Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2009 07:15 - Гласувам за бъдещето си, не за големи мускули и махленски език. Брюксел не е терен за партийни битки
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 967 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.06.2009 09:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Опозицията ползваше Европарламента, за да хули България
image  
Брюксел не е терен за партийни битки
image  
 

Клипа  ТУК
 

Видео материали

image



Гласуваме за бъдещето си, не за големи мускули и махленски език, казва Ивайло Калфин Ивайло Калфин е най-яркият кандидат-депутат от Коалиция за България. Реши да се кандидатира за евродепутат, защото може и въпреки, че затрудни ЦИК. Счита, че най-важно, когато стигне до Брюксел, е да не забравя откъде е тръгнал, но не би пропуснал да защитава България. Смята, че на 7 юни има смисъл да гласуваме, защото в ЕП се вземат половината от важните за нас решения. Сред приоритетите му задължително ще бъдат българските интереси, които са най-важните. Харесва ЕС, защото вярва в доброто бъдеще на България и въпреки че по този път има трудности. В Брюксел би казал на всички, че България е страна, с която Европа печели. За да си върнем доверието на Европа, трябва да уважаваме самите себе си и да бъдем открити с партньорите си. Но когато е в България, със сигурност ще се чувства у дома си. За каузите си смята да разчита на българските граждани, но едва ли би потърсил подкрепа от тези, които хулят страната му. А когато мандатът свърши, се надява да няма причина да се срамува от хората.
image - Г-н Калфин, успяхте ли да обясните Европейския съюз на българските граждани?
- Моите впечатления са, че в България не се дооценяват възможностите, които имаме за защита на интересите на всеки гражданин. За това неразбиране допринасят и част от досегашните депутати в Европейския парламент, които основно се занимават с хулене на България. Но ЕП не е допълнителна трибуна за решаване на партийни проблеми. Той е част от един сложен механизъм, в който да защитим нашите национални интереси. Има хора, които си мислят, че там се защитават някакви абстрактни европейски интереси. Но европейският интерес не е нищо повече от националните интереси на 27 страни.
- Коя е вашата "първа точка" като евродепутат?
- Те са няколко. България има нужда от повече фондове, които да отидат там, където е най-важно за нас - инфраструктура, високи технологии и образование, земеделие. Наш приоритет е да се борим и за по-бързо изравняване на земеделските субсидии с тези в старите страни членки. Българските стратегически енергийни проекти, които би трябвало да станат част от европейската политика, също чакат поредица от конкретни решения, включително и в ЕП.
- Какво могат да направят евродепутатите, за да бъде страната ни по-симпатична на европейците?
- Не става въпрос за симпатии. Всички, които представляват България, трябва да носят българското си национално достойнство. Нашата страна е дала и дава много за европейската цивилизация. Но трудно можем да очакваме висока оценка от другите, когато говорим срещу държавата си. Това не се случва в друга европейска страна. Няма опозиция, която да се държи по начина, по който се държеше нашата опозиция през последните 2 години. Например представителите на ГЕРБ и на "Атака" в ЕП имаха редица антибългарски прояви.
- С ГЕРБ имате сериозни различия по отношение на външната политика...
- Имаме различия с всеки, който си мисли, че това е партийна работа. Не само с ГЕРБ, но и с традиционната десница - с ДСБ и СДС. Те не можаха да разберат, че има национален интерес, който стои над партийния, и използват трибуната на ЕП не за да защитят, а да охулят България. Мислят си, че така помагат на вътрешнополитическата си дейност. Това са хора, които не разбират какво е ЕС и какво може да донесе на България. А може би не искат да го разберат, защото не се вълнуват от интересите на българските граждани.
- Трудно или лесно ще е на следващия външен министър?
- Ще му бъде много лесно, ако продължи това, което правих през последните 4 години. Ако работи за утвърждаване на ролята и авторитета на България, за балансирани отношения и ясна принадлежност към евроатлантическата общност, но и добри отношения със страните от Изток. Ако повярва, че това е един от основните инструменти за поддържане на националната сигурност и за икономическо развитие. Ако мисли стратегически, както ние правихме. Ще му бъде много лесно и ако има професионално отношение към дипломатическата служба и не позволява реваншизъм, партийни чистки, пристрастия и противопоставяния, защото от това не печели външната политика.
- Как виждате евентуалната външна политика на ГЕРБ, при условие, че лидерът на тази партия твърди, че дори не би прелетял над Белград?
- Външна политика се прави с добри съседи. България трябва да бъде уважавана, добре приета и с активни връзки в региона. Честно казано, засега не съм видял ясни послания от ГЕРБ за външната политика. Колкото до г-н Борисов, ако има проблем да пътува в съседните страни, това е негов личен проблем и не е добре да го прехвърля върху държавата.
- Какви са впечатленията ви от обиколките из страната?
- Това, което смущава много хора, е, че няма реален дебат на идеи. Левицата представя вижданията си какво да се направи в бъдеще, излиза от един успешен мандат - правихме грешки, поправяхме ги и се държахме честно с хората. Отсреща обаче не са ясни основните експерти, не са ясни политиките, бягат от дебати. Когато гласуваме, ние гласуваме за собственото си бъдеще. Не гласуваме за някого, защото са му големи мускулите или защото говори махленски език. Българският гражданин има нужда от политици, които могат да поемат отговорност, да казват ясно какво предлагат за страната и да изпълняват обещанията си.
- Очаквате ли все пак коалиция БСП-ГЕРБ след националните избори?
- Това, което очаквам, е ГЕРБ да направи коалиция с Иван Костов или поне това е мечтата и на двете партии и те го признават. Това ще бъде коалиция на реваншизма, която ще ни върне над 10 години назад, в противопоставянето, в сбърканата политика, в разрушаването и разграбването на държавата, във времето, в което партийните пристрастия бяха най-важни и се уволняваха хора само защото на някой не му харесваше нечие минало. Затова мисля, че трябва да направим всичко възможно това да не се случи. България няма нужда от връщане на тази лента и този филм. Вече сме го живели.
Боряна Йотова

ЛЕКСИКОН
1. Пет неща от България, които задължително ще занеса в Брюксел: само едно - българското знаме.
2. В Брюксел най-много ще ми липсва: домът.
3. Ще уплътнявам времето си на летища и по време на полет: с интернет.

ЛИЧЕН ДЕВИЗ
Човек трябва да има повече мечти отколкото спомени

Ивайло Калфин (kalfin.eu), Илияна Йотова (ilyana.info ), Кристиан Вигенин (vigenin.eu), Евгени Кирилов (evgenikirilov.eu) и Маруся Любчева (bs-ml.eu) са на първите пет места в проектолистата на БСП за изборите за евродепутати.


image

Нужни са повече социалисти в Европа, за да може да се наложи политика за по-добър живот

Вигенин в Русе: И последният в нашата листа е по-добър от първия в тяхната

"Добрите новини започнаха да идват. Усилията, които положихме, започнаха да дават резултат. Добрите новини оттук нататък тепърва ще идват, стига да запазим темпото, стига да запазим ясната политика, която провеждаме, стига да запазим хората, които работиха упорито през тези години и са готови да продължат да работят упорито и за напред." Това каза евродепутатът и зам.-председател на ПГ на Партията на европейските социалисти Кристиан Вигенин пред членове, симпатизанти на БСП и граждани на общините Искър и Пордим.

"Европейските избори ще бъдат лакмус за бъдещето развитие на настоящата икономическа криза. Ситуацията по света, увеличаването на безработицата, фалитите на банките, всичко това е резултат от провала на десницата в Европа. Цената на кризата се плаща от обикновените хора, подчерта българският евродепутат.

По думите му Коалиция за България трябва да спечели предстоящите европейски и  парламентарни избори. "Нужни са повече социалисти в Европа, за да може да се наложи нова политика, политика за по-добър живот, не за благото на банките, а на хората. Малцинството в Европейския парламент до момента не ни даде възможност да реализираме нашите цели. Следващият парламент ще реши дали ще има по-добро образование и здравеопазване".

Вигенин не пропусна да отбележи и приноса на Партията на европейските социалисти, която "осигури подкрепа на държавата ни в трудните моменти през последните две години".

"Победа на евроизборите ще донесе положителна атмосфера, сигурност в силата на нашата политика. Предстоящите избори за ЕП и Народно събрание са тясно свързани.  Хората, които гласуват за Коалиция за България гласуват за България. Всеки глас може да реши бъдещето на страната ни. Не бива да подценяваме силите си. 

От публиката се изрази мнение на подкрепа за правителството, за политиката, която то води. Според тях стабилността, която създава по време на кризата, балансирането между Русия и Европа, е най-положителната черта на нашето управление. Изрази се надеждата на малките общини да не загубят важността си в икономиката, да се защитят откритите през последните години нови работни места, както и да се отпуснат повече средства за земеделие. Вигенин отговори и на въпроси, касаещи ежедневието на хората. По думите му е много важна активността на местната власт, финансирането й от страна на правителството (планът „Станишев“), но най-важно е усилената дейност на общините да усвоят финансирането по европейските програми. България нямаше 18 депутати.  ГЕРБ не спряха да работят сами срещу себе си - именно те създадоха лошото ни име, категоричен бе Вигенин. Огромен проблем е спъването от страна на общинското управление, водено именно от ГЕРБ. Това води до забавяне на темпа на развитие в различните региони.
Нещо полезно image
       
image image
 
imageЗа Европа imageЕврофондове imageTъргове и грантове imageУслуги imageКонкурси и стажове imageРабота и обучение
 
image



Тагове:   моят избор,


Гласувай:
0
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 6359281
Постинги: 1856
Коментари: 10007
Гласове: 79178
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31