Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2008 06:55 - Специалисти съветват: Не купувайте евтини храни! Пълни са с добавки(Сиренето без мляко -Ментетата наблъскани с протеини и есенции - http://avangardi.blog.bg/)
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 1181 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 01.09.2008 12:33


Специалисти съветват: Не купувайте евтини храни! 
Пълни са с добавки

30.05 07:06 - Сиренето без мляко -Ментетата наблъскани с протеини и есенции - http://avangardi.blog.bg/viewpost.php?id=197354

Само седмица след протеста на млекопроизводителите стана ясно, че има преработвателни фирми, които пълнят продуктите си с консерванти и сухо мляко. Това беше изтълкувано като ответен удар на най-атакуваната от протестиращите държавна структура ­ Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Какви сметки има да решават, няма значение, важно е обаче дали българският потребител консумира качествен продукт.
Въвежда се постоянен одит на всеки два месеца за нарушения на качеството на храните от животински и млечен произход в търговската мрежа, резултатите от който ще се оповестяват от пресслужбата на НВМС. Това обеща директорът на ведомството Жеко Байчев, след като негови сътрудници са спипали фирми, които влагат в произвежданите храни добавки, без да са обозначени на етикетите.
В съществуващото законодателство са предвидени санкции за подобни нарушения ­ от 500 лв. и стигат до 1500 лв. Глобени ще бъдат 5 мандри и 10 месопреработвателни предприятия.  “Проверихме общо 2065 магазина и в 6 от тях намерихме продукти с изтекъл срок на годност.
Според д-р Йордан Войнов, заместник-директор на НВМС, не само РИОКОЗ и ветеринарната служба трябва да инспектират, а и потребителите и браншовите организации. Не може да се разчита на 600-те инспектори за цялата страна, които отговарят за стотици хиляди обекти.
 “Те няма как да контролират навсякъде и да знаем какво се случва”, уточнява д-р Войнов. Въпреки че той съветва купувачите да повишават здравната си култура и да четат редовно етикетите на храните, които купуват, потребителите едва ли ще успеят да уловят малките хитринки и по-големите нарушения на производителите.
Няма да свършат много по-голяма работа и служителите на бъдещата Национална служба по безопасност на храните, която би трябвало да заработи от есента. Нейната задача ще е по-скоро да следи дали всички преработвателни предприятия, ресторанти и търговски обекти са въвели системите за самоконтрол ­ ХАСЕП.
“Усилията ни бяха насочени досега към предприятията и дали те отговарят на европейските стандарти. Смело мога да кажа, че те поеха по своя път. Следващият етап е да наложим контрол над търговската мрежа”, каза заместникът на Жеко Байчев.
В момента има 2000 химически съставки, които е разрешено да се използват в хранителната индустрия. “Щом имат “Е” номер, те са позволени, но за повече от тях има определени норми за влагане”, обясни инж. Анатоли Стоянов, управител на “Технохим БА” ­ една от малкото български фирми за производство на добавки, получила сертификат от немската сертификационна организация Germanischer Lloyd.
Най-дискутираните и проблемни добавки са консервантите и оцветителите. Напоследък и подсладителите бяха атакувани като опасни за здравето на човека. Водят се спорове кои от тях да останат разрешени за употреба, тъй като опити с лабораторни мишки доказват, че част от тях са канцерогенни.
Оцветителите също имат много противници и вече се говори, че синтетичните им разновидности ще бъдат забранени за влагане в храни.
Най-строго дефинирани са нещата при консервантите ­ по колко на литър или килограм могат да се добавят. Според европейското законодателство за храните разрешените консерванти са около 15 вида и от тях се правят различни комбинации. Наскоро в САЩ бе забранено ползването на сулфити като консерванти в месото, защото заблуждават купувачите, че стоката е прясна.
Манията за трайност и поевтиняване на храните ще увеличава тепърва употребата на добавки в храните. В същото време контролът за влагането им става почти символичен.
Служителите на РИОКОЗ или НВМС могат да наложат глоби, ако заловят производител, който не е спазил рецептурника или пък не е описал на етикета вложените съставки. От друга страна, задълбочаващата се криза за суровини, родена от липсата на субсидии за животновъдите, ще е още една причина на масата на българина да има повече храни менте, изглеждащи съвсем като истински.

http://www.kurierbg.com/



Тагове:   BG,   http,   Blog,   мляко,   Ментетата,   наблъскани,


Гласувай:
0



1. avangardi - Млекарите натискат мандри и магазини
01.09.2008 07:13
http://paper.standartnews.com/

Родните млекари могат да вземат пример от колегите си в Германия, които си извоюваха по-високи изкупни цени. Но вместо да обсаждат Министерския съвет и да чакат държавата да им реши проблемите, животновъдите насочиха атаките си срещу мандрите и търговците. Те, както и у нас, трупат печалби за сметка и на производителите, и на потребителите. Защото изкупуват млякото на безценица, а продават прескъпо сиренето и кашкавала.
Преди два месеца германските фермери поискаха за литър мляко 43 евроцента вместо получаваните дотогава между 27 и 35. За седмици те замразиха доставките за мандрите и за големите вериги супермаркети. Изливаха продукцията си, блокираха пътища, предотвратяваха опитите на фирмите да се снабдят със суровина от Полша и Чехия. Заради празните щандове в магазините много хора подкрепиха фермерите.
В същото време производителите на млечни продукти и търговците се опитаха да окажат натиск. Мандрите заплашиха, че ще искат обезщетение за всеки ден на недоставено мляко. С протестиращите се зае дори антикартелната служба. Тя започна проверки дали стачката не може да се счете за нарушение на закона за конкуренцията. Въпреки критиките и заплахите млекарите на спряха протеста. Някои от малките фермери бяха заплашени от фалит, но не отстъпиха. Браншовият им съюз откри сметки за дарения, които да подкрепят финансово подобни случаи. Политиците застанаха на страната на млекопроизводителите. "Търговията трябва да се върне към честни цени. Не трябва да жертваме родната продукция заради краткосрочни цели", заяви парламентарният държавен секретар към земеделското министерство Герд Мюлер. Шефът на Християнсоциалния съюз Ервин Хубер призова потребителите към солидарност със селяните. Земеделският министър Хорст Зеехофер обяви млечна среща на върха.
В крайна сметка търговците отстъпиха. Стартът даде веригата супермаркети "Лидл", която вдигна изкупната цена на млякото с 10 евроцента. Примерът бе последван от веригите "Алди", "Реве" и "Едека". Блокадата към мандрите бе вдигната, но Съюзът на млекопроизводителите продължава и до днес преговорите с преработвателите, търговците и политиците за установяване на схема, която за в бъдеще да предотвратява подобни конфликти.
По примера на германците по-високи цени си извоюваха и швейцарските млекари. Там също стачкуваха и от 1 юли получават за литър мляко 4 цента повече. Новите цени са за шест месеца напред.
След седмици протести през август французите също успяха да се наложат за по-високи цени. Говорителят на Селският съюз FRSEA съобщи, че млекарите от Бретан са се споразумели с най-големия производител на млечни продукти Entremont Alliance за повишение на изкупните цени до 33 цента за литър. Цените важат за юли, август и септември. След това ще се договорят за автоматично актуализиране на цените. Протести имаше и в Австрия, Белгия и Холандия.

---------------------------------------
Храним се с ментета, при това скъпиhttp://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-11-08_09.html

цитирай
2. анонимен - sever - хах ;))
01.09.2008 09:31
sever - хах ;))
чуХството ти за хумор е очарователно!!
усмихна денят ми!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307701
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031