Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2009 07:47 - Радичковият въпрос - "Как така?" Политическа естетика. Как дяволът чете евангелието.
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 2442 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 11.06.2009 13:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Радичковият въпрос - "Как така?"

"Подивели питомни растения", изоставени от БСП, понякога попълват т.нар. изборни успехи на популистки партии

Панко Анчев

image

Нощта на изборите. ГЕРБ-ерите, изживяващи се като победители. Голяма част от тях - откровени многопартийници...

Снимка Благовеста Цветкова
 

Иска или не иска, осъзнава или не, човек винаги избира себеподобни - такива, които приличат на него, които могат да го представляват - защото мислят като него, живеят като него и също като него искат нещо ново. Или да се запази старото... Нали затова са партиите, които обединяват предимно "себеподобни". Преди да се обединят обаче, хората решително се разграничават по социално положение и идеология, за да могат да предявят претенциите си за властта и

чрез властта да осъществят своите желания

Такова е основното правило на демокрацията. Изборите за различните равнища на властта са, за да определят кой къде да управлява, чии идеи и интереси да се осъществяват. По резултатите от изборите може да се съди как е разслоено обществото, кои обществени съсловия доминарат, от какво са доволни и от какво не, как ще се говори оттук нататък и какъв тип личности се харесват, за да стоят начело. Ако така гледаме на изборите и ако умеем да анализираме от тази именно гледна точка техните резултати, няма да се изненадваме и дори предварително ще знаем какво следва. И ще е възможно да се коригират действията на управляващите, а и на идеолозите и пропагандаторите.
Преди повече от година и половина, след изборите за местни органи на властта, аз обърнах внимание, че българското общество продължава да се разслоява, поради което се появяват нови партии, печелещи позиции в местната власт (виж сп. "Ново време", бр.2 от 2008). Появиха се нови партии и нови лица, чрез които новосъздадените съсловия се легитимират и заявяват претенциите си към властта, за да се подобри или укрепи тяхното сегашно положение. Тогава обаче обществото бе впило вниманието си към т.нар. "купуване на гласове" и яростно негодуваше от бездействието на властта към срамното явление. Проблемът обаче не е в купуването на гласове, а във възможността те да бъдат продадени на точно определени партии и личности. При това сделката почти винаги е "почтена и необременена от измами". Взел си парите, гласувал си за този, който ти ги е дал. Нека се знае:

хората продават гласовете си не от бедност

За тях дадените им пари имат същото значение, каквото и плакатите, и предизборните концерти на партиите. "Купените избиратели" отиват не там, където ги викат плакатите и парите, а там, където силно се надяват, че ще намерят желаното и търсеното. В случая наистина не е важна "примамката", а резултатът. Няма защо да хабим сили и енергия за заклеймяване на нещо, което не е толкова съществено. По-добре е да се съсредоточим върху главното и характерното, да открием ставащото пред очите ни и да го виждаме и осъзнаваме.
Отварям този въпрос не за да оправдавам явление, което дори вече е криминализирано, а за да подчертая още веднъж, че имаме работа с нова фрагментация на българското общество и с появата на нови съсловия и обществени групи. И че животът в България се е променил, той е друг, както са други и хората. В този нов политически живот далеч политически по-адекватно се държат новите партии, а не старите. Изборите за Европарламент убедително го доказват.
Защо хората не искат да гласуват и избирателната активност е толкова ниска през последните години? Народът бил загубил доверието си в политиците, обясняват социолози и политолози. Че какво доверие могат да внушат или да не внушат политиците? Все едно да казваме, че сме изгубили доверие към шофьорите, синоптиците, кондукторите или продавачите в магазините. Или дори към футболистите, лекарите, инженерите, работниците и селяните на полето. Слабата избирателна активност е характерна за неидеологизираните общества, в които

дори политиката е елемент от разделението на труда

а не решаващ фактор в живота на индивида, личността и обществото. Тя е знак за успокояване на страстите, защото животът е влязъл в нормални релси и се е обуржоазил напълно. Т.е. всеки сам се грижи за себе си. А също и за появата на т.нар. "средна класа". Разстоянието между богатите и бедните се е удължило с междинни слоеве; едните, съставени от индивиди, които не са съвсем бедни, а другите - от не съвсем богати. Но и не съвсем бедните, и не съвсем богатите са доволни и не претендират за повече, ако то не може да им се даде. Вътре, в това "разстояние" между двете крайности, се извършва още някакво движение, разместване на пластовете, ход в една или друга посока, но то няма радикален характер и не застрашава напълно установената социална система.
Битуващите в тази социална рамка социални слоеве се легитимират с нови партии, в които няма строг партиен ред, дисциплина и идеология (както е примерно в БСП, ДПС, СДС или ДСБ). На тях им харесват думите и поведението на новите лидери, агресията и обещанията им за справяне с корупцията, беззаконието, разхищенията, срещу националното предателство и т.н. Все неща, които според тях са причина да бъдат постоянно под заплаха и които изсмукват онова, което им се полага по право. Тях не ги интересува дали има финансова стабилност, дали укрепва или не европейският авторитет на България. Все едно им е какъв е валутният резерв на страната, ако този резерв не им служи по някакъв конкретен начин. Но те се вълнуват от "обезбългаряването" на някои райони в държавата или от нарастващата престъпност и безредие. Хората тук се вслушват в този, който им говори така, както те искат да им се говори, и да им казват онова, което искат да им се каже. И да им се гарантира мир, спокойствие и приличен живот. Все неща, без които "средната класа" не може да оцелее.
Как иначе да се обясним влиянието на

политически функционери, които са напълно неинтелигентни

неграмотни, с психически отклонения дори, които дори нямат намерение да изпълняват обещанията си и на които им е все едно как живеят тези, които лъжат и увличат с лъжите си. Но те са попаднали на социални слоеве, които имат нужда от тях и от такива като тях.
Изборните успехи на партии като ГЕРБ, "Атака", РЗС, ЛИДЕР, а и на НДСВ донякъде, се градят именно тук, в това социално поле. То не е култивирано още; в него растат много бурени. Но се попълва и от "подивели питомни растения", изоставени от БСП. Не е съвсем вярно, че те са недоволните от "социалната политика" на правителството през последните четири години. Недоволни, разбира се, има, защото и грешките не бяха малко. И не в правителството и изобщо във властта е проблемът на БСП, а в самата нея, в нейната идейна неизясненост и неспособност да говори с хората и да ги организира. Смениха се поколенията в нея, но остана самочувствието, че всички са длъжни "да изпълняват решенията" и да правят онова, което им разпоредят. Социалдемократическите метастази пък обезсилиха организационните й възможности и ние виждаме как на тези избори тя не успя да накара т.нар. "твърд електорат" да гласува. Виждаме колко пагубни се оказаха забежките БСП да се превърне в "парламентарна партия", да се откаже да бъде организирано масова и да не се занимава с идеология, както и да не се самоопределя социално. И то когато все още обществото я възприема и й се доверява именно като на добре организирана, класово определена и с добре отработена идеология. Точно защото така я възприема обществото, новите социални слоеве не я виждат като своя, не й вярват и не настояват тя да ги управлява.
Следователно тя трябва да се нагоди към новите условия, а не да се мъчи да нагажда условията към себе си.

БСП прогонва интелигенцията

и това е много опасен симптом за нейното политическо здраве и влияние в обществото. През годините след 1989 интелигенцията бе нравствена опора на партията, докато сега вече едва ли е такава. Партията губи и способността си да говори адекватно и заради това, че интелигенцията (особено младата) не е с нея.
Но най-лошото е, че е разхлабена организационно. Структурите й съществуват, но не са в състояние да се мобилизират в решителните моменти, каквито са изборите. Удивително е как излизат да гласуват хора, неорганизирани в структури, а организациите на БСП не успяват да накарат членовете си да отидат до урните.
Резултатите на всяка партия в изборите са въпрос на доверието в нея. Но за БСП те трябва да бъдат въпрос за нейното организационно състояние и за възможностите да убеждава сама себе си в собствената си правота и способност да ръководи държавата, но преди това и своите членове. Един месец време до парламентарните избори никак не е малко и той трябва да бъде използван най-вече за това. А след изборите непременно трябва да бъде направена равносметка за организационното състояние по места и да бъдат предприети действия за изкореняване на грешките и пороците. Дори да се стигне до по-радикални кадрови промени...
На тези избори се случи нещо неочаквано, но и напълно закономерно и обективно предпоставено. И ако не се анализират трезво резултатите и настъпилите изменения в обществото, ще продължим да се чудим и да повтаряме въпроса от един Радичков разказ: "Как така?". И да станем смешни и... излишни.

10.06.2009

 

Политическа естетика

Александър Симов

Според един прословут белградски графит “хаос - това е, когато мюсюлманите обясняват на будистите защо католиците ги защитават от православните”. Ако преиначим това определение - “български политически хаос - това е, когато СДС и ДСБ обясняват и задължават ГЕРБ да се гласува за сините кандидати, за да бъдат спрени БСП и ДПС”.
В подобен афористичен дух можем да обобщим политическите активности на Синята коалиция, които за пореден път стават добър повод за комедия. Иван Костов и Мартин Димитров (наричани напоследък Лоръл и Харди) обвиниха ГЕРБ, че подхожда несериозно към идеята за общи мажоритарни кандидати. Невероятната комбина между десните другари роди и идеята една трета от бъдещите мажоритарни кандидати да бъдат излъчени от техните партии. Не му е лесно на Бойко Борисов! С такива бъдещи съюзници управлението никак няма да му е лесно. Може би именно тук е разковничето на липсата на ентусиазъм у него в изборната нощ. Бъдещите партньори започнаха с рекета и изнудванията още преди реалното управление, а ако докретат до властта заедно, почти сигурно е едно - хаосът е гарантиран. Защото ГЕРБ, СДС и ДСБ ще бъдет увлечени в политическа битка по обяздване едни други.
“Жените с хубави крака би трябвало да ходят на ръце”, гласи друга белградска мъдрост. Смисълът в нея е, че човек трябва да показва хубавото от себе си. Десницата в нейния настоящ вид обаче винаги ни прави свидетели на грозното. Може би заради това хората им отпуснаха едва около 7 на сто. По чисто естетически причини.

11.06.2009

 

Как дяволът чете евангелието

Сини активисти "смениха караула" в службите заради генералските си пагони. Днес ни учат на морал...

Тихомир Стойчев

image

В една посока ли гледат "баш тарторите" на новата-стара Синя коалиция?

Снимка Благовеста Цветкова

 

Когато някои хора говорят за война срещу престъпността и корупцията, често приличат на дявола, който чете евангелието.
В едно от последните си интервюта бившият директор на Националната служба за сигурност (НСС) от правителството на Иван Костов и доскорошен депутат от ДСБ Атанас Атанасов "открива", че "борбата на днешните управляващи с корупцията е разчистване на сметки с неудобните". Възможно е, пречупени през собствените и на неговата партия стандарти, нещата да изглеждат така. Ние обаче помним, че някои получиха генералски пагони, след като ръководените от тях държавни институции проведоха "смяна на караула" и назначиха за "дежурни офицери" станалите известни по-късно Самоковци, Доктори и други тем подобни. А после също така бързо ги лишиха завинаги от възможността да бъдат и съдружници, и/или свидетели...
Днес, осребрили политическата си мимикрия и верноподаничество във висок (много!) жизнен стандарт, сочат с пръст други "виновни" и ни внушават какво мисли за нашите дела "международната общност". Вероятно смятат, че за сметка на получения кредит от излъганите симпатизанти са получили право да крещят всевъзможни клевети, като разчитат да са вечно управляващи.
Да, за България се говори и като за страна с висока престъпност и корупция, но заслугата за това е на политическия елит. Към когото принадлежат същите тези и тем подобни критици. Всъщност предизборното хленчене не е необичайно за нашата политическа действителност.
Да призоваваш хората да гласуват за Синята коалиция и ГЕРБ не означава друго, освен да търсиш спасение от политическия си край. Твърдо натрапваните внушения, че "тези две политически формации ще успеят чрез едно бъдещо десноцентристко правителство да върнат добрия имидж на България и да възстановят плащанията по различните програми, които блокираха проекти в България", всъщност са

викове на политически удавници

Дясното е фрагментирано до неразпознаваемост именно заради нездравите политически и властови амбиции на рояци вождове, загърбили интереса на членове и симпатизанти, чиято чиста вяра в демократичните ценности и перспективи искат отново и отново да употребят.
Имат ли възможности и желание десните лидери да се борят с престъпността и корупцията? При две правителства те демонстрираха точно обратното!
По еднотипен сценарий бързаха да прехвърлят нежеланието и управленската си неспособност другиму. Подобна склонност демонстрират вече и най-разпознаваемите лица от ГЕРБ.
Да, в България мафията може и да има държава, но мафията стартира и се срасна с държавата при управлението на ОДС, за което г-н Атанас Атанасов публично отказа да разговаря, включително и в тв студия. А след като не си успял два пъти, да претендираш за нов кредит на доверие, за да "се създадат законови структурни и персонални предпоставки за успешна борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта" е повече от нахално.
Никак не би отивало на старите апаши да говорят за морална чистота, управленска добронамереност и държавност, затова се появи Яне Янев и "Ред, законност, справедливост". Всъщност посланията са насочени към потребността от обединението на всичко дясно - паралелите в поведението на Атанасов, Янев и Цветанов (от ГЕРБ) сочат, че "на ход" е десен проект за връщане и възпроизвеждане под нова маска на стари политически практики и муцуни.
Яне Янев постави въпроса, че формално посветена на благородни цели, сбирката в "Континентал плаза" била приличала на мафиотска. Всъщност част от нарочените за мафиоти са постигнали кариерно развитие в МВР именно при десните управления!
Стоящите начело на

слепените парчета на Синята коалиция

имат съмнителна репутация откъм корупционни зависимости. Наложи се необходимост от появата на нов претендент за възраждане на "романтичното ОДС". За улесняване на задачата предпазливо е посочена вината на разцепилите СДС и персонално - на Иван Костов. Обещават се "минимални жертви", като по стара българска традиция вината ще бъде сведена до една, най-много - до няколко фигури.
В политическото ни пространство всъщност "човекът от дясното" получи алтернатива. А в лявото, в Коалиция за България освен БСП, част от партньорите имат характеристики на символични украшения и освен личното обкръжение на лидерите си нямат структури, а и електорална тежест. При това именно заради тях при всеки избор тръгват вътрешнопартийните конфликти. Не бива да се забравя, че така афишираната стратегическата цел на РЗС - Велико народно събрание, нова конституция и държавност, колкото и неясна да е като проект, може да получи перспективи за реализация, увличайки разочарованите от реализираната от досегашните субекти политика.
Всъщност не се коментира, че битката с престъпността и корупцията не са само наличие на информация и сигнали, а въпрос на обществена и политическа подкрепа за повишаване ресурса и ефективността на властите. На който фон наистина заслужава внимание препоръката на бившия шеф на израелската служба за разузнаване - за необходимостта от мобилизиране на собствените ни ресурси. Ето, заради това

е нужен политически и обществен консенсус

който пропусна да осигури БСП в рамките на участието си в управлението на страната, а имаше предостатъчно капацитет за това! Сега (предизборно) се твърди, че за сметка на представителни, международни контакти и партньори ще се постигне ограничаване на престъпността, което освен че е популистко, граничи с недопустима намеса във вътрешните работи и дори с отказ от национален суверенитет.
Иначе призивите на Атанас Атанасов за търсене на отговорност намират място в речника на всички политически субекти. Да хвърляш вина върху политически опонент, като твърдиш, че Комунистическата партия и ДПС внедряват хора в опонентите, за да ги разбиват и отцепват, без да признаеш, че това поведение е най-свойствено за теб самия, си е старо колкото света. Все още различни

"явни и тайни кадри" на Атанас Атанасов и патроните му

снасят кукувичите си яйца. Това се потвърждава и от признанието му, че е допринесъл Румен Петков да не е министър, или изразената гордост, че "МВР не работи и е една разбита машина".
Всъщност българските специални служби и МВР наистина по чудо все още работят, въпреки безразборното попадане на случайни хора в политиката. А когато Атанасов казва за политическите си опоненти, че не са имали интерес от институции, които да се борят с корупцията, и че умишлено са блокирали МВР и службите чрез псевдореформи, той не е докрай искрен, за да признае своята и на съпартийците си съпричастност... Дали пък психолозите няма да разкрият твърде много хора в българския политически живот с раздвоение на личността?

Десницата оценява ДАНС като политически инструмент

за разчистване на сметки с политическия противник и с неудобните в управляващото мнозинство и БСП. Но никой да не забравя, че гръбнак на ДАНС е НСС, която пък беше ръководена от г-н Атанасов. Негови кадри по поръчка на премиера и по лична инициатива на самия Атанасов сглобиха доклад за корупцията във висшите етажи на политиката и властта. Това даде сила на Костов да се освободи от неудобните, а двойният стандарт стартира цепенето на десницата. А за изпълнителя на премиерската воля остана оценката на бившите му подчинени, кръстили оперативната проверка по довчерашния си директор "Гном".
Като говорим за десницата, трябва да признаем, че и участието на БСП, респективно на Коалиция за България в управлението, поражда нееднозначни оценки. Напред е времето, когато ще трябва да се определи отговорността - да оглавиш правителството и важни министерства, като оставиш безконтролни коалиционните си партньори в други сектори на управлението, да изолираш част от политическото ръководство от участие при вземането на решения, да не вземаш отношение, когато съпартийци си разменят публични обвинения, да променяш два пъти Закона за МВР, да прекроиш специалните служби по набързо решен проект и да допуснеш множество конфликти в тях, да позволиш съпартийци да атакуват непрекъснато с обидни квалификации и решения бивши и настоящи служители и сътрудници за техните живот и съдба, като не отчиташ, че мнозина по традиция членуват и работят в БСП с вяра, че е защитник на техните социални интереси...
Всъщност политическата отговорност при евентуално представяне под очакванията на предстоящите парламентарни избори ще падне най- много върху един или неколцина. И се надявам на зряло политическо поведение у хората, за да не се възпроизвеждат никога повече политически проекти, които обслужват интересите на

олигархията и престъпно малцинство, което предизборно се маскира

Що се отнася до "недоказаната вина на правителството на ОДС, на Иван Костов и съпругата му", за това допринесе тоталното овладяване на трите власти през онзи период, приемането на закони, които обърнаха съдебното дирене, поддържаният и досега страх у хората, а и избитите съучастници и свидетели. Защото да изграждаш образ на непоколебимо заинтересован от подкрепа на нелегитимните действия срещу режима в съседна държава и паралелно с това семейството ти да се обогатява за сметка на нарушаване на ембаргото едва ли е потвърждение за морал... Пък и твърдения от дистанцията на времето, че Костов не се е месил в работата на спецслужбите, не са убедителни, особено на фона на желанието му още като финансов министър да придобие и ръководи "специален агент" в лицето на бивша адвокатка, уволнението на служители от НСС, които са работили по информации, свързани с престъпни и корупционни практики с извършители от политическото му, властово и лично обкръжение. Когато Атанас Атанасов например постъпва (с протекцията на Йордан Соколов) през 1992 г. в МВР, патронът му назначава в служба "Архив" сина на един от служителите в политическата полиция на Гешев. С негова и на началника на тази служба помощ са осигурени на първото правителство на СДС средства за натиск и шантаж, с което е осигурен пълен контрол върху ВМРО и ДПС.
Това са фактите. Както се казва - нищо лично!

11.06.2009

var r=window.document.location.toString(); document.write("");





Тагове:   новини,   общество,


Гласувай:
0



1. avangardi - Файненшъл Таймс: Популистът Бойко Борисов обещава да изчисти България от корупцията
11.06.2009 09:42

Юни 11, 2009 от hapcheto

Бойко Борисов, софийски кмет и основател на популистката дясноцентристка партия ГЕРБ, която се очаква да спечели националните избори следващия месец, приема посетители в своя скромен роден дом, пише "Файненшъл Таймс".

Седейки в добре поддържаната градина в оградения с дувар двор на своята къща в селце недалеч от София Борисов сочи с пура в ръка към ниска къща, покрита с криви керемиди. "Израснах тук с моите родители. Като завърших училище станах пожарникар, като баща ми", споделя той. ГЕРБ се наложи като най-силната партия на провелите се в неделя избори за Европейски парламент, спечелвайки 24,5% от вота и побеждавайки управляващите социалисти на Сергей Станишев, които останаха на второ място с разлика от 6%. Борисов, противоречива фигура, който кара някои в Брюксел да се мръщят, се очертава като основен претендент за следващ министър-председател. Неговите обещания да прочисти България от корупцията се посрещат със скептицизъм сред европейските дипломати. "ГЕРБ желае да осъществи истински реформи, които изискват политическа воля", казва Борисов. Той твърди, че правната реформа трябва да бъде основен приоритет за България, ако тя иска да се изравни с останалите страни членки на Европейския съюз. Един от първите законопроекти, които бъдещо правителство водено от ГЕРБ ще внесе в парламента, би направило възможно използването на данните, събрани от европейската антикорупционна служба ОЛАФ, от българските съдилища – стъпка, която би увеличила бързо броя на присъдите за злоупотреба с еврофондове, каза той. Най-бедната страна-членка на ЕС загуби достъпа до стотици милиони евро помощ от Брюксел заради неуспеха си да изправи пред правосъдието нито един високопоставен престъпник. "Аз съм голям почитател на ОЛАФ и неговото ръководство, работил съм с тях срещу контрабандата на цигари и алкохол", заяви Борисов. Борисов, който е наел икономист от Световната банка, за да помогне за изработването на неговата икономическа политика, се откроява сред останалите дясно дясноцентристки политици в България, които са групирани около бивши министри и богати бизнесмени. Като кмет той се наслаждава а ласкателствата обикновено запазени за българските футболисти, играещи във водещите европейски отбори. Той може да бъде забелязан в софийските нощни заведения с вдовицата известен български банкер, убит от организираната престъпност. Бивш бодигард на последния комунистически диктатор Тодор Живков, Борисов е работил за застрахователна компания, а след това е управлявал своя частна охранителна фирма. Борисов се издигна със светкавична сила по време на правителството на бившия български монарх Симеон Сакскобургготски, заемайки високопоставен пост във вътрешното министерство, където работеше с американски и британски експерти за модернизирането на полицията. Столична община не е засегната от замразяването на европейските фондове, отбелязва Борисов, с което очерта разликата между фондовете, управлявани от социалистическото правителство, и управляваната от ГЕРБ най-голяма община, отбеляза Борисов. Ако ГЕРБ спечели изборите на 5 юли ще трябва да състави коалиция с най-малко две други дясноцентристки партии, за да управлява, като преговорите вероятно ще се проточат няколко седмици, преди новата коалиция да започне възстановяването на отношенията с Европейската комисия. /БГНЕС
http://hapcheto.com/
цитирай
2. tili - Съжалявам, но тази пропаганда
11.06.2009 10:36
е толкова банална!
цитирай
3. avangardi - tili - За мен не е банална, защото като избирател в лявото
11.06.2009 11:26
пространство е необходимо да защитя правото си на мнение по въпросите, с които непрекъснато нападащите опозиционни партии ме очернят като най-долен престъпник и искат изпращането ми в сибир!!!
Мисля си, че вие в блог.бг сте свидетели на една безумна кампания, с много долна и нечленоразделна реч, с призиви и обиди, далеч от моята публикация с извадки от пресата!
Винаги си запазвам правото на толерантност към чуждите мнения и разбирания, но това не означава, че ще запазя мълчание и ще застана в отбранителна позиция:-)
Не съм престъпника - който ми вменявате, че съм!
Не съм убивала, не съм крала, не съм участвала в управленски структури, не съм уволнявала, не съм нагрубявала...
Няма смисъл да изреждам, защото вече имате поглед малко от малко за личността ми - обикновен средностатистически български гражданин:-))
Познавате навиците ми и интересите ми, не обичам да бистря политиката, но ситуацията за тотално отричане на плюсовете на първото успяло управление да стабилизира страната - ми идва в повече.
Двадесет години на разруха и популизъм, на деструктивност и хамелеонщина от страна на пребоядисали се от червени БКП в сини БКП - са ми достатъчни и предостатъчни! Младостта ми си отиде, децата пораснаха и какво им дадохме - несигурност за живота, образованието и реализацията им!

Мърши в стадото има навсякъде. Защо все в канчето на БСП се гледа - всички, които са в опозицията са възпитаници и бивши ръководни кадри на БКП - отрепките сами напуснаха редиците, за да вземат поредния кокъл и парче от баницата. Тя лакомията няма край, но аз не желая повече да хрантутя тези "слънчоглед " партии, които не се спряха да ходят като цветарки от маса на маса!!!

Силите и здравето ми пострадаха, работата ми също от тези хайдуци!
Това не е пропаганда, а изстрадана истина от мен и моето семейство!
Искам сигурност за бъдещето на децата и внуците си!

Поздрав за всички, които мислят като мен и които не мислят като мен!

Всеки си има своята истина, но дано не я пречупва през крива призма:-))))

И ето нещо за усмивка:-))

Хитър Петър старец

Хитър Петър остарял и не могъл вече да работи тежка работа. Пасял кравата по слоговете, припичал се на слънцето и унесен в мисли, често подрямвал. Но веднъж кравата влязла в близката ливада и заскубала сено от купата. Дотичал отнякъде ядосаният стопанин и я откарал в селския обор. След това дал дядо Петра под съд, като искал да му заплати 300 гроша за изяденото сено.
Кадията* ги извикал в съда:
— На колко години си, дядо? — попитал той Хитър Петър.
— На петнадесет — отговорил старецът.


— Слушай, човече, тук не е място за шеги! Кажи точно на колко си години! — ядосал се кадията.
Хитър Петър най-спокойно настоял:
— Казах вече — на петнадесет!
— Може ли да си на петнадесет, когато и брадата ти, и косата ти са побелели като сняг.
— Ех, кади ефенди — рекъл Хитър Петър, — щом една крава за половин час може да изяде за триста гроша сено, защо и аз да не мога да съм на петнадесет години

кадия - съдия

цитирай
4. avangardi - За човешките отношения
11.06.2009 12:15
1. Мъчно е да даваш, но по-мъчно е да искаш.
2. Искаш ли да опознаеш човека, дай му власт.
3. С каквито се събереш, такъв ще станеш.
4. Брат брата не храни, но от зло го брани.
5. Гледай майката, ако ще вземаш дъщерята.
6. Двама се бият, третият печели.
7. Който гроб копае другиму, сам пада в него.
8. Каквото сееш, това ще жънеш.
9. Който сее ветрове, жъне бури.
10. Каквото не искаш за себе си, не прави на другите.
11. Не се смей на другите, та да не се смеят на тебе.
12. Който зло прави, зло намира.
13. Не вижда гредата в собствените си очи, а сламките в чуждите.
14. Лесно е да говориш, трудно е да замълчиш.
15. Слугуваш ли на двама господари, без господар оставаш.
16. Не питай старо, а патило.
17. Прекаленият светец и богу не е драг.
18. С умните – умен, с простите – прост.
19. С близките си яж и пий, с чуждите търгувай.
20. Умен да те бие, глупав да не те милва.

цитирай
5. tili - Мила avangardi,
11.06.2009 22:09
Уважавам всички хора, зная че всеки е роден с някаква мисия на този свят, уважавам правото на избор - чуждото и своето. Само ми идва малко в повече тази многогодишна злостна кампания срещу определени хора. Никого не съдя и не обиждам. Не се отнася за теб, но по-цивилизовано отношение ще ни поиздигне като нация, въпреки че нямам големи надежди. Все пак - винаги пускам по един двама на ляв завой по улиците ;-)). Поздрави!
цитирай
6. анонимен - За комунистите
11.06.2009 23:50
Права е тази от видеотоПрочетох някъде че Комунизма е еврейска измишльотина и наистина не съм чул някой да срази Комунизма.Садам го сразиха но как да сразят самите себе си.С нежна революция разбира се.Така че и плуарализма им с многото партии е пак тяхна измишльотина.От партиите които сте посочили избрах Атака не защото ми харасват, а ще ми е интересно как ще направят коалиция с ДПС но няма да се учудя много.Просто Еврейските Мошенници са способни на всичко и ще действат докато ги търпим.Ще стрижат, ще доят и ще колят до като могат.Да сте виждали стриган вълк??? Яне Янев например ходи на работна среща в Израел - Защо?За консултации естествено.Избират си три хубави думички - Ред Законност и Справидливост, като Свобода Братство Равенство и те са най-честните и най заслужаващи доверие.Просто нов капан за наивници и народа увисил чене зее прехласнат от "богоугодните им приказки"а те си имат нова партия, тоест вълка с нова овча кожа.
цитирай
7. avangardi - 6. анонимен - Издирват атакист заради двойно убийство в Австрия
12.06.2009 06:38
Австрийски вестник: Активист на "Атака" изби семейство в Пахфурт10.06.2009
Следователи издирват под дърво и камък Цветан Георгиев

Снимкa: krone.at

Властите в Австрия разследват българин за убийството на семейство австрийци в Пахфурт.

48-годишният Цветан Георгиев е заподозрян за това, че преди 10 дни е застрелял 50-годишния Кристоф и съпругата му – 49-годишната Моника, в семейния им ресторант, тежко ранил и 21-годишната им дъщеря Тамара, пише австрийският вестник "Кроненцайтунг".

Изданието публикува и детайли от биографията на мъжа.

Интересното тук е, че той е активист на партия "Атака" и до последно е участвал в подготовката за евроизборите в родния си Чипровци.

Миналия петък е била издадена европейска заповед за арест, а от понеделник у нас са четирима австрийски следователи, за да го разпитат и претърсят жилището му.

Убиецът е разпознат по снимка и идентифициран от по чудо останалата жива дъщеря на жертвите.

"Не знаем къде е, мислехме, че е отишъл в партийната централа в София", казали на австрийските журналисти негови съпартийци от Чипровци.

Австрийски прокурор обяснява пред изданието, че задържането на българина и връщането му в Австрия, за да бъде изправен пред съда, няма да стане бързо.

За това била необходима щателна проверка на доказателствата за извършеното престъпление от страна на българските власти и чак след това изпълнение на необходимата европейска процедура.
http://www.dnes.bg/article.php?id=72369&cp=3
цитирай
8. avangardi - 5. tili - Мила Лили,
12.06.2009 07:46
Всеки партиен член невинаги е съгласен с решенията на партията си. И аз съм така. Но знам много добре, че политиката е изкуство на възможното, а и на компромисите.
За съжаление има неща, с които компромиси не могат да се правят. Не правя компромиси на хора от партията, които са влезли в нея за облаги от власта, а след това я напускат, за да властват отново - визирам и сегашния случай с Проф. Б.Димитров - който членувайки в партията стана и един от основателите на ГЕРБ - презирам този човек и всички, които като плъхове напускат и чернят партията си с думи и дела. Примери много, но ги има във всяка партия. Люспят се, роят се и после изпадат в забвение, защото нищо некачествено не продължава да съществува.
Важно е да отстояваш убежденията си и в лоши за партията си времена.

Завършвам с нещо, което прочетох и съвпада с моите ред на мисли:
"Дразни ме политическата пропаганда, ама много ме дразни. Защо повечето партийки са хванали струната на човешкия страх и се надпреварват кой по-силно ще я дръпне към себе си?!
Виждам една съвършена картина на злото, корупцията, кражбите, несигурността, бедността, цинизма и т.н., която всички властолюбиви хорица използват, за да ни накарат да се страхуваме. Хванали са се за всичко лошо, преувеличили са го на макс и са ни внушили, че в момента, в който излезем на улицата, някой неминуемо ще ни окраде, измами, отрови (най-малкото). Разпалените оратори ни "показват" (уж за наше добро) колко е огромно злото в реалността и колко малки и незначителни сме ние. Натрапват ни непрестанно черни картини, раздуват, раздуват опасността от каквото и да е, така че да ни омаломощят - да се превърнем в безволеви и безчувствени инструменти в ръцете им. Смачкани и с усещане за безпътица, ние чувстваме, че не можем да се справим сами с тази ужасяваща и злокобна картина, натресена ни от властолюбците. И когато това най-после се случи, се появява създателят на картината и ни предлага помощ. Боже, какво утеха, някой ще ни спаси! Някой, от показвачите на черната реалност, убедително ни предлага да не се страхуваме да се присъединим към "силата, славата и Божеството" на неговото голямо цяло. Да станем безсилна частичка в света на спасителя. И като удавници за сламка, ние чувстваме, че нямаме друг избор, защото вече сме се потопили във внушената ни изцяло зловеща картина. Обсебени от страха си, вече нямаме избор, отнели са ни правото да избираме. Отнели са ни възможността да съществуваме цялостно и в страх, и в надежда, и в радост. Накарали са ни да забравим, че светът, реалността има много лица, а ние имаме избор и воля да се борим за своя си добър живот. Кой кандидат за власт смее да посочи реалността в истинската си форма, с добрите и лошите и страни? Кой от тях работи ние, като граждани, да се чувстваме уверени и способни да се утвърдим в действителността? Ние способни ли сме да видим възможностите, които ни предлага животът, като светлините на прожекторите сочат единствено към страха от негативната част на света? Обръща ме ли внимание на потвържденията за успехите и добрите неща в живота си или се вторчаваме само в тези наши безуспешни опити да заживеем по-добре? Това не е ли внушение за предварителен провал, в случай, че се опитаме да подобрим собствения си живот?
Колкото по-черна действителност ни представят, толкова по-безсилни се опитват да ни направят! Жалкото е, че когато всички се чувстваме безсилни, това със сигурност не прави властолюбецът, Спасител. Напротив, в отчаянието си сме готови да се подчиняваме на този, който ни хипнотизира с най-страховитата картина. А дали той ще иска да ни създаде условия да изживеем свободата си, извън формалния смисъл? Дали ще е готов да спре да властва над страховете ни? Доволен ли ще е, ако си отворим очите за хубавото и разберем, че не сме толкова безпомощни? Ако хванем живота си в ръце, ако страхът спре да ни води и "проходим" сами? А това ще стане когато, въпреки натрапения страх, успеем да видим цялата реалност (отвъд илюзиите и страха) и да я изживеем. Защото сме способни на това!"

Тили, благодаря ти за споделеното и аз по никакъв начин не съм се засегнала, защото ти си един от различните, творчески и мъдри хора в блога. Уважавам мненията ти и се корегирам в живота взимайки добрите препоръки.
Прегръщам те и ти желая хубав ден:-))))


цитирай
9. tili - Ува
12.06.2009 13:22
жението е взаимно! Наслаждавам се на твоя блог и всичко, което правиш за по-цивилизован живот ;-)))
цитирай
10. discusionenclub - Един личен въпрос от безпартиен:
14.06.2009 09:02
Как примирявате личната си позиция на честен човек с факта, че БСП се коалира с най-безскрупулния политик и очевиден и самопризнал се престъпник Ахмед Доган? За мен това е просто необяснимо.
цитирай
11. avangardi - discusionenclub -
15.06.2009 14:51
"Програма на Българския революционен централни комитет
...
10.Ние не въставаме против турския народ, а против турското правителство и против ония турци, които го подкрепят и бранят. С една дума, ние считаме за приятели всичките народи и народности, които съчувствуват на нашето свещено и честно дело, без да гледаме на вяра н на народност."


Ето и един добър форум за размисъл:
Срещу Доган, но не и срещу турците
http://www.nicodile.eu/?p=1584

http://www.librev.com/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=1&Itemid=26
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307340
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031