%, сочат данните на Евростат за второто тримесечие на 2008 год. Отрицателният ръст е прецедент от 1995 год. насам, когато еврото беше въведено като единна европейска валута. Спадът е доста драстичен с оглед на отчетения през първото тримесечие ръст от 0,7%. Експертите са категорични - Еврозоната върви към рецесия. Данните сочат още, че трите най-големи икономики в Еврозоната - Германия, Италия и Франция, са се свили. В най-развитата европейска икономика - Германия, ръстът е спаднал рязко с 0,5% в периода април-юни. Това е първото свиване на германската икономика от почти четири години насам, припомня "Блумбърг". Досега тя растеше с 1,7 на сто на годишна база. Като главна причина анализаторите посочват  високия скок в цените на стоките, както и изострящата се кредитна криза в страната. В Италия и Франция БВП е спаднал с 0,1 на сто, докато в Испания, разтърсвана от сриващия се пазар на жилищното кредитиране, ръстът се е покачил само с 0,1%. Все по-влошаващата се испанска икономика дори принуди кабинета да одобри на спешно заседание финансова инжекция от 7,8 милиарда евро, която да съживи пазара. След срещата испанският премиер Сапатеро сподели разтревожен: "Изправени сме пред състояние на стагнация и рязка рецесия." Заместник-министърът на икономиката в Германия Валтер Отремба дори не изключва възможността за нов икономически спад през третото тримесечие, въпреки че Централната германска банка е оптимистично настроена относно икономиката на страната. Годишният ръст в Еврозоната е спаднал от 2,1% през първото тримесечие до 1,5% през второто. Финансовите пазари и правителствените служители очакват допълнително свиване през третото тримесечие с оглед на мрачните данни за спадащото доверие у потребителите на континента. Финансовите анализатори смятат, че дори и европейските икономики да не изпаднат в рецесия, тенденциите за идните месеци не са никак обнадеждаващи. Освен това е много вероятно влошаващите се пазари да повлияят отрицателно и на британския износ. Пол Дейлс, икономист в Capital Economics, смята, че проблемите, пред които е изправена Еврозоната, могат да предизвикат остър спад в експорта на Албиона от 20% на 10%. Понастоящем Великобритания изнася в Еврозоната 50% от продукцията си. Ако този стокооборот намалее, това ще намали британския износ с 5 на сто и ще свали стойността на БВП на Великобритания с 1,2 единици.

Рекордно поскъпване и в Европа
Докладът на Евростат не е никак розов. Тази седмица бяха публикувани и окончателните данни за инфлацията в Еврозоната за юли. Те се оказаха по-ниски от предварително очакваните, но въпреки това поскъпването на живота остава рекордно. Индексът на потребителските цени е нараснал с 4,0 на сто на годишна база, което е точно два пъти над заложения от Европейската централна банка таргет. Заради рекордно високите цени на петрола, които този месец се доближиха до 150 долара за барел, инфлацията в Еврозоната достигна най-високото си ниво от създаването й през 1999 г. Според специалисти рецесия в Еврозоната най-вероятно ще спре по-нататъшно покачване в стойностите на Европейската централна банка (ЕЦБ) въпреки 4-процентната инфлация. ЕЦБ повиши стойностите си с една четвърт до 4,25% в опит да стабилизира нивото на инфлацията до близо 2%, но икономистите смятат, че цените на заемите ще спаднат през 2009 год.

Малките страни с по-добри показатели
По-малките членки на Еврозоната отчетоха по-добри стойности през второто тримесечие. Гърция бележи ръст от 0,6%, Австрия и Португалия - 0,4%, а Белгия - 0,3%. Холандия остава в стагнация, докато Ирландия все още не е обявила данните за икономическия си ръст, след като през първото тримесечие отбеляза спад. Основните причини за отрицателния растеж са рекордните цени на суровините и проблемите на кредитните пазари вследствие на ипотечната криза в САЩ. Главна роля за понижението на БВП е изиграло поскъпването на еврото, което поставя допълнителни трудности за европейските износители.


Тагове:   настъпи,


Гласувай:
0



1. kalbotobg - ....
24.08.2008 11:06
Когато големите риби си имат грижи по- малките се разлудуват. Уви по-малките и от по-малките файда от това няма да видят особено като са се настроили да се возят на чужд гръб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305925
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031