Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2009 06:31 - Македония без грим. Грък ли е Александър Македонски?
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 2232 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 30.05.2009 06:41


Македония без грим автор: Труд, image Солун, 5 март 2008 г. Поредният митинг на несъгласие с името, възприето от Република Македония. Огромен плакат с лика на Александър Македонски показва, че демонстрантите не са съгласни и с присвояването на история от страна на Скопие. Снимка Ройтерс


Eдна поговорка твърди, че няма бивш негър, бивше ченге и бивш марксист. За съжаление в една статия в “Труд” (бел. ред. - “Грък ли е Александър Македонски”, в броя от 25 май т.г.) експрезидентът Желю Желев потвърди тази теза, съгласявайки се с всички постановки на Коминтерна за създаването за сметка на българския народ на тракийска, добруджанска и македонска нация.

Тракийската и добруджанската нещо не станаха, но във Вардарска Македония, останала в Югославия след Втората световна война, македонското национално съзнание бе наложено с безжалостен терор над българското й население. Тридесет хиляди българи бяха убити между 1944-1989 г., 120 000 минаха през лагери и затвори. База за създаване на македонската нация стана една фалшива история, постановяваща, че в Македония са живели някакви по-особени славяни, различни от българи и сърби. Те са били мъчени от една българска окупация (1100-1200 г.), но Сърбия ги освободила веднъж през 1913 г., втори път през 1918 г. и окончателно през 1944 г.

Нека да поясним, тези стопроцентови лъжи са базата на държавната доктрина и на провъзгласилата се в 1992 г. независима македонска държава. В последните 3 г. за изумление на света тази доктрина бе “обогатена” с тезата за още по-древния произход на съвременните македонци. Те са обявени за приемници на античните македонци. (От частен институт в Швейцария тези дни услужливо съобщиха, че според изследванията им в кръвта на съвременните юнаци тече 50% античномакедонска кръв. Останалото е разпределено между тевтонци (т.е. германци), малко славяни, гърци. Няма, естествено, и един процент българи.)

Г-н Желев приема всички тези глупости, както и кражбата на история, за напълно нормални и (което е по-лошо) верни и полемизира с опонентите. А опонентът е всъщност цялата световна наука. Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост.

И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от немалка част от гръцкото общество. В този смисъл г-н Желев не е прав, когато твърди, че Филип и Александър са само варвари разрушители, каквито гърците не могли да бъдат. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават “македонски” пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически.

Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.

Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.

Желю Желев твърди, че Македония е готова за НАТО и ЕС, няма проблеми със съседите и само проблемът за името с Гърция (където южната ни съседка нямала право) й пречи да влезе в тези международни съдружества. Не, Жельо, Гърция има право, а тежки проблеми Македония има и с нас. Първо,с езика на омразата. Не знам дали четеш македонски вестници и учебници по история, за да видиш как са представяни не само българските управници, но и българите въобще. Диваци, варвари, татаро-монголи, проклятието на Балканите.

Второ - продължаващият терор над тези граждани на Македония, които се определят като българи. Това са уволнения от работа, забрана на организациите им, побои, съдебни и информативни процеси.

Трето, забрана за възстановяване на българските военни гробища, което е грубо нарушение на Женевската конвенция за воденето на война. Четвърто - унищожаване или грубо фалшифициране на културно-историческите паметници (църкви, манастири, надписи по сгради, чешми, мостове). Това пък, Жельо, е нарушение на актове на ЮНЕСКО. За кражбите на история няма да споменавам - върху тези кражби е базирана цялата македонска държава и “нация”.

Има една приказка - никога не е късно човек да стане за резил. Не си струва за едно пътуване, за един луксозен хотел човек, за да се хареса на домакините, да седне и да пише глупости. И да развали добрите впечатления от едно общо взето успешно президентско управление.

Д-р Божидар ДИМИТРОВ


24.05.09

Грък ли е Александър Македонски? автор: Труд, image Виж галерия 1 2 »

Д-р Желю ЖЕЛЕВ, президент на България (1990-1997), президент на Балканския политически клуб*

Твърдото ми убеждение е, че приемането на Република Македония за пълноправен член на НАТО и ЕС е необходимо не само на самата нея, то е необходимо за целия Балкански регион. Защото става дума за сигурността и стабилността и на нейните съседи - близки и по-далечни.

Обратното - т.е., ако тя пак не получи покана - може да я тласне към вътрешна дестабилизация и то на етническа основа. Имам предвид призивите на някои среди сред македонските граждани от албански произход за федерализация и кантонизация на страната и в по-крайния случай за отцепване от нея. Това няма начин да не разпали нов пожар на Балканите, този път от територията на Република Македония.

Когато една страна кандидатства за членство в НАТО или ЕС, или пък и в двете едновременно, какъвто е случаят с Република Македония, изискването към нея е освен да е демократична държава с пазарна икономика, тя да няма никакви нерешени проблеми със своите съседи.

Мисля, че Република Македония е такава страна. Но ето че една от нейните съседки - Република Гърция, намира, че тя самата има неуредени проблеми с Македония. Тя смята, че македонската държава няма правото да се нарича Република Македония - име, с което тя е съществувала като една от републиките в югославската федерация в продължение на близо половин век след Втората световна война. И след разпада на федерацията, когато тя става самостоятелна и независима държава, тя си запазва същото име - “Република Македония”.

По същия начин през 1992 г., когато Европейската общност разглеждаше въпроса за признаването на бившите югославски републики като самостоятелни и независими държави, Македония не се оказа сред признатите, макар че тя, както заключи арбитражната комисия на Бадентер, тя заедно със Словения най-пълно отговаряше на критериите, изработени от Европейската общност.

Спорът за името на Република Македония, който се води между Атина и Скопие вече 17 години, се превърна в същинска война между две национални митологии.

Гърция смята, че с името “Република Македония” Скопие прави покушение върху нейното историческо наследство от античността, в това число и върху името на древната държава Македония.

Македонците пък смятат, че след като са приели това име на своята държава, автоматично стават преки наследници на държавата на Филип II и Александър Велики, и то във всичко. Това на свой ред ги тласка не само да наименуват важни обекти като летището на Скопие и част от автомагистралата по линия на Коридор 10 на името на Александър Македонски, но и да съчиняват нови митове, които звучат абсурдно. Такива са митовете за “7000 години македонски писменост”; “македонците като най-стария народ на планетата Земя”; “мистичната тайна на Слънцето я разбират само македонците”; както и за Розетския камък, който съдържа надписи на 3 езика, древноегипетски, старогръцки и непознат език - непознатият език, макар и все още неразчетен, бил “древномакедонски”.

Истината е, че нито едните, нито другите имат основание да претендират за наследството на антична Македония, още по-малко пък да се обявяват за техни правоприемници.

Гърците нямат това морално право, защото античните гърци и македонците са били съвсем различни племена и между тях не просто е имало вражди, а са водили помежду си кръвопролитни изтребителни войни.

Да си припомним “Филипиките” на Демостен, оратора на Демократическата партия в Атина. Това са речи, произнесени срещу Филип Втори и неговата завоевателна политика спрямо гръцките полиси, половината от които той завладява с огън и меч.

Нека да цитираме една от тези речи: “Македонският цар няма нищо общо с Гърция, нито с гръцката култура. Той е варварин, тиранин, деспот, който няма да спаси, а ще задуши и последните остатъци от елинската независимост, свободолюбие и култура.”

Пита се: какви исторически, политически и морални основания може да има съвременна демократична Гърция да претендира, че тя е наследница на древна Македония и че тя може да се разпорежда с нейното наследство, включително и с това да разрешава или забранява използването на нейното име?

В края на краищата с какво завършва делото на Филип Втори и Александър Велики? С разрушаването на прекрасния античен гръцки свят, който е дал на човечеството демокрацията, философията, точните науки като Евклидовата геометрия, физиката на Архимед, формалната логика на Аристотел; началата на европейското изкуство и литература, Олимпийските игри, които и днес - 2500 години по-късно, вълнуват цялото човечество. Какво са оставили зад себе си Филип Втори и Александър Велики - войни, съпроводени с разрушаването на стотици градове, избиването на много повече хора и т.н.

За това наследство ли се борят демократична Гърция и демократична Македония?

Но да оставим митовете и легендите на мира и да говорим като трезви политици. Гърция би имала правото да иска смяната на името на Македония само в един-единствен случай: ако бившата югославска република в името си беше включила по някакъв начин името на Гърция. Примерно “Нова Гърция”, “Горна Гърция” и т.н. В този случай Република Гърция щеше да има пълното право с възмущение да протестира.

Какви основания има днешна Македония да отстоява конституционното си име като Република Македония? Първо, тя се намира на една част от древната македонска държава - Вардарска Македония.

Второ, като Република Македония тя е била съставна част на югославската федерация и с това име е просъществувала близо половин век. И, трето, тя се възползва от свещеното право на всеки народ сам да определя името на своята държава.

Тук обаче възниква принципен въпрос, пред който си затварят очите всички. Добре е, че Европейският съюз и НАТО решават важните си проблеми с консенсус. Това е предпоставка за опазването на единството и стабилността на тези два съюза.

Има обаче въпроси, при които всякакъв опит за консенсусно решение се превръща в своята противоположност - в невъзможност да се вземе решение въобще. Ето вече 17 г. Република Гърция, използвайки правото си на вето, блокира Република Македония както за влизането й в НАТО, така и за присъединяване към ЕС. Тоест механизмът на консенсуса ни изправя пред абсурдната ситуация, когато една страна определя и диктува на своята съседка какво име тя може и трябва да даде на държавата си, без да се съобразява с волята на народа й, нито с факта, че тя вече е призната като “Република Македония” от 120 държави, сред които са такива “велики сили” като САЩ, Руската федерация, Индия, Китай.

*Статията на д-р Желев е по неговата реч на XI международна конференция на Балканския политически клуб “Македония по пътя към НАТО и ЕС” (Охрид, 20-21 февруари 2009 г.).

Заглавието е на редакцията.





Тагове:   НАТО,


Гласувай:
0



1. boristodorov56 - При цялото ми уважение към добрия тон -
30.05.2009 06:47
смея да твърдя, че ЖЖ е един цървул и рубладжия.
Той е в основата на съсипването на антикомунистическата опозиция с колаборационистките си действия и политическо подлизурство.
Той е обикновен селски измАмник и тъпак.

СРАМ МЕ Е, ЧЕ БЕШЕ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА, А НИЕ БЕЗ
ГЛАВИ!

ВСЪЩНОСТ ТЪПАЦИТЕ СМЕ НИЕ.
цитирай
2. tili - Имам хубав видеоматериал
30.05.2009 19:55
от великденско пътуване до о.Тасос тази пролет. От това, което видях и преживях там - още се колебая как да оформя писмената част на постинга си. И като си помисля, че родът ми е от Кавала, а на съпруга ми - от Битоля...
цитирай
3. tota - Слепи са нашите политици или добри лакеи ....
31.05.2009 08:36
Ние сме единствената страна в света, която граничи със собствени територии и народ. Единствените допуснали да бъде промито съзнанието на нашите братя и сестри в съседните нам наши земи и и като следствие обезродени от изконните си български корени... Източна Тракия - безвъзвратно загубена, Егейска Македония - също, за Вардарска да не говорим, Западните покрайнини, Северна Добруджа.... Националана доктрина е необхидима за да защитим българското и оцелеем като държава в глобализиращия се свят!!
цитирай
4. apollon - Аз мечтая тази мръсна недобре го...
01.06.2009 19:13
Аз мечтая тази мръсна недобре говореща селска устица да попадне под ударите на българската конституция - интересно но най-много вредят на нацията ни нашите президенти - невероятно, но факт. Да завършиш философия е прироритет на селски комунистически и продажен кадър. Не мога да разбера беднотията или байганьовщината са причината някой да жилае да съсипе нашата нация отвътре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307366
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031