Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 18:19 - Опорочен е митинга, обявен за мирен. Бой пред парламента, заплаха и за бомба
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 6717 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 14.01.2009 19:22


Бой пред парламента, заплаха и за бомба Камък разби витрината на НС, хвърчат обувки, шишета, знамена - полицията отвръща с палки   imageСнимка: БГНЕС   сряда, 14 януари 2009

София

Около 2000 души напират срещу сградата на парламента. Потестиращите се сблъскаха с полицаите, охраняващи протеста, като допирът им прерасна и в ръкопашни схватки. Младежи, участници в протеста се опитаха да измъкнат заграждения и ги хвърлиха върху жандармерията. Няколко униформени са пострадали от хвърчащи камъни и бутилки, както и бомбички, които се използват на футболни мачове. След като свършиха "мунициите" към сградата на законодателния орган полетяха обувки и маратонки. Униформените отвърнаха с палки и сълзотворен газ.

Генералния секретар на МВР Павлин Димитров потвърди, че има ранени полицаи. Той съобщи още, че в Първо РПУ са задържани протестиращи, които имали у себе си самоделно взривно устройство.

На протеста на жълтите павета в столицата присъстват представители на различни организации – студенти, земеделци, както и агитки от футболните фенове.

Камък, увит в хартия, хвърлен от протестиращите, счупи стъкло на централния - южния вход, на Народното събрание.

Стикери с надпис SER GO HOME масово лепят на гърдите си протестиращите. Доста от нецензурните думи, носещи се над площада, отнесе обаче и столичният кмет Бойко Борисов. Атаката срещу него дойде, след като се разбра, че той се е обадил на генералния секретар на МВР Павлин Димитров, че митингът се прекратява.

Междувременно стана ясна причината. Със заповед на заместник-кмета на Столична община Юлия Ненкова се прекратява провеждането на протеста пред сградата на парламента, съобщиха от Столична община. Заповедта била издадена след получено в общината писмо от МВР за постъпил сигнал на горещата линия на Дирекция "Противодействие на тежката и организираната престъпност" при Главна дирекция "Криминална полиция" от администратор на интернет сайт, с което се огласяват намерения за взривяване на самоделно взривно устройство по време на протестните действия пред сградата на Народното събрание днес, информират от общината.

Решението е взето след 30-минутен телефонен разговор между кмета на столицата Бойко Борисов и Павлин Димитров. Столична община е поискала от главен комисар Павлин Димитров да се извърши проверка за истинността на сигнала.

Надя Панкова

Бой пред Парламента на националния протест 14 януари Ето снимки от боя пред Парламента на националния протест на 14 януари, провокиран от екстремисти.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

13.01 06:48 - ГЕРБ стои зад шествията. Пускат кръв на митинга - Сценарият за 14 януари ГЕРБ стои зад шествията
Боян Расате
лидер на БНС Категория: Политика
Прочетен: 333 Коментари: 14
Последна промяна: 13.01 06:59 


Бой пред парламента, извеждат гости на Радисън през служебен вход (снимки) дата: 14.01.2009 автор: dnes.bg прочитания: 562 image

 

Няколко часа след началото на протеста площадът пред Народното събрание е пълен с полицаи с палки.

Районът непосредствено пред парламента е празен, отстрани обаче /към сградата на БАН и градинката срещу университета/ има тълпи от протестиращи, заобиколени от стотици полицаи.

Хиляди хора дойдоха тази сутрин, за да протестират срещу управляващите.

Група футболни запалянковци и скинари провокираха на няколко пъти полицаите, които образуваха кордон пред Народното събрание.

Загражденията едно по едно бяха атакувани и хвърляни срещу полицаите, които отвръщаха с удари с палки.

Наложи се да дойдат и подкрепления, на мястото на протеста има и полицаи с кучета, много от полицаите нахлуха и на самия площад.

В момента полицаите са спрели да избутват тълпата и да удрят протестиращите с палки.

"Не бийте хората! Те нямат каски, бе, идиоти!", крещят хората. И пеят: "Няма нафта, няма газ, а Станишев - п*дераст!"

Междувременно охраната в хотел Радисън, където в момента се намира репортер на Dnes.bg, обсъжда как да изведе гости на хотела през служебния вход и сутерена.

Пред хотела е пълно с полицаи, които пускат само жени и възрастни хора да преминат към улица Шишман.

Протестиращите успяхя и да счупят прозорец на сградата на парламента.

Скинари пък удариха и репортер от една от телевизиите.

Организаторите казаха, че "управляващите не заслужават да живеят в България". Те добавиха още, че тази година се навършват 20 години зомбиране и думата "демокрация" е била опорочена.

Преди това полицаите започнаха да бият протестиращите с палки.

След взрив на мощна бомбичка един ранен полицай бе изведен.

Тълпата е минала през загражденията и се очаква да бъдат пуснати полицейски кучета срещу хората.

Скинари и футболни хулигани с черни маски и ръкавици блъскат по загражденията и нажежават обстановката.

"Пазете свестните, онея ще направят бели", призозава полицията.

По-рано протестиращите откъртиха три заграждения и ги хвърлиха към полицаите. Летят пиратки и бомбички.

Младеж се опитал да залепи на полицейски щит лепенка "Сер Go Home", но полицаят го отблъснал с думите: "Махай се оттук да не изядеш една палка" .

Депутатите пък се крият и гледат уплашено през прозорците.

Преди това протестиращите замеряха полицаите със сняг и камъни и ги призоваваха да се включат в протеста. На площада пред парламента има около 5000 души. Пристигнали са и специални части.

Продължават да пристигат рейсове с още протестиращи.

Тълпата скандира: "Мафия!"

По-рано организаторите призоваха за мирен протест, но бяха освиркани от протестиращите. Те нарекоха полицаите "наши приятели" и апелираха да не се хвърлят камъни срещу тях, защото подкрепят исканията им за по-високи заплати.

"Вие сте позор, оставка и затвор!", "Вън от парламента!", "Рекет и корупция", се чете на плакатите, които носят стотиците протестиращи пред парламента.

Площадът продължава да се пълни, от всички страни прииждат тълпи. На мястото има и много медии, предават репортерите на Dnes.bg.

Сред протестращите има и много ученици и чужденци, които снимат събитието и коментират: "Very nice!".

Кметът на София Бойко Борисов е издал заповед за незабавно прекратяване на протеста, след като получил писмо от МВР, съобщи Канал 3.


Още много снимки може да видите ТУК


Сайта ни ще ви информира постоянно за случващото се на площада с помощта на нашите репортери на място и колегите от Dnes.bg. Ако имате снимки или видео от протеста можете да ни го изпращате на info@teenproblem.net

Най-нова информация вижте ТУК

imageimageimageimage 

Протест 14.01.2009 репортаж на Dnes.bg


14.01.2009 - Протест / Protest in Sofia (bgnes.com)




Гласувай:
0



1. haralanov - Здравейте
14.01.2009 18:24
В състояние на политическа криза сме.Сегашната власт,просто не става,за това за което е призвана.
цитирай
2. avangardi - В криза са нашите ненавременни и неадекватни
14.01.2009 18:37
действия в момент на криза и лумпенски проведени мероприятия.
Не коалицията, а ние хората и нашето мислене е в криза.

13.01 06:48 - ГЕРБ стои зад шествията. Пускат кръв на митинга - Сценарият за 14 януари -http://avangardi.blog.bg/viewpost.php?id=276588


13. avangardi - Броят по 50 лв. за бунт пред парламента
06:12
София 5 дни в колапс, над 1000 полицаи дебнат за провокатори


СОФИЯ. От 20 до 50 лв. се предлагат в Студентски град за участие в днешния протест, съобщиха младежи от квартала. Не стана ясно обаче кой и на кого предлага пари. Ако някой наистина го прави, да финансира самия протест, отрече Адриана Иванова от организаторите на бунта. Според нея това твърдение било забавно. Както "Стандарт" писа обаче, очаква се внедрени провокатори да предизвикат напрежение и безредици и да принудят полицията да се намеси.
Над 1000 ченгета ще се грижат за реда. Междувременно се разбра, че София ще е в транспортен колапс от днес до края на седмицата. Шествия и митинги ще задръстят центъра. Пикът ще е пред парламента. Големи групи хора обаче ще има из целия град. Автобуси от провинцията ще се струпат пред "Св. Александър Невски". Студентите в София се отказаха от шествие и решиха да пътуват с рейсове 94 и 280 до ректората. От Пловдив също ще дойде голяма група, която ще мине от Централна гара по "Мария Луиза" и "Цар Освободител" до парламента. С рейсове ще са и работници от "Кремиковци", но в четвъртък. Те обаче искат да протестират не само пред парламента, но и пред МС. Утре до 19 ч ще е затворен бул. "Цар Освободител" в отсечката между "В. Левски" и "Раковски". Още по-голямо струпване ще има на 18 януари. Тогава 100 автобуса на движение "Напред" ще паркират на площада до "Св. Ал. Невски" от 10 до 14 ч. Протестът е срещу газовата криза.
Раздават мляко на митинга

СОФИЯ. По чаша студено мляко ще има за всеки протестиращ пред парламента, обяви сдружението на мандрите. Напитката няма да е топла, защото ни спряха газа, обясниха оттам. Над 200 производители на мляко ще има днес на жълтите павета. Агитация за протеста пък посрещна столичани вчера в градския транспорт. Из тролеи и автобуси бяха разлепени плакати с огромни черни букви, призоваващи за бунт пред парламента. "Да сложим край на кражбите" и "България над всичко" са част от призивите.
Надя Панкова
цитирай
3. avangardi - Вандали окървавиха протеста
15.01.2009 06:15
Камъни и обувки по парламента, провокатори прибрали до 300 лв. суха пара

6 ченгета ранени, 158 бунтари в ареста, потрошиха патрулка и магазини



Младежи вилняха пред парламентаШейсетима вандали с маски окървавиха протеста пред парламента. Студентският митинг се превърна в меле заради почерпените провокатори. Над 2000 души се събраха в 11 ч на жълтите павета вчера. Кордон от тежко въоръжени жандармеристи и полицаи пазеше Народното събрание от многодетните майки, еколози и студенти. Заради провокаторите и предизвиканите от тях безредици обаче те само не успяха да кажат какво искат. Но и отнесоха боя от полицията, без да имат никаква вина.
Митингът започна кротко - младежите развяваха българското знаме, земеделците черпеха с мляко. Повечето носеха стикери SER GO HOME и дори ги лепяха по полицейските щитове. В парламента депутати тържествено откриваха новата си сесия. Докато НДСВ обясняваше, че избирателите са на изчезване, а БСП - че протестът е политизиран, навън искрата пламна. Младежи започнаха да замерят ченгетата със снежни топки с камъни. Едно от летящите оръжия счупи стъклото на главния вход на парламента. Група младежи блъскаха полицаите в предните редици, посягаха да ги ритат и се опитваха да ги удрят с палки. Разярената тайфа крещеше "Оставка" и "Убийци", след като ченгетата отвърнаха на ударите с няколко палки по гърбовете на провокаторите. Повечето от хулиганите бяха футболни фенове от агитките на Локомотив (Пд), "Левски" и ЦСКА. Въпреки че шефовете на агитклубовете се разграничиха от протеста, техните хора бяха най-активни на терена пред парламента. Младежите бяха с черни маски и качулки, а някои извадиха ножове и боксове срещу полицаите. Други, покачени на паметника, хвърляха обувки и камъни в тълпата. Бутилки бира, водка и шишета от вода също полетяха към ченгетата. Няколко пийнали младежи метнаха и част от металните заграждения по полицаите. "Мафия, на кого служите! Излезте, бе", крещяха към парламента протестиращите.
През това време кметът Бойко Борисов проведе 30-минутен разговор с генералния комисар Павлин Димитров. Сигнал за самоделна бомба пред парламента обиколи всички интернет форуми и събра двамата на четири очи в общината. Кметът разпореди незабавно прекратяване на протеста и разпускане на хората. Новината подлуди тълпата. Част от скинарите щурмуваха кордона с жандармерия и скочиха с боксове и юмруци върху полицаите. Други нападаха с камъни и гаечни ключове, а няколко пиратки гръмнаха до входа на парламента. "Не ги ли виждате, че са двайсет души провокатори, арестувайте ги тях, вие полиция ли сте или лукови глави", викаше пенсионер към ченгетата. Мълвата, че безредиците се дирижират от платени провокатори, се носеше цял ден сред тълпата. Протестиращи разказваха, че са чули как тарторите са прибрали по 300 лв. суха пара, хората им взели по петдесетачка. Още преди два дни "Стандарт" пръв разкри, че сценарият за митинга предвижда провокатори да предизвикат кръв пред парламента.
Секунди след 12 часа ченгетата отвърнаха на удара. Около сто жандармеристи нахлуха в тълпата с палки. Униформените биеха и блъскаха наред, пенсионери бяха повалени на земята. Тълпата отвръщаше с юмруци и камъни. Шестима униформени бяха ранени, а 158 протестиращи - арестувани. Скинарите се заканиха днес пак да окупират парламента, тъй като "ако не се пусне кръв", няма нищо да се промени.
Приятели на вандалите се готвеха да подпалят София заради прибраните по арестите техни авери.
Надя Панкова
Нина Васильовска
http://paper.standartnews.com/
цитирай
4. avangardi - Хроника на фарса (за съжаление) по информационните агенции
15.01.2009 06:20
23 пострадали от протеста, над 110 - от поледицата в София





10:20 Десетина футболни фенове, 30-ина студенти и Боян Расате са пред зала "Христо Ботев".
10:26 Студентите ще направят кръг из Студентския град в очакване да съберат повече хора.
10:33 На централна жп гара пристигнаха участниците в протестното шествие. Протестиращите са около 50 души.
11:16 Протестиращите замерят със снежни топки сградата на парламента. Междувременно полицаите, охраняващи пространството, си сложиха предпазни каски и щитове. На площада има не повече от 1000 души.
11:22 По бул. "Цар Освободител" постоянно прииждат хора, на които им раздават лепенки с надпис "Серго върви си" - на български и английски език. В един от ъглите на лепенките пише ДСБ.
11:25 Групата протестиращи студенти от Студентския град се натовари в три автобуса от последната спирка на автобуси 280 и 94. Младежите пеят революционни песни, а току-що запяха и химна. Два от автобусите бяха претъпкани, а третият беше полупразен.
11:29 Двама от протестиращите пред Народното събрание се сбиха за кратко.
11:33 Протестиращите пред Народното събрание замерват със снежни топки полицаите.
11:38 Недоволни млекопроизводители от страната започнаха да раздават по чаша мляко на протестиращите пред парламента,
11:53 Протестиращи хвърлят освен снежни топки бомбички и пиратки в защитната зона около Народното събрание.
12:12 Полицаите удряха с палки, тъй като някои от протестиращите се блъскаха с тях. Стигна се до провокация срещу медиите. Протестиращи обвиняват медиите и викат - "И вие сте като тях". Възрастни хора успокояват младежите, които буйстват.
12:13 Към парламента хвърчат и бирени бутилки.
12:16 Металните заграждения пред част от парламента паднаха и тълпата ги изтегли навътре. Едно от загражденията беше метнато напред към кордона полицаи. Непрекъснато има провокации към охраната и полицаите, блъскане, псуване, обидни скандирания. Провокации се отправят и към журналистите. Младежи с черни маски блъскаха по загражденията, а сега се блъскат и в хората.
12:20 Към парламента летят камъни и снежни топки.
12:24 Протестиращите продължават да хвърлят бомбички по сградата на парламента. Някои от бомбичките са сравнително мощни. Протестиращи награбиха едно от загражденията и се понесоха с него напред към кордона. Никой все още не е успял да пробие кордона. Хвърлят се камъни, пиратки.
12:26 Протестиращите мятат срещу полицаите каквото намерят.
12:29 Към полицаите продължават да летят снежни топки, парчета лед, метал и др. От лявата страна на паметника на Цар Освободител гръмна бомбичка.
12:35 Пред парламента най-активни са феновете на футболните клубове. Младежите скандират оставка, ритат метални заграждения, блъскат се помежду си, както и напират към полицаите. В момента отново се сбиха, като полицаите удрят с палки, а младежите ритат падналите метални заграждения. По полицията се хвърлят бомбички и всичко, което се намери.
12:39 Протестиращите са изтласкани зад опашката на коня. Отзад някои от тях пляскат и викат "още", отпред се блъскат в загражденията и напират към полицаите. Групички пеят революционни песни.
12:40 Има ранени полицаи на протеста пред парламента.
12:44 Плътен кордон полицаи и жандармеристи са оградили парламента. Въпреки каските се вижда, че сред тях има и жени полицайки. Продължават скандиранията и обидите. Непрекъснато има провокации. В момента тълпата продължава да се блъска и да напира към полицаите. Има младежи, маскирани с черни качулки. Хората от футболните агитки търсят сблъсък с полицията.
12:46 Възрастни хора крещят и скандират обиди. Полицаи отвеждат под щитовете двама младежи с черни качулки.
12:49 По полицейския кордон се хвърлят всякакви предмети. Някои от протестиращите са маскирани с черни качулки и черни шапки. Някои видимо са употребили алкохол.
12:55 Чуват се обиди, псувни, ругатни и всякакви нецензурни изрази. Младежите освиркват сградата на парламента, викат "убийци". Най-агресивни са предимно футболните фенове, но не им отстъпват и ученици и студенти.
12:55 Чуват се призиви провокаторите на безредиците да бъдат арестувани. Те били не повече от 20 души, според някои от възрастните протестиращи. Младежите продължават да провокират полицаите и да напират към тях. Полицията отговаря с удари с палки. Между едните и другите има свободен участък от жълтите павета, по който младежите ритат метални ограждения, хвърлят железа и се бутат към полицията.
12:58 Полицейска патрулка бе потрошена на протеста. Продължава блъсканицата. По полицаите се хвърлят метални заграждения, железа, камъни, сняг и всичко, което се намери.
13:02 Фойерверки бяха запалени на площада зад паметника на Цар Освободител, където са избутани протестиращите. С палки се бият както полицаите, така и провокаторите на безредиците. Периодично има провокации като замервания с предмети, камъни, железа, блъсканица, обиди, скандирания. Възрастни и добре облечени хора се чудят защо протестът, който е бил с добри идеи, се е променил по този начин. Най-агресивните мъже са с черни дрехи, черни качулки и черни шапки и си крият лицата.
13:04 Част от протестиращите се наговарят да ходят пред джамията в центъра на столицата.
13:06 Тръгна слух, че провокаторите на сблъсъците са получили по 300 лева.
13:11 Малка група младежи, облечени в черни дрехи, продължават да напират да ритат металните заграждения. Някои налитат с палки да удрят щитовете на полицаите. Полицаите също ги бият с палки. Продължават ругатните, псувните и нецензурните изрази към депутати, политици, полицаи и всички властимащи.
13:15 Митингът се премести зад опашката на коня на паметника на Цар Освободител. Действията на футболните фенове, които провокираха сблъсъци и насилие, не бяха приветствани от по-възрастните участници в протеста.
13:15 Протестиращ младеж яхна един от конете на паметника на Цар Освободител. Младежът получава приветствия от протестиращите.
13:22 Метър по метър живата верига от полицейски служители започна да изтласква оредялата протестираща маса пред парламента. Единственият протестиращ в отцепения район продължава да е младежът, който по-рано яхна един от конете на паметника на Цар Освободител.
13:30 Кръстовищата пред СУ "Св. Климент Охридски" и Орлов мост са блокирани от протестиращите.
13:36 От задържаните са иззети боксове, вериги, дървени пръти. Разбити са паркирани в близост до мястото на протеста автомобили на граждани, счупени са и витринни стъкла на магазини в района.
13:44 Протестиращите пометоха един знак паркирането забранено, който се търкаля на земята в момента. Видимо присъстващите са над хиляда души.
13:51 Протестиращите бяха изтласкани на бул. "Цар Освободител". Някои от тях мятат тухли към служителите на реда.
13:53 Тълпата масово тръгна да бяга по бул. "Цар Освободител". Част от протестиращите бягат и по други улички.
14:01 Борисов обясни, че е спрял протеста временно, утре хората могат да си протестират пак.
14:15 Част от участниците в протеста се опитаха да издигнат барикада от огражденията на строящото се метро. Върху жълтите павета останаха камъните, които бяха хвърляни по-рано към служителите на реда.
14:33 Затворено е движението по бул. "Цар Освободител", протестиращите се разотиват.
14:59 Групи от протестиращи младежи се насочват към НДК. Една група от около 200 души идва от Орлов мост, а друга от района на МС. Двете групи се събраха и в момента минават покрай пилоните на НДК. Някои от протестиращите метнаха снежни топки по главния вход на двореца. Няма полицейско присъствие. Един от протестиращите обясни, че младежите отиват пред сградата на БТВ, но не можа да уточни защо.
15:08 Протестиращите студенти са пред сградата на БТВ, за да ги снимат. Това обясни един от водачите на шествието. Студентите започнаха да се карат помежду си, тъй като част от групата реши да си тръгва - докато едните казаха, че искат да си ходят, другите ги приканваха да останат, защото пред НДК щели да дойдат още хора. На мястото няма полицейско присъствие.

Жертви:
11:32 Около 65 души с травми от поледицата са потърсили помощ в "Пирогов"
12:49 От 8.00 до този час броят на обслужените пациенти с травми е над 110. Продължава потокът от потрошени в "Пирогов".
13:36 Трима пострадали от протеста са в "Пирогов", трима в ИСУЛ, седем - във ВМА, десет - в Пето РПУ.

За света:
13:42 АФП: Около 1000 студенти, еколози, майки, пенсионери, медици, хора с увреждания и фермери протестират пред парламента с призиви за оставка на правителството заради корупция.
14:18 Ройтерс: До проявите на насилие се стигна по време на мирен протест пред парламента, в който се включиха около 2000 души, сред които студенти, фермери и еколози.

15.01.2009
www.duma.bg/
цитирай
5. avangardi - Хулигани провалиха протеста
15.01.2009 06:22
Екшън и меле на площада пред сградата на Народното събрание

Искра Милева
Александър Симов



Бой, снежни топки с камъни в тях, палки, освирквания, подавани бутилки с алкохол и разлютени футболни фенове. С това ще се запомни вчерашният протест пред парламента, който минути след започването си се превърна в дезорганизиран екшън. Всеки викаше нещо, без да знае за какво е дошъл на площада пред Народното събрание. Протестиращите до края не успяха да постигнат единодушие за това каква е тяхната кауза.
В 10 часа сутринта движението в центъра на София бе нормално. Около сградата на парламента се бяха събрали не повече от 200 души, които дори не вдигаха силен шум. По-късно броят на протестиращите набъбна едва до около 3000 души. Още от сутринта изявени десни политолози като Иво Маев и Димитър Аврамов се бяха събрали отстрани на митинга и тъжно гледаха случващото се.
Стотици полицаи охраняваха Народното събрание, а от всички посоки на паметника на Цар Освободител се разнасяха различни възгласи.
"Ти за какво си тук?". "Ами и аз не знам." - бяха отговорите, които се чуваха най-често. Малко след началото на митинга обаче към протестиращите се присъединиха озверели футболни фенове, които моментално атакуваха полицаите и пробваха да разбият загражденията около парламента. Псувни и викове се понесоха към представителите на реда, които обаче запазиха спокойствие. Междувременно на трибуната пред паметника застана един от организаторите на протеста. "Да паднем на колене за Стоян Балтов", призова той събралите се. Това обаче се оказа повратната точка в случващото се. Масата народ от дясната страна на паметника и пред него клекна. От лявата страна на "Коня" обаче се чуха

мощни и яростни възгласи "Ууууууу"

Част от събралите се от тази страна запяха химна, други просто крещяха, а трети започнаха да замерят сградата на парламента със снежни топки, в които бяха сложили камъни. Една от тях уцели и счупи стъклото на вратата на парламента.
"Хора, спрете се. Нека протестът бъде мирен, не провокирайте полицаите!", призоваха отново от трибуната. Развилнялата се тълпа обаче започна да вдига решетки от земята и да настъпва към кордона отново. "Няма да прибират никой, спрете", повториха от трибуната. Този призив обаче потъна във виковете на момчета с черни маски и шалове, които започнаха да събират по-големи камъни и да замерват полицията. През какофофонията се чуваха думите на учител, застанал на трибуната, който заяви, че колегиге му и той не са дошли за хляб и пари, а защото е време вече някой да ги чуе. Думите му почти не се чуха, защото агресията взе връх. След като нищо не подейства, организаторите се обърнаха към жандармерията - "Моля, полицаите да не пипат хората".
"Българската държавност е по-силна от всичко", бяха последните думи, които се чуха ясно от колоните. След това оттам зазвуча "Моя страна, моя България", придружена от викове "Мафия". Кордонът от полицаи устоя и на поредната серия от "каменни" топки. В този момент от трибуната се чу съобщение, че зам.-кметът по сигурността на Столичната община Юлия Ненкова е издала заповед за прекратяване на протеста заради сигнал за бомба пред сградата на парламента. Това провокира още веднъж скандиращите за

нова серия от атаки

Полициите обаче преминаха в настъпление и започнаха да арестуват най-агресивните от футболните фенове. Част от лумпените бяха изтласкани към ул. "Иван Шишман". Други се скриха в хотел "Радисън" и след като кордонът се премести, тихо се изнесоха от площада. Трети обаче продължиха да провокират жандармерията.
Постепенно сините кордони оградиха целия паметник. Навсякъде хвърчаха обувки, полицаи се опитваха да арестуват вандалите, други им се нахвърляха отгоре. Трети продължаваха да хвърлят пиратки и самоделни бомбички. За да укроти развилнелите се хулигани, полицията използва сълзотворен газ и така успя за изгони лумпените от паметника на Цар Освободител. Над 154 души от дошлите на площада се озоваха в различни районни управления. Един от протестиращите, който е бил задържан в 1-во РПУ, е 15-годишен младеж, у когото са открити три самоделни взривни устройства и бутилка амониева селитра.


Заради беснеещите футболни фенове

и хулигани в един момент площадът заприлича на футболно игрище. Чуха се и сирени на линейки, които откарваха пострадалите. Служителите на реда избутаха протеста на жълтите павета към Софийския университет. В тълпата, която се източваше натам, се видяха доста активисти на две десни партии - ДСБ и СДС, както и депутати от двете политически сили. През цялото време на протеста пък девойки раздаваха лепенки с надпис "Серго, върви си у дома". На въпрос от коя организация са, отговорът бе "Имам работа, свършиха ми другите, но вземете от тези, нищо, че са с надпис." Въпросният надпис бе - "Демократи за силна България.
"Не искахме това да става", пък си говореха други хора. Според тях протестът се е превърнал в меле под агитацията на Българския национален съюз, който е "агитирал" по определен начин агитките на футболните отбори. "Оставете хората, това им е шансът да видят София", пък викаха по-мирните.
Част от протестиращите обаче решиха, че не им е достатъчно за деня и блокираха кръстовището край Софийския университет, а друга част направиха блокада на Цариградско шосе. Хулиганите започнаха да замерват кабинката на катаджията, който регулира движението край СУ. Представителят на реда обаче изскочи с палка в ръка и това бе достатъчно гамените да побягнат.
Заради блокадата рейсове, тролеи и автомобили останаха блокирани за около час на кръстовището. Това веднага настрои столичани срещу протестиращите. В автобусите хората настояваха полицията със сила да изгони тези, които предизвикаха неописуеми задръствания.
"Слизайте от колите, на вас харесва ли ви?, викаха протестиращите и с юмруци удряха по стъклата на автобуси и коли и дори успяха да счупят няколко прозореца.

15.01.2009
цитирай
6. talasyma - Благодаря,
15.01.2009 10:56
за пълното и подробно описание на протеста.Твърдо заставам зад действията на представителите на реда.
цитирай
7. avangardi - talasyma - Благодаря,
15.01.2009 11:13
11:03 - Съгласна съм с теб и ти благодаря, че се разграничи!
"твърдения от рода на тези, които отправят тези момченца, момиченца, управители на столове и общежития, силно ми навяват алюзии за бай ганьовското “всички са маскари”. И понеже намирам за изключително глупаво, нормален човек да смята, че без политици е по-добре, изобщо не вярвам на такива приказки. А от думи, като “важните решения трябва да се взимат с прякото участие на хората”, направо ми настръхва косата. "
Не разбрах и до сега, кои са истинските организатори и какви точно са исканията.

Темата може да бъде с продължение:
Корумпираното българско общество протестира срещу закона, който му отрязва квинтациите за такива действия, индикирайки държавната власт за корумпирана т.е. крадеца вика дръжте крадеца.

Постинг: Няма да съм там утре...
Автор на постинга: santov
цитирай
8. sensation - Освен Герб и ДСБ, начело с Костов, Димиров и ген.Атанасов са подстрекатели и организатори на бунта!
15.01.2009 13:05
Освен Герб и ДСБ, начело с Костов, Димиров и ген.Атанасов са подстрекатели и организатори на бунта!

Опозицията поиска Миков да си ходи
Вътрешният министър: Полицаите ще отвърнат на удара


Снимка: Антон Чалъков
четвъртък, 15 януари 2009 София

Опозицията поиска оставката на вътрешния министър Михаил Миков заради сблъсъка между полицаите и протестиращите вчера пред Народното събрание.

Според лидера на ДСБ Иван Костов Миков носи политическа отговорност за полицейския произвол. Бяха бити мирно протестиращи, а това не биваше да се случва, заяви той.
Костов смята, че органите на реда е трябвало да разграничат провокаторите.

Лютви Местан от ДПС обаче беше категоричен, че когато демонстрацията стане стихийна, не може да се очаква от полицията да разграничи провокаторите.

Лидерът на СДС Мартин Димитров обаче настоя повече да не се допусне да бъдат бити деца и възрастни хора.
Когато един протест мине в агресия, той става самоцел и е насочен не срещу мнозинството, а срещу конституционния ред, контрира го Местан.

Татяна Дончева от БСП обвини опозицията, че не поема своята отговорност, защото организира протести анонимно чрез интернет. Демонстрациите искат поемане на отговорност. А лозунгът “Да ги изметем” е насочен не срещу управляващите, а срещу всички, включително и детето Мартин Димитров - новоизбран лидер на СДС, каза Дончева.

От НДСВ и Движение “Напред” поискаха председателят на парламента Георги Пирински да се срещне с представители на протестиращите. От своя страна той обясни, че е изявил желание за това, но недоволните са отказали да внасят искания в парламента и да влизат в сградата на Народното събрание.

Когато се посяга на полицай, то полицията ще действа, прокуратурата, ще действа и съдът. Това обяви от парламентарната трибуна вътрешният министър Михаил Миков.
Той беше извикан в Народното събрание за изслушване във връзка с протестите в сряда.
МВР има достатъчно сили и средства и за по-сериозни действия, но аз не смятам, че това е необходимо. Полицейските служители имат достатъчно подготовка да демонстрират силата на държавата, обясни още Миков.

Вътрешният шеф коментира, че в последните дни се е говорило много за това, че сред протестиращите е имало жени, които са пострадали и добави, че не бива да се пренебрегва фактът, че и сред полицаите е имало жени.

Министърът поиска подкрепата на парламента и на цялото общество за това, че единствено законът и правовият ред са тези, от които трябва да се ръководят както полицията, така и гражданите.

Нина Васильовска
цитирай
9. yuliya2006 - ПРОВОКАЦИЯТА, МАНИПУЛАЦИЯТА, ТО ...
15.01.2009 15:22
ПРОВОКАЦИЯТА, МАНИПУЛАЦИЯТА, ТО ТОВА СИ Е НАУКА И ОСНОВА НА ПРОФЕСИЯТА ПОЛИТИКА
МРЪСНА РАБОТА, ЗА КОЯТО ТИ ТРЯБВА НЯКОЙ ЛУД КАТО ОНЗИ КОЙТО ЗАПАЛИ РАЙХСТАГА, НЯКОЙ ДРОГИРАН КОЙТО ЗА ПОРЦИЯ ЩЕ ПРОДАДЕ МАЙКА СИ И НЯКОЙ СМЕЛЧАГА ДА ИЗЛЪЖЕ КОЙ МУ Е ПЛАТИЛ
ЗАЩОТО ИСТИНАТА Е ЯСНА И ПРОСТА САМО КАТО СИ ЗАДАДЕМ ОБИКНОВЕННИЯ ВЪПРОС
У КОЙ Е СИЛАТА, У КОЙ Е МЕДИЯТА, У КОЙ Е ВЪЗДУХА ДНЕС
ПРЕЗ 1905 В РУСИЯ МЛАТИХА ХОРА КОЙ КАК ПАДНЕ ЗА ДА ПОКАЖАТ ТОЯГАТА И НАРОДА ДА МЪЛЧИ
НО МИНАХА ГОДИНИ И ЕДНА СТИХИЯ ГИ ПОМЕТЕ И ТЯ БЕ ПО ЗЛОВЕЩА ОТ ТЯХ
ВСИЧКО ПОД КОНТРОЛ, ВСИЧКО ЗА НАС РАБОТИ... НО ЖИВОТА Е КУРВА И НЕ ЗНАЕШ КАКЪВ НОМЕР ЩЕ ТИ ИЗВЪРТИ
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
10. avangardi - yuliya2006 - У КОЙ Е СИЛАТА, У КОЙ Е МЕДИЯТА, У КОЙ Е ВЪЗДУХА ДНЕС
15.01.2009 15:38
Силата е в нас и в закона.
Медията е в сегашната Опозиция - бивши и никога не били истински комунисти, а интересчии и използвачи, кариеристи, непризнати с главно АЗ-А.
Въздуха е на всички нас, стига да дишаме с пълни гърди.

Ако трябваше да се прави провокация от страна на Управляваща тройна коалиция, щеше като по времето на Костов и сие 1997 г. CNN да предава от ложите. Няма нито вест, нито кост от тях. Защото те не владеят техниката и технологията на специално обученият преподавател по марксизъм-ленинизъм икономист? Иван Костов, както и специалните методи на ген. Атанасов, който не знайно от къде, след като е извън системата получава секретни данни от силовите министерства и плюе държавата ни по всички медии. Той си съперничи по медийност с ген. Борисов.

Иска им се отново да въвлечат държавата в хаос.
Тази стихия за която говориш ми изглежда, че протестиращите излизат да протестират срещу опозицията. Нека се замислят какво ги очаква после - целият ад от небето ще се изсипе върху тях. А и новият им избранник не пада по-далече от генсека си - по визия, злоба и отмъстителност.
Поздрав Джул!

цитирай
11. yuliya2006 - СКЪПА АВА ЧИСТА МАНИПУЛАЦИЯ И РА...
15.01.2009 16:30
СКЪПА АВА ЧИСТА МАНИПУЛАЦИЯ И РАЗДЕЛЕНИЕ НА ХОРАТА И БАСТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА
цитирай
12. avangardi - ПРИБРАХА ГЕРБАДЖИЯ ПОДСТРЕКАТЕЛ
15.01.2009 19:10

Хората на Генерала отлъчват стачника, прокурори го винят в подстрекателство



четвъртък, 15 януари 2009 София

Лидерът на ГЕРБ Сепарева баня бе арестуван заради вандалщината пред парламента в сряда. Полицаите закопчаха вчера Росен Тимчев, след като го разпознали по снимки във вестниците. Името му вече се споменава и в интернет форумите, където се твърди, че е координирал ултрасите.

Тимчев е обвинен за подстрекателство към безредици и е в ареста за 72 часа.

Ако се докаже, че водил агитки или ги е подстрекавал да създават напрежение, Тимчев ще бъде изключен от ГЕРБ, категорични са хората на Бойко Борисов. От партията обаче обясниха, че Тимчев не е бил на протеста от името на ГЕРБ, защото партията няма политическа позиция да се ходи или не на този митинг. Нейните симпатизанти трябвало сами да решат дали да ходят по митинги.
standart
цитирай
13. avangardi - ЕВРОПА НИ КАЗАЛА ЗА БОМБАТА НА ПРОТЕСТА ВЧЕРА
15.01.2009 19:11

четвъртък, 15 януари 2009 София

МВР е установило лицето, подало сигнала за подготвян взрив по време на вчерашния протест пред Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Информацията за активирането на самоделно взривно устройство по време на вчерашните протестни действия пред Народното събрание, е постъпила от авторитетна международна организация, която работи от няколко години с правоохранителните органи в ЕС и в частност с МВР.

Сигналът е получен на горещата линия на тази международна мрежа, която преценява, че има риск за живота и здравето на много хора и го препраща към горещата линия на МВР, уточняват от МВР.

Служителите от сектор "Компютърни престъпления" на ДПОТП към Главна дирекция "Криминална полиция" са започнали незабавни действия по установяването на източника на сигнала и изясняването на достоверността му. Проведен е разговор с 21-годишния Р.Б. от София, който е споделил, че е получил лично съобщение от интернет-потребител на сайт, в който се е обсъждала подготовката на протестните действия.

Това се случва часове преди началото на протестните действия и съвпада с шествията, предхождащи митинга пред парламента, добавят от МВР.

При проверка на лица, за които се предполага, че са част от екстремистки групи, органите на реда задържат 15-годишен младеж, у когото са открити две самоделни взривни устройства, чиито съставки са идентични с посочените в сигнала, както и голяма бутилка амониева селитра, чрез която те могат да бъдат активирани.

При претърсването в дома на задържания са открити ръководства за изготвянето на самоделни взривни устройства, изтеглени от интернет, учебни ръчни гранати, химически вещества и други материали за изработването на самоделни бомби. При огледа на персоналния му компютър е установено, че лицето е посещавало и участвало във форуми, в които са обсъждани действията при предстоящия протест.

При анализа на ситуацията ръководството на МВР е уведомило кмета на София Бойко Борисов, който по закон има правомощията да отмени провеждането на протестните мероприятия, добавят от МВР.
standart
цитирай
14. yuliya2006 - АВА, ПРОВОКАЦИЯ ЗА БОРИСОВ СКЪПА. . ...
15.01.2009 19:38
АВА, ПРОВОКАЦИЯ ЗА БОРИСОВ СКЪПА...ЛОВ НА ВЕЩИЦИ
цитирай
15. avangardi - Джул, моето лично мнение за
15.01.2009 19:44
Бойко Борисов и неговата партия многократно съм изразила. Не съм запленена от медийния и човешкия му образ, нито на политик.
Като секретар на МВР е съдружник в много фирми е усвоил добре методите на провокации.
За мен е въздух под налягане.
Може след изборите, недай си Боже, да влезе в реалната власт, и ще гледаме образа му при разрез на салама, образуван от сланинките - и ще го ядем салама... как само ще го ядем.... :-((((
цитирай
16. yuliya2006 - ЗАД БОРИСОВ СТОЙ ЦАРЯ, ЗАД ЦАРЯ СТОЙ ...
15.01.2009 20:10
ЗАД БОРИСОВ СТОЙ ЦАРЯ, ЗАД ЦАРЯ СТОЙ БСП, ЗАД БСП СТОЙ ДПС, ЗАД ДПС СТОЙ...КОЙ КОЙ Е АВА
цитирай
17. dimitrov566 - Balgaria
25.02.2009 20:23
Извадки от личното тефтерче на Дякона
* Аз съм посветил себе си на отечеството си: да му служа до смърт и да
работя по народната воля
* Чисто народният човек се бори, докато може... Ако не сполучи...
трябва да умре в народната си работа
* Братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност
* Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно
длъжността си
* Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си
* Дела трябват, а не думи .Елате и ни подкрепете на 04.03. от 11 ч
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306004
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031